X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
הסימנים למהומות החלו כבר בשלהי 2008 [צילום: AP]
העקבות מוליכים למפרץ
טענותיה של דמשק על-כנופיות הנשלטות מרחוק ופועלות כנגד צבא סוריה התקבלו עד כה בביטול, אך שיחות עם גולים סורים מספקות סימנים לכך שאולי יש דברים בגו. החצים מצביעים: קטר
קשר בלתי פתור
האם יש קשר בין שתי התופעות - בין מה שנתפש עד כה כטענה חסרת בסיס של סוריה על "כנופיות חמושות" עלומות החותרות תחת אושיות השלטון בסוריה, ובין גלגולה החדש של קטאר כשחקנית אזורית רבת השפעה

אחת התעלומות הבלתי פתורות במהלך ההתקוממות בסוריה היא התעקשותו של המשטר בדמשק על כך שמאחורי המרד העממי עומדות "כנופיות חמושות". איש לא התייחס עד כה ברצינות לטענה, מה גם שמאז פרוץ ההתקוממות לא סיפק המשטר הסורי ולו שמץ הוכחה לטענה. אולם כעת מתחילים להצטבר רמזים המלמדים שלמה שנראה כטענה בגרוש של דיקטטורה במצור יש אולי בסיס במציאות. החצים מובילים לנסיכות קטר במפרץ הפרסי.
קטר כבר מזמן אינה נסיכות מפרץ זערורית עם תחנת טלוויזיה מובילה. מאז פרוץ 'האביב הערבי' מצליח שליט קטר, השייח' חמד בן חליפה א-ת'אני, לרתום את משאבי הנסיכות ואת עוצמתה התקשורתית של תחנת הבית שלה, אל-ג'זירה, ליצירת השפעה מדינית ופוליטית הרחק מעבר לגבולותיה.
קטר ניסתה בשנים האחרונות ללא הרף למנף את מעמדה המדיני - בין השאר ניסתה לתווך בין אש"ף לחמאס ולפתוח משרד אינטרסים ישראלי בדוחה - אולם בקיץ האחרון הפכה לשחקנית מרכזית במהפכה הלובית. קטר הובילה את שיתוף הפעולה בין הליגה הערבית לנאט"ו, שהוביל לנפילת משטרו של קדאפי.
תחושת המשחק במגרש של הגדולים מתאימה מאוד לאמיר קטר. כך, גם בשבוע שעבר הייתה זו קטר שהובילה בליגה הערבית את המהלך להטלת סנקציות על סוריה, שלא רק מבודדות אותה מן העולם הערבי אלא מביאות אותה אל סף התערבות בינלאומית.
השאלה שמועלית כאן היא האם יש קשר בין שתי התופעות - בין מה שנתפש עד כה כטענה חסרת בסיס של סוריה על "כנופיות חמושות" עלומות החותרות תחת אושיות השלטון בסוריה, ובין גלגולה החדש של קטר כשחקנית אזורית רבת השפעה.

רמזים דקים

דינמיקה מוכרת
שמעתי על מקרה שהתרחש בשנה שעברה באיזור לטקיה. קבוצה במדי הצבא הסורי נכנסה לאחד הכפרים באזור וטבחה בתושביו ללא רחם. זמן לא רב אחר כך, כאשר הגיע הצבא הסורי האמיתי, יצאו תושבי הכפר שנותרו בחיים ממחבואם וחיסלו את הכוח עד אחרון החיילים. הדינמיקה הזו נשמעת מוכרת גם מחודשי ההתקוממות הראשונים בסוריה

