X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מגזר יצרני מצומצם, ייצוא דל, ותלות בסיוע חוץ וב'אויב הציוני' ברשות הפלשתינית שואפים לעצמאות, אבל הדרך לעצמאות כלכלית עוד ארוכה
▪  ▪  ▪
קרן המטבע העולמית והבנק העולמי: התשתית הפיננסית של הרש''פ מתפקדת היטב ומוכנה לקראת המדינה שבדרך [בנק פלשתיני בעזה / צילום: AP]

מה עושים כשמזמינים חוות דעת ועוד מגורם ידידותי וההמלצות שמתקבלות אינן לרוחם של המזמינים? חוות דעת חיצונית שהוזמנה על-ידי הרשות הפלשתינית (הרש"פ) קובעת כי הכרזה חד-צדדית על מדינה עלולה דווקא להזיק לשאיפותיהם. מחבר הדוח הוא גאי גודווין גיל מאוניברסיטת אוקספורד האוהד את הרשות. כל כך אוהד שבשנת 2004 הוא היה בין המגישים תביעה מטעם הרשות נגד גדר הביטחון של ישראל לבית הדין בהאג.
גודווין גיל קובע שהנפגע הראשון יהיה אש"ף. הארגון יאבד את מעמדו כ"מייצגו היחיד של העם הפלשתיני" ברגע שתקום "מדינת העם הפלשתיני". בנוסף, כל האמנות וההסכמים שלפיהם אש"ף מייצג את מיליוני "הפליטים הפלשתינים" בעולם יהיו בטלים. משמעות הדבר היא מסמוס זכות השיבה.
סאיב עריקאת, ראש מחלקת משא-ומתן מטעם הרשות ומי שכנראה עמד מאחורי הזמנת הדוח, מיהר לדחות את ההמלצות. לא בטוח שראש הממשלה סלאם פיאד, המתנגד הבולט להכרזה החד-צדדית, מסכים עם עריקאת. פיאד חושש מאוד להפסיד את הסיוע האמריקני בעקבות הצעדים שהרש"פ מתכננת באו"ם. אך יש דוחות אחרים שסביבם לא הייתה מחלוקת ברשות. על-פי דוחות של קרן המטבע העולמית והבנק העולמי שפורסמו לפני מספר חודשים, התשתית הפיננסית של הרש"פ מתפקדת היטב ומוכנה לקראת המדינה שבדרך. נזכיר רק שלאחרונה הבנק העולמי גם פרסם דוח על אירן ובו שבחים רבים על מאמצי משטר האייתולות לייצוב הכלכלה המקומית. מי אמר מגמה ולא קיבל?

כמה צדדים למטבע?

כשג'יהאד אל-וואזיר, ראש הרשות המוניטרית, דיבר על השקת מטבע פלשתיני, הוא הושתק. מעטים מתלהבים מהרעיון. המערכת הפיננסית של הרשות קטנה מדי וכלכלתה חלשה מדי כדי שתהיה מסוגלת להנפיק מטבע משלה. איש לא ירצה לקבל משכורת במטבע כזה. ההילך הרשמי ברשות היום הוא הדינר הירדני אך השקל ממשיך להיות מלך השווקים. אפילו תקציבי ארגון החמאס באתר האינטרנט שלו נקובים בשקלים. גם מנהיגי הרשות כבר לא מדברים על מטבע פלשתיני. האיום החם שלהם כלפי ישראל הוא החלפת השקל בדולר כמטבע עיקרי בסחר פנים-פלשתיני.
הלהיט החם של כלכלת הרשות היא הבורסה בשכם. זאת בורסה אופטימית מאוד. כשבורסות העולם צונחות, בשכם נרשמות לכל היותר ירידות קלות המתחלפות במהירות בעליות. האם זה מעיד על כוחה של כלכלת הרשות, שבדומה לישראל, במשבר הפיננסי הקודם יודעת לשמור על יציבותה בים סוער? לא בטוח.
בבורסה בשכם רשומות 46 חברות. רוב המשקיעים הם מקומיים או פלשתינים המתגוררים בחו"ל. זו הבורסה היחידה בעולם הערבי הנמצאת בבעלות פרטית. השחקנים המובלים בה מחזיקים גם ברוב הבעלות: בנקים מחזיקים ב-15%, ועוד 50% מחולק בין חברות תקשורת 'פלטל' ו'אלואטנייה'. הבורסה שהוקמה ב-1995 עדיין סוחרת במניות בלבד. אופציות או מכשירים פיננסיים נוספים לא נסחרים בה. כל חברה שנרשמת יכולה להציע עד 25% מההון שלה. לבורסה בשכם יש מספר מדדים, המפורסם שבהם הוא מדד 'אל-קודס' המכיל 12 החברות הגדולות בשוק.
הבורסה בשכם דומה אולי יותר למועדון חברים מאשר לחברותיה בעולם. קרנות זרות לא מושקעות בה אך האופטימסטים מתנחמים בכך שהקרנות שאינן גם לא ימשכו ממנה את השקעותיהן וימוטטו אותה בעתות משבר.

