X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ריבאל אסד [צילום: AP]
ריבאל אסד, נעים להכיר
בן דודו של בשאר אל-אסד, ריבאל, מגביר את קולות המחאה שהוא משמיע נגד המשטר בדמשק. כראש "הארגון למען חופש ודמוקרטיה בסוריה" הוא מזהיר: "על המשטר בדמשק לשנות את דרכיו, או שישנו אותן עבורו בכוח"
ריבאל אסד:
"מה שדרוש לנו הוא תהליך הדרגתי של שינוי. סוריה שונה ממצרים ומתוניסיה. הרכב האוכלוסיה שונה. סוריה היא מוזאיקה של דתות ועמים. חיים בה סורים וכורדים, טורקמנים, דרוזים, צ'רקסים ויהודים. זו יכולה להיות מוזאיקה נפלאה אם מטפלים בה נכון. אם לא, היא יכולה להפוך לאסון של ממש, כפי שראינו בעירק"

תכירו שחקן מזרח תיכוני חדש: ריבאל אסד. ריבאל, 35, הוא בנו של ריפעת אסד, הדוד הבעייתי של בשאר שגלה לאירופה ב-1984 בעקבות ניסיון הפיכה נגד אחיו, חאפז אל-אסד. גם לריבאל הצעיר יש מעט היסטוריה - בגיל 18 הוא גורש מצרפת בגין התנהגות שאינה הולמת. אולם מאז הוא השתנה. התבגר. לפני קצת פחות מעשור עזב את דמשק ולא חזר, אולי בגלל שאביו ריפעת הכריז בשנת 2000 שהוא המועמד הלגיטימי לרשת את אחיו, ולא בנו בשאר.
בשנים האחרונות עומד ריבאל בראש "הארגון למען חופש ודמוקרטיה בסוריה", ובאחרונה הוא מסתמן כמבקר רציני ומשמעותי של המשטר בדמשק. הוא כוכב עולה באירופה, ממש כמו סייף אל-איסלאם לפני המהומות בטריפולי. הוא מתראיין תכופות לכלי תקשורת מובילים באירופה ומבוקש בהרצאות ובכנסים. המסר שלו ברור וחד-משמעי: שלטונו של בשאר אסד במתכונתו הנוכחית הגיע לסוף דרכו. בחודש שעבר, בהרצאה שנשא בקונגרס המשטרה האירופית בברלין, אמר אסד הצעיר: "על המשטר בדמשק לשנות את דרכיו, או שישנו אותן עבורו בכוח".
לאחרונה כבר כיוון ריבאל אסד לקהל הרבה יותר ביתי. במאמר ליומון הלבנוני 'הדיילי סטאר' הזהיר ריבאל כי סוריה עלולה להיות הבאה בתור בתהליך הדומינו המזרח תיכוני. "התהליך בלתי נמנע", כתב. "בקרוב תסדוק המחאה את הקיפאון הפוליטי בדמשק. מרבית תושבי סוריה חיים בתנאים כלכליים וחברתיים קשים מנשוא. האבטלה ומחירי המזון המאמירים - לצד השחיתות והמגבלות על החופש האישי - הן אותן הסיבות שהביאו להתקוממות במצרים ובתוניסיה. דרוש תהליך רפורמות אמיתי שיוביל לבחירות ולהקמת ממשלת אחדות לאומית, אך כל מה שיש לשלטון בדמשק להציע הוא רטוריקה ריקה מתוכן ושוחד כלכלי.
"חלפו הימים שבהם סוריה יכלה להסתמך על הרטוריקה של הסכסוך הישראלי פלשתיני", הזהיר בן דודו של בשאר, "לא זו בלבד שבהפגנות בתוניס ובקהיר הנושא כלל לא עלה, כאשר מטוסים ישראלים הנמיכו טוס מעל הארמון בדמשק נותרה סוריה אילמת. כך גם כאשר הפציצה ישראל מטרות בלב סוריה".
העובדה שאת מה שיש לו לומר בחר ריבאל לפרסם ביומון לבנוני מוביל כמו 'הדיילי סטאר' מלמדת שככל הנראה בדעתו לקחת את הביקורת שלו בעתיד הקרוב לפסים קצת יותר קונקרטיים מאשר הופעות אורח בוועידות בערי הבירה של אירופה.
אולם מה שהופך את ריבאל אסאד מקוריוז מעניין לשחקן פוטנציאלי הוא העובדה שהוא מוביל קריאה לתהליך אבולוציוני בסוריה ולא למהפכה. בכך מאותת ריבאל לא רק לבשאר שפניו לשלום, אלא גם לאירופה ולארצות הברית החוששות מההשלכות של התערערות השלטון בדמשק על תהליך יציאת הצבא האמריקני מעירק. אם סוריה תתפרק, ייעלם החסם העיקרי בפני זליגת פעילי אל-קאעידה לעירק.
