X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אלקין. "הקואליציה כללה את כל הניגודים בחברה הישראלית" [צילום: פלאש 90]
"בפעם הראשונה, הימין ניסה גם לשלוט"
יו"ר הקואליציה זאב אלקין הוא האיש שסיפק לנתניהו את ההישג שאותו ציין ראש הממשלה כשהודיע על הקדמת הבחירות: לראשונה מאז 1988 השלימה הממשלה קדנציה של ארבע שנים. ראיון ממוסקבה
הרוב הדומם
המחנות הפוליטיים נערכים להתמודדות לקראת הבחירות שבפתח. אבל שום שינוי מהותי לא צפוי במפה הפוליטית, לא כשהשמאל מפולג כל כך והמרכז אוסף את שבריו
▪  ▪  ▪
האם בליכוד אכן חוששים משלי יחימוביץ'? לא בטוח. אבל מדובר בקו המסתמן של נתניהו והליכוד במערכת הבחירות הקרובה. נתניהו ידאג, בצדק מבחינתו, למקד את הקמפיין בנושאים ביטחוניים, דוגמת הסוגיה האירנית. לליכוד יתרון במישור הביטחוני, ואילו לעבודה יתרון במישור הכלכלי-חברתי. במערכת הפוליטית מעריכים שהקול הצף הישראלי, הרוב הדומם, הוא ימין ביטחוני-מדיני ושמאל חברתי-כלכלי. ההפך הגמור מהגישה שהציגה קדימה - שמאל מדיני וימין כלכלי, גישת האוליגרכיה.
בנוסף, נתניהו יבקש להדגיש שההכרעה בשאלה מי ירכיב את הממשלה הבאה טרם נפלה, על-מנת שקולות הימין לא ילכו למפלגות הקטנות והבינוניות על חשבונו של הליכוד. אם מצביעי מרכז-ימין יגיעו למסקנה שנתניהו כבר ניצח בבחירות, חלקם יצביעו למפלגות אחרות של הגוש, מהלך שיביא לליכוד חלש וקטן ויקשה על נתניהו לנהל את הקואליציה העתידית.
נכון לעכשיו, נתניהו נכנס למערכת הבחירות כפי שנכנס שרון למערכת הבחירות ב-2003, אז התמודד מולו עמרם מצנע בראשות מפלגת העבודה. ליחימוביץ' כמו למצנע אין סיכוי לנצח בבחירות ולהרכיב קואליציה. בדומה למצנע, היא תשקול כניסה לממשלה אחרי הבחירות.
מעמדה במפלגה חזק בהרבה ממעמדו של מצנע בזמנו, אבל הפיצול במחנה שלה גדול בהרבה מכפי שהיה ב-2003. אולי בלית ברירה המפלגות הבינוניות יחברו לעבודה אחרי הבחירות בניסיון להקים חזית אלטרנטיבית לנתניהו ואף ליצור גוש חוסם. כפי שהדברים נראים עתה, אין מצב לאיחוד במחנה השמאל לפני הבחירות.