מצמיחה למשבר

ג'יהאד אל-וואזיר הוא בנו של רב המרצחים אבו-ג'יהאד, סגנו של ערפאת, שחוסל על-ידי ישראל בשנות השמונים. אך את אל-וואזיר מחנות אימונים עניינו כנראה פחות. הוא למד הנדסה בארה"ב, עשה דוקטורט במנהל עסקים בבריטניה, התחכך בעולם הגדול, ומילא שורה של תפקידים כלכליים ברשות. כיום הוא מכהן כראש הרשות המוניטרית.
אי שם באביב, דיבר אל-וואזיר על תוכניות לעצמאות כלכלית שבמסגרתן תהפוך הרשות המוניטרית לבנק המרכזי של המדינה. על-פי התוכנית הזאת למדינה החדשה יהיה גם מטבע משלה. באותה תקופה כלכלת הרשות באמת נהנתה מצמיחה מרשימה (9% בשנת 2010). תנופה רבה הורגשה בשטחי הרשות. כבישים חדשים נסללו, מרכזי קניות פרחו בערים. סלאם פיאד, הבולדוזר של כלכלת הרשות, עקף את המנגנונים המושחתים של אש"ף והזרים כספים ישירות לטובת הפרויקטים.
אך האביב התחלף בקיץ, והתמונות הוורודות הפכו לקודרות. בחודש יולי הלינה הרשות מחצית ממשכורתם של עובדי המדינה. "משבר חסר תקדים", ו"קשיי נזילות חריפים" היו חלק מהביטויים של ראשי הרשות. הדוברים האשימו את המדינות התורמות, ואת "האחים הערבים" במיוחד, על אי עמידה בהתחייבויות להעביר סיוע. רבים תהו כיצד נוצר גירעון בגובה 535 מיליון דולר, ולאן הלכו 330 מיליון דולר שקיבלה הרשות במחצית הראשונה של השנה.
סימני המשבר ממשיכים ללוות את כלכלת הרשות. 150,000 עובדי מדינה קיבלו באוגוסט רק מחצית ממשכורתם. מחמוד עבאס הוציא צו המקפיא עריכת סעודות 'איפטאר' לשבירת צום הרמדאן במוסדות הרשות. הכספים שנחסכו הועברו לטובת תקציב החירום לסיוע לנזקקים.

עצמאות כלכלית?

