X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אובמה. הסקרים לא מפצים על ייצוג חסר במדגם [צילום: AP]
נשיא הסקרים
התקשורת האמריקנית נוטה להתעלם מהאותיות הקטנות בסקרים, בפרט כשהן מעידות על הטיה סטטיסטית לטובת אובמה. הכתבים בישראל מסתפקים במה שעמיתיהם האמריקנים כותבים. וכך, כשעצלות ופשטנות של עיתונאים מתמזגות עם נטיית הלב הפוליטית שלהם, מצטייר כאילו אובמה כבר ניצח. בשטח, המרוץ צמוד
יתרון של 10%
בסקר של מכון 'פיו', הנחשב לאחד הטובים בארצות הברית. מספר הדמוקרטים שעלו בחכתם של הטלפנים היה גדול ב-50 אחוז ממספר הרפובליקנים, אף שבמציאות מספרם כמעט שווה. כתוצאה מכך זכה אובמה ליתרון של עשרה אחוזים, בעוד ממוצע כלל הסקרים הצביע ביום פרסום הסקר על הפרש של 1.3 אחוז בלבד

לפני כמעט שמונה שנים, בליל הבחירות לנשיאות ארצות הברית בשנת 2004, דיווחו לערוץ 2 יונית לוי וערד ניר ממטות שתי המפלגות הגדולות. ג'ורג' ו' בוש המושמץ היה אז הנשיא, והוא התמודד לכהונה שנייה מול הסנאטור הדמוקרטי ג'ון קרי. אף שממוצע הסקרים הצביע עד לרגע האחרון על יתרון לבוש, שני הכתבים הישראלים הותירו את הצופים בארץ בתחושה שניצחונו של קרי כמעט מובטח. אם הצלם היה פותח מעט את עדשת המצלמה, ייתכן שהיינו יכולים להבחין בבקבוקי שמפניה שהכינו כתבינו מראש.
אמנם לקראת סוף הקמפיין אכן הייתה תחושה של מומנטום בכיוונו של קרי, אך היא נוצרה בעיקר באמצעות שידורים מעין אלה, שגם התקשורת האמריקנית לקתה בהם. בפועל, אף שצמצם את הפער, הסנאטור הדמוקרטי לא הצליח לעקוף את הנשיא כמעט בשום נקודת זמן, וכאמור היה נתון בפיגור גם בסקרים האחרונים ממש. הסוף, כמובן, ידוע, ולא היה צריך להפתיע איש: בוש ניצח בפער של יותר משלושה מיליון קולות. השמפניות נאלצו להתקרר עוד ארבע שנים.
התחזית של לוי וניר לא הייתה מופרכת לחלוטין: בכל זאת היה זה מרוץ צמוד, וגם לקרי היה סיכוי לזכות בו. אך העניין הוא שהריטואל הזה חוזר מדי ארבע שנים: התקשורת הישראלית מכתירה מראש את המועמד הדמוקרטי לנשיא הבא של ארצות הברית, בין אם יש לכך אחיזה במציאות (ב-2008, למשל, היה די ברור שאובמה עומד לנצח את מקיין בגלל המשבר הכלכלי), ובין אם מדובר בלא יותר ממשאלת לב שסיכוייה להתגשם אינם מרובים.
השנה דווקא קיים סיכוי לא מבוטל שלוי, ניר ומרבית חבריהם יוכלו לחגוג בליל הבחירות. אך בעוד אובמה נהנה מעדיפות קטנה עד מזערית על פני רומני, מי שהסתמך על תמונת המצב שהתקשורת הישראלית התנדבה לצייר בעבורו יכול היה לחשוב בטעות שהמרוץ כבר נגמר בתבוסה מוחצת של המועמד הרפובליקני. כמעט כל כלי התקשורת בישראל ציטטו בהרחבה סקר משותף שנערך במדינות המתנדנדות מטעם הניו-יורק טיימס, רשת הטלוויזיה סי-בי-אס ואוניברסיטת קוויניפיאק, סקר שהעניק לאובמה יתרון משמעותי. בין השורות, וברוב המקרים גם באופן ישיר, העיתונאים שדיווחו על הסקר לא הותירו מקום לספק: מצבו של רומני נואש, ואובמה עלה על הדרך המובילה לכהונה שנייה. מה שהם שכחו לספר הוא שהממוצע של כלל הסקרים במדינות הללו מצביע על פער קטן בהרבה.