ביום שלישי שעבר בבוקר יצא יו"ר הכנסת רובי ריבלין לביקור ממלכתי במוסקבה. ההודעה על הקדמת הבחירות כבר הייתה באוויר, ולכולם היה ברור שהכנסת תחזור מהפגרה בשבוע הבא רק כדי לפזר את עצמה. יו"ר הכנסת ויו"ר הקואליציה שהצטרף אליו מאוחר יותר היו אולי צריכים לדחות את הנסיעה, אבל משרד החוץ עמד על כך שלא תתבטל: זה מכבר לא התקיים ביקור פרלמנטרי רם דרג במוסקבה.
אלקין, שהשתתפותו בביקור הייתה מתוכננת, יצא למוסקבה ביום שלישי בלילה, מסיבות משפחתיות וגם פוליטיות: בערב חגג בר-מצווה לבנו, ובצהריים נפגש עם ראש הממשלה בנושא ההליכה לבחירות. בבוקר נפגש נתניהו עם נציגי יהדות התורה, אבל הפגישה הייתה פורמלית: הסיעה הייתה האחרונה ברשימת השותפות הקואליציוניות שאיתן קבע נתניהו פגישות. למרות שההחלטה כבר נפלה, דילוג על הפגישה היה חוסר נימוס.
ביום שלישי בערב כינס נתניהו כתבים והודיע על הקדמת הבחירות. את האחריות להיעדר היכולת להעביר את התקציב הטיל על השותפות הקואליציוניות, והיה ברור שהכוונה היא לא לברק אלא לשס וליהדות התורה.
התקציב נפל בגלל הקצבאות
הסתמן כבר לפני כחודש שאין תקציב, למה ראש הממשלה משך זמן?
"הוא דחה את ההכרעה עד לחזרתו מארה"ב", ענה אלקין. "בנוסף, לא היה ברור לו עד כמה החרדים מוכנים להגיע להסכמות".
המחלוקת הייתה כלכלית-אלקטורלית. נתניהו ושטייניץ ביקשו לבטל את התוספת לקצבאות ילדים שהשיגה שס בתחילת הקדנציה. טענת האוצר הייתה שבהטבות במס ובהנהגת חינוך חינם מגיל הגן המדינה למעשה חסכה למשפחה ממוצעת כ-1,000–1,200 שקלים בחודש, ולכן אפשר לקצץ בקצבאות. אף אחד מהצדדים לא רצה לוותר על ההישג האלקטורלי שלו. נתניהו על החינוך חינם ועל הטבות המס; החרדים על התוספת לקצבאות.
החרדים מבחינתם צודקים, אם התוספת לקצבאות נכללה בהסכם הקואליציוני.
"נכון, וגם חלק מההטבות לא רלוונטי לאוכלוסיה שלהם כי הן ניתנות למשפחות עובדות. הם אמרו - אם צריך לקצץ, תבטלו חלק מההטבות שהנהיגה הממשלה. אמרנו מראש שלזה אנחנו לא מסכימים".
אז הסיבה העיקרית לכך שאין תקציב היא התנגדותן של הסיעות החרדיות?
"במידה רבה. היו עוד בעיות, אבל כבר לא היה טעם לטפל בהן - תקציב הביטחון, הסכמי שכר ועוד. כל עוד לא היה פתרון לקצבאות היה ברור שאי-אפשר להגיע להסכם נורמלי".
העימות בין ראש הממשלה לשר הביטחון הוא עימות אמיתי לדעתך, בהתחשב בעובדה שלא שר הביטחון היה מכשול לתקציב?
"אמיתי לגמרי".
בעניין התקציב או בגלל ארה"ב?
"הכול. ברק מנסה לנהל מדיניות עצמאית משיקולים אלקטורליים, וזה כולל סוגיות הקשורות באירן ובארה"ב".
הוא לא ניהל מדיניות דומה גם לפני שנה-שנתיים?
"זה היה בדרך בוטה פחות, ברגישות רבה יותר. לכן העימות היה אמיתי לחלוטין".
בשבוע האחרון היו דיבורים על שפנים שראש הממשלה ישלוף מהכובע ברגע האחרון על-מנת להעביר את התקציב, למשל תמיכה של חלק מחברי קדימה.
"ללא הסיעות החרדיות, היה ברור ששפנים מהכובע לא יעזרו. חסרו 15 מנדטים".
בקדימה לא רוצים בחירות.
"ובכל זאת הם לא היו מוכנים לתמוך בתקציב. יש גם הקבוצה של לבני, ולבני כן רוצה בחירות".
למה לא ביטלת את הנסיעה לרוסיה כשראש הממשלה הודיע על הקדמת הבחירות?
"בטלפון אני יודע לדבר מכל מקום. נשארה רק קביעת התאריך, וזה כבר לא שייך לשיקולים קואליציוניים אלא ליחסים בין המפלגות".
איך תיראה לדעתך הקואליציה העתידית?
"מוקדם מדי לשרטט. הבחירות כלל לא פשוטות".
אבל אין מתחרה לראש הממשלה.
"כן, אבל ההפרש בין הגושים אינו גבוה. בנוסף, המפלגות החרדיות מגלות עניין רב בסוגיית הגיוס, וזה עשוי לקרב אותן לעבודה".
גם בחלוקת התקציבים העבודה היטיבה איתן בעבר יותר מאשר הליכוד.
"יש אומרים. אני לא בטוח שמובטח רוב לגוש הימין. השאלה היא אם הליכוד יצליח לפתוח פער גדול. המפלגה הכי גדולה בגוש השמאל תהיה ככל הנראה מפלגת העבודה. אם הליכוד לא יפתח פער גדול מול העבודה, אני לא רואה את הבחירות האלה כסגורות".
כי החרדים ילכו עם יחימוביץ'?
"מבחינת יהדות התורה זה יכול להתאים, בגלל סוגיית הגיוס".
יהדות התורה לדעתך אינה חלק מגוש הימין?
"לא אוטומטית".
ושס?
"יותר, אבל גם כאן יכולות להיות הפתעות".

