X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
יו"ר ועדת האתיקה ברשות השידור דוחה את הטענות לניסיון מחטף בניסוח קוד אתי חדש לרשות השידור הקוד החדש מכיר בכך שבעיתונות המודרנית מגיש צריך להביע את דעתו בשידור, אך מציב סייגים
▪  ▪  ▪
בלהה כהנא. קוד חדש לאתיקה [צילום: בוצ'צ'ו]
אין פנאי ללבן בעיות אתיות שעולות בסיקור
עידן יוסף
תרשומת דוברים מיום עיון שהתקיים במרכז לאתיקה בירושלים * יום העיון בו השתתפו אנשי רשות השידור ושחלקו היה סגור לקהל הרחב, התחלק לשלושה חברי-דיון בנושאים: הקוד האתי, דילמות אתיות, וכן חשיבות השידור הציבורי וייחודו
לרשימה המלאה

עידן יוסף
שקיפות באתיקה? הצחקתם את רשות השידור

אישית לוחצת
קוד כהנא אינו עושה הבחנה בין תוכניות אישיות שאותן מגישים עיתונאים ועוסקות באקטואליה לבין כאלה שמגישים אחרים, דוגמת: יהורם גאון וג'ודי שלום ניר מוזס. אי-הבדלה זו בעייתית, לנוכח כך שטאלנטים מהסוג האחרון אינם אוחזים באותן נורמות אתיות ומביעים דעות אחידות. הם אינם מתחלפים והופכים לפובליציסטיקה חד-צדדית.
באופן אישי, אני נמנע מהאזנה לתוכניות אישיות אלה בשל חוסר הגיוון הן בנושאים, הן במרואיינים וכאמור - גם במגישים. קצתי בלשמוע את דעותיהם, מאסתי בנסיונם לחנך מחדש את מאזיניהם, ולזרא לי נוכחותם הרדיופונית המשתלטת בצורה בולשוויקית על המיקרופון של השידור הציבורי.
אין מקום להעסיק דעתנים למיניהם, גם לא בחינם, ולהושיב אותם למשך שעה-שעתיים תמימות שיקדחו לי באוזן. בכל פעם יש למצוא מגיש אחר, כאשר הקריטריון הבסיסי לכך, מלבד איזון, הוא רמה גבוהה של המגיש, שיעלה את השיח לרמה הראויה לשידור הציבורי ולא יוריד אותו לתחתית החבית של נושאים רכילותיים ולהג זול.

יושב-ראש ועדת האתיקה של רשות השידור, השופטת בדימוס ד"ר בלהה כהנא, אומרת כי האגודה לזכות הציבור לדעת מכפישה אותה ואינה מדייקת בטענותיה, לפיהן בכוונת רשות השידור לבצע מחטף באישור תקנון אתיקה חדש.
כהנא מבהירה כי תהליך עידכון הקוד האתי לרשות, נעשה בתהליך יסודי ובשקיפות מלאה, תוך שיתוף גורמים רלוונטיים רבים, בהם חברי מליאת רשות השידור והוא גם יופץ לקראת יום העיון שיתקיים קודם לישיבת המליאה, אשר תדון בו.
היא הסבירה כי המסמך לא הופץ עד עתה מחוץ לרשות, לבקשת גורמים שונים ברשות, אך לא פירטה מי הם אותם גורמים. פרק של התקנון העוסק בהבעת דעה הגיע לידי News1, ועל כך בהמשך.
לדברי יו"ר ועדת האתיקה, כל ניסיון לערער על הלגיטימיות של הוועדה או של המסמך, כמו גם להלך אימים על חברי הוועדה וחברי המליאה הוא "התערבות לא דמוקרטית", כלשונה, בענייני רשות השידור, "וככזה לא יצלח".
על-פי הקוד האתי המוצע, תותר הבעת עמדה בשידור בתנאים ברורים ולבעלי תפקידים מסוימים, וזאת מתוך הבנה כי בעיתונות המודרנית חלו תמורות המחייבות לעיתים הבעת דעה.
