X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מפץ פוליטי [צילום: AP]
מעמד הביניים ניצח את השכבות החלשות
המאבק שהתנהל בקלפי הפעם לא היה מאבק בין שמאל לימין. זה היה מאבק בין מעמד הביניים של לפיד לשכבות החלשות של יחימוביץ' המפה הפוליטית הישראלית עומדת להשתנות, ובשונה מקודמיו שהובילו מפלגות מרכז למיניהן, ליאיר לפיד יש סיכוי לקבע את השינוי הזה בחירות 2013, סיכום ביניים

בנימין נתניהו פתח את מערכת הבחירות כשהוא מוביל בפער גדול. הוא סיים כשהגושים מתקרבים לשוויון. כל צד אומר "כולה שלי". נתניהו טוען שהציבור רצה בו. עובדה: הוא לא העמיד מולו מפלגה שהעומד בראשה מסוגל להרכיב ממשלה.
בשמאל טוענים שחל מהפך. הבוחר שמתגורר במדינת תל אביב יצא סוף-סוף מהבית וצמצם כמעט לחלוטין את הפער בין שני הגושים.
נתניהו צודק. הוא ניצח. אבל הוא הכניס לכנסת סיעה מצומקת שמאחוריה מפלגה מדממת. נתניהו נהג כמצביא שמקריב את צבאו בשביל הניצחון. זה נקרא ניצחון פירוס.
נתניהו ניצח, גם אם מדובר בניצחון דחוק, ואילו השמאל הפסיד. מהלכים מרתקים התרחשו הפעם במחנה השמאל. הוא הלך לבחירות כשהוא מפריד בין האג'נדה החברתית-כלכלית שהובילה שלי יחימוביץ' לאג'נדה המדינית שהובילה ציפי לבני. שתיהן הפסידו.
הבוחר שמתגורר בין גדרה לחדרה יצא מביתו, הגיע לקלפיות, והפנה גב לגוש השמאל. הוא העניק רוב למפלגתו של יאיר לפיד שאולי נמנית עם הגוש טכנית אך אינה חלק אינטגרלי ממנו.
הבוחר הישראלי מאס בחלוקה המסורתית בין הגושים. העובדה שעשרות אלפי מצביעים התלבטו בין מפלגתו של לפיד הקרובה לשמאל לבין מפלגתו הימנית של בנט מעידה כי סוגיית המדינה הפלשתינית ירדה מהפרק. מצביעי לפיד אולי לא מתנגדים שזו תקום, אבל זה לא מה שמטריד אותם. הם רוצים פתרונות בסוגיות אחרות.
צמצום הפערים בין הגושים לא מקרי, שכן מדובר בגושים הישנים. המאבק שהתנהל בקלפי הפעם לא היה מאבק בין שמאל לימין. היה זה מאבק בין מעמד הביניים לשכבות החלשות. המפלגות שמייצגות את מעמד הביניים - יש עתיד והבית היהודי - הרוויחו בגדול. המפלגות שביקשו להניף את נס המרד של השכבות החלשות - העבודה ושס - נחלו אכזבה.
הבוחר הישראלי רוצה שוויון בנטל. לא מלחמה חזיתית בחרדים נוסח לפיד האב, לא גיוס של כו-לם, לא טנקים ברחובות בני ברק. הוא רוצה גיוס בהדרגה, שילוב של החרדים בשוק העבודה, ובעיקר - חלוקה צודקת יותר של המשאבים. ייתנו - יקבלו. ולא, הוא לא רוצה שיח מדיני משיחיסטי. פתרון כאן ועכשיו. הוא רוצה ניהול מבוקר של הסכסוך שיבטיח לו מקסימום ביטחון. לא לחינם גוש השמאל נשאר ללא מפלגה שיכולה לטעון לכתר.
ימים יגידו האם יאיר לפיד יצליח לבסס את הצלחתו האדירה ולתפוס מקום של קבע בפוליטיקה הישראלית, או שמא מדובר בהצלחה חולפת. בשונה מקודמיו שהובילו מפלגות מרכז למיניהן, יש לו סיכוי במידה שיֵדע לקבע את השינויים במפה הפוליטית הישראלית. כי זה לא מהפך. זה מפץ.

