X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הצורך בסדר יום אזרחי חדש - כלכלי-חברתי ובלי התמקדות בתהליך המדיני - התגלה כקלף מנצח ואף מאחד נתניהו, לפיד, בנט וגם יחימוביץ' הבינו את זה מי שנאחז בכוח באג'נדה פרטית - התרסק
▪  ▪  ▪
בעד ונגד יהודה ושומרון - זה כבר לא הכל. אוניברסיטת אריאל [צילום: פלאש 90]
לא מאמינים
הרוב המכריע של הישראלים לא מאמין לדיבורים על הסדר מדיני ועל השגת שלום בר קיימא בימינו. הוא שבע מהתוצאות המדהימות של התהליך הזה ב-20 השנים האחרונות. מבחינתו, ה"תקווה" שהציעה לבני הייתה התחתית הריקה של תיבת פנדורה מדינית וביטחונית

ביום שלאחר הבחירות נעלם והתפוגג לו המונח "מרכז". מלכתחילה הטלתי ספק בהגדרת ה"מרכז" המדומיין, ויותר מזה - בחיבור האוטומטי שלו עם השמאל. מדוע "גוש מרכז-שמאל"? למה לא "מרכז-ימין"? מרכז הוא לשון מאזניים וככזה הוא נפרד לעצמו. לאורך הקמפיין הקפיד יאיר לפיד להתרחק מחיבוק הדוב של השמאל הישראלי. עשרות פעמים הכריז "אני לא שמאל". אבל השיח השמאלי מדבר על "גוש חוסם" ומצרף אותו ואת חבריו, בעל כורחם, לחנין זועבי ולאחמד טיבי.
מועמדי המפלגה, כולל אנשי שמאל, הודו שחלק ניכר ממצביעיהם הם אנשי ימין. גם מסורתיים הצביעו ליש עתיד ואפילו דתיים. די להסתכל על מספר שתיים המצוין של המפלגה, הרב שי פירון, חניך ישיבת מרכז הרב, הורתו של גוש אמונים. הוא שמאל? משום כך, תחת לדבר על "גוש חוסם" כדאי לאמץ את אמירתו ולדבר על "גוש יוצר". נסו ותיהנו.
קמפיין שני הפתקים
באופן פרדוקסלי התנהלו הבחירות בכל המפלגות לפי המתווה הנשיאותי של ארתור פינקלשטיין. נתניהו עמד במוקד מערכת הבחירות. הוא בלבד. לא רק מצד מפלגתו, אלא גם בקמפיין של המפלגות האחרות. כל הזרקורים - החיוביים והשליליים - הופנו אליו. מדובר בחרב פיפיות. מכיוון שלא היה אפשר להצביע בשני פתקים, התפצלה ההצבעה בין מפלגות שלא פסלו ישיבה בממשלת נתניהו ולא ניהלו תעמולה שלילית נגדו ובין מפלגות שפסלו אותו - אם אידיאולוגית, אם פוליטית ואם אישית.
למעשה חזינו בשני קמפיינים - לראשות הממשלה ולמפלגות. בבחירות לראשות הממשלה זכה נתניהו ברוב עצום, משום שאלה שלא פסלו אותו ואפילו דיברו על חבירה ברורה או אפשרית אליו - הרוויחו ועלו (היחידה שעלתה בצד השני היא מרצ, וגם זה מפירות הקמפיין הנשיאותי).
בבחירות המפלגתיות, לעומת זאת, הליכוד איבד חלק ניכר מכוחו לטובת מפלגות שבאמצעותן הציבור ביקש להשפיע על הממשלה. היה אפשר לשנות זאת, שכן הליכוד הציע רשימת מועמדים מרשימה יותר ממפלגות אחרות, אבל זו לא קיבלה בולטות מספקת ככוורת המקיפה את נתניהו.
שאלה: האם חברי מרכז הליכוד - כ-4,000 איש במספר - הופעלו בקמפיין הבחירות, לאורך שלושת החודשים האחרונים? האם 40 המועמדים הראשונים של רשימת הליכוד ביתנו "שרפו" את הארץ בכנסים ובחוגי בית?