קוד כהנא מפרט מי, באיזו תוכנית ובאלו נסיבות יוכל להביע את דעתו. על-פי המוצע, יהיה מדרג הבעת הדעה כדלהלן:
  • מגישים בתוכנית אישית - בתוכנית אותה מגיש עיתונאי קבוע, ברצועת שידור קבועה, הניתנת לו על-סמך יכולת או ניסיון רב-שנים בשידור, יודגש בפתיח ובסגיר, באמצעים ברורים שמדובר בתוכנית אישית (למשל: "הכל דיבורים - תוכניתו/ם של..."). במקביל, יתחייבו המגישים לשמור על הכללים. יותר להם להביע דעה אישית, אך עליהם לדאוג לאיזון מבחינת מגוון הייצוג לסוגיות שבמחלוקת.
  • פרשנים - הפרשנים חופשיים יותר בהבעת דעות במסגור הדברים כדעה וכפרשנות. כלומר, כשהמגישים יעבירו את השידור לפרשנים ייאמר משפט בנוסח: "ועתה נעבור לפרשננו לענייני...". בזמן הצגת "טור הדעה" יבחינו הפרשנים בין דיון ב"עובדות יבשות" לבין דעתם. הפרשנים יקפידו להבהיר כי הדברים הם הערכה אישית ולא "עובדות".
  • כתבים - אלה יביאו את קולות הצדדים השונים במחלוקות ציבוריות, לא יביעו דעה אישית וייצמדו לדיווח על האירועים והתופעות אותם הם מסקרים. כתבים בעלי ניסיון רב של שבע שנים לפחות יהיו חופשיים להביע הערכות מקצועיות ביחס למשמעות הקונפליקטים אותם הם מסקרים, בציון שמדובר בהערכתם האישית ("להערכתי", "למיטב שיפוטי", "מתוך ניסיוני" וכן הלאה).
  • מגישי תוכניות אקטואליה - לא ינקטו עמדה בעניינים של מחלוקת ציבורית (למעט נושאים בקונצנזוס, כגון: גינוי מעשים פליליים או אמפתיה לקורבנות). מנגד, יקפידו לתפוס את תפקיד "פרקליטו של השטן" ובלבד שיעשו זאת באופן תרבותי והוגן בראיונות עם בעלי עניין בנושא הנמצא במחלוקת ציבורית.
  • קרייני חדשות ברדיו ומגישי חדשות בטלוויזיה - בשידורי החדשות להקפיד לא רק על איזון, נייטרליות ועובדתיות בתכנים. חובה לשמור ככל האפשר על נייטרליות באופן הביטוי ובכלל זה על אופן העברת הקודים שאינם מילוליים, המלווים את הדיבור, ומשלימים את המסר, ובכלל זה האינטונציה ושפת הגוף.
  • עורכים - בחירת נושאים, ניסוח כותרות ובחירת המרואיינים צריכים להיות על בסיס "הרטוריקה של האובייקטיביות" ועל עיצוב רוחו של השידור, ככזה הפונה לקהלים שונים ומגוונים.
מוצע גם ליצור שקיפות ברשימות המרואיינים, המראיינים והנושאים, ולפרסמם באתר רשות השידור. ככלל, מציעה הוועדה לטפח קאדר של מגישי תוכניות אישיות ממגוון רחב ככל האפשר המייצג את שכבות החברה הישראלית.