הטיה כבדה במדגמים

סיפורו של הסקר הזה הוא דוגמה טובה המאפשרת לחשוף חלק ניכר מהפגמים שרוב התקשורת הישראלית לוקה בהם בסיקור הפוליטיקה האמריקנית. להבדל בין הסקר המצוטט לבין שאר הסקרים הייתה סיבה טובה, אך ספק אם מישהו מהעיתונאים טרח לברר אותה, ואין ספק שאיש מהם לא דיווח עליה. בסקר המדובר, שיעור המצביעים שהזדהו באוזני המראיינים כדמוקרטים רשומים היה גדול ביותר מעשרה אחוזים משיעורם באוכלוסיה (בארצות הברית צריך להירשם מראש כדי להצביע, ואגב כך יש להצהיר על הזיהוי הפוליטי, אף שהוא אינו מחייב את האזרח בשום אופן מאחורי הפרגוד. מי שרוצה יכול להצהיר שהוא 'עצמאי' ואינו מזדהה עם שום מפלגה).
ההטיה באוכלוסיית המדגם של הסקר ניכרה גם במדד נוסף: הצהרתם של המרואיינים באשר להצבעתם בפעם הקודמת. כך למשל באוהיו, המדינה המתנדנדת השנייה בגודלה, שרבים רואים בה מדינת המפתח בבחירות הנוכחיות. רק 38 אחוזים מהמרואיינים העידו באוזני הסוקרים שבבחירות הקודמות הצביעו למועמד הרפובליקני דאז, ג'ון מקיין, ו-53 אחוזים אמרו שהצביעו לאובמה. זהו פער עצום של 15 אחוזים, אך במציאות, בבחירות 2008 הפער האמיתי במדינה היה רק 4.5 אחוזים.
כך גם בפלורידה, המדינה המתנדנדת הגדולה ביותר. רק 40 אחוזים מהנסקרים אמרו שב-2008 הצביעו למקיין, ו-53 אחוזים העידו כי נתנו את קולם לאובמה. זאת, כשבמציאות הצביעו למקיין בבחירות הקודמות 48 אחוזים מתושבי פלורידה, ואובמה ניצח במדינה בקושי, עם 51 אחוזים מהקולות.
המדגם של הסקר פשוט היה מוטה לטבת הדמוקרטים. הדבר לא נעשה בזדון; בעולם הסקרים קורה לא פעם שבתום המשאל הטלפוני מתברר שאחוז המרואיינים שהזדהו כתומכי אחת המפלגות גבוה באופן חריג ביחס לאותו נתון בכלל האוכלוסיה. דבר דומה התרחש לפני כשלושה שבועות בסקר של מכון 'פיו' (Pew), הנחשב אחד הטובים בארצות הברית. מספר הדמוקרטים שעלו בחכתם של הטלפנים היה גדול ב-50 אחוז ממספר הרפובליקנים, אף שבמציאות מספרם כמעט שווה. כתוצאה מכך זכה אובמה ליתרון של עשרה אחוזים, בעוד ממוצע כלל הסקרים הצביע ביום פרסום הסקר על הפרש של 1.3 אחוז בלבד. כמובן, אותה תופעה יכולה להתרחש גם בכיוון השני, ולהעניק יתרון מדומה לרומני.
מכוני סקרים בישראל נוהגים במקרים כאלה לשקלל את תוצאות הסקרים, כלומר להגדיל את משקל תשובותיהן של קבוצות אוכלוסיה שזכו לייצוג חסר במדגם. בארצות הברית, לעומת זאת, מכוני הסקרים נמנעים משקלול, אך מפרסמים תמיד את תשובות הנסקרים לשאלות הרקע (כגון "האם אתה דמוקרט או רפובליקני?") – וכך הציבור יכול להתרשם ממידת ההטיה ולעשות את התיקון. אלא שכדי לאתר הטיות מעין אלו יש צורך לנבור בקובץ המקורי של הסקר, ולא להסתמך על כלי התקשורת האמריקניים: הללו כמעט תמיד מפרסמים רק את השורה התחתונה.

