X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הגלובליזציה מצרה את צעדיהם של מנהיגים בעולם. נתניהו, כמו ראשי מדינות באירופה ובארה"ב וראשי חברות ציבוריות, נאלץ להחליט ללכת לבחירות משום ששוק ההון אומר את דברו
▪  ▪  ▪
בנימין נתניהו. חייב להנהיג קיצוץ רחב בתקציב 2013 [צילום: פלאש 90]
חלון הזדמנויות חד-פעמי
התקופה הקצרה הזו, שבה מוטלת על מנהיג המפלגה הגדולה המשימה לגבש קואליציה, היא חלון הזדמנויות בלתי חוזר. במסגרת המשא-ומתן הקואליציוני אפשר לשים על השולחן התניות לתמיכה ברפורמות משמעותיות ושינויים מבניים במשק. לראשי הסיעות נוח יותר להיכנס לממשלה עם מציאות חדשה, מאשר להצביע בעדה במהלך הקדנציה

ביום שאחרי ההודעה הדרמטית של נתניהו על הקדמת הבחירות, הבורסה בתל אביב נפתחה בירידות שערים מתונות. האם זה אומר שהמשקיעים היו מעדיפים שהממשלה הנוכחית תמשיך לכהן עד סוף הקדנציה? ברור שכן, אלא שאם הממשלה הזו הייתה מעבירה תקציב בלתי אחראי, הירידות היו חדות.
ברור שבחירות מוקדמות אינן הצעד האידיאלי, ודאי שלא בעיתוי הזה – לפני אישור תקציב. בחירות בינואר יובילו לאישור תקציב במאי-יוני. אחת המשמעויות הרעות של המהלך הזה היא פגיעה במשילות, שתוביל לפגיעה בצמיחה. גם כך בנק ישראל מחזיק בתחזית פסימית של צמיחה בשלושה אחוזים ב-2013. צמיחה נמוכה עוד יותר משמעותה גידול באבטלה וירידה ברמת החיים.
הגלובליזציה המואצת בשנים האחרונות נגסה מעט בעצמאותן של המדינות. יש חוט מקשר בין חילופי השלטון במדינות אירופה מאז פרוץ המשבר לבין ההחלטה ללכת לבחירות בארץ. אם נשווה את המצב כיום לזה שהיה בעולם לפני שלושה עשורים, כשהגלובליזציה הייתה מונח אקדמי בלבד, נגלה שאז לא היה צריך לפזר את הכנסת בגלל תקציב בלתי אפשרי. פעם אפשר היה להעלות את הגירעון, להדפיס יותר כסף, לשכור עוד עובדים מיותרים כדי לצמצם את נתוני האבטלה ועוד שלל מהלכים שאינם ברי ביצוע כיום.
לא רק שהבנק העולמי וחברות דירוג האשראי משחקות תפקיד משמעותי יותר במגוון שיקולי המנהיגים, כל שוק ההון אומר את דברו. המנהיגים נאלצים להתחשב בבעלי איגרות החוב, בתשואות המוצעות בשווקים, בתנועת הכסף העולמית. לכן, כיום, גם אם ייבחר ראש ממשלה סוציאליסטי, או אפילו קומוניסטי, צעדיו יוגבלו והוא לא יוכל לממש את הפנטזיות הפרועות שלו. כך למשל, המפלגה הסוציאליסטית ביוון הנהיגה מהלכים תומכי שוק של ממש, אך גם בצרפת, באיטליה ובמדינות נוספות מנהיגים שנבחרו על בסיס מצע סוציאליסטי נאלצו להנהיג מהלכים שנחשבים תומכי שוק ("קפיטליסטיים"). דוגמה מובהקת יותר לכך היא סין, שבראשה עומדת 'מפלגת העם', מפלגה קומוניסטית שמנהיגה מהלכי שוק ומכריזה מפורשות ש"מדובר במהלכים שמסייעים לסין לצבור הון, כדי שיתאפשר לנו בעתיד לחזור למדיניות שיתופית" (דברי שר האוצר הסיני שיה שו ראן).