טיוטה: הבעת עמדה ואיזון בשידורי האקטואליה ב"רשות השידור" (ספטמבר 2012)
ועדת האתיקה של רשות השידור נתבקשה לתת דעתה בעניין הבעת עמדה ואיזון בשידורי הרדיו והטלוויזיה של השידור הציבורי. ברקע לפעולת הועדה בעניין זה עמדה, מחד, הקביעה החד-משמעית של תדריך החדשות והאקטואליה, המוכר כ"תדריך נקדי", לפיה "אין לרשות [השידור] קול, מדיניות או השקפות משלה. אין הרשות משדרת "מאמרי מערכת". מתפקידם של הרשות ועובדיה הוא להניח לקולות שונים לדבר בעדם" (עמ' 35). מאידך, למול מסמך זה, שנוסח לראשונה לפני כ-40 שנה, עומדת פרקטיקת השידור בזירת המדיה הצפופה והתחרותית של ימינו (ובכללם המדיה החדשים), הקוראת לשלב הבעת עמדה בשידורים, בצד שידורים מאוזנים יותר. פרקטיקה זו נשענת על-בסיס תפיסות עדכניות ביחס לפרופסיה העיתונאית, לפיהן על העיתונות להיות ביקורתית (ולשם כך, בין היתר, להביע דעה לעיתים גם באופן ישיר), ועל העיקרון לפיו אין אפשרות מעשית לשדר באופן נטול-פניות לחלוטין ("אובייקטיבי"), על אחת כמה וכמה בתוך משדר בודד. זאת ועוד, יש להביא בחשבון שינויים מרחיקי לכת בפורמטים של הצגת החדשות, שנוצרים גם כתוצאה מהתרחבות האפשרויות הטכנולוגיות, המרחיבים את אופני המבע האישי ושאינו ערוך.
מכתב לחברי מליאת רשות השידור: הבעת דעה ואיזון בשידורים
כפי שעודכנתם לאחרונה, עקב הסערה סביב מנוי "מנחה מאזן" לקרן נויבך בתוכניתה "סדר יום". ועדת האתיקה של רשות השידור, לבקשת המליאה, קיימה דיונים בנושא הבעת דעה ואיזון בשידורים במשך כשנה, וברצוני להביא בפניכם את מסקנותיה של הוועדה, להמליץ בפניכם לאמץ מסקנות אלו ולהמשיך לפעול ביחד ליישומן.
עבודת קוד קרניאל ירדה לטמיון

ועדת האתיקה היא ועדה מייעצת לרשות השידור וככזו חברים בה חברי מליאה ושאינם חברי מליאה. חברי המליאה המכהנים בה הם: עו"ד וופא זועבי-פהום, נמרוד לב, ד"ר נגיסט מנגשה וד"ר בלהה כהנא המשמשת כיושב-ראש. החברים החיצוניים הם אנשי אקדמיה מתחום התקשורת: פרופ' עקיבא כהן וד"ר מוטי נייגר.
הוועדה פרסמה קול קורא ובו הוזמן מי שיש לו דעה בנושא לפנות לוועדה ולהביע דעתו; כמעט שלא הייתה היענות. היחיד שנענה לפנייה הוא העיתונאי דוד ויצטום. בנוסף, פנתה לשורה של עיתונאים ואחרים שסברה שמן הראוי לשמוע את דעתם והזמינה אותם להופיע בפניה. הופיעו בפני הוועדה (לפי סדר הופעתם): ירון דקל, קרן נויבך, מיקי מירו, אלישע שפיגלמן, אילה חסון-נשר, דודו ויצטום, עודד שחר, אריה גולן, יעקב אחימאיר, פרופ' אלי פולק מהאגודה לזכות הציבור לדעת, יזהר באר מעמותת "קשב", דגו ישעיהו המנהל של תחנת הרדיו באמהרית, יאסר עטילה המנהל של תחנת הרדיו בערבית, אלי פלאי המו"ל של השבועון החרדי "משפחה" וד"ר יובל קרניאל שהיה יו"ר ועדת האתיקה של המליאה הקודמת. על ההמלצות שהגיש האחרון התקיימו לא מעט דיונים, אך בסופו של דבר דיון שיביא לאימוצן לא נערך, וכך ירדה כל העבודה לטמיון.
חלק מהדוברים הגישו לוועדה ניירות עמדה. הובאו אליה בכתובים דעותיהם של משה נגבי וחברי הוועדה החיצוניים. פרופ' כהן סקר בפני הוועדה את הקוד האתי במדינות שונות בעולם וד"ר נייגר סקר את גישת מחקר התקשורת למושגים "איזון", "אובייקטיביות" ו"נייטרליות". ועדת האתיקה קיימה 12 ישיבות בנושא.
