X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
נערים אוכלים פיצה על הדשא בחזית מגדל המים של בית-אל [צילום: AP]
בית בבית-אל, קומה שמינית, עם מעלית
בניגוד לשנים הראשונות של ההתיישבות ביש"ע, שבהן כמעט כל הבתים היו צמודי-קרקע, ביישובים רבים נבנים כיום בתי קומות. נחמן זולדן, בעליה של חברת הבנייה 'קדומים לעד': "אין ברירה. אין עודף קרקעות ביו"ש, ואין גם עודף כסף לזוגות צעירים. למה בתל אביב בתי קומות זה טוב ואצלנו לא?"

כשחושבים כיום על מגורים באחד מיישובי יהודה והשומרון, עולה בדרך כלל תמונה של בית אדום-רעפים מוקף בדשא ירוק, ולא של בית-דירות, פלוס שכנים ומעלית. יש כמובן לא מעט אנשים שהאסוציאציה שלהם למגורים ביו"ש היא דווקא של סכנה ביטחונית בכבישים וחשש מפינוי שמרחף מעל, אבל הביקוש העצום למקומות דיור ביישובים השונים ומחירי השכירות והבתים שמטפסים גם שם לגבהים מפתיעים, מלמדים שרבים אחרים רואים ביישובים בית חם, וגם חולמים לבנות בהם בית. צמוד-קרקע. עם הרבה נוף, אם אפשר.
אלי ורעות ליפשיץ רכשו לאחרונה בית בבנימין, אבל ממש לא צמוד-קרקע. "קנינו את הפנטהאוז היחיד בבית-אל", הם מדווחים. מדובר בדירה מרווחת הממוקמת בקומה השמינית של בניין דירות חדש. כן, קומה שמינית בבית-אל.
לא היה לכם חלום על בית עם גינה?
"שנינו גדלנו ביישוב בגליל, עם שטחים ירוקים ומרחבים שפרוסים לכל מלוא העין", אומר ליפשיץ. "זה לא שחלמנו על בית דירות דווקא, היו לנו גם אפשרויות אחרות לרכישה, ובכל זאת היה כאן שיקול אישי ללכת על הדירה הזאת. אני לא רוצה להתעסק כרגע עם טיפול בגינה. מהדירה יש נוף מרהיב. רואים את כל היישוב וגם את הסביבה. יש מרפסות גדולות, יש מעלית, זו בהחלט איכות חיים", הוא מוסיף.
מעבר לזה, הוא אומר, יש כאן גם שיקול אידיאולוגי. "המתיישבים הראשונים באו לכאן מתוך רצון להתיישב וליישב. לנחול את הארץ. עם השנים, התחושה שלי היא שההתיישבות התברגנה. אנשים רוצים בית גדול ומרווח, ופחות חשוב להם שיהיו יותר ויותר תושבים. המציאות המדינית המורכבת הנוכחית מכתיבה את הצורך ביישובים גדולים יותר", אומר ליפשיץ, ומוסיף שגודל היישובים חשוב לא רק מהבחינה הפוליטית אלא גם מבחינת שיפור חיי היום-יום. "אם שר התחבורה חושב עכשיו על רכבת ביו"ש, הוא מדבר על רכבת מהמרכז לאריאל, כי שם יש 20 אלף תושבים. על רכבת מירושלים לבית-אל אף אחד לא חושב, על-אף שיש כאן המון אנשים שנוסעים יום יום לעבודה בירושלים. אם יהיו 20 אלף איש בבית-אל, אולי גם לכאן תגיע מסילה".
אגב, לא רק הפנטהאוז שלהם היה אטרקטיבי בבניין החדש: "בתוך חודשיים כל הדירות כאן נחטפו".