בנימין נתניהו לא יכול ליצור אינפלציה, להגדיל גירעון, או להתחיל כל מהלך אחר שיפרוץ את המסגרת התקציבית מבלי להרוס את הכלכלה ולמעשה לפעול בניגוד לידיעותיו הברורות. לכן הוא היה חייב להנהיג קיצוץ רחב בתקציב 2013. אלא שבתקופה זו קיצוץ בתקציב הביטחון הוא בלתי אפשרי. לכך יש להוסיף את הבטחת נתניהו שלא לקצץ בחינוך. וכמובן, כפועל יוצא של שמירה על מסגרת התקציב, אי-אפשר להפחית במתווה החזר החובות. המשמעות היא שאין דרך לקצץ מתוך יותר מ-200 מיליארד שקל. נותרו, אפוא, כ-100 מיליארד שקל הכוללים בעיקר רווחה, שמהם צריך לקצץ כ-15 אחוזים שצפויים להיות חסרים בתקציב 2013. זהו שיעור קיצוץ בלתי הגיוני, גם בלי קשר לשנת בחירות.
ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ בחנו בחודשים האחרונים את האפשרויות, וברור להם מה צריך לעשות. דובר רבות על רפורמות משמעותיות בתחומי התחבורה, האנרגיה ועוד, אבל רפורמות כאלה בשיטת הממשל הנוכחית יכולות להתבצע רק במסגרת המשא-ומתן על הרכבת ממשלה.
התקופה הקצרה הזו, שבה מוטלת על מנהיג המפלגה הגדולה המשימה לגבש קואליציה, היא חלון הזדמנויות בלתי חוזר. במסגרת המשא-ומתן הקואליציוני אפשר לשים על השולחן התניות לתמיכה ברפורמות משמעותיות ושינויים מבניים במשק. לראשי הסיעות נוח יותר להיכנס לממשלה עם מציאות חדשה, מאשר להצביע בעדה במהלך הקדנציה. לראש הקואליציה יש כלים ללחוץ על ראשי הסיעות וכמובן גם אפשרויות להציע להם תמורה להסכמותיהם.
נתניהו צריך את חלון ההזדמנויות הזה. הוא כמובן יוכל גם להגיע להבנות עם חברות הקואליציה על מרחב התמרון שיינתן לו בקבלת החלטות הרות גורל, כמו ההחלטה על תגובת ישראל להתחמשותה הגרעינית של אירן.

מי יציל את ה-IDB שלי

הארגון האמריקני 'נגד מסים' (Anti-Tax) – ארגון חשוב העוקב אחר החלטות ממשל שיש להן משמעות של הגדלת הנטל על האזרח - בדק ומצא שאמריקנים שמנהלים חשבון עצמאי בשוק ההון נוטים להצביע למפלגה הרפובליקנית. עוד הם מצאו שקיים מִתאם בין גודל החשבון למידת נטייתם הפוליטית – ככל שחשבונם בשוק ההון גדול יותר, הסיכוי שיצביעו למפלגה הרפובליקנית גבוה יותר. לדברי גרובר נורקוויסט, ראש הארגון (בשמו המלא: 'אמריקנים למען רפורמה במס'), "חלק מהמשקיעים מתחילים להבין – חלקם במודע וחלקם שלא במודע – כיצד מהלכים שונים משפיעים על כמות הכסף שלהם".
וכשיש להם כסף המושקע באופן ישיר, קל להם יותר לראות את הסיבה והתוצאה. זהו למעשה מנגנון השוק, שמאותת באמצעות הכסף, במקרה זה למשקיע הקטן, מהי החלטה נכונה לדעת השוק ומהי החלטה שאינה נכונה.
כאמור, "השוק" מספק איתותים כאלה לראשי מדינות ומתגמל אותם על החלטות נכונות, בין היתר בקיצוץ בריבית על הלוואותיהם, או לחלופין בייקור הריבית ובקיטון ביכולת גיוס הכספים שלהם. את המנגנון הזה מכיר כל בעל שליטה, משקיע גדול ומנהל בחברה ציבורית. ההחלטות שמתקבלות בחברות אלה מקבלות ציון מידי בימי המסחר הבאים. המנגנון הזה מצמצם את מרחב התמרון של בעלים ומנהלים של חברות ציבוריות.