הקוד האתי על פיו פועלת הרשות הוא "קוד נקדי". הוא נוסח בשנת 1972 ומאז עבר אומנם מספר עידכונים, אך האחרון שבהם היה לפני למעלה מעשור. העידכון האחרון נעשה בטרם הקמתם של ערוצי הטלוויזיה המתחרים, אשר יצרו תחרות וכללי משחק חדשים בשוק התקשורת בישראל. ניסיון לנסח קוד אתי חדש לרשות נעשה בקדנציה הקודמת של מליאת הרשות, אלא שהמהלך לא הושלם והקוד לא אושר על-ידי המליאה. ועדת האתיקה שוקדת בימים אלו על עדכונו, והמסמך המסדיר את סוגיית הבעת דעה אישית בשידורים, שבין היתר הופק על סמך פרשת המגיש האורח במשדר "סדר יום" בהגשת קרן נויבך, הוא חלק מקוד אתי זה.
ההסדר הנורמטיבי הוא כזה אפוא שקוד נקדי הוא הקוד האתי המחייב. אלא שכללי המשחק החדשים בשוק התקשורת כמו גם היעדר מוסדות מתפקדים ברשות משך תקופה ארוכה (2010-2008), גרמו לכך שקוד נקדי בנושאים רבים הפך בגדר "הלכה ואין מורין כן" והדבר נכון במיוחד בנושא הבעת דעה אישית ואיזון בשידורים.
הוועדה הגיעה למסקנה כי יש צורך להתאים את כללי האתיקה למציאות התקשורתית, כך שיעודכן האיסור הגורף של "תדריך נקדי" ביחס להבעת עמדה, איסור שהוא כיום "אות מתה".

תאריך:  19/10/2012   |   עודכן:  19/10/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
רק כתב עם 7 שנות ותק יוכל לחוות דעה
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
אשרי המאמין
יריב דה בוטון  |  19/10/12 15:17
2
היא היתה צודקת בתנאי שיהיה איז
קורןנאוה טבריה  |  19/10/12 16:15
3
ימים טובים הגיעו
אורח  |  19/10/12 18:25
4
כוד אתי זה בדיחה גרוע :בזמן
ישע  |  21/10/12 10:13
5
כי אין לה מנדט לקוד אתי לעשור
אבל זה כן מחטף  |  21/10/12 22:47
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מיכאל טוכפלד
חברים בוועדת המל"ג שהמליצה לעצור את ההרשמה למחלקה לפוליטיקה וממשל באוניברסיטת בן-גוריון דוחים את טענות נשיאת האוניברסיטה שלפיהן הפגמים המקצועיים שהתגלו במחלקה תוקנו    פרופ' משה מאור: "הם לא הרחיבו את הסגל כראוי, אף שקיבלו תקנים לשם כך. מה שהם עשו זה להכניס 'עוד מאותו דבר'. שוב גייסו אנשים מאותה אסכולה"
ראובן לייב
ההיסטוריון והפרשן גד נחשון, היושב במנהטן, שופך אור על ספרו החדש של ההיסטוריון והפובליציסט האמריקני ממוצא ערבי, פואד עג'מי, החושף לראשונה את שורשי המהומות והטבח בסוריה של אסד
אלעזר לוין
היזם בן ה-39 פעיל, זה שבע שנים, עם שותף, בחיזוק בניינים ובהוספת דירות לפי תמ"א 38    "בעבר חיזרנו אחרי הדיירים, היום הם רצים אחרינו"    העסקה הגדולה בדרך: הוספת 88 דירות לבניינים קיימים - לראשונה ברחוב שלם    על סרבנות שהביאה לביטול עסקות
טובה ספרא
עדיף לציפי לבני להמתין לבחירות הבאות וכדאי לה להיזהר מעצות אחיתופל הניתנות לה    מזל עקרב מסיר מסיכות ומציג את הטוב, הרע והמכוער    מרגישים טוב עם הגוונים הירוקים? כדאי לכם לממש את הרווחים    תחזית אסטרולוגית לשבוע: 26.10.12-19.10.12
אריה אבנרי
בעוד זמן קצר יחזור אריה דרעי הכריזמטי, המניפולטיבי והערמומי להיות מנהיגה של מפלגת שס ושלטון החוק יספוג מכה אנושה. על כגון זה ניתן לומר: גם לא כשר, גם מסריח וגם מבייש
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il