"ביקוש מטורף, פשוט מטורף"

שאול גולדשטיין, ראש מועצת גוש עציון: "צריך לאפשר גם לדורות הבאים אופציה לגדול. אם אני בונה היום על כל מה שאפשר, בתוך שנתיים-שלוש אני ממלא את כל הקרקעות בכל היישובים. לכן, מתוך מחשבה קדימה צריך להצטמצם ולבנות בעיקר בנייה לגובה"

נחמן זולדן הוא בעליה של חברת הבנייה 'קדומים לעד' הבונה לרוב בתים צמודי-קרקע ברחבי יו"ש.
עם זאת, זולדן הוא מהתומכים הנלהבים של בנייה רוויה, ומאמין שגם יהיו לה קונים. "אין עודף קרקעות ביו"ש, ואין גם עודף כסף לזוגות צעירים. לרבות ממשפחות ההורים כיום יש הרבה ילדים, ולעזור לילדים לבנות זה אפשרי רק עד גבול מסוים. אפשר בהחלט לבנות בתים יפים בבתי קומות", הוא אומר.
"את המהפך הראשון מבחינתי עשיתי בשכונת מצפה-ישי שבקדומים. בנינו שם בניינים דו-משפחתיים מדורגים, זה מעל זה. במשך שנתיים אף אחד לא קנה את הבתים הללו. אני יכול לומר, בצניעות המתבקשת, שנדרש אומץ רב לבנות אותם. ברוך ה', אחרי שנתיים וחצי הבתים הללו נמכרו. בנייה בצורה כזו מוזילה את הבתים, ובנוסף - אם לא הייתי בונה ככה במצפה-ישי היו שם היום 40 יחידות דיור פחות. זה מאוד משמעותי. הבעיה היא שצריך להרגיל את האנשים, את הקונים וגם את השכנים, לרעיון. רציתי לבנות במצפה-ישי בניין מדורג יפה של 7 קומות, והשכנים נבהלו".
הבנייה הרוויה ביישובים תלך ותתפתח לדעתך?
"אין ברירה. ההתנגדות לזה היא חסרת בסיס. למה בתל אביב בתי קומות זה טוב ואצלנו לא?"
על השאלה האם אין בעייתיות פרוצדורלית מבחינת ייעוד הקרקע עונה זולדן בשלילה. "צריך להחליט שזה מה שעושים, ואפשר לשנות".
שאול גולדשטיין, ראש מועצת גוש עציון, אומר שאכן יש צורך באישור כמעט לכל שינוי, אבל גם הוא תומך במעבר לבנייה רוויה. "בנווה-דניאל למשל, בפרויקט הבנייה האחרון, התחלנו לבנות 22 יחידות דיור. גילינו שהביקוש עצום ושזה לא יספיק, ושעלויות הפיתוח יהיו מאוד גבוהות לכל משפחה, אז ביקשנו אישור משר הביטחון לשינוי התב"ע (תוכנית בניין עיר). כיום בונים שם מדורגים של שמונה קומות".
לדברי גולדשטיין, כמעט כל הפרויקטים החדשים של הבנייה בגוש עציון הם של בנייה רוויה.
ויש לזה ביקוש?
"ביקוש מטורף. פשוט מטורף. יש שתי סיבות עיקריות לבנות כך. האחת היא פרקטית - יש פחות ופחות קרקעות לניצול, בגלל כל מיני סיבות שכידוע קשורות גם במנהל האזרחי ובממשלה. שנית, צריך לאפשר גם לדורות הבאים אופציה לגדול. אם אני בונה היום בגוש עציון על כל מה שאפשר, בתוך שנתיים-שלוש אני ממלא את כל הקרקעות בכל היישובים. לדור הבא שירצה להתפתח לא יהיה לאן. לכן, מתוך מחשבה קדימה צריך להצטמצם ולבנות בעיקר בנייה לגובה".
גולדשטיין מוסיף שיש לו סימפתיה לנוף "יפה ורך" שלו מתאימה בנייה נמוכה יותר, אבל המציאות לא מאפשרת זאת. "באלון-שבות, מבחינת הביקוש, גם מגדלים של 20 קומות ייחטפו. מחירי הדיור גבוהים מאוד וזו השיטה היחידה להוזיל. זה נכון לגוש עציון, זה נכון ליו"ש, וזה נכון גם לכל מדינת ישראל".
מלאכי לוינגר, ראש מועצת קריית-ארבע, מתגורר בעצמו בדירה בבית קומות ביישוב. גם לדבריו המעבר לבנייה רוויה ביו"ש הוא נדרש: "כך יתאפשר ליותר משפחות להתיישב כאן. בנייה רוויה משמעה פחות בזבוז של קרקעות ופחות עלויות פיתוח לכל משפחה".