דוגמה חיה לכך קיבלנו בשבוע שעבר מהידיעה על השתלטות קרן ההשקעות 'יורק קפיטל' על IDB של נוחי דנקנר. מסתבר שהקרן, שמתמחה ברכישת חברות במשבר, אספה בתקופה האחרונה איגרות חוב של החברה הישראלית שנתונה במשבר חובות קשה. היא הקצתה לצורך העניין לא פחות מ-400 מיליון שקל שבאמצעותם רכשה אג"ח בערך נקוב כפול – 800 מיליון.
כעת קרן 'יורק' מחזיקה בחמישית מאג"ח של IDB פיתוח. בסוף החודש תתקיים אסֵפה כללית של החברה, וככל הנראה, 'יורק' תוכל ליצור חזית עם בעלות חוב נוספות ולהכתיב מהלכים לחברה. לכאורה, לדנקנר ולבעלי האג"ח יש מטרות זהות – שני הצדדים מעוניינים להוביל את החברה לחוף מבטחים וחזרה לפסים של רווחיות. אלא שלמעשה, דנקנר, כמו כל בעל שליטה אחר, עלול לנקוט מהלכים שנועדו להגן על עצמו ולגרוף לעצמו רווחים גדולים יותר, גם אם אלה יהיו על חשבון סיכויי ההחלמה של החברה.
המהלך של 'יורק' כבר הוביל לזינוק במחירי איגרות החוב של החברה, או במילים אחרות, להגברת האמון של המשקיעים שמזהים בעל אינטרס חדש שעשוי להשפיע על רווחיות החברה ולדאוג ליכולת הפירעון שלה.
ככל הנראה, יורק תמשיך לאסוף אג"ח ולעקוב אחר מהלכיו של דנקנר. אם אלה לא יישאו פרי, היא עשויה לפעול להשתלטות על החברה ולהנהגת הצעדים המתבקשים. כמובן, עצם הרכישה שלה היא הבעת אמון ביכולת של החברה להשתקם.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  16/10/2012   |   עודכן:  16/10/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הכלכלה הכתיבה הליכה לבחירות
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
העליבות כולה שלנו
אליפז  |  16/10/12 16:13
2
כותב מוכשר ומענין
רועי שמואל  |  17/10/12 15:39
3
צו השעה-גירוש השרלטן מהקייטרינ
פומפי  |  18/10/12 02:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מרדכי קידר
שניהם מוסלמים סונים, העומדים בראש מדינות סוניות גדולות, וחוששים מהתפקיד שאירן השיעית ממלאת בסוריה בפרט ובמזרח התיכון בכלל. האם התרגיל הימי המשותף שהחליטו עליו נשיא מצרים מורסי וראש הממשלה הטורקי ארדואן מלמד על תוכניותיהם העתידות?
שרון נריה בר-און
לפני קרוב ל-2000 שנה, הנבואה בישרה את נפילת ממלכת בבל בידי הפרסים לאחר שהקב"ה "מנה" את גורלה הנה והנה מעל כפות המאזניים. כיום, בחינה על כף המאזניים של מדינת ישראל אל מול אותה פרס, הלא היא הרפובליקה האיסלאמית של אירן, יכולה לחשוף בפנינו את גורלן הבלתי נמנע. הכתובת על כל פנים, גם היום, כבר רשומה על הקיר
יורם מרקוס
לשני אנשים שמשיקים: במלאת 26 שנה לנפילתו של רון ארד בשבי ו-רותי. רותי גלמן. לזכר הטוב, היפה, הטהור - שלא ישוב עוד
ד"ר מיקי בלוך
עוצמת התסמינים המאפיינים דכדוך היא נמוכה יחסית ואינה מביאה לרמת פגיעה משמעותית וקבועה בתפקוד    מנגד, עוצמת התסמינים המאפיינים דיכאון לאחר לידה, היא חזקה הרבה יותר ומובילה לפגיעה משמעותית בתפקוד
איתמר לוין
השופט כרמי מוסק, מבית המשפט המחוזי בירושלים, דן בתיקי פשיטות רגל קטנים - אך הרי-גורל לצדדים. הוא עושה זאת בשילוב של הבנה ואנושיות עם שמירה על הפרודצודה והיעילות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il