X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
[צילום: פלאש 90]
נר עציון: לא שחור-לבן
לקול תשואות התקשורת בוטלה התוכנית לסגור בהדרגה את בית הספר נר עציון בפתח-תקווה, שאוכלס כולו בתלמידים מהעדה האתיופית, והוא נסגר בבת אחת. עכשיו, כשהילדים תקועים בלי מוסד חלופי, מתברר שיותר משההורים לחצו לסגור את בית הספר, פעילים עדתיים בעלי אינטרס לחצו על ההורים

גם בשבוע השלישי לשנת הלימודים, קומת האגף לחינוך יסודי בעיריית פתח-תקווה צרה מהכיל את ההורים הרבים המגיעים אליה. אלו הם ההורים של תלמידי בית הספר נר-עציון שנסגר. שקטים ומיואשים הם יושבים על הכיסאות בחלל הקטן המפריד בין המשרדים, או עומדים ביניהם. "אין בית ספר לבת שלי", נאנחת אחת האִמהות ומנידה בראשה. "גם אתמול, גם היום, גם מחר. היא בבית, אני צריכה להישאר איתה - וכבר פיטרו אותי מהעבודה".
מחוץ לבניין עומד אב עם בתו, אוחז בידו מסמך. היא דווקא קיבלה שיבוץ. "בהתחלה שלחו אותנו לראש-העין, אבל לא רצינו לנסוע כל יום, ביקשנו להישאר בתוך העיר. היום אמרו לנו שנהיה ב'דרכי נעם' בפתח-תקווה". ומה עכשיו, אני שואלת, תלכו לבית הספר החדש? "אנחנו רוצים", עונה הבת, "אבל לא יודעים איפה זה. אין כאן כתובת". אז תיכנסו חזרה פנימה ותשאלו, אני מציעה. "לא לא לא", אומר האב בשפה שבורה, "אני לא רוצה. הם עצבני". ומה הם חושבים על הסגירה של בית הספר? זה היה טוב? "כן!" ממהרת הילדה להשיב. "עכשיו יהיה יותר טוב".
על-פי התמונה המצטיירת ברוב כלי התקשורת, זה באמת מה שחושבים כל ההורים - שאת בית הספר נר-עציון, שכל תלמידיו (למעט יוצא דופן אחד) הם ילדים ליוצאי אתיופיה, צריך היה לסגור במכה אחת. הרי זו הייתה דרישתם של ההורים בעצומה שהגישו. העצומה הוגשה על-רקע החלטה מתונה יותר של משרד החינוך - לסגור את בתי הספר החד-עדתיים בהדרגה. כלומר לא לפתוח בהם כיתות א', וכך לתת לבתי הספר הללו לצעוד אל סופם לאִטם, בלי לגרום טלטלות וחוסר ודאות לתלמידים שכבר לומדים בהם.
"לאחר שהכרתי היטב את התופעה, הגעתי למסקנה שהיא לא תיפתר ללא התוויית יעד ברור", אמר שר החינוך גדעון סער בכנס החינוך בחולון, ממש ערב פתיחת שנת הלימודים. "היעד הוא שינוי דרסטי במצב, על דרך של סגירת המסגרות ההומוגניות האלה בתהליך הדרגתי, רב-שנתי, אחראי, שיִרְאה גם את טובת התלמידים ושידאג למסגרות האלטרנטיביות". אלא שבבית הספר נר-עציון ההורים מחו, התקשורת צעקה, ועד עולי אתיופיה בעיר חסם את הכניסה - ועם פתיחת שנת הלימודים הוחלט לסגור את שערי בית הספר ולפזר את תלמידיו במוסדות אחרים.
אלא שבתור בעירייה, התמונה נראית אחרת לגמרי. רבים מהתלמידים ומההורים, מתברר, התנגדו לסגירה. "אהבנו את נר-עציון", אומר אחד ההורים. "היה לנו שם הכול: יום לימודים ארוך, ארוחת צהריים חמה, חוגים, שיעורים פרטיים. לא אהבנו להיות לבד; רצינו שילמדו איתנו גם ישראלים. הפריע לילדים שאין בכיתה פָרַנְג'ים. אבל באמת שאהבנו את בית הספר". כשהוא נשאל למה בכל זאת המוסד נסגר הוא משיב: "כי הפעילים רצו. הם, חשובה להם הפוליטיקה, לא הילדים שלנו. להם אין ילדים בבית הספר".

