X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
פוטין הרגיש שימי המלחמה הקרה חוזרים [צילום: AP]
פוטין בתפקיד ברז'נייב, אסד בתפקיד אסד
באופן רשמי מצהיר הנשיא החדש-ישן של רוסיה החדשה-ישנה כי "העם הסורי הוא זה שצריך לבחור מי ינהיג את המדינה". בפועל, הוא זה שמחליט בשביל העם הסורי שבשאר אסד ימשיך לשלוט בו ולהרוג בו. כמו בימי ברית המועצות העליזים, ופחות או יותר מאותן סיבות, שלטון המיעוט בסוריה חוסה בצל מוסקבה
אין יחסים מיוחדים
רוסיה, יחד עם סין, גם הצילה כזכור את אסד מהחלטות מרחיקות לכת במוסדות האו"ם. ועם זה, פוטין זהיר בדבריו, ודאי ביחס להתלקקות ב'תשרין'. "לרוסיה אין יחסים מיוחדים עם המשטר הסורי"

ברחבי רוסיה מפגינים ההמונים נגד ניצחונו המפוקפק של ולדימיר פוטין בבחירות לנשיאות. אבל יש גם הפגנות בעד פוטין. בדמשק. המפגינים, במקרה תומכי אסד, הרימו כרזות עם תמונותיו של הנשיא הרוסי הנבחר, ובעיתון 'תִשרין', שופר הממשל הסורי, כותרת מאמר המערכת הייתה "אף אחד לא יכול לכפות דבר על רוסיה". המאמר מפרגן לפוטין באופן הגובל במבוכה. "אחרי תשע שנים של שקיעה ברוסיה, בין השנים 1990 ל-1999, סוף-סוף הגיע איש חזק שמצעיד את רוסיה קדימה ומציל את האזור כולו. איש הברזל מטיל אימה על הזירה הבינלאומית, ומראה לכל העולם את החשיבות של מנהיג משמעותי בעל עוצמה אמיתית, שלא מדבר הרבה אלא עושה הרבה".
ויש תמורה לאגרה. רשת אל-ג'זירה דיווחה שנושאת מטוסים רוסית נמצאת בנמל טרטוס בסוריה מאז ה-8 בינואר 2012, כתגובה רוסית להפיכה המתפתחת בארצו של בשאר. עוד דיווחה כי ב-14 בינואר הגיעה לנמל ספינה רוסית ובה 60 טון של נשק ואמצעי לחימה. בסוף השבוע שעבר הגיעו לשם שתי מכליות נושאות דגל איטלקי עם משלוח רוסי של סולר לטנקים ולכלים הכבדים של הנשיא הסורי הטובח בעמו. "הרוסים הם היחידים שעוזרים לבשאר להישאר בשלטון", אומר פרופ' אייל זיסר מאוניברסיטת תל אביב. "יש נוכחות רוסית של יועצים, אנשי אקדמיה וצבא. הם מוכרים נשק, מוכרים סולר ומרימים את ראשו של אסד מעל פני המים".
רוסיה, יחד עם סין, גם הצילה כזכור את אסד מהחלטות מרחיקות לכת במוסדות האו"ם. ועם זה, פוטין זהיר בדבריו, ודאי ביחס להתלקקות ב'תשרין'. "לרוסיה אין יחסים מיוחדים עם המשטר הסורי", אמר בהודעה שפורסמה בכלי התקשורת הערביים. "העם הסורי הוא זה שצריך לבחור מי ינהיג את המדינה. אין לי אפשרות להעריך אם אסד ישרוד כנשיא או לא. אני רק אומר ששני הצדדים צריכים לשבת ולדבר. ברור שיש בעיה פנימית גדולה ורצינית בסוריה, ויש צורך לערוך בהסכמה רפורמות במבנה המשטר". סגן נשיא לשכת המסחר והתעשיה של רוסיה גיאורגי פטרוב אף הודיע שרוסיה השעתה זמנית כמה חוזים שנחתמו עם סוריה, בשל המצב הביטחוני שם.
דבריו של פוטין אינם פרו-אסדיים הרבה יותר מדבריה של שרת החוץ האמריקנית הילרי קלינטון. כשנשאלה לגבי האפשרות של חימוש המורדים בסוריה, אמרה שמאחר שהאופוזיציה הסורית היא גוף לא ברור, נטיית הלב של האמריקנים להמשיך את הקשרים שהממשל בוושינגטון טווה במשך השנים עם גורמים בתוך הממשל הסורי הנוכחי, כדי להחליף את נשיאות אסד ולהוביל רפורמות.
אבל אסד, אומר זיסר, הבין שאסור לו להסתמך על ארצות הברית. "ארצות הברית לא הולכת נגד הזרם. כשההמונים בכיכר תחריר רצו את ראשו של הנשיא המצרי, שהיה בן בית בוושינגטון, היא פשוט יישרה איתם קו. האמריקנים לא רוצים להתערב. גם כדי לא להיקלע לביצה הסורית וגם כדי לא להיכנס לעימות עם רוסיה".

