X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ההתראות על פיגועים בדרום הן רק קצה הקרחון שאינו מעיד על גודל ההידרדרות בגבול עם מצרים. ארגון הטרור חמאס הידק קשרים עם הבדווים, שמתפרנסים מהברחות דרך מנהרות שדרכן ניזון הטרור נגד ישראל
▪  ▪  ▪
סיור צה"ל על גבול מצרים [צילום: פלאש 90]
במסגרת הכנסת האורחים הבדווית, הובל הבלוגר המצרי כדי שיצפה במו-עיניו במנהרה להברחת מכוניות, שצוידה לדבריו באמצעי אוורור, במערכות תאורה ובבוסטרים להגברת הסיגנל למערך התת-קרקעי של טלפונים סלולריים

עד עכשיו לא ברור מה היה פשר הודעתו התמוהה של השר מתן וילנאי על כך ש"קבוצה של יותר מעשרה מחבלים מתכוונת להוציא פיגוע מתוך חצי האי סיני". האם קיווה השר שהמחבלים מאזינים לגלי צה"ל ויבינו שאנחנו עוקבים אחריהם? האם זו דרך חדשה להעברת מסרים לצבא המצרי? או שאולי, אם חלילה יתרחש פיגוע נוסף, הכסת"ח הממשלתי בדמות ה"אמרנו לכם" כבר יהיה מוכן?
ההערכה הייתה שסיום הרמדאן וחגיגות עיד אל-פיטר הם תאריכים מועדים להוצאת פיגוע. בצה"ל יש כוננות לאורך הגבול עם מצרים, ובכלל יש תחושה של מהומה, התרעות ופעילות צבאית מוגברת משני צדדיו של הגבול.
העניין הוא שככל שבוחנים מקרוב יותר את המציאות באזור הגבול עם מצרים משלושת צדדיו - ישראל, מצרים ועזה, הולכת ומתחזקת התחושה שכל הרעש הזה - ההערכות לגבי חוליית הג'יהאד האיסלאמי - הוא רק קול דק בתוך ההמולה. דק מאוד. משהו שאינו יותר מתגובת קצה מאוחרת לתהליך הידרדרות הביטחון בגבולה הדרומי של ישראל, שהתשובות האמיתיות עליו נמצאות בתחום המשטרתי והאזרחי מצד אחד ובתחום המדיני מן הצד השני.
כל זאת מכיוון שפעילות הטרור בגבול הדרום נשענת על המצע הפלילי של הברחות, שהתפתח מאוד בסיני של השנים האחרונות. ההברחות הן עניין מסורתי שיש לו שורשים עמוקים באזור, אולם בשנים האחרונות זינקה רווחיות מערך ההברחות מסיני בעקבות מדיניות המצור על עזה.
הממשלה לא פעלה, במקביל, בדחיפות הנדרשת, להקמת גדר ולא היה לה שאר-הרוח הנדרש כדי לסלול דרכים מקוריות לשימור הקשר עם הבדווים בצפון סיני, שמתפרנסים מההברחות המשמשות כלי להתמודדות עם המדיניות הזאת.
וזו התוצאה. בשלב הראשון יצרה המדיניות הזאת את תופעת המנהרות, שחיזקה מאוד את אחיזת שלטון חמאס בעזה וגם יצרה מערך קשרים שלא היה קיים קודם בין חמאס לשבטי הבדווים. בשלב השני התחבר מערך ההברחות למערך אזורי רחב יותר, שיצר את תופעת המסתננים מאפריקה. גם כאן לא פעלה הממשלה בנחישות הנדרשת. מערך הברחות המסתננים נשען מראשיתו על פלטפורמה פלילית קיימת של סחר הנשים ממזרח אירופה.
כל התופעות הללו, שניזונו בה בעת מחולשת השלטון המצרי בסיני ומתגובה ישראלית אנמית, הביאו לערעור אחיזתו של השלטון המצרי המרכזי בסיני, ולהיווצרות שחיתות כלכלית-חברתית בישראל על-רקע תופעת המסתננים והעובדים הזרים.
ואז הגיעה המהפכה במצרים והאיצה את התהליך כולו. בינואר, בעיצומו של האביב המצרי, ברחו מבתי הכלא המצריים 23 אלף אסירים. שליש מהם נתפסו. מאלו שנותרו בחוץ, חלק מצא את דרכו לסיני. על-פי הערכות המצרים מדובר בכ-1,300 איש לפחות. חלקם נמלטו דרך המנהרות ומצאו מקלט בעזה.
