X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
כך מבהירה ח"כ ד"ר עינת וילף שהייתה בעברה מנהלת קרן הון סיכון בחברת כור טוענת כי צריך להפריד ערכית ומוסרית בין מי שהתעשר כתוצאה מחדשנות ויצירה לבין מי שהשתלט על נכסים קיימים בעזרת כספי ציבור לדברי ח"כ וילף מסקנות ועדת הריכזויות חייבות לכלול צמצום של הפירמידות העסקיות במשק
▪  ▪  ▪
ח''כ עינת וילף. הציבור תרם את הכסף אך אינו שולט במה שקורה בחברה [צילום: פלאש 90]
טייקונים בישראל. מונעים תחרות אמיתית [צילום: פלאש 90]

הפירמידה העסקית - מסוכנת למשק
יש שינוי והבנה רחבה יותר שאופן פעילותן של הפירמידות העסקיות יש בהן בכדי לפגוע בתחרותיות במשק ובאפשרות להפחית את יוקר המחיה. כולם הפנימו שפירמידה מאופיינת ברמת מינוף גבוהה והסיכון לחדלות פירעון של חובותיהן גבוה יותר מאשר בחברות אחרות

ראשית. לפני שמישהו מכם מעז להרים גבה ולנסות לתייג את ח"כ עינת וילף למאבקים בנושא מעמד האישה או בנושאי חינוך, אז מוטב לו שיעצור. הגברת הייתה בעברה מנהלת קרן הון סיכון בחברת כור ויועצת אסטרטגית בחברת מקינזי העולמית ומבינה דבר או שניים בהתנהלות שוק ההון בישראל.
כבר בשנת 2010, הרבה לפני שמישהו חלם שתפרוץ במדינה שלנו מחאה חברתית כנגד שלטון בעלי ההון, ח"כ וילף הייתה מאלו שהתריעו שמספר מצומצם של אנשי עסקים שולטים על חלק עיקרי מפעילות המשק הישראלי באמצעות מבנה חברות פירמידלי. נכון, רבים התריעו יחד איתה, אולם ח"כ וילף גם פעלה בנושא באמצעות הגשת הצעת חוק להגברת התחרותיות ולצמצום הסיכונים בפעילות חברות עסקיות.
משום כך, שמתי פעמיי למשרדה של חברת הכנסת בכדי לשמוע את עמדתה בנושא. לדברי ח"כ וילף "מבנה הפירמידות מתאים למשק לא מפותח שבו הוא משמש כ"שוק הון פנימי" לחברות הנמצאות בפירמידה אך במשק מפותח ופתוח הוא הופך לגורם בעייתי.
הפירמידה בנויה על העיקרון של שליטה משורשרת בסדרה של חברות בנות, נכדות ונינות תוך שימוש בכספי ציבור. גם אם כל חברה שולטת בחברה שמתחתיה באמצעות אחזקה של 51 אחוזים (בדרך כלל שליטה מושגת בהרבה פחות) הרי שבעל השליטה שלמעלה תרם רק מעט יותר משישה אחוזים בהון של החברה הנינה. כלומר, הציבור סיפק 94 אחוזים מההון אבל הוא אינו שולט במה שקורה בחברה.
'הטייקונים' - אנשי עסקים שלא יצרו דבר
כשיש פער כל כך משמעותי בין ההשקעה של אדם בחברה לבין השליטה שלו בה המשמעות היא שנטייה לקחת סיכונים מיותרים גבוהה במיוחד. המצב גם מחמיר בכך שהרוב המכריע של בעלי השליטה הגיעו למעמדן זה בזכות לקיחת הלוואות גדולות כך שיש לנו מצב קיצוני שבו הציבור מעניק לקבוצה קטנה של אנשים את כספו על-מנת שהם ישלטו על חלקים גדולים מהמשק הישראלי. במקרים רבים מדובר גם באנשי עסקים שלא יצרו דבר, לא מוצרים ייחודיים, ולא מקומות עבודה ואת השליטה שלהם הם השיגו ב"כסף קטן".
הפירמידות במשק הישראלי גם נוטות להיות קשורות זו בזו בקשרים ענפים של השקעות הדדיות, הלוואות הדדיות ודירקטורים משותפים וביחד הן מחזקות את האינטרס להגן על המבנים הללו ולמנוע תחרות במשק."
״כל דיכפין הפך בין לילה לטייקון", אני מחייך. אבל את וילף זה פחות משעשע. "אני בדעה שמתן התואר טייקונים לעומדים בראש הפירמידות הוא משגה. חלק מהטייקונים בישראל הם כלל לא עשירים היות שמוטת השליטה שלהם ממונפת כולה באמצעות גיוס כספים מהציבור ולא מתבססת על הון עצמי".