בלי ארוחה, בלי גרוניך

הרב עמיאל קינן, אביו של התלמיד הלא אתיופי היחיד בנר עציון: "בנר עציון כל ילד למד לנגן. הם נהנו מחוגי העשרה, מיום לימודים ארוך ומארוחת צהריים בשרית. היום הם מגיעים הביתה בשעה מוקדמת לבית ריק. איך מארגני המאבק לא חשבו על הדברים האלה? אתה לא יכול לפתור בעיה וליצור מאה אחרות"

האם בין הקצה האחד של לימודים בכיתות הומוגניות ובין הקצה השני של פירוק המוסד אין אף פתרון באמצע? דווקא יש. לפחות היה.
כבר באמצע שנת הלימודים שעברה עלתה האפשרות להקים סמוך לבית הספר גרעין תורני, שילדיו ייקלטו בנר-עציון וכך יביאו לאינטגרציה בבית הספר. את הכפפה הרימו הרבנים שי פירון ויובל שרלו, ראשי ישיבות בעיר, ובראש הגרעין נועד לעמוד הרב אבי בלידשטיין, סגנו של הרב שרלו בראשות ישיבת ההסדר פתח-תקווה. התוכנית כבר החלה לקרום עור וגידים ומשפחות אחדות כבר הביעו את רצונן להצטרף לגרעין.
היוזם היה הרב עמיאל קינן, שכבר תרם את חלקו האישי לנושא: לפני שנתיים רשם לנר-עציון את בנו רן, שהיה לתלמיד הלא-אתיופי היחיד במוסד. "נסעתי לשם עם הרב בלידשטיין ואשתו", מספר קינן. "הסתובבנו בשכונה, ועוד באותו ערב הם קיבלו החלטה מהיום למחר שהם מוכנים לעבור. הייתה היענות גם מצד זוגות של אברכים בישיבת ההסדר. פנינו למינהל החינוך הממלכתי-דתי במשרד החינוך ולעירייה, וכבר ראינו אור בקצה המנהרה".
הרעיון הוצג לפני הורי תלמידי נר-עציון והתקבל בהתלהבות. "לא רצינו שיסגרו את בית הספר", אומר אחד ההורים, "אבל גם לא הסכמנו להמשיך ללמוד בכיתות של מאה אחוז אתיופים. רצינו שאל תוך בית הספר הקיים ייכנסו תלמידים ישראלים. הרעיון של הגרעין התורני היה מצוין".
אלא שהמהלך נקטע בעודו באבו, כיוון שהפעילים נגד קיומו של נר-עציון כבית ספר שכולו תלמידים אתיופים דרשו סגירה מידית. דניאל אוריה, יו"ר מטה יוצאי אתיופיה בפתח-תקווה שהוביל את הסגירה, טוען שההורים עצמם הם שהיו ספקנים כלפי ההצעה של שילוב ילדי גרעין תורני בבית הספר. "ההורים איבדו את האמון במערכת. כבר חמש שנים אנחנו מדברים על המצוקה, אז למה עד עכשיו אף אחד לא עשה כלום? הרעיון של הגרעין היה טוב מאוד, אבל הוא הועלה רק לאחרונה בעקבות הלחץ שהפעלנו לשם סגירת בית הספר. אני לא מאמין שהיה פה רצון אמיתי להקים גרעין תורני, אלא רק ניסיון לשים פלסטר כדי להשתיק אותנו. אי-אפשר להנחית דברים בדקה התשעים. צריך לעשות תהליך נכון מתוך חשיבה מעמיקה".
למי שמאשים אותו שֶירה מהמותן והוביל מהלך לא אחראי שהותיר תלמידים רבים ללא ספסל לימודים עונה אוריה: "כבר לפני שנה ישבתי אצל גדעון סער ואמרתי לו בפירוש שבשנה הבאה בית הספר לא ייפתח. גם בעירייה מכירים את המצוקה שלנו לא מאתמול. אז איפה היו כולם? ידענו שהסגירה תגרום למצב לא נעים לחלק מהתלמידים, אבל בסופו של דבר זה ישתלם כשהם ישולבו יחד עם ישראלים".
הרב קינן חושב שמדובר בהרבה יותר מ"מצב לא נעים". הוא מונה שורה של בעיות שהתעוררו כתוצאה מהמהלך החפוז. "הלימודים בנר-עציון הותאמו לצרכים של הילדים. הם קיבלו שיעורי עזר וחוגי העשרה, וכל ילד החל מכיתה ב' למד לנגן. אני יודע שהשנה, למשל, שלמה גרוניך אמור היה ללמד בבית הספר. איפה הם יקבלו את כל הדברים האלה היום? הילדים גם נהנו מיום לימודים ארוך ומארוחת צהריים בשרית. היום הם מגיעים הביתה בשעה מוקדמת, אבא ואימא לא בבית, והם מסתפקים בפרוסה עם שוקולד. איך מארגני המאבק לא חשבו על הדברים האלה? אתה לא יכול לפתור בעיה וליצור מאה אחרות.
"גם במהלך החופש הגדול ילדים הגיעו לבית הספר. הם אהבו אותו בצורה שלא תיאמן. הגיעו ילדים בחופש, ורצו להיות במתחם. היה חם, אז המנהלת הכניסה אותם לחדר המחשבים ולספרייה, ואז הביאו להם גם שוקו ולחמנייה וככה נוצרה קייטנה. כל החופש הגדול! החלטנו עם ועד ההורים וההנהלה שהמורות יתקשרו לשאר הילדים ויספרו להם שבית הספר פתוח. וכך הגיעו עוד ועוד ילדים. ואז, באחד בספטמבר, כשהגיעו ילדים שרצו ללמוד, הפעילים לא נתנו להם להיכנס. מָצור".
לדבריו, ההורים עצמם אומרים לו כיום שלא חשבו על זה מראש, ואם הם היו מבינים את ההשלכות לא היו עושים את הצעד הזה. "ויש גם הורים שכפו עליהם הר כגיגית: הכריחו אותם לחתום, בטענה שאחרת הם ייחשבו כמי שהולכים נגד הקהילה ומכשילים את המאבק. אנשים חתמו נגד רצונם. היו אפילו בודדים שלא חתמו, שמראש אמרו שזאת תהיה בכייה לדורות".

