X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הדיון בבג"ץ בעתירות נגד שחרור המחבלים בעסקת שליט [צילום: פלאש 90]
משחק מכור
היה זה ערעור רציני. פרופ' גידי ספיר שטח בבג"ץ טענות כבדות נגד חוקיותה של עסקת שליט, אך במקום לזכות להתייחסות רצינית, החליטה הנשיאה ביניש להתעלם מהטענות ולדחותן בקש. אבל מי שבאמת הכריע בעניין הייתה (שוב) התקשורת
עולם משוגע
"שפעם אחת אמר המלך לאוהבו, השני למלך, באשר אני חוזה בכוכבים, רואה אני שכל התבואה שיגדל בשנה זו - מי שיאכל ממנה יהיה נעשה משוגע, אם כן יטכס עצה. וענה לו: שעל כן יכינו בעדם תבואה שלא יצטרכו לאכול מתבואה הנ"ל. וענה לו המלך: אם כן כשאנחנו לבד לא נהיה משוגעים. וכל העולם יהיה משוגע אז יהיה להפך (ולהכין בשביל כולם אי-אפשר) שאנחנו יהיו המשוגעים בעיני העולם. על כן בוודאי נצטרך גם כן לאכול מהתבואה. אבל רק זה שנסמן סימן על מצחנו שנדע על כל פנים שאנחנו משוגע. שאם אהיה מסתכל על מצחך וכן שתסתכל על מצחי - נדע מהסימן שאנחנו משוגע" (ר' נחמן מברסלב)

תוצא החיטה המשוגעת שפשה בקרבנו סביב העיסוק בעסקת שחרור גלעד שליט התפוגג במהירות. לא עבר שבוע מהרגע שהחליטה ממשלת ישראל להציף את העולם בנהר של רוע אנושי-שטני, והפסיכוזה הלאומית שככה. אפקט ה'אשמנו-בגדנו' הזכור לנו מהתקופה שאחרי ההינתקות היה הפעם מהיר במיוחד: ציפי לבני נזכרה לבקר את נתניהו על העסקה, אהוד ברק מיהר להכריז ש'מדינה חפצת חיים חייבת לשנות את הכללים' והח"כים אצו להציע הצעות חוק להטלת מגבלות על עסקות עתידיות. אפילו הפובליציסטים של 'הארץ' עברו מהפך נפשי. קחו לדוגמה את ארי שביט: חמישה ימים בלבד אחרי שהשתפך על "ניצחון הסולידריות הישראלית", שינה הפובלציסט את טעמו והכריז על "בוקר ראשון של אחרי ההתחרפנות. בוקר ראשון של אחרי אובדן שיקול הדעת ואובדן העשתונות".
אך לפני הניסיון לאפיין את התסמינים הקולקטיביים שהובילו את שרינו לתמיכה כמעט גורפת במהלך, צריך לזכור שעסקת שליט לא הייתה מתרחשת ללא תמיכתה הגורפת של מערכת המשפט. האווירה בבית המשפט העליון ערב העסקה הייתה של משחק מכור, וכדאי להתבונן שוב במה שהתרחש בין כותלי היכל הצדק. בין העותרים נגד ביצועה של העסקה בלט פרופ' גידי ספיר מאוניברסיטת בר-אילן, שבמחווה נדיבה הואילה ביניש לאפשר לו לשטוח את טיעוניו במשך לא פחות ממחצית השעה. קו הטיעון של ספיר היה יוצא דופן, שכן הוא לא עסק בשאלת סבירות ההחלטה הממשלתית ולא בהיבטים המוסריים והציבוריים של העסקה השנויה במחלוקת, אלא בתשתית החוקתית והמשפטית שלטענתו אינה מאפשרת אותה.

