X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מלצר עם סגנון [צילום: פלאש 90]
הקוריקולום של הגסטרונומיה הישראלית
הן אומנם כבר הלכו לעולמן, אבל היו אלה שהניחו את יסודות תרבות הקולינריה בארץ קבלו את מסעדות הצמרת של פעם, שסללו את הדרך למסעדות של היום, שעדיין לא הצליחו להגיע לרמתן

בדברי הימים של הקולינריה הישראלית שמור מקום של כבוד לשורת מסעדות, שאומנם כבר הלכו לעולמן, אבל היו אלה שסללו לה את הדרך ושהטביעו עליה את חותמן. השפים שלהן היו עלומי-שם ולא נמנו עם הסלבריטיס נוסח היום, אבל הארוחות שבישלו שמו בכיס הקטן את אלה המוצעות במסעדות הצמרת העכשוויות. הן לא היו פלצניות, ומאחורי התפריט שלהן לא הסתתרו שמות מפוצצים, שבינם לבין המוגש בצלחת אין שום דבר משותף. כולן התאפיינו בייחודיותן ומהן ינקו מסעדות העילית של היום את תורת הבישול שלהן.
הגדולה מכולן הייתה מסעדת הגורמה הירושלמית "פינק", בהנהלתם של מולי ורוטשילד. צמד החמד הזה לימד את הסועדים פרק ראשון וייחודי של ארוחה אירופית לשמה. המלצרים שעבדו במסעדה הזאת היו קבועים ומקצועיים, עם תרבות קולינרית רבת-שנים - לא כמו זו המאפיינת את אלה של "היום-פה-מחר-שם". הם לבשו חליפות צחורות, ענדו עניבות-פפיון שחורות, הבחינו היטב בין יין ליין. שירתו כל שולחן א-לה-קארד ולא במזנון חופשי והמוני.
הסועדים ב"פינק" היו כל ה"מי ומי" של צמרת המדינה, שסמכו, בעין עצומה, על המלצרים שבחרו והגישו להם ארוחה כלבבם. המלצר האישי שהוצמד לכל סועד היה זה שידע, בדיוק, מה שבטנו באמת משתוקקת. ל"פינק" הובאו כמעט מדי יום מטעמי העולם, טריים-טריים, בטיסה מיוחדת, כדי לרצות את קיבתם העדינה של הסועדים הנכבדים. בצד ארוחות השחיתות נחתמו כאן עסקות וחוזים חשאיים בין מדינות, שרק אוזניהם הכרויות של מולי ורוטשילד היו, אומנם, שותפות להם, אבל שמעולם לא ההינו לחשוף אותם לרשות הרבים.

תרבות אכילה

והייתה גם מסעדת "מרתף אלנבי" המיתולוגית של תל אביב, שלימדה את תושבי הכרך הגדול פרק בהלכות ארוחה של ממש. הבשרים והבירות שהוגשו בה היו ללא מתחרים ולא ביישו שום מסעדת-צמרת מעבר לים. סועדיה היו השמנא והסלתא של אוכלוסיית תל אביב, ובימים שלאחר הצנע הישראלי, הם גם היו אלה שהרשו לעצמם לשפוך כסף כמים כדי לזלול בכל פה מטעמים, שיד האזרח הקטן לא השיגה אותם. בתל אביב של שנות החמישים הנחילה המסעדה הזאת את תרבות האכילה והשתייה שאפיינה את אצולת הממון.
ביפו לימדה מסעדת "ביוקה" הברזילאית את קהל-סועדיה פרק ראשון בהלכות קולינריה לשמה, על-פי המסורת הדרום-אמריקנית. ממשיכתה, פאפאגאיו, שבאה אחריה, לא הצליחה להעפיל את הפסגות של מורתה-קודמתה. בכפר שמריהו הייתה זו מסעדת "טסט אוף סצ'ואן", שלימדה את סועדיה פרק בהלכות המטבח הסיני, ובחיפה זכתה מסעדת "מרתף בלפור" להקנות לאורחיה תרבות-אכילה ונימוסי-שולחן. את יסודות האוכל המזרחי במיטבו הנחילו, לראשונה, פרנסיהם של "פונדק שאול" ו"ציון" התל אביביות, באיכות שהכניסה לכיס הקטן את המסעדות המזרחיות של היום. ולא שכחנו את "קיש פיפה" התל אביבית, שעשתה נפשות לגורמה ההונגרי. ואת "פפרברג" הירושלמית, שהנחילה את תרבות אכילת הבשר והנקניקים.

תאריך:  06/10/2011   |   עודכן:  06/10/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הקוריקולום של הגסטרונומיה הישראלית
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
כתבה ברמת חביתה מקושקשת
תות שדה  |  6/10/11 13:05
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רפי מן
המבקרים משמאל שוב תוקפים את כתב "הניו-יורק טיימס" בירושלים: הפעם על קשר עסקי עם משרד יחסי-ציבור ירושלמי המקורב לימין
אהרון שחר
התכתבות עם חברי כנסת בנושא מימדי השחיתות. נושא שולי שאין בו עניין לציבור, ככל הנראה ישעמם גם אתכם. שלחתי מכתב בנושא ל-120 חברי הכנסת. 118 עדיין לא הגיבו. עד כה השיבו רק שניים: ח"כ נחמן שי וח"כ זהבה גלאון
ד"ר רונן בורדובסקי
אם לא תצחצחו שיניים אחרי הארוחה המפסקת, אותם שיירים מהארוחה ילוו אתכם כ-26 שעות, דבר העלול להאיץ התפתחות עששת    בזמן הצום מתפתחת פטריה על גב הלשון    מייד עם סיום הצום, חשוב לצחצח את השיניים ואת הלשון
טלי כהן
תנועתיות ובעיקר א-סימטרית, עשויה לסייע להתברגות העובר באגן וליצירת לחץ על צוואר הרחם    חליטות או מיצויים אלכוהולים, עשויים גם הם לסייע להשראת לידה וכן לזירוז לידה
ד"ר רם דיקמן
לגבי טיפול אנטיביוטי, במידה והוא ניתן למצבים מסכני חיים, אין להפסיקו בשום אופן    לחולים המטופלים בתרופות פסיכיאטריות, לא מומלץ להפסיק את הטיפול    לחולי סוכרת, ההמלצה לא לצום איננה גורפת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il