ועוד הערה לחברי הליכוד: בימים הקרובים יפתו אתכם לשלוף סכינים ולצאת במחול החרבות, לשמחת כל אויביכם. ובכל זאת, רבע מהציבור בחר בכם. היה אפשר להשיג הרבה יותר. אסור לטייח את הטעויות וחיוני ללמוד מהן. חובתכם לוודא שהטעויות תילמדנה. אין חובה לפצל כוחות. כמפלגת שלטון, האחריות ההיסטורית שלכם כבדה מהשאר.
סדר יום אזרחי
שני קמפיינים מהותיים נכשלו כאן כישלון חרוץ: האחד הוא סדר היום המכונה "התהליך המדיני" - שם קוד לנסיגות מחבלי ארץ ולהחרבת יישובים יהודיים תמורת הבטחות נייר מצד שכנינו ומחיאות כפיים זמניות בעולם. היחידה שהעלתה את התהליך המדיני על ראש שמחתה הייתה ציפי לבני, והתוצאה בהתאם. לא לפיד ולא יחימוביץ' עסקו בזה, לבטח לא בנט.
הרוב המכריע של הישראלים לא מאמין לדיבורים על הסדר מדיני ועל השגת שלום בר קיימא בימינו. הוא שבע מהתוצאות המדהימות של התהליך הזה ב-20 השנים האחרונות. מבחינתו, ה"תקווה" שהציעה לבני הייתה התחתית הריקה של תיבת פנדורה מדינית וביטחונית שנפתחה עלינו עם הסכמי אוסלו.
הקמפיין השני שנכשל היה קמפיין שנאת נתניהו. אז בחלקים מסוימים של הברנז'ה העיתונאית, באתרים וירטואליים רבים ובפאבים ידועים, נתניהו הוא הלורד וולדמורט. אבל הרוב העצום של הישראלים העדיף לקרוא את "הארי פוטר" ולסמוך על נתניהו. הנה, דווקא המפלגות שדיברו על חבירה אפשרית לנתניהו עלו והתחזקו.
לעומתם, הקמפיין שכן הצליח היה סדר היום האזרחי. לא סוציאליסטי-אידיאולוגי, אלא רצון להיטיב את חיינו בארץ פנימה. לא רק לפיד, גם בנט הקפיד לדבר על זניחת הוויכוח הישן בדבר העתיד של יהודה ושומרון ולהתמקד בהורדת יוקר המחיה ומחירי הדיור.
הציונות הדתית
בעשור האחרון דומה שההיסטוריה הובילה את הציונות הדתית להיטמע במפלגת השלטון של המחנה שלה (לפחות של החלק העיקרי בה). זאת, בהשלמה לתהליכים ארוכי טווח של השתלבות בפיקוד הבכיר בצבא ובמערכת הביטחון, בכלכלה, באקדמיה ובתרבות. הציונות מחכה כבר כמה עשורים שהציונות הדתית תעבור אל קדמת הבמה ותוביל. השתלבות הדתיים הלאומיים בליכוד הייתה אפוא מהלך טבעי. מבחינה זו, יציאתו של נפתלי בנט מהליכוד כדי להשיב לחיים את המפד"ל ז"ל הייתה נסיגה. חזרה אל הבית המוכר. מעט השתנה בו (איילת שקד), הריהוט התעדכן וגם סוג הביגוד. אבל הקולות נותרו כשהיו. חזרה אל היישוב הדתי, השכונה הדתית, בתי הספר האקסקלוסיביים - וגם אל המפלגה הדתית.
יותר מ-100 שנים מגן הציבור הדתי על מקומו ככינור שני בהנהגה הציונית, על הזכות לשמש משגיח הכשרות בקרון הרכבת ולא הקטר או לפחות ממוביליו. שכן, מה משמעות הרצון להשפיע על ממשלת נתניהו באמצעות מפלגה אחרת אם לא להיות משגיח הכשרות?
רוויזיה מחשבתית
הבחירות הללו המחישו עוד יותר את הצורך של המחנה השמרני (ימין, דתיים ועוד) להשקיע ברעיונות לטווח ארוך. אי-אפשר לחיות ממערכת בחירות לבחירות הבאות. בו בזמן חייבים לטפח את האליטה האינטלקטואלית האלטרנטיבית של המחנה. הבחירות הללו זועקות יותר מתמיד לצורך חיוני ברוויזיה מחשבתית.
