העיתונות הכתובה והמשודרת מעניקה לנו תכנים רבים בתחום התזונה הבריאה ומתכונים משובחים, אבל אחד הנושאים החשובים ביותר במדינה חמה כמו שלנו - זה שמירה על בטיחות המזון. הכוונה היא לשמירה על המזון כדי שיהיה בטוח לבריאותינו ובעיקר לאוכלוסיות רגישות כמו: תינוקות, ילדים וקשישים, שהמערכת החיסונית שלהם רגישה יותר לזיהומים.
הסכנות להרעלות מזון והידבקות במחלות הנגרמות על-ידי מזון, עולות באופן משמעותי בתקופת הקיץ. ראשית, אנו נוהגים לאכול יותר בחוץ, יוצאים יותר לטיולים, לחופשות ולמחנות קיץ. בקיץ גם נוטים לאכול יותר מזון קר, לא מבושל ולא מעובד כגון: סלטים, כריכים, פירות וירקות טריים. כל אלה חושפים אותנו הרבה יותר לזיהומי מזון. ניתן וחשוב לצמצם את הסכנות להידבקות במחלות המועברות על-ידי המזון בשמירה על כללי בטיחות מזון בסיסים במיוחד בקיץ.
שמרו על כללי היגיינה אישית וסביבתית: - הבסיס: רחיצת ידיים עם סבון לאחר יציאה מהשירותים וכן לפני ואחרי הכנת מזון;
- רחיצת כלי הבישול והכנת המזון היטב - לאחר השימוש;
- שטפו היטב פירות וירקות במים וסבון;
- שמרו על המטבח וסביבת העבודה נקיים;
הפרידו בין מזון גולמי ומבושל: - אחסנו במקרר מזון מבושל ומוכן לאכילה מעל מזון גולמי (פירות וירקות);
- ביצים: יש לשמור במקרר, רצוי באריזתם המקורית. אין להכין מאכלים עם ביצים לא מבושלות;
- השתמשו במשטחי חיתוך וסכינים נפרדים: לבשר ומוצריו הגולמיים ולירקות / פירות / לחם;
- סדרו את המקרר לפי תאריך אחרון לשימוש המוטבע על המוצרים.
בשלו היטב מזון הדורש בישול: - בשר ומוצריו וביצים זקוקים לבישול ממושך לפני הגשתם (אין להכין מאכלים מביצים שלא בושלו או נאפו);
- מרק יש לבשל עד רתיחה ואז לפחות עוד מספר דקות;
- השתדלו לא לחמם מזון מבושל חימום חוזר יותר מפעם אחת. עדיף לחמם את מספר המנות הנדרשות בלבד.
שמרו את המזון בטמפרטורה מתאימה - (מתחת ל-5 מעלות או מעל 65 מעלות, מונע התפתחות חיידקים)
- אין לשמור מזון מבושל מחוץ לקירור מעל שעתיים;
- הפשירו מזון קפוא רק במקרר.
אכלו מזון ממקור ידוע - קנו מזון רק במקומות מסודרים נקיים ומקוררים;
- עקבו אחר תאריך אחרון לשימוש וקנו רק מזון שהתאריך בתוקף;
- קנו ביצים ממקור ידוע המאוחסנים בקירור / חדר ממוזג (וודאו שיש סימון לתאריך אחרון לשימוש);
- באירועים בחוץ השתדלו לאכול מזון הנשמר בקירור / בחימום לאורך האירוע, הימנעו מסלטים המכילים מיונז.
לסיכום: מזון בריא ומזין, הוא מזון שמטופל בסביבה נקייה ונשמר בתנאי קירור וחימום מתאימים. מדובר בכללים פשוטים שכל אחד יכול לשמור עליהם על-מנת למנוע זיהומי מזון בסביבתו הקרובה.