X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
תזונה פונקציונלית שיש בה תועלת בריאותית מעבר למזון הרגיל מהן סוגי המחלות בהן לתזונה הייעודית חשיבות רבה לייצוב המחלה? כיצד מונעים ומייצבים מחלות כרוניות באמצעות מזון על?
▪  ▪  ▪
מיץ רימונים עוזר בריפוי נזקי מאמץ [צילום: פלאש 90]

בחיפוש המתמיד אחר משמעויות חדשות לבריאות ולהתעסקות במחלות, צץ מושג חדש הנקרא תזונה תפקודית (פונקציונלית). מזון תפקודי (פונקציונלי) מוגדר כמזון שיש לו תועלת בריאותית מעט גדולה יותר מהמזון רגיל. מזון תפקודי ישמש למניעת מחלות באמצעות השלמות חסרים, באמצעות יצירת מאגרים, ובאמצעות שימוש בחומרים שעשויים לשמש כמסייעים בשיפור תפקודים ספציפיים. בנוסף, מזון פונקציונלי משמש כאבן יסוד בייצוב מצבי מחלה כרוניים ובמניעת התלקחות של מצבי מחלה.
לדוגמה: סיבים מסיסים היכולים להוריד את רמת הכולסטרול, שמן דגים המכיל אומגה 3 ומונע חסימות כלי דם בלב ובמוח ומשפר את זיכרון העבודה, מיץ רימונים המכיל נוגדי חמצון מרובים וחזקים, המונעים נזק שרירי, ועוזרים בריפוי נזקי מאמץ, ושמן זית המקובל כבעל תכונות נוגדות הצטברות שומנים.
סוכרת, שהינה אחת המחלות הנפוצות, חייבת בתזונה פונקציונלית על-מנת לשמר את רמות הסוכר ולמנוע תנודות כלפי מעלה או כלפי מטה.
מחלות מעי כרוניות כגון קרוהן או כיבים במעי, מחייבות אף הן שימוש בתזונה ייעודית על-מנת למנוע התלקחות דלקתית של המעי.
כל מזון כשלעצמו, הינו בעל השפעה בריאותית לטובה או לרעה, וכמובן קיימת השפעה ניכרת לכמות המזון, אך קיימת הדעה והחשיבה כי מזון מן הטבע ומזון אורגני הינם בעלי השפעה חיובית יותר על גורמים המסייעים לבריאות ולבעלי השפעה על חומרים המזיקים לגוף.
באזורים בהם קיים חוסר במזון, הופכת ההגדרה של מזון תפקודי כמזון מתוסף אשר עשוי להציל חיים ומכיל ויטמינים ומינרלים חיוניים המונעים התפתחות מחלות של חוסר ויטמינים.
בנוסף, קיים גם מזון פונקציונלי מתועש אשר מנסה כמובן למכור יותר תחת הגדרה של בריאות: היצרן אינו מנסה לייצר מזון טעים, אלא מזון בריא או מזין או מחזק את מצב שימור הגוף (הומיאוסטזיס) - לדוגמה, יוגורט פרוביוטי המכיל כמות גדולה יותר של חיידקים ידידותיים למעי, ועשוי למנוע מחלות המגיעות ממזון לא תקין.
קו יצור חדש של חברות המזון, מתווסף לחברות המייצרות מזון ייחודי לצרכי בריאות המוגדרים תחת חוק פיקוח התרופות והמזון ומחייב את היצרניות לעמוד בפיקוח הדוק ולמכרו בבתי-המרקחת. לעומת זאת, מזון בריאות המיוצר על-ידי החברות הגדולות, אינו מצריך פיקוח הדוק ונמכר בכל רשתות המזון והוא בהחלט בעל תכונות של מזון תפקודי ומזון משופר לעומת הייצור ההמוני.
נושא נוסף בעל חשיבות במזון התפקודי הינו תוספי התזונה. אין אמת בטענה כי יותר הוא טוב יותר וצריך לזכור שכמות גדולה מאוד של תוספים, יכולה גם לגרום נזק, אך מספר לא קטן של חומרים המתווספים למזון, יכולים לסייע בהשלמת כמויות, במניעת חסרים ולעיתים בתפקוד טוב יותר.
לצערנו, אין הוכחה ברורה כי המזון הפונקציונלי הינו יעיל או בריא יותר, אך ההיגיון מצביע בכיוון זה ובהחלט נוצר אפיק יצור חדש לחברות המזון הגדולות.
אין הגדרה מדויקת לסוג כזה של מזון וה-FDA בודק הצהרות של יצרנים וקובע באם המזון הינו אוכל, חומר משמר, תוסף, אוכל רפואי או מזון מיוחד למחלות.
יש לזכור, שאוכל תפקודי אומנם יכול לשפר את הבריאות, אך אינו יכול להחליף הרגלי תזונה גרועים, ועדיף תמיד לאכול באופן מסודר ומגוון.