שלוש אנקדוטות

זאב אלקין הוא האיש שסיפק לנתניהו את ההישג שאותו ציין ראש הממשלה כשהודיע על הקדמת הבחירות: לראשונה מאז 1988 השלימה ממשלה בישראל קדנציה של ארבע שנים. גם רבים מהשרים נשארו בתפקידיהם. אלקין מתעקש לציין שאפילו הקדנציה של שמיר-פרס שקדמה לבחירות 1988, שנערכו במועדן, הייתה יציבה פחות מהנוכחית משום שבאמצעה התחלף ראש ממשלה, גם אם החילוף היה לפי הסכם רוטציה. אולמרט שלט שלוש שנים ברצף, אבל זמן קצר אחרי הבחירות איבד את השליטה על הכנסת והקואליציה שלו הפסידה בחלק גדול מההצבעות כשגדעון סער, אז יו"ר סיעת הליכוד, מזנב בה מדי יום רביעי. הקואליציה הנוכחית לא הפסידה בהצבעות.
לא הפסדתם בשום הצבעה מהותית?
"מכל ההצבעות בוועדות ובמליאה הפסדנו שלוש פעמים, וכולן בגלל נסיבות חריגות. בתחילת הקדנציה קדימה הפילה את חוק הקולנוע של לימור לבנת, סתם כדי להראות שהיא קיימת. בתוך שבוע, בגלל זעמם של אנשי הקולנוע, קדימה חזרה בה והחוק עבר. חוק טכני של משרד המשפטים נפל כשהייתי בחדר לידה עם אשתי, והחליף אותי דני דנון. תוך שבוע זה סודר. בפעם השלישית, כשהעברנו את חוק החרם האופוזיציה הפילה איזו הצעה שהייתה קשורה ברפורמה במנהל. בתוך שבוע ההצעה עברה. שלושת המקרים הם בעצם אנקדוטות. אגב, התוצאה של שליטת הקואליציה במליאה הייתה המוות הקליני שאליו נכנסה קדימה".
זה לא ביצה ותרנגולת? אולי קדימה התרסקה כי ציפי לבני לא ידעה לתפקד באופוזיציה?
"היא ניסתה, חיפשה בקיעים בקואליציה ולא הצליחה להיכנס אליהם. לא אפשרנו זאת".
כלומר, אתה זה ששברת את ציפי לבני?
"לא, אני לא קושר לעצמי כאלה כתרים. היא מסתדרת לבד יפה. גם חברים שלה עזרו לה".
הקואליציה הייתה נוחה יחסית כי זאת לא הייתה ממשלת אחדות.
"לא, זאת הייתה קואליציה קשה שכללה את כל הניגודים בחברה הישראלית: ימין-שמאל (בגלל העבודה), דת ומדינה (חרדים מול העבודה וישראל ביתנו), שסע עדתי, שסע כלכלי - רוב הליכוד וישראל ביתנו שדוגלים בכלכלה ליברלית מול העבודה ושס. הכול היה פה חוץ מסכסוך ישראלי-ערבי. וזאת הייתה הפעם הראשונה שבה הימין לא הסתפק בניצחון בבחירות אלא ניסה גם לשלוט".

חקיקה: ספירת מלאי

חוצה את הגבול
אלקין: "אחרי שהעברתי את חוק החרם אמר לי מישהו שבקיא במערכת המשפטית: חוק אחד כזה יכניס אותך לעוד קדנציה, חוק שני יקדם אותך לצמרת הרשימה, חוק שלישי יכניס אותך לכלא. תיזהר במה שאתה עושה. כשהגשנו עם יריב את חוק השימוע בוועדת החוקה, הוא התקשר אליי ואמר: תיזהר, אתה כבר חוצה את הגבול"