חוגגים בתופים את אובדן המנדטים
ההצבעה של שלי יחימוביץ' [צילום: AP]

התגובות במרבית המפלגות היו צפויות. התלהבות אין קץ ביש עתיד, זעם בעבודה (שם כבר מתכננים בהתאם למסורת המפלגתית רבת השנים לערוף את ראשה של שלי יחימוביץ'), אכזבה בשס, התמרמרות בתנועה ושמחה במרצ.
רק בשתי המפלגות שניהלו קרב עקוב מדם במערכת הבחירות, התקבלו תוצאות הבחירות בצורה מוזרה. בליכוד ובבית היהודי.
בגני התערוכה קיבלו את פניו של יו"ר מטה הבחירות של המפלגה גדעון סער, בתופים ובצהלות ניצחון. אגב, הלהקה הורכבה מצעירים חמודים חובשי כיפות סרוגות. המראה היה סוריאליסטי. מפלגה שחוגגת בתופים ובריקודים אובדן של 11 מנדטים. שתי סיבות היו לחגיגה. ראשית, הליכודניקים שרגילים לראות באמצעי התקשורת גורם עוין, בשיחות ביניהם הודו הפעילים ש"הכול אבוד", וש"הרסו את המפלגה", אבל בכניסה לאולם לבשו ארשת פנים חגיגית והשמיעו מול המצלמות קריאות ניצחון.
סיבה נוספת הייתה שהמציאות המרה הייתה בכל זאת מתוקה במקצת. שעה לפני המדגם נפוצה שמועה שעל-פי המדגם של ערוץ אחד מקבלת הרשימה המשותפת 27 מנדטים בלבד. 31 מנדטים התקבלו אפוא כהישג. סינדרום העז.
במפלגה מחפשים אשמים וכמובן שולפים סכינים. לאמיתו של דבר שני ראשי המטות, גדעון סער וגלעד ארדן, הם לא הכתובת. בליכוד טוענים כי השניים הפנו תקציבים לקמפיינים במקום להשקיע בפעילות שטח ועל כן השטח לא התעורר. הוויכוח מה עדיף, פעילות שטח או קמפיינים, הוא ויכוח שלא מאפיין אך ורק את הליכוד, אבל הפעילים לא יצאו לשטח לאו-דווקא בגלל החלוקה הלא נכונה של המשאבים. נציגי המחוזות, שהם אלו שמוציאים את המצביעים מבתיהם, נדחקו ברובם לעשירייה הרביעית, למקומות שנתפסו מלכתחילה כלא ריאליים. אז מה הפלא שהם לא יצאו מגדרם בניסיון להביא מצביעים לקלפיות?
הכישלון הוא יתום,כידוע, ובכל זאת - שלושה אבות לאובדן 11 המנדטים של הליכוד וישראל ביתנו: בנימין נתניהו, אביגדור ליברמן וארתור פינקלשטיין. האיחוד בין שתי המפלגות הוא שהבריח קולות לבית היהודי וליש עתיד. עשינו טעות כשהצבענו בעד איחוד הרשימות, הודו פעילים בגני התערוכה בליל הבחירות.
היום קשה להעריך מה היה אילו. אילו היו שתי המפלגות מתמודדות בנפרד. ניחוש מושכל: שלי יחימוביץ' לא הייתה מגיעה לגוש חוסם. בשום אופן לא.

הבית היהודי: הכפלה ואכזבה קלה
ההצבעה של נפתלי בנט [צילום: AP]

ירי בתוך הנגמ"ש
אשר לירי בתוך הנגמ"ש - הערה קטנה. הליכוד ירה לכיוון הבית היהודי. הבית היהודי, או ליתר דיוק נציגי תקומה שבתוך הרשימה, ירו לכיוונה של עוצמה לישראל. נציגי תקומה פעלו לשכנע את המצביעים שלא להצביע ל'עוצמה' מכיוון שהיא לא תעבור את אחוז החסימה. מפלגות הן לא נדבניות. כל אחת רוצה את הקולות לעצמה. אם מותר לירות בתוך הנגמ"ש, אז לכולם מותר. אם אסור, אז אסור לכולם