נכון להיום, אין למחנה השמרני - הליכוד, הבית היהודי, הרוויזיוניסטים, אנשי הרב קוק, אפילו מה שנקרא המרכז - מוקד רעיוני שאמון על אקטואליזציה של רעיונות הבסיס הציוניים, הלאומיים-ליברליים, שיפתח וירחיב ויעמיק בסוגיות חברתיות, כלכליות, מדיניות, דתיות ופילוסופיות בכיוונים שונים מאלה המשווקים לנו בכוח באמצעות הסוכנים הרבים של השמאל-הליברלי בארץ ובעולם. אין אפילו מקבילה אחת משמעותית למכון הישראלי לדמוקרטיה, למשל, בית להמוני הדוקטורים הצעירים הנפלטים מהאקדמיה, וזאת רק דוגמה אחת.
לא מדובר בלוקסוס. אנשים רגילים לחשוב על עשייה פוליטית כעל הדבר הקובע. אבל מה יהיה על המנוע הרוחני והאינטלקטואלי של העשייה הזאת? האם לא חייבים לתחזק ולשכלל אותו? השקעה כזאת לטווח ארוך היא עניין של חיים ומוות למחנה הזה. האם מישהו שומע?

פורסם במקור: ישראל היום (ו', 25.1.13)
תאריך:  25/01/2013   |   עודכן:  25/01/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מגוש חוסם לגוש יוצר
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
הכותב הוא כתב שוטה של
" ישראל היום"  |  25/01/13 11:40
 
- אדלסון משלם לו שידברר את ביבי ל"ת
אין לו ברירה  |  25/01/13 15:31
2
אדלסון זרק עוד 150 מיליון לפח
מזל טוב  |  25/01/13 13:15
3
איפה קיבל אידר דוקטורט?
מציאות  |  27/01/13 14:37
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות 2013
איתמר לוין
רוב חברי הכנסת מונו בידי מועצות, ועדות ואפילו יחידים    סטטיסטיקה מעניינת של יחסי הכוחות בין הגושים    האם גורלה של יש עתיד יהיה שונה משל מפלגות מחאה קודמות?    לחוסר הניסיון של הח"כים והשרים יהיו תוצאות מרחיקות לכת    גוש הימין-חרדים מתעקש להמשיך לירות לעצמו ברגל    מוזס הביס את אדלסון
איציק וולף
ועדת הבחירות המרכזית פרסמה את תוצאות האמת של הבחירות לכנסת ה-19    הבית היהודי עלתה במנדט ורעמ-תעל ירדה באחד
הרב אליהו קאופמן
דרוש לציבור החרדי כוח מגן פוליטי חוץ פרלמנטרי שרבנים גדולים באמת יעמדו בראשו עם עסקנים לוחמים ויראי שמים ועם עיתון יומי עצמאי באמת ואנטי לאומנים שמחד-גיסא יחשפו את פניהן של שתי הכנופיות ה"חרדיות" המהתלות בנו ומנגד כוח שינהל מלחמה פוליטית והשקפתית אמיתית נגד המדינה שהשתלטה על הדת ומנסה להכחיד אותה
איציק דנינו
אם מקובל לפרש את תוצאות הבחירות כהבעת אכזבה של מעמד הביניים מהמדיניות החברתית של הליכוד, הנה, התוצאות בדרום מוכיחות את ההיפך. הבעת אמון. ממה נובע הפער בין המרכז לדרום? לדעתי, הליכוד לא הצליח לרענן את הרשימה במידה מספקת ולשבץ בה צעירים
אפרים הלפרין
ראינו אתמול את מופע האימים של שלי. שצף קצף של מילים אשר יותר מכל מזכירים את שאול מופז. שלי לא אשמה במפלה על הנייר של מפלגתה, אך היא מאוד אשמה בנאום בחירות של טירון פוליטי, ואולי קומוניסט מודחק - אשר מרחקו מן השלטון רב רב מאד
רשימות נוספות
"לא נקים גוש חוסם עם חנין זועבי"  /  איציק וולף
רהב: העם לא קיבל את אג'נדת יחימוביץ'  /  שירות גלובס
מאושפזים פסיכיאטרים בחרו בביה"ח  /  עדנה דור-און
בחירות עם סוס ועגלה  /  ד"ר אביעד הכהן
הסיפור האמיתי של בחירות 2013  /  רפי לאופרט
הקב"ה הפקיר את לפיד  /  אפרים הלפרין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il