כאן אני עוצר לרגע את חברת הכנסת ומקשה עליה. "דעי לך, שבעשור האחרון היו פעולות אלו די נפוצות ומקובלות במשק ואף זכו לתשבחות ותרועות מצד רבים שהיללו את הגאונות הפיננסית העומדת מאחוריה. לפחות עד שהתברר שמרבית הכסף שגויס מהציבור, הושקע בקרקעות על גדות הוולגה בואכה הדנובה וצלל למצולות עם פרוץ המשבר הכלכלי העולמי בשנת 2008."
"להביא לצמצום תופעת הפירמידות בישראל"
"היה עיוורון ביחס לתופעה זו". אומרת ח"כ וילף. "כיוון שהיא התרחשה במקביל לצמיחה בתחומי ההיי-טק שאכן מבוססת על יצירתיות, ידע, חדשנות ויצירת מקומות עבודה, חשבנו שכל אנשי העסקים שייכים לאותה קבוצה כשבפועל הם הופכיים לחלוטין. חשוב שנפריד ערכית ומוסרית בין מי שהתעשר כתוצאה מחדשנות, יצירה, ותרומה אמיתית לקדמה לבין מי שהשתלט על נכסים קיימים בעזרת כספי ציבור ופועל כדי לחנוק תחרות.
נדמה לי שיש שינוי ויש הבנה רחבה יותר שאופן פעילותן של הפירמידות העסקיות יש בהן בכדי לפגוע בתחרותיות במשק ובאפשרות להפחית את יוקר המחיה. כולם הפנימו שפירמידה מאופיינת ברמת מינוף גבוהה והסיכון לחדלות פירעון של חובותיהן גבוה יותר מאשר בחברות אחרות. אפילו מקרוביהם של בעלי השליטה בחברות הפירמידה המתריעים בשערי העיר על כך שהמלצות ועדת הריכוזיות יביאו יותר נזק מאשר תועלת מבינים שהמצב חייב להשתנות".
"אוקי, אז מה בעצם עומד מאחורי הצעת החוק שהגשת לפני שנתיים ושכולנו מקווים שמרביתה תאומץ על-ידי הוועדה " אני מבקש לברר. וילף מסבירה כי "הצעת החוק נועדה להגביל את זכותו של בעל שליטה בקבוצת חברות למנות דירקטורים בחברות הממוקמות לאורך השרשרת, כך שזו לא תעלה על שיעור חלקו היחסי המשורשר בהון המניות שלהן. לדוגמה - אותו בעל שליטה שחלק ההון האמיתי שלו בחברה הנינה אינו גבוה מ 7 אחוזים בפועל, זכויות ההצבעה שלו בדירקטוריון בחברה הרביעית יוגבלו גם הן ל 7% בלבד.
פתרון שני אפשרי הוא מיסוי דיבידנדים בין החברות לאורך השרשרת בצורה כזו שכל מבנה הבעלות לא יהיה כדאי לזה שעומד בראש הפירמידה. בעל השליטה שירצה למשוך דיבידנד מחברה הנמצאת בתחתית הפירמידה יצטרך לשלם מיסים על אותו הדיבידנד כל הדרך מעלה עד שכמעט ולא יישאר לו מאום ביד בסוף התהליך".
"תראי", אני מנסה להקשות. "אני לא מבין גדול בכלכלה ובניהול עסקים, אבל אני פוחד שהמלצות הוועדה יצרו מצב בו המשק הישראלי ייצא קירח משני הצדדים. למשל האם הפתרון המוצע להעברת האחריות למינוי דירקטורים לידי אסיפות כלליות, הוא אפשרי מבחינה יישומית? הרי ממתי אסיפות כלליות יודעות לנהל חברות? וכיצד ההחלטה לפיה כל חברה לאורך השרשור תצטרך למנות חמישה דח"צים במקום שני דח"צים תשפיע על יוקר המחייה? ואיך בדיוק יכולה חברה להתנהל על-ידי מיעוט, בהנחה שמיעוט כלל לא רוצה לנהל חברות?"
"זה בדיוק רגע המבחן", ממשיכה אותי חברת הכנסת: "המטרה היא שיגובשו המלצות שיביאו לצמצום תופעת הפירמידות באמצעות עידוד בעלי השליטה בראש השרשרת למכור את אחזקותיהם בחלק מהחברות לאורך השרשרת, מבלי להכביד באופן מיותר על ממשל תאגידי בכלל".
טוב, נמתין ונראה. אשרי המאמין, שאכן יפורסמו המלצות ראויות. ואם לא, אז כמו שאומרים, לאחר הפרסום אני מוזמן לירושלים בכדי לראות את חברת הכנסת מעלה את הצעת החוק לדיון מחודש במליאה.