בליכוד-ביתנו חגגו את האובדן של 11 המנדטים, ואילו בבית היהודי החמיצו פנים למרות שהרשימה הכפילה את כוחה.
בנט התחיל את המרוץ עם שלושה מנדטים בבית היהודי. לאיחוד הלאומי היו ארבעה מנדטים בכנסת היוצאת. לפחות מנדט וחצי נטלו עמם אלדד ובן ארי. נניח אפוא שתקומה בראשות אורי אריאל הביאה שני מנדטים וחצי. בסך הכול, חמישה וחצי מנדטים. נפתלי בנט הכפיל את כוחה של המפלגה לכל הפחות. אם זה לא הישג, אני לא יודעת הישג מהו.
אורי אורבך אמר לי לפני כחודש ש-12 מנדטים יהיו הישג נאה. זאת הייתה הערכה זהירה שהתבררה כנכונה. קשה לבנות על טרנד. הבוחר שהולך אחרי הטרנד יכול לברוח בקלות. ואכן, חלק מהמצביעים ברחו בשבוע האחרון ליאיר לפיד.
ועדיין מדובר בהישג אדיר. נכון, פחות מהציפיות שטיפחו במגזר בעקבות הסקרים, אבל המפלגה הכפילה את כוחה והיא צפויה להכניס לממשלה שלושה שרים. לניצחון הזה שני הורים: נפתלי בנט, שניהל קמפיין מוצלח ביותר, ושיטת הפריימריז שעוררה את השטח והכניסה את המפלגה למרכז הזירה הציבורית.
בבית היהודי מאשימים בבריחת המנדטים את הליכוד, שניהל קמפיין אגרסיבי נגד המפלגה כשהוא מציג את רשימת הבית היהודי כקיצונית. המון דם רע זרם במערכת הבחירות הזאת בין שתי המפלגות. בציונות הדתית מדברים על בגידת הליכוד, שתקף רבנים מהמגזר, ואילו בסביבתו של נתניהו מדברים על אכזבתו מהמצביעים הדתיים שהפנו גב אף שסייע לגרעינים התורניים וליישובי יו"ש.
ואשר לירי בתוך הנגמ"ש - הערה קטנה. הליכוד ירה לכיוון הבית היהודי. הבית היהודי, או ליתר דיוק נציגי תקומה שבתוך הרשימה, ירו לכיוונה של עוצמה לישראל. נציגי תקומה פעלו לשכנע את המצביעים שלא להצביע ל'עוצמה' מכיוון שהיא לא תעבור את אחוז החסימה.
מבחינת יחסי הכוחות בין השמאל לימין – מדובר בטענה מוטעית. ל'עוצמה' חסרו כ-10,000קולות כדי לעבור את אחוז החסימה. אחוזי ההצבעה הגבוהים יחסית ביום הבחירות העלו את אחוז החסימה בכמה אלפי קולות.
מפלגות הן לא נדבניות. כל אחת רוצה את הקולות לעצמה. כך הליכוד וכך גם הבית היהודי. אם מותר לירות בתוך הנגמ"ש, אז לכולם מותר. אם אסור, אז אסור לכולם.

כשגלאון השיגה את לבני
מרצ ביום הבחירות [צילום: פלאש 90]

מפלגה אוכלת ראשיה
ליחימוביץ' לא תעמוד החסינות של ראש ממשלה שממנה ייהנה נתניהו. בתוך 14 חודשים ייערכו פריימריז במפלגת העבודה. בכירים בסיעה, איך לא, כבר מבקשים להחליף את יחימוביץ'. יו"ר העבודה תמיד מהלך על סכינים ויחימוביץ' אינה יוצאת מהכלל. היא כבר החלה לדמם כשהיא נדרשת לשלם את המחיר לא רק על 15 המנדטים שהביאה אלא על העובדה שיאיר לפיד עקף את מפלגת העבודה