בשבועות הראשונים להתקוממות, הטענה המרכזית הייתה שאל-ג'זירה, תחנת הבית של קטאר, לא מסקרת את ההתקוממות אלא מובילה אותה. בדמשק פעלו בנחישות והתוצאה הייתה שאל-ג'זירה - ועמה העיתונות בכלל - סולקה מן הזירה. אולם השטח סירב להירגע, ואז צפה המנטרה של "כנופיות חמושות" המלווה אותנו מאז. יש לשים לב, המשטר בדמשק נזהר מאוד מלתאר את הכנופיות כ"איסלאמיסטיות", ככל הנראה מתוך הבנה שתיאור כזה - בין אם הוא נכון ובין אם לאו - עלול למשוך לשטח רדיקלים איסלאמיים ולייצר נבואה שמגשימה את עצמה.
בחודשים האחרונים שמעתי לא פעם בשיחות עם גולים סורים, שנמשכו עמוק לתוך הלילה, רמזים דקים, זהירים מאוד, שאכן יש תופעה כזו. הההתקומות בסוריה לא פרצה כך לפתע פתאום במארס האחרון, הם הסבירו. הסימנים בשטח נראו זמן רב קודם לכן. מה זה זמן רב? הגולים הסורים מדברים על כך שתופעות של תקיפות עלומות ברחבי סוריה החלו כבר בשלהי 2008, אולם המשטר בדמשק, בתגובה אופיינית למשטר מסוגו, ניסה להעמיד פנים כאילו אינן קיימות.
כך למשל, שמעתי על מקרה שהתרחש בשנה שעברה באזור לטקיה. קבוצה במדי הצבא הסורי נכנסה לאחד הכפרים באזור וטבחה בתושביו ללא רחם. זמן לא רב אחר כך, כאשר הגיע הצבא הסורי האמיתי, יצאו תושבי הכפר שנותרו בחיים ממחבואם וחיסלו את הכוח עד אחרון החיילים. הדינמיקה הזו נשמעת מוכרת גם מחודשי ההתקוממות הראשונים בסוריה, למשל באירוע הטבח בכפר ג'יסר א-שורור. בשיחות אחרות שמעתי על-כנופיות שנכנסו לתוך לטקיה עצמה, זרעו אימה בעיר באמצעות יריות חסרות פשר ונעלמו כלעומת שבאו. האירועים האלו נותרו פנימיים, כשהמשטר עושה כל מאמץ להמעיט בחשיבותם ולדווח עליהם בצמצום, אם בכלל. תושבי סוריה נותרו באפלה לגבי המתרחש.
על-רקע הדיווחים הללו שבתי ושוחחתי השבוע עם קבוצת גולים סורים, שהחליטו שמבחינתם הגיע הרגע לעזוב את הקן החמים והבטוח שבנו לעצמם באירופה החופשית ולהצטרף לצבא הקצינים החופשיים של סוריה. בשבועות האחרונים הפכה התופעה לסוג של עלייה לרגל. בדרכם לגבול טורקיה-סוריה עוצרים המתגייסים הטריים באיסטנבול, שם הם מבלים כמה לילות ללא שינה, בשיחות ארוכות לתוך הלילה עם אנשים כמותם שהגיעו מ"שם" או שנמצאים בדרכם ל"שם". אלו מפגשים רווי עוצמה, אפופי עשן ואלכוהול, אי שם במלון זול בעיבורי איסטנבול. במפגשים האלו מדברים על הכול. על "הכנופיות החמושות", על בשאר ומשפחתו, על הברחות, על השוק השחור, על חברים שנעלמו במרתפי המשטר. הכול.
בימים האחרונים נכנס לרפרטואר נושא חם חדש. "הלובים". באותו מלון שבו מתאכסנים הגולים מתגוררים כעת גם לוחמים לובים שנפצעו בקרבות נגד קדאפי והוזמנו על-ידי ממשלת טורקיה לקבל טיפול רפואי באיסטנבול. אותם לובים, המתגוררים במלון ויוצאים לטיפולי יום בבית החולים הסמוך, סיפרו למתגייסים החדשים על התופעה חסרת התקדים: לוחמי ג'יהאד לובים שמנסים כעת להיכנס לסוריה ולהצטרף למלחמה נגד בשאר.
שאלתי את הגולים הסורים אם ידוע להם מי מממן את הג'יהאדיסטים הלובים. "ארגונים איסלאמיים שונים שתומכים בתנועת האחים המוסלמים הסורית", הייתה התשובה. "וזה לא חדש. הכסף מגיע מקטאר, ישירות מממשלת קטאר, לתנועת האחים המוסלמים הסורית בטורקיה, והיא מעבירה את הכסף לקבוצות בשטח. הם מעבירים בעיקר כסף, מחשבים נישאים וטלפונים לקבוצות ההתנגדות בסוריה ובלבנון. בימים האחרונים עבר גם ציוד לימי החורף הקרים".
אם לקוראיו הנאמנים של המדור הדברים מזכירים את שיטות המימון של הממלכה הסעודית בזמן הג'יהאד נגד הכיבוש הסובייטי באפגניסטן -זה לא מקרה. הדמיון אכן בולט. נראה שגם בקטאר אימצו את השיטה, שנועדה גם לרצות את הקיצונים שבתוכה וגם להרחיק אותם מנמל האם במפרץ הפרסי. אם לא לאפגניסטן, לפחות לסוריה.