הילקוטים החדשים נותרו מיותמים
[צילום: פלאש 90]

אברהם ליפשיץ: "נכון היה שהציבור הדתי בעיר יתגייס וישלח את ילדיו לנר-עציון וימנע בכך את סגירתו. חבל שזה לא נעשה, אבל עכשיו, העבודה הגדולה עוד לפנינו: אנחנו צריכים לוודא שהילדים יקבלו את כל מה שהם צריכים בבתי הספר החדשים שלהם"

מתוך כ-280 תלמידי נר-עציון, כ-60 עדיין אינם לומדים. מוקד המחלוקת העיקרי הוא תלמידי כיתות ו', האמורים לעבור בעוד שנה לחטיבת ביניים - כלומר, לחוות שוב מעבר למוסד חדש. מדיניות משרד החינוך בנושא היא ליצור כמה שפחות מעברים ממוסד למוסד, כדי לחסוך מהתלמידים קשיים לימודיים ורגשיים מיותרים. לכן, מהלך של פירוק הכיתה ופיזור התלמידים בבתי ספר, כמו בכיתות הנמוכות יותר, נשלל על הסף.
הפתרון שהוצע היה שילוב הילדים במוסדות על-יסודיים בעיר: הבנות באולפנית ישורון והבנים בישיבתו של הרב שי פירון. כיוון שבמוסדות אלה אין כיתות ו', הוצע שהכיתות יצורפו לשם לשנה בהרכבן הקיים, ובשנה הבאה, בכיתה ז', ישולבו התלמידים בכיתות הרגילות של הישיבה והאולפנית.
לפני כשבועיים וחצי הגיעה הנחיה משר החינוך להכין את המוסדות לקראת קליטת התלמידים. בתוך פחות מ-24 שעות ניצבו במתחם הישיבה שני קרוונים מרווחים, ממוזגים ומסוידים. הוכנו גם ילקוטים מלאים בכלי כתיבה ובמחשבי טאבלט. במטבח התארגנו לבישול 35 מנות נוספות לארוחת הצהריים. רק דבר אחד השתבש: הילדים מנר-עציון לא באו.
"כל המטרה של המהלך הייתה לפרק את הגטו שנוצר בנר-עציון", מסביר דניאל אוריה את ההברזה המאורגנת. "אם בסוף אנחנו מעתיקים את אותה כיתה למקום אחר, מה עשינו בזה?"
הרב קינן, המשמש גם רב-מחנך בישיבה של הרב פירון, הצר על ההחלטה. "כואב הלב שהם לא מגיעים לפה. אני לא יודע אם הם יושבים בבית או מסתובבים ברחובות, אבל מה שברור הוא שיש פה בעיות סוציאליות אמיתיות. זה לא תקין, ולא חינוכי לחלוטין".
יו"ר מנהל החינוך הממלכתי-דתי במשרד החינוך, הרב אברהם ליפשיץ, אומר שכאשר הוצגה להורי תלמידי ו' האפשרות להשתלב באולפנית ובישיבה, ניכר היה שהם מעוניינים בכך. אשר למהלך סגירת בית הספר נר-עציון, ליפשיץ אומנם מגבה את שר החינוך, אולם בדבריו ניכרת גם תחושה של החמצה. "נכון היה שהציבור הדתי בעיר יתגייס וישלח את ילדיו לנר-עציון וימנע בכך את סגירתו. חבל שזה לא נעשה, אבל עכשיו, העבודה הגדולה עוד לפנינו: אנחנו צריכים לוודא שהילדים יקבלו את כל מה שהם צריכים בבתי הספר החדשים שלהם".
במשרד החינוך מבקשים להדגיש שהאחריות לשיבוץ התלמידים מוטלת על הרשות המקומית: "שר החינוך מוביל קו ברור לשילוב הילדים בבתי הספר, אך העירייה היא זו שצריכה לבצע את ההנחיות בפועל".