גם שלי יחימוביץ' זכתה על הנייר לניצחון משמעותי. גם היא הכפילה את כוחה של מפלגתה. אבל בשונה מהבית היהודי, שם טיפחו ציפיות מוגזמות ועל כן התאכזבו שלא בצדק, בעבודה הציפיות היו מוצדקות. על יחימוביץ היה להנהיג את הגוש, והיא הגיעה לקו הגמר כשהעבודה היא מפלגה שלישית.
ליחימוביץ' לא תעמוד כאמור החסינות של ראש ממשלה שממנה ייהנה נתניהו. תוך 14 חודשים ייערכו פריימריז במפלגת העבודה. בכירים בסיעה, איך לא, כבר מבקשים להחליף את יחימוביץ. יו"ר העבודה תמיד מהלך על סכינים ויחימוביץ' אינה יוצאת מהכלל. היא כבר החלה לדמם כשהיא נדרשת לשלם את המחיר לא רק על 15 המנדטים שהביאה אלא על העובדה שיאיר לפיד עקף את מפלגת העבודה.
הקרב על הקמת גוש חוסם שיחימוביץ' מבקשת לנהל הוא קרב אבוד. היא יכולה להתנחם רק בעובדה שזהבה גלאון השיגה בבחירות את ציפי לבני. בשביל מרצ מדובר בהישג עצום. בשביל התנועה, בכישלון חרוץ. כששלושת ראשי מפלגות המחנה נפגשו לפני שלושה שבועות זהבה גלאון אפילו לא הוזמנה. ציפי לבני טיפחה תקוות שאחרי הבחירות, בתמיכתן של מרצ ושל הסיעות הערביות, היא תדיח את שלי יחימוביץ מראשות האופוזיציה ותזכה בתפקיד. היום זהבה גלאון יכולה להגיד לה, ובצדק, אם כבר אז למה לא אני.

שס: מי יישאר מהשלישייה?

אלי ישי הוא הראשון ברשימת המפלגה לכנסת, אבל יו"ר המפלגה טרם התמנה. את ההחלטה אמורה לקבל מועצת חכמי התורה של המפלגה בימים הקרובים.
מחד-גיסא, אריה דרעי לא סיפק את הסחורה. בליל הבחירות ציפו בשס ל-13-14מנדטים. המפלגה, אמרו במטה, תמיד מקבלת בקלפי יותר מאשר בסקרים ובמדגמים. הפעם לא עמדה לשס הסגולה. דרעי יכול כמובן לטעון, ובצדק, שהרשימות של הרב אמסלם ושל הרב אמנון יצחק גזלו משס עשרות אלפי קולות.
אבל אלה תירוצים. מי שמנהל קמפיין צריך לדעת להתנהל גם מול איומים קטנים מבית וגם מול יריבים גדולים מחוץ. ארתור פינקלשטיין העניק לשס מתנה אלקטורלית יקרת ערך כשהפך את רשימת ליכוד-ביתנו לרשימה של "רוסים ולבנים", אבל גם זה לא עזר.
ייתכן שהבעיה של שס הייתה היעדר חידוש. חזרתו של דרעי עוררה את תחושת הנוסטלגיה, אבל במערכת הבחירות הנוכחית המנצחים היו אלה ששידרו התחדשות. הקמפיין הקלאסי של המנהיג החדש-ישן ששילב דאגה לשכבות החלשות עם מסרים עדתיים לא עבד בישראל 2013.
עד לפרסום המדגמים בליל הבחירות שמרו בשס על שלום בית. בעשר בלילה נשלפו הסכינים. אלי ישי למד מאריה דרעי והפעיל אנשי "תנזים" משלו. למטה המפלגה הגיעו צעירים בחולצות עם תמונתו של ישי וקיבלו אותו בשירה ובקריאות ברכה. דרעי פתח כבר באותו לילה במאבק יוקרה. נתניהו הרים טלפון לאלי ישי, ומיד קיבל מסר שעליו להתחשב בהנהגה הקולקטיבית והתקשר גם לדרעי. יחימוביץ צלצלה אף היא לישי. במערכת הפוליטית, שבה הכול היו עסוקים קודם כול בספירת מלאי בתוך המפלגות שלהם, לא ממש נתנו את הדעת לתסבוכת בהנהגה של שס. אבל נתניהו קלט מהר מאוד את המסר. במו"מ מול שס הוא ינהג בשיטת הפרד וסדר לך את התוצאה הטובה ביותר. כמובן, בצד עומד גם אריאל אטיאס, שרכש ניסיון בניהול משא-ומתן.
כשהיא קרועה מבפנים, שס מתחילה את המרוץ מול הבית היהודי. ערב הבחירות רבה שס עם בנט על הקולות. כעת הוויכוח הוא על הבכורה. נתניהו כבר בעיצומם של המגעים עם יאיר לפיד. את מי יזמין להצטרף לאחר מכן? יחד עם לפיד יש לו 50 מנדטים. אם יזמין את בנט, שס תבוא כשידה על התחתונה. אם יזמין את שס, בנט ייחלש. בכל מקרה ישיג נתניהו יותר מ-60 מנדטים בטרם ינהל מגעים עם השותפה השלישית.
בשס וביהדות התורה בונים על היחסים העכורים בין נתניהו לבנט. לפיד מצדו מעדיף בצורה ברורה את הבית היהודי - קואליציה בלי חרדים או קואליציה עם חרדים חלשים היא מבחינתו הישג שיציג לבוחריו.
שס כבר מוכנה למתווה של בוגי יעלון בעניין הגיוס. כאן אין חילוקי דעות בין אלי ישי לאריה דרעי. ביהדות התורה מבקשים לגבש את החזית המשותפת שעליה סוכם לפני הבחירות, אבל לא ברור האם במציאות שנוצרה יהדות התורה - שדווקא התחזקה בבחירות - היא נטל או נכס בעיני שס, שחייבת להשתלב בקואליציה.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  27/01/2013   |   עודכן:  27/01/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מעמד הביניים ניצח את השכבות החלשות
תגובות  [ 11 ] מוצגות  [ 11 ]  כתוב תגובה 
1
יש לפיד תתרסק לרסיסים ל"ת
ה.א  |  27/01/13 20:26
2
זה לא מעמד ביניים
דמוגרף  |  27/01/13 20:44
 