תאריך:  07/02/2012   |   עודכן:  07/02/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 עינת וילף
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"תואר טייקון לעומד בראש הפירמידה - משגה"
תגובות  [ 17 ] מוצגות  [ 17 ]  כתוב תגובה 
1
ראשית ,לבדוק את בעלות הקרקעות
לעינת  |  7/02/12 19:08
2
מאמר טיקונים
קובי 1  |  8/02/12 11:50
3
עד מתי קשרי הון ושלטון ??? ל"ת
ינואר 79   |  8/02/12 15:13
4
מהו טייקון? המתעשר מעושק הזולת
אחד העם  |  8/02/12 15:23
5
הסיכון בפירמידות גבוה יותר מתמ
דורון א.  |  8/02/12 16:01
6
רדיפת הטייקונים
ציון111  |  8/02/12 16:14
 
- את הטייקונים יש לרדוף עד חורמה
עד האחרון שבהם  |  9/02/12 15:22
7
פשוט להוציא את המילים מהפה! ל"ת
תמיר  |  8/02/12 16:25
8
רשימה מעניינת
אבי_ד  |  9/02/12 17:13
9
מעניין אבל גם לחכ"ים יש תפקיד
צחי6  |  12/02/12 19:05
 
- צחי. תודה על התגובה העניינית ל"ת
חובב   |  12/02/12 20:25
10
רעיונות לא חסר
שגיא1234  |  13/02/12 10:48
11
אם שואלים אותי
עודד_  |  16/02/12 09:03
 
- תודה לעודד על התובנה.
חובב  |  16/02/12 09:30
12
כתבה מעניינת מאד ל"ת
טובינה  |  3/03/12 12:53
13
כתבה וכתב מעניינים מאוד ל"ת
טוביינה  |  3/03/12 13:11
14
מעניין וצודק! ל"ת
יוביצ'קו  |  3/03/12 18:14
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
השופט דוד רוזן, שיתחיל בשבוע הבא לשמוע את תיק הולילנד, אינו יוצר אווירה של הקפדה על לוחות הזמנים וכך נגרמים עיכובים ניכרים. בדיון הוא מתגלה כשופט ערני וקפדן; טון הדיבור שלו גורם לו להישמע זועף-משהו אפילו כאשר אין לכך סיבה
צילה שיר-אל
נפטון מקושר גם עם כל נושאי ההתאהבות, היצירה, והנתינה ללא גבולות בהשפעתו החיובית ואילו בהשפעתו השלילית מוכר ככוכב המבלבל, יוצר מצבים של חוסר וודאות, חוסר יכולת לראות את המציאות בצורה אובייקטיבית ובלבול חושים. כוכב זה ימשיך בהילוכו הרגיל עד שיגיע לנסיגה ביוני עד לסוף נובמבר 2012
עליס בליטנטל
את מחזהו האוטוביוגרפי "ביבר הזכוכית" כתב טנסי ויליאמס בתקופת השפל בארה"ב של שנות השלושים. גם הוא עצמו, עזב את הבית כדי להשתחרר מאמו השתלטנית, אחרי ילדות ונעורים רצופי סבל. המחזה הוא אחת מפניני המחזאות של המאה העשרים, וקשה מאד לקלקל אותו. צוות השחקנים תחת בימויו היצירתי של יונתן אסתרקין נותן את התמורה הנאותה
חיים נוי
אין ספק שקאטס בהפקה של "ישראל מוזיקלס" היא מבורכת ותורמת להעלאת מחזות זמר איכותיים ומקצועיים וראוי היה לתקן את הליקויים, כדי שההופעה תהיה מושלמת
אורי ערן
במה שנראה כמהלך מתוכנן, ואסור על-פי חוקי הבית, סער, יאנה ותמיר העמידו את עצמם להדחה. המשימה התת-מימית סיפקה רגעי קסם, הלינה המשותפת בקופסת הסרדינים הייתה פצצת תבערה, ולמרות משחקי הקנאה, החזית נשארה על מי מנוחות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il