"מה שדרוש לנו הוא תהליך הדרגתי של שינוי", אומר ריבאל אסד. "סוריה שונה ממצרים ומתוניסיה. הרכב האוכלוסיה שונה. סוריה היא מוזאיקה של דתות ועמים. חיים בה סורים וכורדים, טורקמנים, דרוזים, צ'רקסים ויהודים. זו יכולה להיות מוזאיקה נפלאה אם מטפלים בה נכון. אם לא, היא יכולה להפוך לאסון של ממש, כפי שראינו בעירק".

האינתיפאדה הכורדית המושתקת

ס', פעיל אופוזיציה כורדי: "נכון שבכל יום אנחנו שומעים שדברים מתרחשים בדמשק, אבל צריך להיות זהירים מאוד עם כל הדיווחים משם. חלק מהם נובעים מיוזמות מפוברקות של המוחבראת הסורי שבאמצעות האינטרנט והפייסבוק מנסה להציף לפני השטח פעילים וללכוד אותם"

לחשש מפני תסיסה והתפרקות מבפנים יש על מה לסמוך. הראשונים הצפויים להרים ראש הם בני המיעוט הכורדי המדוכא בצפון סוריה. שוחחתי על כך השבוע עם פעיל סורי גולה ממוצא כורדי. הפעיל, ס', יושב לבטח בהולנד. הוא בסוף מערב, אך לִבו במזרח, בעיר הולדתו קמישלי שבצפון סוריה. ס', שהתראיין בעבר ל'מקור ראשון', קיבל בצעירותו מקלט מדיני בהולנד. משפחתו הבריחה אותו מסוריה לאחר שאנשי המוחבראת זימנו אותו לראיון. בשיחות עִמו למדתי על החיים בסוריה יותר מכל מה ששמעתי בהרצאות מלומדות. למשל, כאשר סיפר לי בחורף שעבר שבדעתו לייצא מאירופה לסוריה נעליים מיד שנייה ולמכור אותם במחירי רצפה. כשתהיתי על הרעיון המוזר הסביר לי שנעליים בסוריה הן מוצר יקר מאוד, לא פעם מעבר להשגתו של האזרח הסורי הפשוט, שהולך בכפכפי פלסטיק או לעתים אף יחף באמצע החורף. כך למדתי במשפט אחד על כלכלת סוריה יותר מכל מה שידעתי עד אז.
בשבועות האחרונים, מאז פרוץ גל המהפכות במזרח התיכון, אנחנו משוחחים הרבה בטלפון. שאלתי אותו על ריבאל אסאד. "אני לא מת עליו", אמר ס', שבמסגרת פעילותו עבד עבור ריבאל תקופה קצרה בתחנת טלוויזיה לוויינית שהוא מפעיל באירופה במימונו של אביו. "הוא הבן של ריפעת, נולד עם כפית של כסף בפה". ס' הוא בן גילו של ריבאל. בניגוד לאסד הצעיר, שמדבר על תהליך מתון, רוחו כבר קצרה לקראת היום שבו הכורדים הנאנקים תחת שלטונו של אסד יזכו סוף סוף להרים את ראשם.
בשבת שעברה, 12 במארס, חל יום השנה לאינתיפאדה הכורדית בסוריה. בחורף 2004, בהשראת הפלישה האמריקנית לעירק ונפילתו של הדיקטטור סדאם חוסיין, התקוממו הכורדים בצפון סוריה. בעיר קמישלי שבה נולד ס' הופל פסלו של חאפז אל-אסד. האירוע הספיק לכוחות הביטחון כדי לפשוט על הערים הכורדיות ולטבוח באוכלוסיה המקומית. מאות נהרגו ונפצעו. העולם אז עמד מנגד, אומר ס'. האמריקנים שהיו זקוקים לשיתוף הפעולה של אסד במניעת הסתננות פעילי אל-קאעידה לעירק שתקו. באירופה שתקו גם כן. בישראל איש לא שמע על מרד הכורדים. האינתיפאדה הכורדית גוועה באִבה. "ההתקוממות של 2004" אומר ס', "הקדימה בכמעט עשור את גל המהפכות במזרח התיכון. זו הייתה הקריאה הראשונה לחופש ודמוקרטיה אך היא לא זכתה למענה המיוחל".