ממלא-מקום ראש עיריית פתח-תקווה ומחזיק תיק החינוך הדתי, מוטי זפט, מסביר שזה לא פשוט. "באחד מבתי הספר למשל, נתבקשנו לשלב תלמיד מנר-עציון. מדובר בכיתה קטנה פיזית שכבר מכילה 30 תלמידים ועוד שתי סייעות. אין מקום פיזי. איפה רוצים שנכניס את הילד הנוסף? קיימת מצוקה אמיתית". מנגד, גורמים במשרד החינוך מאשימים כי "נציגי המפד"ל בעירייה מנסים למנוע את שיבוצם של הילדים, מתוך מטרה 'להגן' על בתי הספר הפרטיים של הציונות הדתית. מה שעשו בעיריית פתח-תקווה הוא עוול אמיתי כלפי ההורים והתלמידים".

מי פה לא נקי
[צילום: פלאש 90]

דניאל אוריה, יו"ר מטה יוצאי אתיופיה בפתח-תקווה: "קודם כול אנחנו רוצים שילדי העדה יתערו בחברה הישראלית כמו כולם, אבל מה שאף אחד עדיין לא מבין הוא שסגירת בית הספר היא לא הסיפור. הסיפור הוא מיליוני השקלים שמיועדים לעולים, שאותם אנחנו דורשים לנהל"

גם דניאל אוריה מאשים את הציבור הדתי בעיר בכישלון השילוב של התלמידים. "דווקא הזרם של הציונות הדתית, שצריך להילחם כדי לקלוט כמה שיותר יוצאי אתיופיה, מגלה את הצד המכוער ביותר של החברה הישראלית. זהו ציבור גזעני! בני הקהילה שלנו עושים מאמצים כדי להישאר בבתי ספר דתיים, אבל לצערי, כשהם נתקלים בגילויי הגזענות האלה, הם נאלצים לפנות לחינוך הממלכתי, שם מקבלים אותם בברכה".
דברים דומים מטיח עמיאל קינן. "נראה לי מוזר מאוד שדווקא מי שכל הזמן מדבר על קבלת השונה והחריג, כשזה מגיע לתכל'ס, אז יש גבול, אז 'אני לא אתן לבן שלי להיות בחברה של ילדים כאלה'. כשרשמנו את רן לנר-עציון חשבנו שאולי זה ייצור מומנטום, שזה יסחף אנשים נוספים, אבל זה לא קרה. יש סטיגמה כאילו הציבור האתיופי הוא לא נקי, ששפתו לא נקייה; אני לא ראיתי את זה אפילו פעם אחת בנר-עציון. צר לי, אבל הציבור הדתי בפתח-תקווה הוא גזעני. הייתי מצפה שתהיה התעוררות מתוך הקהילה; אחת התוכניות שלנו היא באמת לחדש את ההקמה של הגרעין התורני, אבל למה זו חייבת להיות יוזמה חיצונית? למה האנשים מתוך השכונה לא מנסים לעשות משהו למען השכנים שלהם?"
מבחינתו של דניאל אוריה, נר-עציון הוא רק ההתחלה. לדבריו, כבר בשבועות הקרובים הוא מתכוון להמשיך את המהלך. "בישראל יש היום עוד שישה-עשר בתי ספר על טהרת יוצאי אתיופיה. אם נציגי הקהילות יביעו את רצונם לסגור את המוסדות, נצא למאבק גם בנתניה, בלוד, ברחובות ובמקומות נוספים, ונדרוש סגירה כבר עכשיו".
כשהוא נשאל מה בוער לו כל כך הוא חושף את הפן האחר, הכספי, של הסיפור. "ברור שקודם כול אנחנו רוצים שילדי העדה יתערו בחברה הישראלית כמו כולם, אבל מה שאף אחד עדיין לא מבין הוא שסגירת בית הספר היא לא הסיפור. הסיפור הוא מיליוני השקלים שמיועדים לעולים, שאותם אנחנו דורשים לנהל. בפתח-תקווה למשל, תקציב החינוך שמועבר לעירייה עבור יוצאי אתיופיה עומד על 14.5 מיליון שקל. אנחנו דורשים שייתנו לנו להחליט בעצמנו מה לעשות עם כל הכסף הזה. ואם לא, נשרוף את המועדון".
"עם כל הכבוד", אומרים בעירייה בתגובה, "דניאל אוריה הוא פעיל בעדה ואין לו כל סמכות לנהל תקציבים עירוניים המחולקים על-פי חוק ובהתאם לנהלים".

