X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
האיש שהיה שר השיכון הפגין יושר אישי ב-1962, כאשר סירב להתערב לטובת בנותיו, שלקחו משכנתה צמודה לדולר חוויות אישיות על דוד הורביץ, מרק מושביץ ודוד טנה מהפיחות הגדול ביותר שהיה אי פעם בישראל, 67 אחוז, היום לפני 50 שנה צהלה בבית הקפה של השוק השחור
▪  ▪  ▪
דוד טַנֶה. הבנות נענו בשלילה [צילום: בתו של טנה]

היום לפני 50 שנה, ב-9 בפברואר 1962, החליטה הממשלה, בראשות דוד בן-גוריון, על הפיחות הגדול ביותר בתולדות המדינה: הלירה פוחתה ב-67 אחוז, מ-1.80 ל-3 לירות לדולר. שר האוצר, לוי אשכול המנוח, הודיע על כך בשידור דרמטי בקול ישראל, שעה קלה לפני כניסת השבת.
כעיתונאי צעיר, שכתב אז ביומון המפד"ל הצׁפה, זכורות לי חוויות אישיות מהפיחות וממה שבא בעקבותיו. המשכנתאות היו צמודות לדולר, והלווים הקימו קול צעקה, על שההחזר התייקר בבת אחת ב-67%. הממשלה נכנעה ללחץ, ואיפשרה ללווים לפרוע את ההלוואה לפי השער הקודם, ולהמיר אותה בהלוואה צמודה למדד (שעלה בשנה שלפני הפיחות ב-9% בלבד).
אלפי לווים, ואולי יותר, התרוצצו בין בני משפחה, ידידים וקופות של ועדי עובדים, כדי לגייס את הסכום הדרוש. באותם ימים ראיינתי את דוד טנה המנוח, שהיה ראש אגף השיכון במשרד העבודה, ולמעשה "שר השיכון". בשיחה, בביתו ברמת חן, סיפר טנה: "שתי בנותי לקחו משכנתאות צמודות לדולר, ולא יכלו לגייס את הסכום הדרוש לפרעון מוקדם. הן באו אלי וביקשו: אבא, הרי אתה בעל הבית, סדר לנו אורכת זמן או הקלה אחרת!"
- כיצד הגבת? - שאלתי.
טנה הגיב מיד: "כמובן שדחיתי את בקשתן! אמרתי להן, שדין אחד יהיה להן כמו לכל אזרחי המדינה!"

בעלי הדולרים והזהב שתו "לחיים"

רבים-רבים לא האמינו לאוצר, ולהודעת הרשמיות של שר האוצר אשכול שלא יהיה פיחות. הם קנו דולרים בשוק השחור של לילינבלום, ושילמו כ-2.60 לירות לדולר. הפיחות איפשר להם לגרוף רווח מיידי של 14 אחוז, כמובן פטור ממס וללא כל דיווח לשלטונות המס. אחרים קנו מטבעות זהב מסוג ג'ורג' ואדוארד (דיוקנות מלכי אנגליה שהיו עליהן), וגם הם הרויחו יפה. ביום ראשון בבוקר אפשר היה לפגוש את המתעשרים החדשים, חוגגים ושותים "לחיים" בבית קפה ידוע ברחוב אלנבי, שבו נהגו להתכנס, וגם ברחובות הקטנים שמאחורי דואר אלנבי, הדואר המרכזי של אז.

"נרוויח מהפיחות? איפה!"

ימים מספר לאחר הפיחות באתי לאולם מכון היצוא, ברחוב נחלת בנימין פינת מונטיפיורי בת"א, כדי לשמוע ,עם עשרות יצואנים מתוחים, את דברי יו"ר מכון היצוא דאז, מרק מושביץ המנוח (מבעלי עלית). הוא דחה את דברי האוצר, שהפיחות משפר את מצבם של היצואנים. מושביץ: "אין שום שיפור! נרוויח? – איפה! עד עתה קיבלנו 1.80 לירות לכל דולר יצוא, ועוד פרמיה של 85 אגורות, יחד – 2.65 לירות לדולר. עתה נקבל 3 לירות לדולר, והפרמיות בוטלו. אנחנו כאילו מרוויחים 12 אחוז. מצד שני חמרי הגלם המיובאים יתיקרו, ונחויב גם לשלם תוספת יוקר לעובדים. בסך-הכל נקבל פחות ממה שקיבלנו עד היום, והיצוא יסבול!"
היצואנים נאנחו ומחאו כפים. דברי מושביץ התקבלו אז באי-אמון בציבור. היו שטענו, שהוא מנסה "לעבוד על האוצר" ולקבל הטבות נוספות. אולם בתוך מספר חודשים התברר, שמושביץ צדק: היצוא כמעט ולא עלה, הממשלה והמעסיקים שילמו תוספת יוקר, וכמעט כל ערכו של הפיחות נשחק בתוך שנה. התועלת העיקרית הייתה ביטול שיטת "שלושת השערים", וקביעת שער חליפין אחיד ללירה.