ס' מייחל ליום שבו משטרו של אסד יעבור מן העולם, אבל מציע לקחת נשימה ארוכה: "נכון שבכל יום אנחנו שומעים שדברים מתרחשים בדמשק, אבל צריך להיות זהירים מאוד עם כל הדיווחים משם. חלק מהם נובעים מיוזמות מפוברקות של המוחבראת הסורי שבאמצעות האינטרנט והפייסבוק מנסה להציף לפני השטח פעילים וללכוד אותם". להמחשת דבריו, שלח לי ס' בדוא"ל שורה של כתובות גרפיטי בגנות המשטר מרחובות דמשק.
"כרגע בדמשק", אומר ס', "כל צד חושש מן השני ומנסה ללמוד אותו ואת גבולות הכוח שלו. האופוזיציה חוששת מן המשטר ומכוחות הביטחון, אך גם המשטר חושש מהאופוזיציה, מפעילי זכויות האדם ובעיקר מיכולת ההתארגנות. זה מוביל לכל מיני מצבים אבסורדיים, כשכל צד מנסה לאמוד את תגובותיו של הצד הנגדי.
"למשל", הוא ממשיך, "בסוף השבוע שעבר פשטה בדמשק שמועה שהגברת הראשונה של דמשק, אסמה אל-אסד, תחלק במתנה 5,000 פיאסטר (כמאה דולר) לכל אישה שתגיע למקום מסוים. אלפי נשים נאספו בזמן ובמקום הנקוב בציפייה לקבל את המתנה ישירות מידה של הגברת הראשונה. בממשלה נלחצו מן ההתאספות ההמונית ואחד השרים נשלח לכיכר לפזר את ההתקהלות. 'הגברת אסמה לא תגיע ואין שום כסף ושום חלוקה', צרח השר בגרון ניחר".
לא הבנתי, אמרתי ל-ס'. מישהו ניסה להתבדח על חשבון אסמה אל-אסד, שבשבוע שעבר כיכבה בכתבה נוצצת בירחון 'ווג'?
"לא", השיב ס'. "האמת היא שלא ברור מי עומד מאחורי השמועה, האם זו המשטרה החשאית שמנסה ללמוד את פוטנציאל ההתקהלות של האופוזיציה או שהפעילים מנסים לבדוק את גבולות הכוח שיפעיל המשטר. אולי בגלל זה דאגו שיגיעו רק נשים, שלא תפרוץ אלימות בלתי מתוכננת".
ומה אתה חושב, תהיתי. "לא יודע", אמר. "הכול יכול להיות".

תאריכי יעד

מה שס' כן יודע הוא שיש כעת סדרה של תאריכי יעד בסוריה, שכל אחד מהם לדבריו יכול להיות טריגר להתפרצות. הראשון בסדרה הוא 12 במארס, יום האינתיפאדה הכורדית. "בכל שנה מאז ההתקוממות ב-2004", אומר ס', "יש ב-12 במארס הפגנות גדולות בערים הכורדיות נגד בשאר. בכל שנה הורגים כוחות הביטחון הסוריים שלושה אנשים לפחות. אם יש להם שכל בדמשק, השנה הם יימנעו מן ההרג שיכול להצית התקוממות מחודשת".
"התאריך הבא", אומר ס', "מגיע שלושה ימים אחר כך. לפני שבועיים הוכרז בפייסבוק ה-15 במארס כיום זעם על-ידי כלל ארגוני האופוזיציה הסוריים. איננו יודעים מה תהיה ההיענות", הוא מדווח. "בדמשק ומחוצה לה יודעים שהמשטר הכפיל ושילש את מספר סוכני החרש הפועלים בכל פינה. יש תסיסה גוברת, אולם מחסום הפחד לא נפל עדיין".
התאריך הבא מגיע שבוע אחר כך. ב-20–21 במארס חל חג הנוברוז, שבו חוגגים הכורדים והאירנים את ראש השנה. על-פי המסורת, בנוברוז עולים הכורדים להרים ומדליקים מדורות מעל הפסגות הגבוהות. החגיגות יהיו בכל מקום, גם בערים הגדולות. "בכל שנה המשטר חושד שהעלייה להרים היא התארגנות לקראת מרי כורדי חדש", מספר ס', "ובכל שנה הורג המשטר אנשים בחג או אוסר אותם. בשנה שעברה נהרגו שלושה אנשים בעיר ראקה ושלושה בקמישלי. השנה מאורגנות קבוצות האופוזיציה הסורית באירופה להגיב בעוצמה לכל מקרה של הרג".