חברה לעת צרה
מיטשל ואסד. עד לא מזמן סוריה חוזרה [AP]

עדנאן קנאדיל, פרשן סורי:
"למזלו של אסד, פוטין שאיבד את עירק לאמריקנים לא יכול להרשות לעצמו לאבד גם את סוריה. הנשיא הרוסי הנבחר מאמין שהמשולש רוסיה–הודו–סין יחליף את ארצות הברית. הוא נחוש לקיים נוכחות רוסית בים התיכון, בעיקר כדי לשבור את הבלעדיות הימית של ארצות הברית"

"יש דמיון רב בין משפחת אסד לרודנים הרוסים", כתב עבד א-רחמן א-ראשד בעיתון הבינלאומי בשפה הערבית א-שרק אל-אווסט. "כמו סטלין, גם חאפז אל-אסד הוביל משטר של פחד, של שלטון השירותים החשאיים, של שליטה במוחות האנשים ושל הטלת אימה על האזרחים. מדהים איך אדם שדומע לאחר ההודעה על בחירתו לנשיא, יכול באותה עין לראות את הטבח הסורי ולתמוך בו. אסד אולי ישרוד כמה שנים בזכות פוטין; השאלה היא אם סוריה תשרוד כמדינה עצמאית, או כעוד קולחוז של ברית המועצות המחודשת שהאיש מוביל".
בשנות הבדידות שעברו על סוריה בזירה הבינלאומית באמצע העשור הקודם, רוסיה של ולדימיר פוטין המשיכה לחמש אותה בטילים, במטוסים ובכלי נשק מתקדמים, לאמן את חייליה ולהרחיב את נמלי הים האסטרטגיים בטרטוס ובלטקיה. "רוסיה הייתה היחידה כמעט שחיבקה אז את אסד", אומר ד"ר אלון ליאל, מנכ"ל משרד החוץ בעבר וראש התנועה לשלום ישראל-סוריה, שניהל ערוץ סודי של שיחות עם גורמים סורים בשנים 2006–2008. "בתקופה שאסד ניהל משחק דיפלומטי וארצות הברית התקרבה לאזור, פוטין לקח צעד אחורה. ומאז תחילת ההתקוממות בסוריה, כשאסד חזר להיות מבודד, רוסיה חזרה לעניינים".
עדנאן קנאדיל, פרשן צבאי סורי ומומחה למזרח התיכון, אומר כי "הקשרים הטכנולוגיים והצבאיים של רוסיה עם ישראל משתווים ברמתם לאלה שיש לה עם אירן וסוריה, אבל רוסיה תמיד תעדיף את הקשר עם דמשק על פני הקשר עם ישראל. לאורך שש השנים האחרונות התקיימו ארבעה ביקורים הדדיים של ראשי המדינות. אסד ביקר שלוש פעמים במוסקבה, ודמיטרי מדבדב ביקר ב-2010 בדמשק. פוטין משחזר את המדיניות של ברית המועצות הקומוניסטית, כי הוא מרגיש שימי המלחמה הקרה בין המזרח והמערב חוזרים".
והוא מדגים. "כשארצות הברית ומדינות ערב עסקו בשיחות עם סוריה, רוסיה דאגה להשלים את פרויקט ההרחבה וההעמקה של נמל טרטוס, כדי לאפשר לספינות המלחמה ונושאות המטוסים הרוסיות לעגון שם. כמו בימים של המלחמה הקרה, נמל טרטוס נתפס אצל פוטין כבסיס הימי הרוסי הקדמי באזור המזרח התיכון".
רוסיה, מזכיר קנאדיל, הייתה ספקית הנשק היחידה של סוריה עוד בימיה כברית המועצות. "חאפז אל-אסד, אביו של בשאר, קשר את גורלו בברית המועצות. כמוהו בשאר, שרכש מידיה טילים נגד טנקים ונגד מטוסים. בשנת 2008 הוא אף קנה ממנה מטוסי מיג 29 ו-36 מטוסי קרב מסוג Yak-130 בשווי 550 מיליון דולר. המימון הצבאי בין השנים 2000 עד 2010 עמד על 4 מיליארד דולר, ובשנת 2011 נחתמו עסקות נשק עתידיות בסך 700 מיליון דולר נוספים". בתחום האזרחי, הוא מוסיף, הסחר בין המדינות מתמקד בנפט וגז.
קנאדיל, במקור מדרעא המופגזת, משרטט את האינטרסים הרוסים בסוריה. "למזלו של אסד, פוטין שאיבד את עירק לארצות הברית לא יכול להרשות לעצמו לאבד גם את סוריה. הנשיא הרוסי הנבחר מאמין שהמשולש רוסיה–הודו–סין יחליף את ארצות הברית. הוא נחוש לקיים נוכחות רוסית בים התיכון, בעיקר כדי לשבור את הבלעדיות הימית של ארצות הברית".

