X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אנשי חיל הים האירני חוגגים אחרי תרגיל רחב [צילום: סוכנות פארס]
כלכלת האיסלאם
אג"ח איסלאמי בשירות האייתולות
תעשיית האנרגיה של אירן סובלת מקשיים עוד לפני הסנקציות החדשות של הקהילה הבינלאומית. הסנקציות שננקטו עד כה חסמו בפני אירן את השווקים הפיננסיים המערביים שדרכם היה ניתן לגייס השקעות בענף. ראשי המשטר מחפשים מקורות מימון חלופיים, אחד מהם הוא אג"ח איסלאמי
ענף נוסף
הממשלה בטהרן שוקדת בימים אלה על תוכנית נוספת להזרמת הכספים לטובת ענפי הגז והנפט - מכירת סוקוק במדינות ערב

ממשלת אירן מתכוונת להנפיק בחודשים הקרובים סוקוק, איגרות חוב איסלאמיות, בשווי 5 מיליארד דולר למימון פיתוחו של שדה הגז 'דרום פארס', שדה הגז הטבעי הגדול בעולם, שנמצא בין אירן לקטר וכולל 8% מעתודות הגז הטבעי בעולם. השלב הראשון של הההנפקה החל לפני מספר ימים ובמסגרתו יופץ סוקוק בסך 460 מיליון דולר בסניפי הבנק הממשלתי טג'ראט ברחבי אירן.
מוקדם יותר פורסם כי הממשלה מתכננת גם להנפיק סוקוק בסך 15 מיליארד למימון תעשיית הנפט המקומית. סגן שר הנפט של אירן, מוחסן חוג'אסטן, אמר לאחרונה בריאיון לסוכנות 'מאהר' המקומית, כי ענף האנרגיה בארצו זקוק להשקעות בסך 48 מיליארד דולר. "פיתוחו של 'דרום פארס' יזכה לעדיפות הגבוהה ביותר", ציין חוג'אסטן, "והמדינה תשקיע בו כל סכום שיידרש". נכון לעכשיו מתוכנן להשקיע בפרויקט 16 מיליארד דולר.
ענף האנרגיה חיוני למשטר האירני. ייצוא הנפט מהווה 80% מסך ההכנסות מהייצוא האירני ו-60% מהכנסות המדינה. מדינות המערב דנות בימים אלו בהרחבת הסנקציות נגד תעשיית האנרגיה באירן. ארה"ב כבר הוסיפה את הענף לרשימת הענפים האסורים להשקעות, אך אירופה ומדינות המזרח מהססות. הסיבה לחוסר ההחלטיות המערבית ברורה. ארה"ב ממילא לא מייבאת כבר שנים רבות נפט מאירן, לעומתה מדינות המערב האחרות עלולות להיפגע. אירן היא יצואן הנפט הרביעי בגודלו בעולם, והשנייה בין מדינות האופ"ק. חלקה של אירן בייבוא הנפט ליפן לדוגמה הוא כ-10%. זה יכול להסביר את מדיניותה הזהירה של טוקיו בעניין הסנקציות.
אך גם ללא החרפת הסנקציות, ענפי האנרגיה של אירן נפגעו מהן קשות. הסבבים הקודמים של הסנקציות הבינלאומיות חסמו בפני טהרן גישה לשווקים הפיננסיים במערב. זאת הסיבה לכך שהמשטר מחפש דרכים חדשות למשיכת משקיעים בענף החיוני. ממשלת אירן כבר השתמשה בעבר בהנפקת הסוקוק למימון תעשיית האנרגיה אך ההנפקות האחרונות הן הגדולות שהיו אי פעם באירן וזהו עוד סימן למצוקת המזומנים של המשטר. הממשלה בטהרן שוקדת בימים אלה על תוכנית נוספת להזרמת הכספים לטובת ענפי הגז והנפט - מכירת סוקוק במדינות ערב. אם לא יורחבו הסנקציות המערביות דבר לא ימנע מאירן לקדם את התוכנית, והמשטר יוכל לרשום עוד הצלחה בעקיפתן.
ובינתיים, המג'לס, הפרלמנט האירני, מקדם הצעת חוק שעל פיה 0.5% מכלל הכנסות הנפט יושקע ב"משימות התרבות של המיליציה העממית בסיג'". בסיג' הוא ארגון מתנדבים צבאי למחצה שהוקם בשנת 1979 על-ידי אייתולה ח'ומייני וכפוף ישירות למנהיג העליון ולמשמרות המהפכה. על-פי עדויות שונות, הארגון עמד מאחורי תקיפת השגרירות הבריטית בטהרן לאחרונה.
אך לא כולם באירן מרוצים מאופן חלוקת רווחי הנפט. עמאד חוסייני, דובר ועדת האנרגיה במג'לס, הזהיר לאחרונה כי תפוקת הנפט באירן יורדת והטיח ביקורת חריפה בנשיא מחמוד אחמדינג'אד בשל מדיניות ההוצאות הממשלתיות שלו. "תעשיית הנפט הכניסה לממשלתו בשנים האחרונות 600 מיליארד דולר", אמר חוסייני, "אולם הרווחים האלה הושקעו בהרבה תחומים שאף אחד מהם לא קשור לפיתוח הענף".