לא זה מה שחיפשנו

שמואל אדלמן, קדומים: "חלק מהעניין של לגור בשומרון, במיוחד לאלו שהגיעו מפתח תקוה הצפופה, הוא בהחלט המרחב והנוף. הרצון העז לברוח מהתריסול מול תריסול שקיים בעיר ולאפשר לילדים לצאת מהדלת באמצע סעודת שבת ולרוץ בדשא"

מול התמיכה הגורפת וההסברים מדוע מדובר בשיטה מתבקשת, עומדים אלו שפשוט לא מתלהבים מייבוא האורבניות אל בין הגבעות.
שמואל אדלמן גדל בעיר ההומה והחליט לבנות את ביתו בשכונת מצפה-ישי שבקדומים, גם בגלל צמוד-הקרקע. "חלק מהעניין של לגור בשומרון, במיוחד לאלו שהגיעו מפתח תקוה הצפופה, הוא בהחלט המרחב והנוף", אומר אדלמן, "הרצון העז לברוח מהתריסול מול תריסול שקיים בעיר ולאפשר לילדים לצאת מהדלת באמצע סעודת שבת ולרוץ בדשא".
תושבת אחרת במצפה-ישי, שבה כאמור נבנו מדורגים דו-משפחתיים בשלב ב' של השכונה, אומרת שאם הייתה יודעת שכך ייראו פני הדברים הייתה מתנגדת לכך עוד טרם הבנייה. היא ומשפחתה בחרו לרכוש בית במקום, היא אומרת, בין היתר בגלל התכנון הכפרי. "ראינו תוכניות מתאר שמצאו חן בעינינו, ראינו את החצרות הפרטיות, דירות הקרקע, והכול התאים להפליא למה שחלמנו עליו. היום, כשאנחנו רואים איך נראית השורה בשלב ב', פשוט כואב הלב. כשנכנסים למקלחת רואים מהחלון שלושה-ארבעה מטרים לפניך את החלון של השכן. אם אתה גר בדירה למטה אתה סובל מרעשים של צעדים, גרירת חפצים וקפיצות מהקומה שמעל. כשאתה מדבר בבית הפרטי שלך אתה צריך לזכור תמיד שהשכן יודע ושומע כל מה שקורה אצלך בבית". יש יישובים עם אופי עירוני יותר, היא אומרת, ולא צריך להעמיס עוד ועוד דירות על תשתית קיימת ובלתי-מספיקה ביישוב שמוגדר ככפרי.
גם באחד מיישובי בנימין שבו מתוכנן כיום פרויקט של בנייה רוויה, שלחו חלק מהתושבים מכתב להנהלת היישוב, ובו הם מביעים את דאגתם מכך שהפרויקט המתוכנן יפגע בנוף הפתוח ובמרחב הציבורי של השכונה. "חבל שבעבור הרצון לקדם בנייה בצורה מהירה ונוחה, ניצור מצב של חנק שכונתי שיהווה בכייה לדורות", כתבו התושבים.

מסננת חברתית?