בין שני צירים

ד"ר אלון ליאל:
"לפני שלוש שנים, כשברק אובמה נכנס לתפקידו והמרחב האזורי השתנה, הוא קיבל יד מושטת מוושינגטון ולא נתן את שלו. הוא רצה להרוויח הכול, גם את איראן וגם את המערב, התאהב בתחושת החיזור והחליט שלא להחליט. אז החליטו בשבילו"

עד פרוץ ההתקוממות, הדברים נראו אחרת. בשאר אל-אסד נדמה כמי שמחלץ את ארצו מבידודה וזוכה לחיזורים מכל הכיוונים. זה התחיל לאחר כניסתו של ברק אובמה לבית הלבן. ביולי 2009, בעוד בשאר משחר לפתחו של אחמדינג'אד, כלל השליח האמריקני למזרח התיכון ג'ורג' מיטשל תחנה חדשה במסע הדילוגים שלו, ודילג לדמשק. אחרי שנים של נתק מוחלט בין המדינות הופיעו על המסכים תמונות של לחיצות ידיים בין מיטשל לבשאר, חיוכים ומסרים מפייסים. שבועיים לאחר מכן קפץ מיטשל שוב לאותו מקום. כתב אל-ג'זירה דיבר בשידור הישיר על האקורד האחרון בשבירת החרם המערבי על סוריה. בותיינה שעבאן, היועצת המדינית הבלתי נלאית של אסד, שמה על השולחן את מה שהיה עד אז מתחתיו: "הגיעו אלינו מסרים מאובמה שהוא נחוש לפתוח דף חדש. אנחנו מקווים שינקטו צעדים מעשיים לממש את המסרים".
בפברואר 2010 הכריז הנשיא האמריקני על "התוכנית לשיקום סוריה", ולראשונה זה חמש שנים מונה שגריר בדמשק. נחוש להפריד את סוריה מהציר הרדיקלי האירני, שיגר אובמה הבטחות לצעדים בוני אמון בין המדינות והעביר כספי סיוע לדמשק. אירופה הציעה חבילת הטבות משלה בדמות "הסכם הסיטואציה", שמשמעותו סחר חופשי והכנסת מטבע זר שישקם את הכלכלה הסורית. ובמקביל דרש האיחוד האירופי מסוריה לבצע רפורמות כלכליות ולשפר את זכויות האדם בסוריה. אחמדינג'אד שוב התפוצץ מכעס, ושלח את שר החוץ שלו מונשיר מותקי לדמשק. הלה חילץ מאסד מפגש נוסף בטהרן והתבטאות על זכותה של אירן לקדם תוכנית גרעינית. אסד ישב בהנאה על הגדר וכמו חתן ספר את הצ'קים משני הצדדים.
"בשאר היה מחוזר מכל הצדדים, וזה עלה לו לראש", אומר אלון ליאל. "היו לו כל כך הרבה ההזדמנויות והוא בעט בכולן ותמיד בחר את הבחירה הגרועה. פשוט אידיוט. לפני חמש שנים עם אולמרט הייתה לו אפשרות לחתום עם ישראל על הסכם שלום ולחזק את הציר הטורקי–ישראלי–אירופי, לנטוש את אירן ולהתחבר למערב, והוא לא הגיע להחלטה. לפני שלוש שנים, כשברק אובמה נכנס לתפקידו והמרחב האזורי השתנה, הוא קיבל יד מושטת מוושינגטון ולא נתן את שלו. הוא רצה להרוויח הכול, גם את אירן וגם את המערב, התאהב בתחושת החיזור והחליט שלא להחליט. אז החליטו בשבילו".