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
הכותבת היא הכתבת לענייני חינוך של רדיו 'גלי ישראל'
תאריך:  03/10/2011   |   עודכן:  03/10/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נר עציון: לא שחור-לבן
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
ממש לא טובת הילדים. פוליטיקה!
בניק  |  3/10/11 13:59
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
סופיה רון-מוריה
על-פי התחייבויות המדינה לבג"ץ, בחודשים הקרובים יפונו מבתיהן למעלה מ-150 משפחות במגרון וביישובים נוספים. חברי הכנסת רותם, אורלב ואורבך תמימי דעים: הפינויים שבדרך הם 'פצצה מתקתקת' שאם לא תנוטרל תביא להפלת הממשלה
פזית רבינא
מאחורי הדיווחים הצהובים בעיתוני בריטניה על קשר לכאורה בין שליח הקוורטט לאשת העסקים הישראלית, מסתתרים מאבקי שליטה בין אבו-מאזן לסלאם פיאד, כמו גם אכזבה מעמדתו של בלייר סביב הפנייה הפלשתינית לאו"ם
ראובן לייב
אף שהיא עדיין בחיתוליה, כבר הספיקה המסעדה הים-תיכונית החדשה, שבכיכר קדומים ביפו, להתחבב על קהל-מעריצים גדול. מעל לכל נזקפת הצלחתה המסחררת לזכותו של בעליה, מוטי סטרוקובסקי, ושל המסעדן הוותיק, אילן מזור, הניצב לצידו; ואולי גם לזכותם של גשר המזלות הצמוד ומזרקת המים הנושקת אליו, שאליה מטילים מחפשי המזל, חדשות לבקרים, את מעותיהם
עינת בודנשטיין
לנטורופתיה כלים רבים העוזרים להפחית את גורמי הסיכון באמצעות שינוי אורח החיים המתבטא בשינוי תזונתי, עם דגש לתזונה אנטי דלקתית, המכילה בעיקרה מזונות מהצומח    חשוב להוסיף לאורח החיים פעילויות גופניות מבוקרות, במיוחד אם מדובר בחולי לב
זיו יצחקי
בין קים בוסי שגנבה את ההצגה לאבא שלה ב"מחוברים", למיה רובין הפלרטטנית, שרית גומז היא הברקת ליהוק    בתוכנית שנוהגת לפי כל חוקי הז'אנר, גם אלמנות צה"ל הן מטרה כשרה בדרך לגרוף אחוזי רייטינג גבוהים
רשימות נוספות
ולא לזנב  /  עדי ארבל
הותקף אנטישמית, ותרם כספי הפיצוי למשפחת פוגל  /  צביקה קליין
אובמה לוחץ על נתניהו לעצור יוזמות חקיקה בקונגרס  /  אריאל כהנא
מצב העיתונות  /  צור ארליך
כל אחד הרקול פוארו  /  חגית ריטרמן
בשורה טובה לישראל  /  אורי אליצור
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il