X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
הידעת כי בתל אביב יש 1,834 מסעדות ובתי קפה? "מקיוסק גזוז עד מסעדת שף - מאה שנות אוכל בתל אביב" - ביקורת לספרו של נתן דונביץ' בן ה-86 שנולד וגדל בעיר האוכל הגדולה
▪  ▪  ▪
שנים של טעם [צילום: יח"צ]

ספרו השמיני של העיתונאי, העורך והסופר נתן דונביץ', 86, "מקיוסק גזוז עד מסעדת שף - מאה שנות אוכל בתל אביב" (הוצאת אחוזת בית), עוסק במסעדות תל אביב, בבתי הקפה שלה, בחנויות האוכל ובמעדניות, בשווקים, בבתי המלון ההיסטוריים ובאופנות המתחלפות של סגנונות האוכל. הספר עוסק בעיר המשתנה מעשור לעשור, בתושביה שאוהבים לבלות בחוץ, להתנסות בטעמים חדשים ובמקומות חדשים, בשפים הישנים והחדשים, בדוכני האוכל ובמסעדות השף שהתבלטו במהלך השנים, ובמסעדות הנחשבות של עכשיו.
נתונים שמביא (של חברת המידע דן אנד ברדסטריט) דונביץ', נכונים לפברואר 2011, קובעים כי לעיר תל אביב, עיר ים-תיכונית בעלת נופך בינלאומי מסוים, עיר לא גדולה בת מאה שנה שהוקמה והתפתחה בידי יוצאי גלויות שונות, יש 1,834 (!) מסעדות ובתי קפה המגישים אוכל מכל סוג. לא כולל דוכני אוכל. מסעדות נפתחות ונסגרות במהירות, עם אוכל מקומי טרי המיוצר בישראל וגם מוצרי מזון, יינות ומשקאות מיובאים מ-50 מדינות! המזון המועדף הוא הים-תיכוני והמזון המהיר הפופולרי בישראל, לפי מחקר זה, הוא שווארמה, פלאפל, פיצה והמבורגר, לפי סדר זה.

אהבה לתל אביב

פיצה עם חומוס תרבץ
בתקופות מסוימות, בלעה הפיתה את הלחם והחריימה, ואת הגפילטע-פיש, עד שתל אביב הפכה למסיבת אוכל של "וגר סושי עם כבש, ופיצה עם חומוס תרבץ, אנטריקוט, המבורגר ופלאפל יחדיו, וטבח קטן נוהג בם"

בעיקרו, הספר הוא שיר אהבה לתל אביב של פעם ושל היום, בה נולד וגדל המחבר שנולד לפני 86 שנים להורים ממוצא רוסי. תל אביב של שנות העשרים והשלושים הייתה, בעיקר, רחוב הרצל, רחוב אלנבי והרחובות הסמוכים להם, בהם התרכזו השווקים, החנויות, בתי האוכל שהגישו אז רק אוכל מזרח-אירופי ומרכז-אירופי.
במהלך השנים, ועם התושבים החדשים של תל אביב, נפתחו בתי אוכל בלקנים, טורקים, תימנים ובהמשך אוכל צפון-אפריקני, מזרחי. הפיתה, בתקופות מסוימות, בלעה את הלחם והחריימה, את הגפילטע-פיש, עד שתל אביב הפכה למסיבת אוכל של "וגר סושי עם כבש, ופיצה עם חומוס תרבץ, אנטריקוט, המבורגר ופלאפל יחדיו, וטבח קטן נוהג בם".
מרכז החיים בתל אביב של ילדותו של דונביץ' (משפחתו גרה אז ברחוב נחלת בנימין) היה השוק הצבעוני מלא החיים והגדוש, שוק לוינסקי, עם בית החרושת לקרח בטבורו. כמה שמות של סוחרים יעוררו נוסטלגיה אצל בני הדור השלישי בתל אביב. הסופר ממליץ היום על מסעדת סלימי בשוק המלא חיים, ריחות, צבעים, מטעמים ומסעדות אתניות.

בתי-קפה בעיר

תל אביב, כמו כל עיר ים-תיכונית, מאופיינת בבתי הקפה שלה ובתושבים שאוהבים לשבת שם בכל מזג אוויר. בעניין בית הקפה "לורנץ" המפורסם דאז, ששכן על גבול תל אביב-יפו מתחילת המאה ה-20 והיה בין שאר גלגוליו גם מקום לריקודים לצלילי תזמורת, מספר דונביץ' על בית הבושת ברל'ה, ששכן החל משנות ה-40 בסמוך לבית הקפה.
בתי קפה אחרים של שנות הארבעים הם "קמניצר" ו"נוסבאום" בטיילת, בימים בהם, אחר-הצהריים, הייתה מנגנת תזמורת והתל אביבים הרומנטיים היו רוקדים. המסעדה הכי נחשבת בתל אביב במשך שנים הייתה "מרתף ראשון". התפריט: מטיאס בבצל, ביצה רוסית, כבדי עוף, כבד קצוץ, מרק בשר, מרק עוף, שניצל עגל, גולש, רוסטביף, אווז צלוי, ברווז צלוי, סלט פירות, שטרודל ובירה מהחבית. מחיר לארוחה בערב: 14 וחצי לירות.