ואילו פרופ' זיסר חושב שהינתקות מהציר הקיצוני לא הייתה מצילה את אסד מהתפשטות מהומות האביב הערבי לארצו. "המחאה בסוריה לא קשורה לשאלה אם הוא בצד של אירן או של ארצות הברית. מדובר במשהו הרבה יותר עמוק. מאחר שהמשטר הסורי בנוי כך שהמיעוט העלאווי הוא השולט, לנשיא הסורי אין ברירה אלא לנהל משטר דיקטטורי ששולט ביד רמה על האוכלוסיה. במובן מסוים המלחמה העכשווית שאסד מנהל היא לא רק על כיסאו אלא על אופי המשטר הנהוג בסוריה מאז ומתמיד. הבעיה שלו היא שהתמיכה בו הצטמצמה גם במקומות שהיו נחשבים למעוז שלו ושל אביו. גם המצב הכלכלי הגרוע שסוריה נקלעה אליו בשל מדיניותו הכלכלית של בשאר לא הועיל לו במיוחד".

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  15/03/2012   |   עודכן:  15/03/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פוטין בתפקיד ברז'נייב, אסד בתפקיד אסד
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
ולדימיר ולדימירוביץ פוטין-דודי
ראיס-פוטין בן מדב  |  16/03/12 15:55
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ניב שטנדל
בניגוד לשליט, שהתגלה בראיון ב"פנים אמיתיות" כפוליטיקאי ריק מתוכן וחסר להט, לוי הפך שוב לעיתונאי החד והתקיף שמסתתר בו. הראיון הצליח מעל המשוער וחשף את העובדה שלנועם שליט אין מה לומר
יהודה יפרח
הם בעלי כוח והשפעה, ומנהלים בפועל את כל הכסף שלנו. מה באמת חושבים נשיאי עשרים פירמות עורכי הדין הגדולות במדינה על המצב?
דפנה יוריסטה
כיצד תאריכו את חיי הפרח בשבוע ימים?    אלו פרחים הכי פופולריים בשוק?    איפה להעמיד את הפרחים בבית?    איפה הישראלים קונים פרחים?    טיפים להארכת חיי פרחים ונתונים על צרכנות פרחים בישראל
ראובן לייב
בחופשת הפסח הקרובה יעלה גם האי הקאריבי המרהיב על מפת התיירות הישראלית הענפה. למתיירים בו מובטחת הנאה צרופה, הן בשל האטרקציות הרבות המזומנות להם, והן בשל הטבע המדהים שבו ניחן
עו"ד תמר פינקוס
הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן מגישה: עשרת הדיברות לצרכן הנבון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il