במהלך הקדנציה דובר רבות על החקיקה הימנית. כעת, בתום ארבע שנים, הגיע הזמן לבדוק אם הרוב הימני הפרלמנטרי אכן הצליח להטביע את חותמו.
הנה רשימת החוקים שעברו:
  • חוק משאל העם (יריב לוין וזאב אלקין). החוק זכה לסיקור תקשורתי מינורי בהשוואה להצעות החוק שעסקו במערכת המשפט - אולי משום שאין תהליך מדיני על סדר היום. אבל כשתעלה שוב סוגיית שטחים תמורת הסכם מדיני, יוזמיה עשויים לגלות שחל שינוי בכללי המשחק: החוק נועד לבלום עסקות מסוג אוסלו ב' תמורת מיצובישי. הפוליטיקאים יצטרכו לחזור לציבור.
  • חוק החרם (אלקין).
  • חוק חובת דיווח על תרומות של מדינות זרות לעמותות שעוסקות בפעילות פוליטית בארץ (אלקין וח"כים נוספים מהליכוד והימין). ההצעה צומצמה במהלך ההכנה לקריאה שנייה ושלישית, אבל גם במתכונתה המצומצמת היא גרמה לצמצום התרומות ממדינות אירופה שלא מעוניינות בפרסום יתר.
  • חוק שלילת הטבות מאנשי ציבור שהורשעו בפגיעה בבטחון המדינה, המכונה 'חוק בשארה' (יריב לוין, אלקין ומשה מטלון).
  • חוק ה'נכבה' (אלכס מילר, ישראל ביתנו). החוק מנע ממועצות מקומיות ערביות לממן את חגיגות ה'נכבה' ביום העצמאות.
  • חוק ועדות הקבלה (ישראל חסון, דודו רותם ושי חרמש). החוק הבטיח את המשך הקמתם של יישובים יהודיים וקיומם על אדמות המדינה.
בחקיקה בעניין המערכת המשפטית הקואליציה הצליחה פחות. היא בעיקר פתחה במאבק וקבעה יעדים. אפשר להתווכח אם חוק גרוניס של יעקב כץ תרם או גרם נזק, אבל הוא העביר למערכת המשפט מסר שהכנסת היא הריבון ובעלת הבית. חלק מהצעות החוק, דוגמת חוק לשכת עורכי הדין וחוק השימוע למועמדים לביהמ"ש העליון, לא עברו אך שימשו כלי במאבקים שניהלה הקואליציה, ואחד ההישגים המרכזיים היה מינויו של השופט נועם סולברג, תושב אלון-שבות ובעל גישה לאומית ושמרנית, אשר ביום מהימים יירש אולי את כס נשיא בית המשפט העליון בגלל עיקרון הסניוריטי. אלקין אף הצליח להכניס לוועדה למינוי שופטים בתור נציג האופוזיציה את אורי אריאל מהאיחוד הלאומי, מהלך שיצר רוב לימין בוועדה. אריאל, שהתמודד מול רוני בר-און, נבחר על חודו של קול בהצבעה חשאית.
שאר הצעות החוק, אני מזכירה לאלקין, נשארו על הנייר.
"נכון שברוב ההצעות בתחום הזה לא הצלחנו, אבל העלינו את הנושא לסדר היום. קודם פחדו לגעת בו. אחרי שהעברתי את חוק החרם אמר לי מישהו שבקיא במערכת המשפטית: חוק אחד כזה יכניס אותך לעוד קדנציה, חוק שני יקדם אותך לצמרת הרשימה, חוק שלישי יכניס אותך לכלא. תיזהר במה שאתה עושה. כשהגשנו עם יריב את חוק השימוע בוועדת החוקה, הוא התקשר אליי ואמר: תיזהר, אתה כבר חוצה את הגבול".
יש לך כבר תיק במשטרה?
"לא ידוע לי. כשאתה נכנס לפוליטיקה השאלה היא אם אתה בא להשפיע או לשרוד. אני רוצה להשפיע".

