- קלוריות: 100 גרם דובדבנים ממלאים כוס ומכילים 70-60 קלוריות. כוס דובדבנים תכיל 15-10 דובדבנים, כלומר דובדבן אחד מכיל 6-4 קלוריות;
- סיבים תזונתיים: הסיבים חשובים להפעלה תקינה של מערכת העיכול. הם תורמים למניעת עצירות, שיפור תחושת השובע, הפחתה ברמות כולסטרול וסוכר, ומניעת סרטן. כוס דובדבנים מכילה 3 גרם סיבים תזונתיים (כמו כוס דגני בוקר מועשרים בסיבים);
- ויטמין C: ויטמין C משפר את התנגודת החיסונית של הגוף, מגן עליו מפני מחלות שונות כמו אסתמה, סרטן, מחלות ריאה ועוד. כוס דובדבנים מכילה 10 מ"ג ויטמין C, שהם 10% מהצריכה היומית המומלצת;
- ויטמין A: הדובדבנים עשירים בויטמין A. זהו ויטמין המגן על הראייה ותורם לראיית לילה תקינה. כמו-כן, הוא נחשב אנטי-סרטני. הוא שייך לקבוצת הקרוטנים שהם פיגמנטים נוגדי חימצון חשובים מאוד;
- אשלגן ונתרן: הדובדבן עשיר באשלגן ודל בנתרן. זהו השילוב האידיאלי לסובלים מיתר לחץ דם וגם למניעתו. בעולם המערבי, צריכת המלח והנתרן גבוהה בהרבה מהדרוש לגופינו. ברור כבר שנים רבות, כי הפחתה של רמות המלח והנתרן בתזונה, מסייעת בהורדת רמות יתר לחץ דם. בנוסף, מחקרים רבים בעולם הראו בשנים האחרונות, כי תזונה דלה בנתרן בגיל הצעיר, תורמת להפחתת הסיכון ליתר לחץ דם בגילאים מבוגרים. כוס דובדבנים מכילה 3 מ"ג נתרן בלבד. האשלגן, לעומת הנתרן, הוא מינרל המשפיע לטובה על הורדת רמות לחץ דם. כוס דובדבנים תכיל 200 מ"ג אשלגן ואכילתו תורמת לכן, לשמירה על ערכים תקינים של לחץ הדם ואף להפחתתו אצל מי שסובל ממנו;
- ויטמינים ומינרלים נוספים: הדובדבנים מכילים גם ויטמין B6, חומצה פולית וברזל.
- פלבנואידים: הפלבנואידים הם למעשה אלה שגרמו לרופאים להמליץ על שתיית יין. מה שהביא לנו את הפרדוקס הצרפתי של יין האדום היבש. הם ולא האלכוהול. וכך בדובדבנים אנחנו מקבלים אותם באופן טבעי, בריכוז גבוה וללא אלכוהול. למזלנו, פעולתם המיטיבה של הפלבנואידים לא משתנה לאחר בישול או הקפאה וכך ניתן ליהנות מיתרונם גם בריבה העשויה מדובדבנים, הקפאתם או כל מתכון אחר. מחקר שנערך בפינלנד לפני שנתיים הראה, כי אכילת 100 גרם פירות יער ביום, במשך שמונה שבועות, העלתה פי שתיים את רמות הקוורצטין (שהוא פלבנואיד) בדם;
- פיטוכימיקלים נוספים: (חומרים צמחיים בעלי השפעות בריאותיות חשובות) המצויים בדובדבן - הדובדבן מכיל גם לוטאין שהוא נוגד חימצון המגן בעיקר על הראייה, פיטוסטרולים התורמים להפחתת רמת הכולסטרול בדם.
|
ברפואה העממית, נחשב הדובדבן כמתאים לטיפול בגאוט (שיגדון). זוהי מחלה הפוגעת בפרקים וגורמת לכאבים עזים. גם מחקרים מערביים אחרונים מראים, כי לדובדבן אפקט מיטיב בשיגדון ובמצבי דלקת אחרים. הרפואה העממית ממליצה על שתיית מיץ דובדבנים לשיכוך כאבים. מה שמסביר השפעה זו היא תכולה גבוהה של אנטוציאנינים. הרפואה הסינית ממליצה על אכילת דובדבנים לחיזוק דם בגלל צבעם האדום ולכן הם מתאימים לאכילה על-ידי מי שסובל מחולשה, עייפות, סחרחורות ותופעות אחרות של אנמיה. הסבתות טוענות, כי מומלץ לאכול דובדבנים לפני השינה, מכיוון שהם משפרים את איכות השינה. רפואת הצמחים משתמשת גם בחלקי הדובדבן האחרים. פטוטרת הפרי שימשה בעבר לטיפול בצבירת נוזלים וקליפת העץ לטיפול בשפעת. לפי רפואת המזרח, נחשב הדובדבן לפרי מעורר תשוקה.
|
הקפאת דובדבנים: כדי להקפיא דובדבנים, יש לשטוף אותם היטב וליבש. רצוי לגלען את הדובדבן. מומלץ בשלב הראשון להקפיא בקופסא כשהם מפוזרים בשכבה אחת בלבד. בהמשך ניתן לאחסן בקופסא סגורה. נשמרים עד שנה. דובדבנים משתלבים מצוין במאכלים שונים כמו: ריבות, ליקרים, סירופים, קינוחים, גלידות, לפתנים ומשקאות. אפשר להכין מהם רטבים המתאימים גם לבשרים. למה כדאי לאכול דובדבנים: - כי הם תורמים לחיזוק המערכת החיסונית;
- כי הם תורמים לשיפור באיכות השינה;
- כי הם תורמים להאטת הזדקנות;
- כי הם מכילים חומרים נוגדי סרטן ונוגדי דלקת;
- כי הם מכילים כמות קלוריות קטנה יחסית ובעלי השפעה טובה על תחושת השובע ולכן מתאימים גם לשילוב בדיאטת הרזיה;
- כי הם בעלי השפעה מיטיבה על כאבי פרקים לסובלים מגאוט (שיגדון);
- כי תורמים להפחתה ברמות לחץ דם ושמירה על מערכת הלב וכלי הדם.
|
|