אלישיב רייכנר, מכתבי 'מקור ראשון', פרסם לפני למעלה משנה מאמר בירחון 'נקודה' ובו הוא מתייחס גם לסיבות חברתיות המסתתרות לדעתו בין השיטין של ההתנגדות לבנייה רוויה.
"חבר מאחד היישובים בשומרון סיפר לי לאחרונה איך ביישוב שלו התנגדו לבניית בתי קומות מסיבות מאוד לא ענייניות. רבים מהתושבים טענו שאופיו של היישוב עלול להשתנות לרעה אם ייבנו בו בנייני קומות. מתברר שבנייה של צמודי-קרקע ביו"ש היא מסננת חברתית מאוד נוחה. ביישובים רבים חוששים שבנייה רוויה, שמטבע הדברים היא זולה יותר, תביא עִמה ליישוב גם אוכלוסיה פחות מבוססת, שתפגע בדימוי היוקרתי שלהם. הציבור הדתי משני צדי הקו הירוק הולך ומאמץ את הנוסחה הבעייתית שיוקרה מייצרת איכות אנושית", כתב רייכנר.
ד"ר חנן מוזס, שכתב דוקטורט על הקבוצות השונות בציונות הדתית, הוא תושב השומרון בעצמו. על הטיעון החברתי שהעלה רייכנר הוא אומר שבנייה לגובה ביישובים היא אכן "סוג של מחסום פסיכולוגי שצריך להיפטר ממנו", ומוסיף שכיום "השיקול של ההישרדות מזרז אנשים להיפטר מהמחסום הזה. אנשים מבינים את הסכנה המדינית הגדולה יותר עבור יישוב קטן".
מקובל לעשות הפרדה בין 'מתנחלי איכות חיים' ל'מתנחלי אידיאולוגיה'. יכול להיות שההפרדה הזאת לא רלוונטית, כי גם לאידיאולוגים חשובה איכות החיים?
"מתנחלים רבים שהשתייכו מלכתחילה לאלו שהגיעו בשל איכות החיים וכאלו שבאו בגלל האידיאולוגיה, התערבבו כבר אל תוך הקונספט ש'אנחנו כאן'. זה הבית שלנו, זו הקהילה שלנו. הקהילה היא מוסד מאוד חשוב ביו"ש. ראינו בגוש קטיף עד כמה אנשים נצמדו לקהילה. אני רואה אצלי בשכונה איך אנשים שנסעו לשליחות עבודה של שלוש-ארבע שנים בחו"ל שומרים בדבקות על קשר עם הקהילה. נכון שזה קיים גם מחוץ ליו"ש, אבל כאן זה התפתח בצורה מקסימלית".
בנייה רוויה, עירונית, תהרוס את הקהילתיות הזאת?
"ברור שזה לא יהיה אותו דבר. מי שמתכנן בנייה רוויה צריך לקחת בחשבון שמה שמושך לכאן אנשים זו הקהילתיות. אבל אפשר לעשות זאת. בעיר יש שכונות 'משהב' שמתוכננות כך שאנשים ירגישו שהשכונה היא בית. זה סוג של אתגר תכנוני, וגם אתגר עבור האנשים שאחראים להיבט החברתי של היישוב. כשמדובר בציבור דתי, עדיין יש מוסדות מכוננים כמו בית כנסת שמחברים קהילה גם ביישוב עירוני. זה ציבור שאוהב קהילה ורוצה קהילה. כמובן, כאן עולה השאלה האם רוצים להסתפק ביישובים לדתיים בלבד".
ההיצמדות לצמודי-הקרקע אכן מהווה מסננת חברתית ביישובים?
"אנחנו רוצים שתהיה ביישובים גם אוכלוסיה אחרת, אבל לא מספיק רוצים. כשהם מגיעים אנחנו לא עושים די כדי שהם ירגישו בבית. אין עדיין מוכנות מספקת להכיל אותם בתוך הקהילה, ולא רק ככוח עזר דמוגרפי, אם כי בעבר העניין הזה היה יותר טוטאלי. היום יש הרבה יותר פתיחות. רבות מוועדות הקליטה למיניהן כבר התמוססו, וגדלה גם הבנת החשיבות שבגידול היישובים".