חצי הכוס המלאה

במגרון ובגבעת האולפנה הימין לא הצליח. אלקין שילב שני כובעים - זה של יו"ר הקואליציה וזה של יו"ר השדולה למען ארץ ישראל - ובמאבק נגד ההקפאה השנייה ידע ללכת בין הטיפות. את חוק ההסדרה השדולה לא הצליחה לקדם, ואלקין כמעט שילם בתפקידו. בסביבתו של ראש הממשלה שקלו להחליפו בכרמל שאמה.
קיימת סתירה בין שני התפקידים שהיו לך.
"מבחינתי לא. הקואליציה הייתה ימנית והדבר אמור היה לבוא לידי ביטוי. ראש הממשלה הבין שאצלי זה עניין אידיאולוגי והייתי פועל ככה גם אם לא הייתי יו"ר השדולה. נכון, נפלנו בחוק ההסדרה, אבל צריך לראות את חצי הכוס המלאה - החלטת הממשלה להכשיר יישובים שנבנו על אדמות מדינה ביטלה למעשה את דוח טליה ששון, שקבע שכל מה שלא הוסדר קודם פרוצדורלית הוא לא חוקי ודינו להיהרס".
מה עם דוח לוי?
"אני מאמין שניתן יהיה לאשר אותו לפני הבחירות. אולי דווקא בגלל הפריימריז בליכוד זה יהיה יותר קל".
אתה מתכוון עדיין להתמודד על ראשות המרכז?
"כן, כשייערכו הבחירות למוסדות. אני צופה שבכנסת הבאה עיקר המשקל בסוגיות המדיניות יהיה בליכוד ולא בקואליציה, כי הקואליציה תהיה פחות ימנית".
זה לא היה חוסר זהירות מצדך לפתוח חזית מול משה כחלון, שר בכיר ומצליח שאמור להגיע גבוה בפריימריז ועשוי לבוא איתך חשבון?
"אני לא רואה בזה מעשה עוין. גם כחלון התמודד על התפקיד כשהיה חבר כנסת. היום הוא שר בשני משרדים, אין לו זמן. אולי אחרי הבחירות יהיה לו תיק ביצועי גדול".
ואם גם אתה תהיה שר בכנסת הבאה?
"אם יהיה לי תפקיד שימנע ממני להשקיע מאמץ במרכז, לא אתמודד".
ואם ראש הממשלה יבקש ממך להמשיך לנהל את הקואליציה?
"יכולתי להיות שר בלי תיק, והעדפתי את התפקיד הזה משום שבו אני יכול להשפיע. אני לא רואה בתפקיד הזה פחיתות כבוד".

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  19/10/2012   |   עודכן:  19/10/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"בפעם הראשונה, הימין ניסה גם לשלוט"
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
בני בגין ירק לנו בפרצוף
ליכודניקים כנסו  |  19/10/12 20:39
 
- די לוולגריות וגסות הרוח
בגין איש מופת.  |  20/10/12 18:29
 
- לבגין איש מופת.אתה סיען שמאל
66666666666  |  21/10/12 19:33
 
- תגובה
שבוע טוב  |  20/10/12 23:15
2
תגובה
צנחן  |  20/10/12 06:18
3
זה לא"הימין"=זה היהודים!!! ל"ת
קורןנאוה טבריה  |  23/11/12 06:30
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
יו"ר ועדת האתיקה ברשות השידור דוחה את הטענות לניסיון מחטף בניסוח קוד אתי חדש לרשות השידור    הקוד החדש מכיר בכך שבעיתונות המודרנית מגיש צריך להביע את דעתו בשידור, אך מציב סייגים
מיכאל טוכפלד
חברים בוועדת המל"ג שהמליצה לעצור את ההרשמה למחלקה לפוליטיקה וממשל באוניברסיטת בן-גוריון דוחים את טענות נשיאת האוניברסיטה שלפיהן הפגמים המקצועיים שהתגלו במחלקה תוקנו    פרופ' משה מאור: "הם לא הרחיבו את הסגל כראוי, אף שקיבלו תקנים לשם כך. מה שהם עשו זה להכניס 'עוד מאותו דבר'. שוב גייסו אנשים מאותה אסכולה"
ראובן לייב
ההיסטוריון והפרשן גד נחשון, היושב במנהטן, שופך אור על ספרו החדש של ההיסטוריון והפובליציסט האמריקני ממוצא ערבי, פואד עג'מי, החושף לראשונה את שורשי המהומות והטבח בסוריה של אסד
אלעזר לוין
היזם בן ה-39 פעיל, זה שבע שנים, עם שותף, בחיזוק בניינים ובהוספת דירות לפי תמ"א 38    "בעבר חיזרנו אחרי הדיירים, היום הם רצים אחרינו"    העסקה הגדולה בדרך: הוספת 88 דירות לבניינים קיימים - לראשונה ברחוב שלם    על סרבנות שהביאה לביטול עסקות
טובה ספרא
עדיף לציפי לבני להמתין לבחירות הבאות וכדאי לה להיזהר מעצות אחיתופל הניתנות לה    מזל עקרב מסיר מסיכות ומציג את הטוב, הרע והמכוער    מרגישים טוב עם הגוונים הירוקים? כדאי לכם לממש את הרווחים    תחזית אסטרולוגית לשבוע: 26.10.12-19.10.12
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il