השלב הבא בהידרדרות היה המהפכה בלוב. לכאורה, רחוק ולא קשור. בפועל, קרוב מאוד. לוב חולקת עם מצרים גבול משותף ארוך. הסימנים שמשהו גדול ובלתי נשלט מתרחש הגיעו עם הדיווחים הראשונים על מכוניות המוברחות מלוב, דרך סיני, לעזה - מה שצריך היה לגרום לאסימון ליפול, לייצר הבנה שההברחות בסיני עשו קפיצת מדרגה והפכו לחלק מתהליך ההידרדרות הכלל-אזורי של שטח שישראל נמצאת בקצהו הצפוני.
בשלב הזה היו גורמי הביטחון בישראל צריכים להתביית על מערך ההברחות הבדווי. זה לא קרה. כנראה בגלל שיש משהו בדנ"א הישראלי שמגיב בעוצמה הנדרשת רק כלפי מה שנתפס כטרור עצמו ולא כלפי מערך התנאים המייצר ומזין אותו.

מקורות הכנסה

ולא היה צריך להיות קשה או מורכב במיוחד לייצר את החיבורים הנכונים. בחודשים האחרונים התרבו מאוד הדיווחים העיתונאיים מרפיח ומסיני על תופעת הברחות המכוניות מלוב. דיוויד קירקפטריק, כתב 'הניו-יורק טיימס', דיווח מרפיח כי מסע של הברחת מכונית לובית לעזה דרך סיני, מרחק כאלף קילומטרים, אורך יומיים ועולה מאתיים דולר – שכר טירחת הנהג.
אולם היה זה הבלוגר המצרי מוחמד פאדל פהמי, שבעבודה עיתונאית מעולה טרח והגיע אל האיש שבראש פירמידת ההברחות הבדווית בסיני – איברהים אל-מנאי, מנהיג שבט סווארקה בצפון חצי האי.
המפגש נערך ב"סייף האוס" של מנאי, קילומטרים ספורים מהגבול עם ישראל, דיווח פהמי. אל-מנאי, שהיה מוקף בחמישה מבניו ובשומרים חמושים, האשים במפגש את השלטונות המצריים ברדיפת הבדווים, בדחיקתם ובנישולם מכל מקור פרנסה טבעי במדבר ובניסיון לשעבדם לטובת ארגוני הביטחון המצריים.
השנאה שמתאר מנאי בין הבדווים למצרים אינה דבר חדש. הבדווים תמיד הבריחו והמצרים תמיד חשדו בהם ושנאו אותם. אולם האחיזה המצרית בסיני מעולם לא הייתה כה רופפת ומעולם לא היו לבדווים הזדמנויות כלכליות כמו בשנים האחרונות. מבחינתם, המצור על עזה הוא גן העדן הכלכלי שמעולם לא היה להם.
מנאי הסביר לבלוגר המצרי כי עד כה השקיע 100 אלף דולר בכריית מנהרה לצורך הברחת מכוניות לעזה, וכי לא ייתן לאיש לחבל בהשקעה הזאת. במסגרת הכנסת האורחים הבדווית, הובל פהמי כדי שיצפה במו-עיניו במנהרה, שצוידה לדבריו באמצעי אוורור, במערכות תאורה ובבוסטרים להגברת הסיגנל למערך התת-קרקעי של טלפונים סלולריים.
מנאי הסביר לפהמי שבשלבים הראשונים הוברחו לעזה מכוניות בקצב של מאתיים בשבוע, ושמחירה של מכונית נע בסביבות ה-5,000 דולר ושל משאית סביב ה-8,000 דולר, כולל דמי שימוש במנהרה. בקצה המנהרה נמצא השליט ושומר הסף המקומי – תנועת חמאס, המשלשלת אל כיסיה מס בסך אלף דולר שאותו היא גובה בעבור כל כלי רכב שעובר לעזה.
מקור הכנסה רווחי כזה דורש מערך הגנה חמוש היטב, ואנשיו של מנאי אכן הציגו לפני פהמי גם את חדר המבצעים השבטי, שכלל, בין השאר, גם שתי מרגמות 14.5 מ"מ נגד מטוסים.
בתנאים האלו יהיה קשה מאוד לפרק את השותפות בין הבדווים לחמאס. כל עוד לא ישתנו התנאים הכלכליים בצפון סיני, ולא יימצאו לבדווים מקורות פרנסה כמו אתרי התיירות בדרום סיני, מערך היחסים בין השלטון המצרי לשבטים הבדווים אינו צפוי לעבור טרנספורמציה משמעותית, והמצב הביטחוני בגבול הדרום ימשיך להיות מקור לדאגה.