מטריפולי לדמשק

באוקטובר האחרון פרסם 'הוול סטריט ג'ורנל' סיפור שכעת הרבה יותר קל להבינו. ב-11 בספטמבר, כך על-פי העיתון, התכנסו נציגי מועצת המורדים הלובים לדיון על איחוד הקבוצות הלוחמות ובחירת מושל לעיר טריפולי. במהלך הדיון הופיע לפתע אורח לא קרוא, עבד אל-חכים בלחאג' שמו, ראש צבא המורדים בטריפולי שהוביל את כיבוש העיר. לצדו של בלחאג', לשעבר ראש קבוצת המאבק האיסלאמית הלובית שבשלבים מסוימים נחשבה במערב לקבוצת בת של אל-קאעדה, עמד מייג'ור ג'נרל חמד בן עלי בן עטיה, רמטכ"ל צבא קטאר. המסר היה ברור. בלי בלחאג' והתמיכה של קטאר, העסק לא יעבוד. בעקבות הפרסום ניסה בלחאג' להמעיט בחשיבות האירוע ולומר שלא היה בו ניסיון של קטאר לכפות את עצמה על המשטר החדש.
אולם לקטארים דווקא היו סיבות לצפות לדיבידנדים פוליטיים. כפי שאנו יודעים כעת, התמיכה של קטאר בלוב במהלך המלחמה הייתה גורפת. בידיעתן ובתמיכתן של נאט"ו ומדינות המערב, הטיסה קטאר ללוב 18 משלוחי נשק ותחמושת. אולם מתוכם, גם זאת ידוע כעת, רק חמישה משלוחים אכן הגיעו למועצת המורדים הלובית. השאר מצאו את דרכם לקבוצות איסלאמיסטיות שלחמו לצד מועצת המורדים ולא עמה.
אז בקטאר טוענים שלא היה מצדם ניסיון להשתלט על לוב מרחוק, או להנהיג בה תיאוקרטיה איסלאמית. המטרה, כפי שהוגדרה על-ידי שליט קטאר עבור המזרח התיכון כולו, היא "לתמוך בהתקוממויות העממיות ברחבי האזור... ולקדם את החזון הפוליטי הקטארי, שעל פיו באזור בעל רוב מוסלמי יקדמו דמויות איסלאמיות פוליטיות את הרעיון של בניית אומות ערביות מודרניות ותוססות בתוך הדמוקרטיות החדשות".
הרעיון הזה יכול אולי להצליח במונרכיה הקטארית שיש לה עתודות גז ונפט אינסופיות. לוב זה כבר סיפור קשה יותר, ובסוריה פעמוני האזעקה כבר מתחילים לצלצל. השאלה היא האם אמיר קטאר סבור שהוא יכול לשלוט בקבוצות האיסלאמיות הרדיקליות באזור ולכוונן מהפכות במזרח התיכון, מעין גרסה משוכללת ומשופרת של אפגניסטן בחסות אל-ג'זירה. בנתונים האלה אולי לא רחוק היום שבו אפשר יהיה להיזכר בנוסטלגיה בשלטון האימים של בשאר.

תאריך:  05/12/2011   |   עודכן:  06/12/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העקבות מוליכים למפרץ
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
"שמעתי על מקרה..."
עיתונאית ???  |  7/12/11 13:41
 
- הכתבה נכונה מאוד וזו המציאות
רביד  |  10/12/11 18:45
 
- תקרא את דו"ח המבקר
גרי  |  23/12/11 18:24
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהודה יפרח
בכינוס בתי הדין לממונות מטעם מכון 'משפטי ארץ' שעסק בדיני משפחה נדונה ההצעות לקדם את הסכמי קדם-נישואין ולדון בחלוקת הרכוש בבתי דין פרטיים. רשמים
עליס בליטנטל
במסגרת פסטיבל הצילומים החמישי "ישראל בעין חדשה", מוצגת בבית העיתונאים ע"ש נחום סוקולוב תערוכה מרהיבה של צילומים כפי שקלטה עדשתם של צלמים-אמנים מקרב עולים חדשים. עינם החודרת לפרטים שאנו לא שמים לב אליהם, ובחירתם המוקפדת בנושאים ייחודיים ומעניינים - גורמים למבקר ליהנות מכל צילום. ויש מאחורי כל צילום - סיפור
איתמר לוין
חוק סדר הדין הפלילי מחייב בצורה ברורה את השופט לוודא, מפיהם של הנאשם והסניגור גם יחד, שכתב האישום הוקרא לנאשם והוא הבין את תוכנו. אבל השופט כתילי הפר את מצות המחוקק - ולמרות זאת כתב בפרוטוקול שעשה את המוטל עליו
צביקה קליין
האזרח הפשוט בטהרן עדיין לא חש את השפעת הסנקציות הבינלאומיות, שכן רוב המוצרים בחנויות מגיעים מסין ומרוסיה, אך ההתפרצות לשגרירות הבריטית יכולה לאותת על תחושת מצוקה בקרב האזרחים
צביקה קליין
48 אחוזים מהבוחרים בניו-זילנד בחרו בג'ון קי, ראש המפלגה הלאומית, והעניקו לו קדנציה שנייה בהנהגת המדינה. בקהילה היהודית מקווים שהוא יבקר לראשונה בישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il