הסקרים שנשארו בחוץ

גם אם אי-אפשר לצפות מהעיתונאים בישראל לנבור בכל סקר שמתפרסם בארצות הברית, אפשר בהחלט לצפות שתידלק להם נורה אדומה כאשר תוצאותיו של סקר מסוים חורגות באופן חשוד ממוצע הסקרים הכולל. במקום זאת, קיימת נטייה לשלוף דווקא את הסקר שמעניק למועמד הדמוקרטי את היתרון הגדול ביותר, גם כשהסקרים האחרים מציירים תמונה שונה.
כך, למשל, יום אחד בלבד לפני פרסום הסקר שהצביע על יתרון גדול לאובמה במדינות המתנדנדות וצוטט כמעט בכל כלי התקשורת בארץ, פורסמו תוצאותיו של סקר אחר שנערך בפלורידה, בידי מכוןPublic Policy Polling (או בקיצור PPP). בראש המכון עומד הסוקר דין דבנאם, המזדהה בגלוי כתומך המפלגה הדמוקרטית. אף על-פי כן, תוצאת הסקר הצביעה על יתרון של אחוז בודד לאובמה. כאן בארץ איש לא טרח לאזכר את קיומו.
שוב, לא הכול נעשה בזדון. חלק מהעניין, כמובן, הוא ההטיה השמאלית של התקשורת הישראלית, אך זו מקבלת מכפיל כוח לנוכח העובדה שהעיתונאים בארץ בדרך כלל אינם עוסקים בפרשנות עצמאית של הפוליטיקה האמריקנית, אלא פשוט מתרגמים את מה שהם קוראים ורואים בכלי התקשורת בארצות הברית; וגם באמריקה, בדיוק כמו אצלנו, מרבית התקשורת מוטה שמאלה ומזדהה עם המפלגה הדמוקרטית. כך קורה שעיתונאי בעל נטייה (מודעת או לא מודעת) להקצין את דיווחיו שמאלה, מתבסס בהם על חומרי מקור שמלכתחילה סבלו מהטיה לאותו כיוון. גם בארצות הברית ציטטו מרבית כלי התקשורת רק את הסקר האוהד לאובמה, וכך, מי שמסתמך באופן כמעט בלעדי על דיווחי הניו-יורק טיימס או הסי-אן-אן היה מועד מראש לפספס את קיומו של סקר נוסף אשר צייר תמונה שונה בתכלית.
קשה לבוא בטענות לעיתונאים הישראלים. כלי התקשורת בארץ עובדים עם תקני כוח אדם מצומצמים, ובמערכות החדשות בארץ יש בדרך כלל רק עיתונאים ספורים המועסקים בדסק החוץ, שתפקידו לסקר את הנעשה בעולם כולו. לרבים מהם התמחות במדינה זו או אחרת, אך מטבע הדברים רובם אינם מתמחים בארצות הברית, אף שהם נדרשים לסקר אותה. כתוצאה מכך הם נמנעים מלפרש את הפוליטיקה האמריקנית באופן עצמאי, ומעדיפים להסתמך באופן כמעט בלעדי על מה שמאכילים אותם עמיתיהם שמעבר לים. לחץ העבודה היומיומי אינו מאפשר לצלול אל תוך פרטי הפרטים של כל סיפור.