הבורסה בשכם מחפשת משקיעים
הבורסה הוותיקה בשכם עדיין מתפקדת כמועדון סגור של מספר טייקונים פלשתינים. ראשיה מנסים לשנות את המציאות ומבחינתם כל מי שבא ברוך הבא. גם משקיע מוסדי מהמערב וגם עסק משפחתי מקומי יתקבלו בברכה
▪  ▪  ▪

לאחרונה נחתם הסכם שיתוף פעולה בין 'סאהם', חברת ברוקרים פלשתינית, לבין חברה מניו-יורק בשם 'אויירבך-גרייסון'. 'סאהם' היא אחת מעשר החברות המפעילות את הבורסה בשכם, ובין היתר היא מציעה ללקוחותיה מסחר מניות מקוון דרך האינטרנט. במסגרת ההסכם, תוכל חברת 'אויירבך-גרייסון', המתמחה במודיעין עסקי ובמסחר בינלאומי, להציע ללקוחותיה לסחור בבורסה הפלשתינית. החברה מניו-יורק מייצגת מעל 500 משקיעים מוסדיים ברחבי העולם, בעבורם היא מנהלת כ-2,500 תיקי השקעות ב-130 מדינות.
"על-אף חוסר היציבות בשווקים הערביים, הביקוש להשקעות באזור נמצא בעלייה", אמר בהודעה לתקשורת דויד גרייסון, אחד מראשי החברה האמריקנית, והוסיף כי "אפשרויות מחקר עסקי, ביצוע פרויקטים בפועל וגישה לשוק הפלשתיני שנפתחים מעתה, הם המשך מתבקש של פעילותנו העסקית היומיומית... המשקיעים שלנו יוכלו לקחת חלק בצמיחה הפלשתינית".
ראשי הבורסה בשכם הביעו שביעות רצון רבה מההסכם שנחתם בין 'סאהם' ל'אויירבך-גרייסון'. זה זמן רב הם מנסים למשוך משקיעים זרים לבורסה שהוקמה בשנת 1995, אך הזרים היחידים שמשקיעים שם הם בני הפזורה הפלשתינית. בינתיים, אפילו הניסיון למשוך את המגזר הערבי בישראל להשקיע, נכשל.
לא ברור מתי האמריקני הראשון יירשם למסחר בבורסה של שכם, אך בינתיים היו שמחים שם לראות גם גידול בהיקף ההשתתפות המקומית. הנפשות הפועלות בבורסה הן שכבת הטייקונים שרוב השקעותיהם נמצאות בחו"ל. אפשר לומר שהבורסה המקומית היא מעין מועדון סגור שבו האוליגרכים הפלשתינים מסייעים זה לזה. רשומות בה 46 חברות בלבד, וזאת הבורסה היחידה בעולם הערבי הנמצאת בבעלות פרטית והשחקנים המובילים בה מחזיקים גם ברוב הבעלות: 15% נמצאים בידי בנקים, ועוד 50% מחולקים בין חברות התקשורת 'פלטל' ו'אלואטנייה'.
פני הכלכלה המקומית שונים לחלוטין. עסקים משפחתיים קטנים מהווים את רוב רובו של המשק הפלשתיני, כ-94% מכלל העסקים הפרטיים הם עסקים משפחתיים ומועסקים בהם יותר מ-80% מכוח האדם המקומי. הכינוס החמישי של פורום שוק ההון הפלשתיני שהתקיים לפני מספר שבועות ברמאללה, הוקדש לדיון בצעדים לעידוד העסקים המשפחתיים המקומיים לבצע הנפקה בבורסה של שכם. הפורום המליץ על שורה של צעדים מקדימים שתכליתם עידוד מודרניזציה בניהול והכשרה מקצועית של המועסקים בחברות המשפחתיות. הפורום קרא לממשלה ברמאללה להציע הכוונה ותמריצים לעסקים משפחתיים שירצו לבצע הנפקה בבורסה.
ימים יגידו אם התוכניות היפות של ראשי הבורסה הפלשתינית יצליחו, אך ניסיון העבר מלמד שזה לא יהיה קל. יכול להיות שהפתרון נמצא במקום אחר. פינחס ענברי, מזרחן בכיר המתמחה בעניינים פלשתינים, אמר בריאיון למדור זה בעבר כי אם הפלשתינים רוצים שישקיעו בבורסה שלהם, "צריך אווירה עסקית במקום אווירת טרור".