אלא שהשלמת הגדר וטיפול שורש בבעיית המסתננים יכול להוריד משמעותית חלק מתענוגות גן העדן של ההברחות. בשבוע האחרון פתחו המצרים מעין דיאלוג עם הבדווים, והשלב הבא, מבחינתם, הוא הטיפול במנהרות. זה החלק המסובך יותר.
בעניין הזה יש סיבה לתקווה: למצרים חשבון פתוח עם חמאס. על-פי דיווח של העיתון 'אל-מסרי אל-יום', לפני חודשים אחדים, בשלב של שיחות הפיוס בין פת"ח לחמאס שנערכו בקהיר, פנו המצרים לחמאס וביקשו מהם להסגיר לידיהם פושעים מצרים שנמלטו מהכלא ומצאו מקלט בעזה. חמאס לא הגיב.
ימים אחדים לפני הפיגוע בדרום, שוב פנו המצרים לחמאס, הציגו לפניהם עדויות, וביקשו את הסגרתם של פלשתינים, שבשיתוף אסירים שנמלטו מן הכלא המצרי וכן קבוצות איסלאמיות השתתפו בהתקפה על תחנת המשטרה המצרית באל-עריש. גם הפעם חמאס התעלם מן הבקשה. גם למצרים יש קווים אדומים, ופגיעה ממושכת של חמאס בכבודם ובביטחון הלאומי שלהם עתידה להביא אותם, בשלב כלשהו, לעימות חזיתי. כך שבטיפול נכון, גם בתנאים החדשים שנוצרו לאחר המהפכה במצרים, לישראל עדיין יש בסיס נרחב לדיאלוג עם קהיר. חמאס הוא בעיה של המצרים לא פחות - ואולי אף יותר - משל ישראל.
אותו עיקרון חל גם על הבדווים, כך שישראל לא אמורה למצוא את עצמה בעימות עם המצרים, כפי שקרה. הטיפול צריך לעבור תמורה שבמסגרתה למשטרה ולמשמר הגבול יש חלק משמעותי הרבה יותר בעבודה לצד הצבא בשמירה על גבולה הדרומי של ישראל.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  16/09/2011   |   עודכן:  16/09/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חמאס והבדווים: מהדקים קשרים
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
מרגמות נגד מטוסים
חיים קדמן  |  16/09/11 12:58
2
פזית היקרה, המצב שאת מתארת
שאול אבידור  |  17/09/11 14:59
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הודיה כריש-חזוני
הערבים המתגוררים ביו"ש אינם חדלים להציק לשכניהם הישראלים, ולאחרונה אימצו לעצמם שיטת פיגוע ישנה-חדשה: לשרוף. תושבי היישובים חוששים לצאת לחופשות הקיץ המתוכננות עם הילדים, שמא לא יהיה לאן לחזור. המציתים רואים את התושבים הממהרים להיאבק בלהבות כדי שלא ייפגעו נפשות ורכוש, ורוגמים אותם באבנים
חיים ביאור
מיליון וחצי עובדים בישראל יקבלו החודש מתנות לחג בשווי כולל של 2.2 מיליארד שקל    ברוח המחאה, העובדים מביעים עניין במתנות עם משמעות חברתית, אך תלושי החג יהיו המתנה הפופולרית גם השנה    מה יהיה השי הממוצע, מי ייהנה ממתנות בשווי 3,000 שקל, ומדוע בהיי-טק יקבלו רק 500 שקל
רפי מן
חברי מועדון הטייקונים אדלסון ולאודר רק הפסידו מן העסקה שרקמו לכפות התנצלות על ערוץ 10. וגם: חזונו של "ישראל היום"
מיכאל טוכפלד
ח"כ אורי אורבך מסביר מדוע הבית היהודי לא פורש ("מחוץ לממשלה אתה יכול רק לצעוק ולהפגין"), וטוען שהימין הדתי הולך שבי אחרי הליכוד כי הוא רוצה "לשחק במגרש של הגדולים אך מתאכזב פעם אחר פעם". הוא סומך על ראש הממשלה רק בעיניים פקוחות ואת ציפי חוטובלי היה שמח לראות במפלגתו
אורן פרסיקו
יואב צור, לשעבר העורך הראשי של מעריב ושל רשת המקומונים, חושף בתצהיר משפטי כי בעיתוני הרשת לא מעסיקים "עורכים" או "סגני עורכים"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il