הצדקה הסודית של רומני

דוגמה נוספת מהזמן האחרון לאופן שבו התקשורת הישראלית משתרכת אחרי הנרטיב המוטה שמאלה של מרבית התקשורת האמריקנית היא העיסוק האינטנסיבי בשאלה אם רומני, האדם הפרטי, תורם לחברה את חלקו ההוגן ("Fair Share") מבחינה כספית. הטענה שחזרה בשבועות האחרונים בארצות הברית, ובעקבותיה גם בארץ, היא שהמועמד הרפובליקני העשיר נוהג לשלם שיעורי מס נמוכים משמעותית מאלה שמשלם האמריקני הממוצע, באמצעות תרגילים חשבונאיים "חוקיים אך מסריחים".
סוגיית המצפון החברתי של מועמד לנשיאות היא כמובן נושא לגיטימי ביותר, אך הפרט שנשמט כמעט לחלוטין מהסיקור התקשורתי בארצות הברית הוא שמדי שנה רומני ואשתו נוהגים לתרום לצדקה כ-15 אחוזים מהכנסותיהם; בערך פי חמישה מהמיליונר האמריקני הממוצע. התרומות הללו מסתכמות במיליוני דולרים, והן גבוהות מהמקובל בקרב עשירים אמריקנים באופן יחסי ובאופן מוחלט כאחד. העיתונאים בארץ לא דיווחו על כך לאו-דווקא מתוך כוונה רעה – רובם פשוט אינם מודעים לעובדה זו. הם ניזונים מתמונה שחורה של המועמד הרפובליקני, ולה הם מוסיפים את התרומה שלהם כדי לציירו כחזיר קפיטליסטי חסר עכבות.
הגורם המרכזי האחרון לדיווחים המוטים בארץ הוא הנטייה הסנסציונית של התקשורת לצייר כל מצב בשחור ולבן. באופן זה, כל הובלה מזערית בסקרים הופכת למציאות שכביכול יצוקה בבטון. אובמה באמת מוביל, אך כשהיתרון הזעיר הזה עובר דרך המגבר העצום שמפעילה התקשורת הישראלית, מתקבלת תחושה כאילו המרוץ לנשיאות כבר גמור למעשה. זאת, כשהאמת היא שהפער הממוצע בין המתמודדים בסקרים שנערכו לאחרונה עומד על כאחוז אחד לטובת אובמה – פחות מהיתרון שממנו נהנה בתקופה זו של מערכת הבחירות ב-1980 הנשיא המכהן דאז, ג'ימי קרטר, על פני יריבו רונלד רייגן. בסופו של דבר הביס רייגן את קרטר בפער של כמעט עשרה אחוזים.
מילה לסיום. ככל העיתונאים, גם לכותב שורות אלה יש כמובן דעות והעדפות אישיות. מסיבות שאשמור למאמר אחר, אני מעדיף לראות את רומני בבית הלבן. חשוב לומר זאת בגלוי, לבל אחטא בעצמי בעבֵרה הנפוצה ביותר בקרב עיתונאים ישראלים: העמדת פני "הפרשן האובייקטיבי", בלי לחשוף את הקלפים לפני קהל המאזינים, הצופים והקוראים.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  17/08/2012   |   עודכן:  17/08/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נשיא הסקרים
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
מענין מאוד,תודה לך ל"ת
אבי רן  |  17/08/12 22:36
2
יפה מאוד!
1  |  18/08/12 00:09
3
קשה להאמין....
אמנון111  |  18/08/12 04:59
4
נשיא של סקרים ושל סוקרים
פ.ר.  |  18/08/12 12:02
5
fox
זינזנה  |  18/08/12 18:21
6
גם אנחנו אמורים להצביע?
כתומית  |  18/08/12 21:36
 
- תשובה עגמומית לכתומית.
אהוד פרלסמן  |  19/08/12 09:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלישיב רייכנר
אילן רגב, מזכיר קיבוץ כרם-שלום, חושש שחדירת הנגמ"ש המצרי תבלום את תנופת ההתיישבות שקיבוצו מצוי בה בשנים האחרונות. ביישובים החדשים של עקורי גוש קטיף לא מתרגשים מהדי הפיצוצים, אך מודעים היטב לסיכון הנשקף מהגבול המצרי המרוחק מאות מטרים בלבד. סיור בחבל שלום
אלעזר לוין
הקבלן הוותיק והמוביל, שהיה גם נשיא התאחדות הקבלנים, חוזר לפעילות - 16 חודש לאחר שמכר את חברתו לגזית-גלוב ב-82 מיליון שקל
סופיה רון-מוריה
ההתמודדות על ראשות הבית היהודי מתחממת: מקורבים לנתניהו טוענים שהוא יעדיף לא לראות את בנט בממשלה, ואם יכניס אותו ימרר את חייו. בסביבתו של בנט אומרים שבליכוד פועלים לבחירת מועמד חלש לראשות הבית היהודי. יו"ר 'אמונה': אם איילת שקד תהיה האישה היחידה ברשימה, אשקול להצביע לליכוד
טובה ספרא
ההסכמה על הטיפול באיום הגרעין האירני בין ישראל לארה"ב - בספטמבר הקרוב    מבנה הכוכבים רומז שאת "העבודה" כבר יעשו עבורנו...    עלייה במחירי הזהב ושאר המתכות    רק המדינות החזקות יישארו באיחוד האירופי    תחזית אסטרולוגית לשבוע 24.8.12-17.8.12
אריה אבנרי
אהוד אולמרט עומד בימים אלו לדין על קבלת שוחד בפרשת הולילנד ותנועת אומ"ץ נערכת להביא את כל מעשי השחיתות שלו להכרעת בית המשפט העליון    אבל אולמרט אינו היחיד ברשימה השחורה - אליו מצטרפים: שר החוץ, שר התמ"ת, שר האוצר, שר התיירות ושר המשפטים, וגם שורה של ראשי ערים ורשויות החשודים בביצוע מעשים פליליים    תיקי חקירה באפלה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il