- כל מילה ומשפט . אמת לאמיתה ל"ת
מ.אלקרייאף  |  27/01/13 21:42
 
- זבל שלא ראוי לתגובה ל"ת
דמוגרף עאלק...  |  27/01/13 22:06
 
- עובדה שהגבת. יצאת אהבל ל"ת
יא מעאפאן  |  28/01/13 00:00
 
- יש טעות.
ד"ש מהרצליה.  |  28/01/13 16:24
 
- אז בעצם מה שאתה אומר
הבנת הנקרא  |  28/01/13 18:05
 
- גרמן היא שרת החינוך הבאה
ה.א.  |  28/01/13 22:24
3
יהיר לפיד לא יקבע כלום.
מ.אלקרייאף  |  27/01/13 21:37
4
חלומות באספמיה !
נירון קיסר   |  28/01/13 08:10
5
ישראל כץ וסלבן שלום גם אשמים
אליהו ליכוד  |  28/01/13 14:12
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות 2013
עקיבה לם
תהליך הגיור (האורתודוקסי, כמובן) בארץ אינו פשוט, מדובר בתהליך מפרך, אבל את שס כל זה לא מעניין
גילי אלוש
כמה פעמים שמענו השבוע שיש שוויון בין גוש הימין לשמאל?    העם שהחליט שלא להצביע לנתניהו שוב, בחר לפזר את קולותיו בין בנט הימני יותר לבין לפיד ה"לא שמאלני" שדאג לשבץ ברשימתו ימניים רבים
מרק בריל
תוצר של פייסבוק - ייטמן בפייסבוק
חנן וייס
כמה עצות ליושבת-ראש מפלגת העבודה לו הייתה ראש הממשלה: היית יכולה להכשיר את ברק ולמנות את אשכנזי כשר ביטחון, למנות את פרס ל"נשיא על" ולהחזיר את ביניש לעליון
ארז רואימי
לאחר הישגו הגדול בבחירות האחרונות, המבחן הגדול של יאיר לפיד הוא השינוי שהוא מבקש להביא ובו השתמש בקמפיין שלו - שוויון בנטל וחיזוק מעמד הביניים
רשימות נוספות
"קולות החיילים צבטו את שס"  /  עידן יוסף
הרב אמנון יצחק שובר שתיקה  /  עידן יוסף
תוצאות האמת: 270,000 קולות הלכו לפח  /  איציק וולף
הם לא טעו!  /  רפי פרידמן
מנהיג בעל חזון מול פני המציאות  /  איתן אדרי
פנייה אישית לבעלי ההון  /  אפרים הלפרין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il