עידן האוכל המזרחי

באמצע שנות החמישים התחיל עידן האוכל המזרחי בתל אביב עם המסעדה "צלי אש". תפריט: חומוס-טחינה, במיה, פטריות ממולאות, קבאב, שישליק, כבד כבש וקפה טורקי. מכאן החל עידן האוכל הזה במסעדות שנפתחו בכרם התימנים, "צארום", "ציון", "מגנדה" ועוד ועוד. במקביל התחילו להיפתח בזו אחר סטקיות בדוכנים, בעיקר בערב ובלילה. מבלי לשכוח את מוכרי הפלאפל של פעם ושל היום.
דונביץ' מספר על התקופה בה נבנו ונפתחו לאורך רחוב הירקון כל המלונות הקיימים כיום (חלקם משנים בעלים מדי פעם) על חדרי הגריל היוקרתיים-יקרים, על ארוחות הבוקר ובעיות הכשרות והטעמים.
מסעדת "קסבה" נפתחה בשנת 1961 ונוהלה רוב חייה הארוכים על-ידי אמיל גטלן המנוח, ג'נטלמן ישראלי ממוצא רומני, מבין באוכל, ביינות, בסיגרים, באופנה קלאסית ובעל גינונים שהיום כבר לא מוצאים כאלה. רחוב ירמיהו של אז לא היה סלול ואמיל נהג לספר שהיו שומעים את קולות התנים. אוכל צרפתי קלאסי, מלצרים מיומנים ומנה אחרונה, גולת הכותרת של המטבח הקלאסי - קרפ סוזט, מותקנים על מחבת בלהבות, חמאה משובחת וגרנד מרנייה (היום כבר כמעט לא מגישים מנה זו במסעדות צרפת).
דונביץ' מנסה בספר להזכיר את כל השפים והאנשים שעשו את האוכל של תל אביב למה שהוא היום, ביניהם שאול אברון שנפטר בימים אלה ואחרים שייבדלו לחיים ארוכים. לא שכח את מנדי ורפי שאולי. הוא לא שכח גם את "גלידה מונטנה" במגרשי התערוכה הישנים, חנות גלידה משנות השישים, היסטוריה במיטבה שעדיין קיימת עם הבעלים של פעם ואותה גלידה, ללא שינוי.
כקוראת סקרנית של הספר אך גם כתל אביבית שאכלה בלא מעט מסעדות בתל אביב ושתתה הרבה קפה בבתי הקפה, הצטערתי שלא מצאתי כמה מסעדות של פעם, כמו למשל "קפה דן", מסעדה יהודית ייחודית (שלא קיימת כבר) ברחוב בן-יהודה, וגם את קפה "מרסנד" (שעדיין כאן) - שניהם מוסדות בולטים בנוף. ככל הנראה יצטרך נתן דונביץ' להוסיף פרק ב' לספר הגדוש. יהיו הרבה קוראים גם לפרק ב'. פרק א', על 470 העמודים שבו, מרתק ורב-קסם.

תאריך:  15/11/2012   |   עודכן:  15/11/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מאה שנות אוכל בתל אביב
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
איך אפשר שלא לאהוב
תל אביבית  |  15/11/12 13:39
2
"מסעדה יהודית"????
פרענק פארח  |  15/11/12 22:20
 
- אני בהלם ל"ת
תשובה לפ.פ.  |  16/11/12 03:22
3
מאה שנות...
רוחצילה  |  15/11/12 23:30
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ראובן לייב
בראיון לגד נחשון, עורך ה"ג'ואיש פוסט" בארה"ב, חושף שגריר ישראל באו"ם, רון פרושאור, את תוכניתו לסכל בכ"ט בנובמבר הקרוב בעצרת האו"ם את מזימת מחמוד עבאס לזכות בשדרוג מעמדה של פלשתין כמדינה משקיפה
אורן פרסיקו
"אתה מדבר איתי על לכבד? אל תמרחו אותי מאחורי הקלעים. כי זה מה שנעשה פה, ב-80% מהזמן זה מה שנעשה פה". הפרוטוקולים נחשפים (4): מורחים את המליאה הציבורית
עליס בליטנטל
איזה תענוג להיות היום ילד או נער    עם אפשרות לחזות בהצגות משובחות עם שחקנים מקצועיים, מושקעות ובעלות תוכן ומסר גם יחד    עבור הילדים – זה ממש מה שיירשם במגירת הזיכרונות המתוקים    כך גם הצגת "הרפתקה בחולות", שהייתה חוויה נהדרת לדניאל וגלעד    כה מרשימה, שהם עמדו על כך לפגוש את השחקנים פנים אל פנים, ולשוחח עמם    התגשמות חלום
יואב יצחק
אלוף (במיל.) אורי שגיא ייעץ לרמטכ"ל דאז אשכנזי במטרה לסכל יוזמותיו של שר הביטחון ברק    בשיחה עם חברים מאשים אשכנזי: אנשיו של אהוד ברק הם שעודדו את הטיקונית להתלונן אצל שלי יחימוביץ'
אורן פרסיקו
השיח הסקסיסטי בטוקבקים בעקבות התפטרותו של ראש סוכנות הביון האמריקנית מעיד על עומק הסטריאוטיפים ועל הצד האפל של חופש הביטוי ברשת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il