אינטל – פקיסטן תחילה
חדירה לשווקים מתפתחים היא חלק מהאסטרטגיה של אינטל. התחנה הראשונה בתוכנית היא פקיסטן. במדינה שלתושביה יש בקושי כסף למזון, תנסה אינטל לשווק מחשבים ניידים באמצעות בנק איסלאמי
▪  ▪  ▪

ה'פייננשל טיימס' הלונדוני דיווח לאחרונה על שיתוף פעולה מעניין בין חברת אינטל לבנק איסלאמי בפקיסטן. בנק 'מיזאן' מקראצ'י יציע הלוואות ארוכות טווח ללא ריבית לכל מי שירצה לרכוש מחשב נייד מתוצרת אינטל.
הלוואת ארוכות טווח הן מכשיר מקובל במדינות מתפתחות רבות ובהן פקיסטן. מכיוון שרבים מאזרחי פקיסטן מתעבים את הבנקאות המערבית המבוססת על ריבית, בחרה אינטל בהלוואות איסלאמיות כמכשיר לקידום מכירותיה במדינה. בנוסף, הבנקאות האיסלאמית בפקיסטן נהנית מגידול מתמיד בהיקפה ומאהדה ציבורית. 'מיזאן' היה הבנק האיסלאמי המקומי הראשון שהחל לפעול במדינה עוד בשנת 1997, וכיום הוא מתחרה בהצלחה לא מבוטלת בבנקים איסלאמיים מהמפרץ הפרסי המושקעים בפקיסטן. לבנק 220 סניפים בכ-60 ערים פקיסטניות.
ב'מיזאן' מקווים כי בזכות שיתוף הפעולה עם אינטל יכירו עוד ועוד פקיסטנים את הבנק והדבר יגרום לגידול נוסף בפופולריות שלו ויקדם את פעילותו העסקית. מאז חודש מאי, בו החל הבנק להריץ את התוכנית לשיווק המחשבים הניידים, חתמו עליה 400 איש. בשנת 2012 הבנק שואף להחתים 3,000 איש נוספים.
צעירים בני פחות מ-25, המהווים רוב מהאוכלוסיה הפקיסטנית המונה 180 מיליון איש, הם פוטנציאל אדיר בעבור אינטל. מאידך, בפקיסטן רק 5% מהתושבים מחזיקים במחשב אישי, ורק ל-13% מהם יש גישה לאינטרנט. במדינה שבה ההכנסה השנתית הממוצעת לנפש היא 1,254 דולר בלבד, בעבור רוב התושבים מחשב נייד שמחירו 460 דולר הוא בבחינת מותרות. אך אינטל דווקא רואה בנתונים הקשים האלה הזדמנות עסקית שתמומש באמצעות ההלוואות האטרקטיביות של בנק 'מיזאן'. כיבוש השווקים המתפתחים הוא חלק מהאסטרטגיה העסקית של אינטל, ואם המיזם הפקיסטני יצליח, התאגיד האמריקני מתכוון להרחיב את המודל גם לטורקיה ולאינדונזיה.

פורסם במקור: מוסף כלכלה, מקור ראשון
תאריך:  06/01/2012   |   עודכן:  06/01/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אג"ח איסלאמי בשירות האייתולות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
לא לדאוג הקרן החדשה תציל את הפ
מקס פאואר  |  7/01/12 12:02
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורית רוזנבך
נשים מוכות החוות התעללות קשה מגיעות לעתים לידי מצב שאין להן ברירה אלא להרוג את הבעל המכה. אך חוק ההגנה העצמית, האמור להגן עליהן במקרים האלה, כולל סייגים ותנאים שלא מאפשרים להן באמת לפעול ללא סיכון בעונש מאסר ממושך. ועדה שהוקמה במשרד המשפטים לצורך בדיקת הנושא הציעה לקבוע מדרג חדש בנושא ההמתה, אך נראה שהפתרון האמתי מסור בידי בתי המשפט שיצטרכו להתחשב בנסיבות ולהחיל את החוק גם על מקרים שלא כתובים בו במפורש
יהודה יפרח
"התיקונים הקטנים" שבוצעו בהצעת החוק הממשלתית למניעת הסתננות בלחץ ארגוני זכויות אדם ויועצים משפטיים הביאו לסירוס החוק וחסמו את האפשרות שיגורשו מכאן מסתננים. כך פועלת האג'נדה הפוסט-ציונית
אורן פרסיקו
עו"ד מיכאל ספרד מאשים קצין בכיר בצה"ל בכך שהפיץ לכתבים מידע שקרי על מחלת סרטן שהייתה כביכול לג'וואהר אבו רחמה שמתה לאחר הפגנה בבילעין
ראובן לייב
הפארק הלאומי של צ'ילה, טורס דל פאינה, שמאות אלפי הדונם שלו עלו בימים אלה באש - לפי החשד בידי תרמילאים ישראלים - הוא אחת משמורות הטבע היפות ביותר על פני הגלובוס כולו. כמה חבל על דאובדן
אלי אלון
חתני וכלות חב"ד מתבקשים ומוזהרים להירשם בזמן ובמועד החוקי לנישואין שאם לא כן לא ירשמו לנישואין במועצה הדתית . באחרונה היו מספר מקרים שחתנים וכלות מכפר חב"ד לא התייצבו במועד במשרדי המועצה הדתית לרישום לנישואין. יש התולים זאת במנהגם של חתני כפר חב"ד לצאת מספר שבועות לפני החתונה לחצר "הרבי" בארה"ב כדי להתעלות בקדושה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il