לא הייתה סמכות

טיעונו הראשון של ספיר נוגע בשאלת סמכותו הנשיא לשחרור סיטוני של רוצחים. ברמה העקרונית, כל פעולה של רשות מבצעת או מנהלית יכולה להתבצע רק על-פי הסמכה ברורה שהוקנתה לה על-פי חוק. עם זאת, הואיל והרשות המבצעת מנהלת מערך עצום של אספקת שירותים לאזרח והיא נדרשת לקבל אינספור החלטות יומיומיות ברמת גמישות גבוהה, ההנחה היא שיש לאפשר לה טווח פעולה חופשי בתחומים מסוימים. בהקשר זה, המונח "הסדר ראשוני" קובע כי "המדיניות הכללית ואמות המידה העקרוניות המונחות ביסוד הפעולה ייקבעו בחקיקה ראשית" (אהרן ברק, בג"ץ רובינשטיין 4253/02).
מהם הנושאים הכלליים והעקרוניים שבהם חייבת הכנסת לומר את דברה? בבג"ץ ועדות המעקב (11163/03) קבע השופט חשין כי החלטה שממנה נגזרות אחת מההשלכות הבאות חייבת להיות מעוגנת בחקיקה: יש לה השפעות חברתיות וכלכליות נרחבות, היא עשויה לייצר סערה ציבורית או שהיא פוגעת בחירויות הפרט. לאור זאת, שחרור המוני של מחבלים שהוא בעל השפעה חברתית נרחבת ופוגע בחירויות הפרט הוא ללא ספק סוג של "הסדר ראשוני".
ספיר הוכיח כי החוק אינו מקנה לנשיא המדינה את הזכות להעניק חנינה קולקטיבית למרצחים. חוק החנינה הקיים מתייחס לעבריינים שעברו שיקום והביעו חרטה עמוקה ושהנשיא השתכנע כי יש הצדקה יוצאת דופן לשחרורם ממאסר. בשום מקום לא כתוב שהנשיא יכול להעניק חנינה קולקטיבית מטעמים פוליטיים.
טיעון נוסף הוא שהחוק קובע שרק בעל הסמכות יכול לממש את סמכותו. לענייננו, גם אם נניח שהנשיא הוא בעל הסמכות הרי ברור שבמקרה הזה שימש פרס חותמת גומי בלבד, ולמעשה לא שקל את ההחלטה ולא קיבל אותה בעצמו, כך שההחלטה נתקבלה שלא בידי בעל הסמכות. אף אחד אינו מעלה על דעתו שפרס יכול היה באמת להתנגד להחלטת הממשלה.
טיעון שלישי קשור לחוק זכויות נפגעי עבירה. החוק קובע במפורש שיש לקרבנות ארבעה עשר יום לערער על החלטות מהסוג שלפנינו, ואילו שחרור הרוצחים נעשה בפרק זמן קצר, כשזכות נפגעי העבירות נשללת מהם.
בטיעון הרביעי הזכיר ספיר שלוש אמנות שעליהן חתומה מדינת ישראל, המחייבות הטלת עונשים יעילים ומרתיעים על טרוריסטים, בחומרה המתאימה לאופי העבירות שביצעו. שחרור מוקדם סיטוני של רוצחים בוודאי אינו עולה בקנה אחד עם החובה המוסרית והחוקית להעניש את הפושעים.

האפשרות הגרועה

האמת היא שהיה ברור למדי שהעתירה תידחה. ברמה העקרונית עמדו בפני ביניש ארבע אפשרויות להתמודדות עם הטעונים המשפטיים של פרופ' ספיר:
ראשונה, לומר שהסוגיה איננה שפיטה. בכך הייתה אומנם מכריזה ביניש על חיסול מורשתו האקטיביסטית של ברק אך הייתה יכולה להכריע את הדיון מבלי להתייחס כלל לגופם של דברים. שנייה, להתייחס לטענות המשפטיות ולדחותן בנימוקים משפטיים אחת לאחת. שלישית, להתייחס לטענות ולקבל את כולן או מקצתן, אך למצוא דרך משפטית להחריג את עסקת שליט מהמסקנות ולהכשירה. רביעית, להתעלם מהטענות או לדחותן בקש.
הציפייה הייתה שלכל הפחות ביניש לא תבחר באפשרות הרביעית, שהיא הגרועה ביותר מפני שהיא מציגה מצג שווא, מפני שהיא פוגעת קשות בדוקטרינה המשפטית, ומפני שהיא פוגעת באמון הציבור בבית המשפט. אבל ההרכב בראשות הנשיאה בחר באפשרות הגרועה ביותר. בנסיבות הללו אפשר להתחיל להבין מניין נובעת ההתרשלות של הפרקליטות ביחסה לטענות של עותרים כדוגמת ארגון רגבים. מדוע להתאמץ להשיב לטענות, אם בית המשפט ממילא לא יתייחס אליהן באופן רציני?
אגב, לאחר שסיים ספיר את טיעוניו יצא מנכ"ל משרד המשפטים, ד"ר גיא רוטקופף, מאולם הדיונים וצעק בטלפון הנייד: "תביאו לכאן מייד את וינשטיין. הולכת להיות פה קטסטרופה". הדבר היחיד שהמנכ"ל לא לקח בחשבון הוא שאין צורך בווינשטיין כשביניש באולם.