מספר המלצות יסייעו ביצירת סדר

  • יש לקרוא היטב את התוויות ולהבין מה אוכלים;
  • יש להקפיד שלא לאכול כמויות גדולות מדי, אלא לאפשר לגוף למצות את הארוחה המחושבת;
  • במצבי מחלות כדאי להתייעץ עם תזונאית קלינית ולסדר את התזונה שתתאים למצב את המחלה;
  • לא להתפתות לתוויות זועקות ולשמות מפוצצים;
  • לא להאמין מייד לכתוב המבטיח חיי נצח ואושר מתמיד;
  • כדאי לשלב אלמנטים תפקודיים בתזונה הרגילה;
  • לא לשכוח פעילות גופנית כתרופה משלימה למזון.

הכותב הוא רופא ספורט, חבר הוועדה המדעית המייעצת העולמית של הרבלייף, מנהל רפואי של מכון מדיקס לרפואת ספורט
תאריך:  18/11/2012   |   עודכן:  18/11/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תזונה תפקודית - התועלת הבריאותית
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מרגלית מולנר גויטיין
"הפריזאית היא האופנה עצמה", טוענים יודעי דבר    אישה פריזאית לא תעז לצאת ולהיראות בפומבי בלי כל האביזרים הנלווים
צילה שיר-אל
חסרי מנוחה, אוהבים ריגושים, קשה להם להתבסס במקום עבודה אחד, זקוקים לפלירטים רבים כדי לחזק לעצמם את האגו וכדי להעלות את רמת האדרנל בדם
טלי צינמון
שמור על קשר עם חבריך ובני-משפחתך, גם אם הינך חש צורך להתבודד    חשוב להירגע בעצמך כדי להעביר מסר מרגיע לילדים       הרשו לילד לבכות ולהביע את הפחדים שלו באופן טבעי
מיכאל טוכפלד, קראון הייטס, ברוקלין
מותה של מירה שרף ופציעתו של בעלה, שמוליק, שליחי חב"ד בהודו, מהרקטה שפגעה בבית שבו שהו בקריית מלאכי, העלה למודעות שוב את מסכת האתגרים והסכנות שלפניהם ניצבים השליחים. מה עוד שהשניים באו ארצה כדי להשתתף באזכרה לשליחי חב"ד במומבאי, בני הזוג הולצברג, שנרצחו בהתקפת טרור. שמוליק תכנן להשתתף בכינוס ה"שלוחים" בניו-יורק שהתקיים בסוף השבוע שעבר אך ביטל את נסיעתו בשל הסופה "סנדי". ארבעה ימים בלבד אחרי כינוס "השלוחים", חב"ד מתאבלת שוב
יואב יצחק
עמיר פרץ ועופר עיני מגבשים רשימות לקראת הפריימריז במפלגת העבודה מהן יוחרמו מתמודדים המזוהים כמקורביה של יחימוביץ'    אחת הנהנות: מירב מיכאלי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il