"הנגיד לא למד כלכלה"

ימים מספר לאחר הפיחות, ביקשתי ראיון עם נגיד בנק ישראל, דוד הורוביץ. המפד"ל הייתה שותפה בכירה בקואליציה, "הצפה" היה עיתון חשוב, והבקשה נענתה. הורוביץ, שכמעט לא התראיין במשך 17 שנותיו כנגיד, חרג ממנהג ונתן ראיונות לשניים-שלושה עיתונים.
הכנתי רשימה של 25 שאלות, ובאתי למשרדו הצנוע של הנגיד, בבניין בנק ישראל בתל אביב. מזכיר הבנק ועוזרו הנאמן של הורוביץ, יצחק טאוב, ביקש לראות מראש את השאלות. הוא עבר על הדף ולא העיר דבר,עד שהגיע לשאלה ה-25, האחרונה: "היכן ומתי למד הנגיד כלכלה?"
- מחק את השאלה! – הורה לי טאוב בתקיפות.
- מדוע?
- טאוב: כי הנגיד לא למד מעולם כלכלה!
עיון בתולדות חייו של הנגיד הורוביץ בוויקיפדיה אכן אינו מזכיר שלמד כלכלה. אולם העדר השכלה פורמלית לא מנע ממנו מלהיות במשך 17 שנים הנגיד הראשון, ובין הטובים שבנגידים. את השכלתו המעשית רכש, בין היתר, עוד לפני קום המדינה, כמנהל המחלקה הכלכלית של הסוכנות. לאחר קום המדינה היה דוד הורוביץ מנכ"ל משרד האוצר, תפקיד שבודאי רכש בו ידע כלכלי רב, מעשי אם גם לא תיאורטי.

תאריך:  09/02/2012   |   עודכן:  09/02/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טנה סירב להתערב לטובת בנותיו
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מה זה כאן? 1984?
אהוד פרלסמן  |  10/02/12 10:07
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ניר יסלוביץ'
אילו שגיאות אסור לעשות בחקירת מס? מדוע רואה החשבון שלכם עלול להתגלות כאויב הגדול ביותר שלכם בחקירת מס? ומתי כדאי לערב עורך הדין?    מדריך לנחקר הפוטנציאלי
איתמר לוין
אשר גרוניס אפשר לצדדים להתדיין במשך ארבע שנים בבקשת רשות ערעור, אך כעת הוא דוחק בהם להגיע להסכמות - או שיכריע בעצמו    יום שגרתי באולמו של מי שייבחר מחר לנשיא בית המשפט העליון
גיא חזן
קשה מאוד להגיע לערך מוסף כאשר מנסים למצוא השקעה במניות של חברה מסוימת בשוק זר, שאינו ארצות-הברית או אירופה, ולרשום תוצאות בסיכון נשלט    הטריגר במקרה של ברזיל בא לידי ביטוי באליפות העולם בכדורגל - המונדיאל
עליס בליטנטל
הופעת חברי "הגדוד העברי" באולם צוותא, היא משהו כה מרענן, מצחיק, מלהיב והעיקר - בטעם של פעם. מה שנודף ניחוח של כל להקות הבידור הנהדרות של פעם, אלו שבוימו בידי נעמי פולני, ניסים אלוני ודני ליטאי. פתאום אנו נוכחים שאפשר ליצור הומור בריא, בלי להשמיץ ובלי לרדת לרמה הנמוכה ביותר בנוסח תוכניות הבידור שפושות כיום בטלוויזיה
הרצל חקק
מדובר באסופת שירים מיוחדת - ובעיצוב מרשים: אנו זוכים לתחושה, שהספר עוצב בחרדת קודש, בהידור אך בעדינות. לפנינו מהדורה אולי חסרת תקדים של שירים - מהדורה המודפסת בשלוש שפות: עברית, אנגלית וסינית - "לאחר הגשם". לצד השם בעברית מופיע גם השם באנגלית והשם בסינית. מתברר שבסין כבר נמכרו עשרת אלפים עותקים, והספרזכה בעיטור על הגרפיקה המיוחדת
רשימות נוספות
החלה העלייה החמישית [1930]  /  יפעת גדות
לבון מתפטר בעקבות "עסק הביש" [1955]  /  יפעת גדות
משה מרזוק ושמואל עזר מוצאים להורג [1954]  /  יפעת גדות
רוח הברזל  /  דוד יהונתן גרינברג
שיאו של "הקרב על בריטניה"  /  אלעזר לוין
אדולף אייכמן נחטף בבואנוס איירס  /  אלעזר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il