סחף יחצ"ני

הציניקנים יאמרו שבג"ץ מכופף את הכללים או פשוט מתעלם מהם כשאינם מתאימים לו, או שדורית ביניש פשוט התקשתה להחזיק ראש ולהתמודד אינטלקטואלית ומשפטית עם הטיעונים שנשמעו במהלכו של יום דיונים ארוך ומתיש. אבל האמת היא שלטיעונים הרציונליים נגד העסקה לא היה שום סיכוי, כי הזירה התקשורתית והמנטלית של עסקת שליט התנהלה באזור נפשי אחר לחלוטין.
בפרספקטיבה היסטורית, הפרשה הזו צריכה להילמד בבתי ספר לתקשורת המונים. נכון, השתלטות הדימויים על השיח הציבורי הישראלי לא התחילה עם חטיפת שליט ב-2006. גם לא מערכת היחסים הסימביוזית שבין התקשורת לפוליטיקאים ולמערכת המשפט. כשבערב החלטת הממשלה שואל מגיש החדשות של ערוץ 2 את כתב הכנסת שלו "מי מהשרים עלול לסכן את העסקה?", וכשמכל שרי הממשלה קולו של ההיגיון לא הצליח לקושש יותר משלושה מתנגדים – אפשר להעריך בזהירות שאנחנו בבעיה. הסחף המוחלט שהצליחו ליצור הספינולוגים והיחצ"נים בפרשה הזו היה בהיקף ובעצמה חסרי תקדים. "הילד", "הבן של כולנו" ו"נעם ואביבה" הביסו את כל המתמודדים האחרים בריאליטי הגדול ביותר בתולדות המדינה.
המשימות בדרך למיליון כללו הפעם בליעה של הרבה מאד צפרדעים, וכמו ב'מאסטר שף' וב'מרוץ למיליון', גם כאן המנצח "עבר תהליך פנימי", "קיבל החלטה קשה", הביס את המתמודדים האחרים והצטלם לבסוף עם הפרס בפתח המסוק.
אם עלי להצביע על הרגע שהכריע את המערכה, הבחירה שלי היא שידור הסדרה "חטופים" בערוץ 2. בעיניי, ההשפעה הייתה דומה להשפעה הדרמטית של סרטים כמו "נודל" ו"שליחותו של הממונה על משאבי אנוש" שעשו עבודה דומה ביחס של החברה הישראלית לעובדים זרים. וזהו כשלונו הגדול של הימין, כי מחנה הרוב הזה יודע להסביר נהדר את העמדות שלו ואת הרציונל האסטרטגי של ההנחות הפוליטיות שלו, אבל נכשל כשלון חרוץ בעיצוב הלא מודע הקולקטיבי של החברה הישראלית. סדרה כמו חטופים, שגרמה להמוני ישראלים לשבת מול המרקע ולבכות ולהחליט שאין שום מחיר שהוא יקר מדי עבור "הילד שלנו", חזקה יותר מאלף מילים, ואולי גם מאלף הרוגים אנונימיים שעלולים, לאסוננו, ליפול בסיבוב המדמם הבא מול הפלשתינים.

פורסם במקור: צדק, מוסף לדין, למשפט ולהלכה המצורף לעיתון מקור ראשון
תאריך:  15/12/2011   |   עודכן:  15/12/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
משחק מכור
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
ביבי היה ונישאר סמרטוט נירפה
ביבי החלול הכושל  |  15/12/11 20:11
2
אתה טועה פעמיים
אלטע קאקער  |  15/12/11 20:34
3
זו לא הפעם הראשונה
חיים וינברגר  |  16/12/11 10:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יאיר דקל
נסענו ברכבת לחיפה והיה לנו מזל: היא לא עצרה בדרך והשאירה אותנו על אם הדרך    גם לא נשרף שום קרון    והעיקר - תוך חמישים דקות היינו בתחנת השמונה בחיפה אחרי נסיעה נוחה ונעימה בקרון לא צפוף
חגית כהן
תחקיר חשף: 100 אלף העגלים המיובאים לישראל מדי שנה מוכים בדוקרנים ובשוקרים חשמליים, גם בראשם, וגוועים במשאיות לוהטות. באוסטרליה, משם מגיעים העגלים, דורשים להפסיק את 'המשלוחים החיים' לישראל ולמזרח התיכון    מה השתנה מאז שפורסם התחקיר? כלום
אורן פרסיקו
ידיעות אחרונות פוקח עיניו ומסתנוור    מעריב מתמקד בפערי שכר מסוג מסוים    "ז'ורנל" הולך ומאבד את ייחודו
רפי מן
"מעטים הם האנשים שהטביעו חותם כה עמוק וכה חשוב על העשייה העיתונאית בשידור הציבורי בישראל כמו נקדימון רוגל", קבע חבר השופטים כשהעניק לו את פרס סוקולוב בשנת 2002
רפי מן
השימוש שעושה לשכת ראש הממשלה בתצלומים של לשכת העיתונות הממשלתית מעורר באחרונה גל של פרשנויות וניחושים, ממש כמו בימים שסובייטולוגים ניסו לחשוף את סודות המשטר במוסקבה
רשימות נוספות
ברק הורה על פינוי מאחורי גבם של נתניהו, בגין ויעלון  /  הודיה כריש חזוני, אריאל כהנא
המשטרה שוקלת: חקירה פלילית נגד רפי איתן  /  יהודה יפרח
האם הכפר הלא-חוקי דהמש יסופח ללוד  /  ישי פרידמן
להיערך לקיפאון  /  מנפרד גרסטנפלד
מעכבי לחימה   /  עקיבא ביגמן
מסביב יהום הסהר  /  מרדכי קידר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il