"הפלשתינים מכורים לסיוע", קבע לאחרונה טים מרשל מ-Sky News. קשה שלא להסכים עם מרשל כשלוקחים בחשבון כי כשליש מתקציב הרשות מגיע מסיוע חוץ. גם 30% מהתוצר הגולמי מגיע מאותו מקור. משמעות המיליארדים שמוזרמים לרשות היא שראשיה לא צריכים להתאמץ כדי לספק שירותים לאוכלוסיה. זה גם חונק את המגזר הפרטי וגורם לבריחת מוחות. אף חברה פרטית אינה מסוגלת להתחרות עם יותר מ-200 ארגוני הסיוע המשלמים פי שלושה לעובדיהם. אותם הארגונים הנהנים מהקלות במס מספקים גם "תוספות סיכון" ו"גמול על עבודה קשה".
ההאשמות של מנהיגי הרשות כלפי המדינות התורמות בחודשים האחרונים מעידות עד כמה המשק המקומי נשען על סיוע חוץ. האשמים העיקריים הם "האחים הערבים". מדינות ערב עסוקות בימים אלה בגל המהפכות, אך מעבר לכך, רבים שם כנראה אינם מאמינים כלל בפרויקט ששמו מדינת פלשתין. יש להם ניסיון רע מאוד בנוגע לניקיון הכפיים של ראשי אש"ף.
ויש עוד גורם שעל התלות בו לא אוהבים ברש"פ לדבר – ישראל. כ-1.5 מיליארד דולר בשנה, כשליש מהרווח הנקי של הממשלה ברמאללה, מקורם במסים שישראל גובה בעבורם. גם 87% מהיצוא של הרשות הוא לישראל. לכ-20,000 ערבים מיהודה ושומרון יש אישורי עבודה בישראל. מספר דומה עובד כאן באופן בלתי חוקי. הדוגמה של עזה יכולה ללמד הרבה: שנה אחרי ההינתקות עלתה האבטלה שם מ-23% ל-50%.
התוצר הלאומי של הרשות עומד על כ-12 מיליארד דולר. הנתון המקביל בישראל עומד על כ-200 מיליארד דולר. גם השוואה בתוצר לנפש חושפת תמונה לא מחמיאה לכלכלת הרשות: כ-2,900 דולר לשנה בשטחי רש"פ מול כ-29,500 דולר בישראל.
מסקנות עגומות עולות גם כשמתבוננים בנתוני התעסוקה: כ-20% אבטלה בנוסף ל-50% המועסקים במגזר הציבורי שבו שוררת אבטלה סמויה רבה, משמעותם – היעדר מגזר יצרני. וכשאין מגזר יצרני, יש גירעון מסחרי. היבוא לרש"פ עומד על כ-3.5 מיליארד דולר בשנה, בעוד שהיצוא מסתכם ב-700 מיליון דולר בלבד, רובו ל"אויב הציוני" שמהתלות בו חפצים כל כך להיפטר. היצוא הצנוע הזה מבוסס ברובו על ייצור שמן זית, תוצרת חקלאית ומזכרות. המגזר היותר יצרני הוא המחצבות שרוב תוצרתן מיוצא אף הוא לישראל.

פורסם במקור: מוסף כלכלה, מקור ראשון
תאריך:  28/09/2011   |   עודכן:  30/09/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 מחמוד עבאס
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ברשות עצמה?
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
אהוד ברק על תורת השלבים הפלשתי
יואלי  |  30/09/11 13:49
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהודה יפרח
חשיפה: במסמך שהודלף לוויקיליקס מודה פעיל ארגון 'יש דין' כי הגיש עתירה נגד התיישבות יהודית בלא שהיו בידיו הוכחות לבעלות פלשתינית
אסף גולן
כאשר הוצת רכבו של הרב בן-שלומי, עמדו שכניו הערבים וצחקו. ההצתה היא שיא בהתנכלות ממושכת למשפחות היהודיות שעברו להתגורר בשכונת רמת-אשכול בלוד. במכינה הקדם-צבאית שבשכונה עוקבים בדאגה אחר ההסלמה, אך מבהירים: "לא נברח". ראש העיר לוד: "אם האלימות לא תיעצר נפעל בכל הכוח, כולל באמצעות זרועות הביטחון". ובתוך כל המהומה, הגרעין התורני בעיר מסייע לילדים ערבים
אבינדב ויתקון
המהפך הירוק איטי וחלקי, אך מבטיח: לאחר שנים של הזרמת ביוב, שפכים כימיים ורעלים, שוב זורמים מים נקיים בנחל נעמן, לצד אקליפטוסים ושביל רכיבה. גם הקישון המזוהם זוכה לשיקום, ויש תוכנית להפחתת זיהום האוויר באזור המפרץ. רק הים של חיפה ממתין עדיין להסרת הסגר
יוסף עברון
כך אומר המשנה לראש הממשלה סילבן שלום בראיון מיוחד ערב ראש השנה תשע"ב    מבהיר כי אם ההתקפות מעזה יימשכו יש לשים להם קץ גם אם מדובר בכניסה קרקעית
ד"ר א. טל, מ. ליבמן
חשוב לזכור כי מקשיים וקונפליקטים אפשר לצאת מחוזקים. תקופת החגים מהווה הזדמנות לשקם יחסים, לפתור קונפליקטים ולייצר משמעות ומסורת משפחתית חדשה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il