ס' אומר שבמערב לא משכילים להבין עד כמה חיי היום יום בסוריה מרים וקשים. "דמשק", הוא אומר, "היא גן עדן לעומת שאר סוריה. הכורדים", הוא מוסיף, "ניצבים בתחתית. חיים ללא תקווה וללא עתיד. מאז ההתקוממות ב-2004 מצבם רק הולך ומחמיר. מעצרים וסתימת פיות הם עבורם לחם חוק. החיים בערים הכורדיות הולכים וגוועים. הכלכלה מתה מזמן. חוקים חדשים שחוקקו השלטונות בדמשק מונעים מכירת בתים וחנויות מכיוון שהכורדים אינם רשומים במרשם האוכלוסין. כחלק ממדיניות ממשלתית מכוונת הם אינם יכולים לרשום את הרכוש על שמם. אם לא די בכך שאנו נטולי זהות ונטולי דרכון, הבצורת הקשה בשנים האחרונות ייבשה את האזורים החקלאיים הכורדיים. בשנים האחרונות עזבו את כפריהם כ-800 אלף איש, יותר ממחצית האוכלוסיה הכורדית. האנשים האלה חיים היום במחנות בלתי חוקיים בשולי חלבּ ודמשק בתנאים לא תנאים, עובדים בעבודות מזדמנות בשכר עבדים, ללא תקווה וללא עתיד. זוהי מדיניות מסוכנת אך מכוונת של הממשלה בדמשק, שנועדה לדכא את הכורדים עד עפר, לגרום לכך שהדור הבא שגדל במחנות לא יֵדע את השפה ולא יכיר את המנהגים הכורדיים ויתפזר ברחבי סוריה. כך, כל מה שהאנשים האלו יכולים לחשוב עליו הוא הארוחה הבאה. בנוסף", אומר ס', "למוחבראת יש עיניים והוא צופה ורואה הכול, כל הזמן".
איך אתה יודע, התעניינתי.
"שלחתי אנשים לצלם במחנות", משיב ס', "והם נעצרו מיד. אבל יש לי תמונות ממקור אחר, מארגון הומניטרי שאסף בגדים למען הילדים במחנות. הייתה גם תערוכה בעקבות המבצע. זה הפך לאירוע מביך, כי המבקרים בתערוכה היו בטוחים שמדובר בתמונות של פליטים מפלשתין או מעירק".
ס' חש ששעת השין בדמשק מתקרבת. למוד ניסיון, הוא עדיין סקפטי. זה יגיע, הוא אומר. החשש הגדול שלו הוא שברגע האמת המערב יתמוך בבשאר. זו, הוא אומר, תהיה הטרגדיה הנוראה ביותר.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  20/03/2011   |   עודכן:  20/03/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דוד מרחב
בשבת שעברה נפטר ח"כ לשעבר תופיק טובי, מאחרוני החברים בכנסת הראשונה. עד שנת 1989 שימש ח"כ מטעם רק"ח. התפוררות ברה"מ והשבר הגדולה בתנועה הקומוניסטית, עייפו את טובי והלה פרש מן הכנסת והוחלף בחברת כנסת מתולתלת ואנונימית מבת ים בשם תמר גוז'נסקי
זיו יצחקי
פה גדול, חוצפה ודוגריות נחשבו עד לא מזמן לתכונות אולטרה ישראליות, כאלה שמככבות בכל מוספי יום העצמאות וכתשובה לשאלה מה ישראלי בעיניך    מי שציפה שטריני וסוזנה יביאו איתן לכאן ניחוחות של שיק אירופאי ואלגנט קונטיננטלי, התאכזב מרה    אבל מי שרוצה שידברו אליו לא יפה, ושבסוף כל עלבון יסתתר לו ‘דארלינג’ קטן, הן בהחלט הכתובת
עמי דור-און
לאן הובילה את האנושות החרדה שנולדה עם חילוצו של השד האטומי מן הבקבוק של המחקר המדעי כאשר האדם חשף את סודות הביקוע הגרעיני – על כל שימושיו, לצרכי מלחמה כמו גם לצרכי שלום?    את אפס קצהו של הפחד מפני סכנות המוות הנורא הטמונות בקרינה הרדיואקטיבית רואה כיום האנושות כולה בהתפרצות הקטסטרופה הגרעינית ביפן
חגית כהן
החתונה, טקס שאמור לאחד בין בשרים, חלומות ובדידויות - הפך בישראל לקרקס סוציולוגי שגם ברכט לא היה ממציא. לאיזו יפעת-חסד אפשר לצפות אם התקליטן משמיע את דודו אהרון ושרית חדד, אשר קול-הילל שלהם מחרחר ריגושי פלסטיק?
יעקב בר-און
שר החינוך גדעון סער התקשר למלחין ולמנצח נעם שריף, ושוחח איתו על דא ועל הא. לפתע אמר שברצונו לברך אותו על זכייתו בפרס ישראל    "רבים הביעו תקווה שעם הזכייה שלי תשתנה בארץ ההתייחסות למוזיקה הרצינית"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il