מוזס מעלה נקודה נוספת בזכות הבנייה הרוויה, והיא ההזדקנות של היישובים. "בחלק מהקיבוצים הייתה 'הזדקנות יישובית' שהיוותה בעיה חמורה עבור המקום. בחלק מהיישובים הוותיקים ביו"ש מתחילים לראות בעיה כזו. יש שכונות של בתים גדולים עם זוגות מזדקנים", הוא אומר, ומתכוון לשכונות בתי הקבע הוותיקות של מקומות כמו קדומים או קרני-שומרון. "זוג צעיר לא יקנה את הבית הגדול והיקר הזה. בנייה רוויה של 4-3 קומות היא הדרך להילחם בזה".
המאמר של רייכנר, שפורסם גם באתר 'כיפה', זכה שם לטוקבקים מסקרנים. חלק מהמגיבים טענו למשל שצריך דווקא להשתדל להתפרס על פני השטח, כפי שעושים הערבים, ולא "להשתבלל". ואכן, בחלק מהמאחזים, בעיקר אלו הנושאים אופי חקלאי ומדגישים את הקשר החזק לאדמה, אפשר לראות מגמה מכוונת של התפרסות, ומרחקים ניכרים בין בית לבית. "בכל הנוגע לפינוי", אומר מוזס, "שם לא מסתמכים דווקא על גודל היישוב"...
ואחרי הכול, הדיון העקרוני לגבי צורת הבנייה הרצויה הוא 'צרות של עשירים' עבור רבים ממקומות היישוב ביו"ש, במיוחד העירוניים, שבהם הקפאת הבנייה עדיין נמשכת בפועל בשל העדר חתימה של שר הביטחון על מכרזים. ביישובים לא מעטים המציאות כיום היא שכל אישור לבנייה, מכל סוג שהוא, היה מתקבל בברכה.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  01/04/2011   |   עודכן:  01/04/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בית בבית-אל, קומה שמינית, עם מעלית
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
למה ללכלך על ההתיישבות?
יודע דבר בבית אל  |  3/04/11 00:11
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
טובה ספרא
המעבר למזל דגים יביא לאי-שקט חברתי בעקבות התהליכים הכלכליים שהעולם עובר    ייווצר איחוד של כל העולם לכפר אחד קטן בכל התחומים    עימות צבאי בארצות הזהב השחור?    מצבי מתח אינטנסיביים ואלימים    תחזית אסטרולוגית לשבוע 8.4.11-1.4.11
נפתלי רז
פריחה פוליטית: מפגשים אזוריים לליבון ההקמה של מפלגה שתדחף לרשימה משותפת לכנסת, כטבעות השלובות בדגל האולימפי - רשימת מועמדים לכנסת בשיטת ה"ריצ'-רצ'" (כמו שהוקמו בעבר "המערך" ומרצ)    בואו להשתתף בהתחלת המהפך
אריה אבנרי
המסר של פרשת מסר הוא פשוט וחד-משמעי: אם אתה רוצה לבעוט בשלטון החוק ולשתף פעולה לאורך שנים עם מגה-מושחת ולצאת יבש - עליך להינשא במהלך פעילותך עם פרקליטה בכירה בשירות המדינה. אם תעשה כך, מובטח לך שרשויות אכיפת החוק במדינה יטו לך חסד של אמת ואתה יכול לפצות את פיך ולהמשיך לצפצף על החוק    הערות אזהרה (86)
ניב שטנדל
יומני הוידאו שצילמה ענת קם עבור המקור לא פענחו את דמותה, אבל התוכנית עשתה את עבודתה העיתונאית    דרוקר שהביע חשדנות וציניות, ניסה לצייר מניעים פסיכולוגיים למעשיה של קם
מיכל שמשי
יש למקם חומרי ניקוי במקום גבוה או נעול    אין לערבב חומרי ניקוי, ובפרט לא חומצות ומלבינים    אין לאחסן חומרי ניקוי סמוך למוצרי מזון    בכל חשד לחשיפה או חשיפה לחומר רעיל, יש לפנות מייד לקבלת סיוע רפואי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il