X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
איתן קריינר וטרינר בית הרופאים הווטרינרי מכבים
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
היום זה כבר לא נדיר למצוא כלב בן 18 או חתול בן 24 התחומים אשר פותחו בשנים האחרונות ושינו את עולם הווטרינריה הם בעיקר בתחום האונקולוגי, הקרדיולוגי, במחלות זיהומיות ורפואת החירום
▪  ▪  ▪
תוחלת החיים של החיות עלתה [צילום: AP]

לא רק תוחלת החיים של האדם עלתה בארץ בעשור האחרון, גם תוחלת החיים של חיות המחמד עלתה באופן משמעותי וזה בא לידי ביטוי בעלייה ניכרת בגיל הממוצע ובשיפור ניכר בהיבט הבריאותי של החיות במדינות מערביות.
הסיבות לכך רבות. קיימת עלייה במודעות הציבור לבריאות החיות (מידע רב הנגיש כיום בתוכניות אירוח ותוכניות נישה שונות בטלוויזיה הרב ערוצית, במגזינים וכמובן באינטרנט) ועד לפיתוח טכנולוגי (מיכון ומכשור) וחדירתן של תרופות חדשות לשוק. כמו-כן, הכשרה מסיבית של הון אנושי לעיסוק בתחום הווטרינרי והפרה-וטרינרי, תורמת אף היא לעלייה בתוחלת החיים של חיות הבית שלנו. לכן, זה כבר לא כל-כך נדיר לראות כלב בן 18 או חתול בן 24.
גיל ממוצע
כאשר בוחנים תוחלת חיים של חיות בהכללה, הפרמטר הראשון הוא גיל ממוצע. בעשור הקודם הגיל הממוצע של חיית בית היה 12 וכיום הוא 17 - זהו גידול של כ-35%. הנתונים הללו מתבססים על הנתונים בבית הרופאים הווטרינרי מכבים בה מטופלות אלפי חיות מחמד כמדי שנה וכן מתוך מידע שמתקבל בכינוסים ובפורומים מקצועיים (ארציים ובעיקר בינלאומיים) של הקהילה הווטרינרית.
הגיל הממוצע כיום לא מפתיע אותי. הוא אף צפוי למדי. בשנים האחרונות אנחנו מזהים מגמה ברורה של עלייה בתוחלת החיים של חיות הבית על-פי קריטריונים שונים כגון: עלייה ניכרת במספר השנים בהן חיה מטופלת במרפאה, גידול משמעותי בדרישה למוצרים ייחודיים לחיות מבוגרות (מזון ותוספי מזון לחיות מבוגרות וכיו"ב) וכן הליכים כירורגיים ייחודיים לחיות מבוגרות כגון: ניתוחי לב, ניתוחי קטרקט, השתלות איברים ושאר הליכים רפואיים ייעודיים לחיות מבוגרות.
בעבר הגורמים למוות של חיות מחמד היו: זקנה (קריסת מערכות), מחלות מדבקות (כלבלבת, שפעת החתולים, וירוס פרוו ועוד) ותאונות. כיום, בעיקר בזכור תקשורת המונים מפותחת והמון מוטיבציה מצד בעלי החיות, יש מודעות בסיסית ונרשמים פחות מקרי מוות בתאונות דרכים ובתאונות בבית וכן מספר מקרי המוות בשל מחלות מדבקות קטן משמעותית. כמו-כן, בעלי חיות מחמד מקפידים יותר על אורח חיים בריא וסדרת טיפולים מונעים כגון: חיסונים, סירוס, עיקור, תלוע, ניקויי שיניים, תוספי מזון, מזון איכותי שמתאים לגיל ולסוג החיה ועוד.
כל תעשיית החיות גדלה באופן ניכר בעשור האחרון ועל כן ניתן לראות עלייה בביקוש לביגוד, מזון, צעצועים, רצועות, תכשירי פרווה, חיתולים ועוד מוצרים ייעודיים לחיות הבית גדל משמעותית. כל אלו נועדו להקל על חיות המחמד, בין אם זה ביגוד שנועד לחמם אותם בחורף, להגן עליהם מקור ורטיבות ולמנוע התקררות ומחלות חורף שונות, בין אם אלו תוספי מזון שמספקים לחיה את הוויטמינים והמינרלים להם הגוף זקוק כדי לשמור על חיוניות ובין אם אלה תכשירים ייעודיים לפרווה המסייעים לחיות לשמור על החיוניות שלה לאורך זמן. ההשקעה בחיות מחמד אכן באה לידי ביטוי בתוחלת החיים באופן ישיר.
לפני כעשור פעלו בארץ בין חמש ל-10 יצרני מזון. כיום יש כ-30 מותגים על המדפים. מדובר על גידול בשיעור של כ-43%. הגידול במספר החנויות לחיות מחמד הוא דרמטי יותר. כאן כבר מדובר על מאות אחוזים אם מביאים בחשבון לא רק חנויות ורשתות גדולות, אלא גם חנויות סחר אלקטרוני (תעשיית החיות העולמית מגלגלת מיליוני דולרים בשנה רק מהמכירות באינטרנט וזה עדיין לא הערוץ הראשי).
כאשר בוחנים את נושא תוחלת החיים של חיות מחמד, יש לבחון את תחום הווטרינריה במאקרו ברמה הגלובלית. בעשור האחרון חל גידול במאות האחוזים בכמות הכינוסים, הקונגרסים והסמינרים בתחום הווטרינריה בעולם. לפני 10 שנים התקיימו בערך 10 אירועים חשובים בשנה. כיום יש לפחות 10 אירועים חשובים מדי חודש ברחבי העולם. כמו-כן, התווספו מאות מגזינים מקצועיים לקהילה הווטרינרית והפר-וטרינרית וכמובן שיש כיום מאות אתרים ברשת בתחום זה. תחום חדש שהתפתח לצד הווטרינריה הקונבנציונלית הוא כמובן הרפואה המשלימה. פסיכולוגים לחיות מחמד וכל מיני מטפלים בשיטות חדשניות או מסורתיות 'אלטרנטיביות' למיניהן, הצליחו לחדור לענף בדיוק כמו שהצליחו לחדור לענף רפואת האדם.
מספר הפקולטאות ברחבי העולם ללימודי וטרינריה גדל אומנם בצורה מתונה, אולם נוסדו והתפתחו מוסדות רבים להכשרה בתחום הפרה-וטרינרי (אחיות, סייעות, טכנאים, אדמיניסטראטורים, לבורנטים ועוד). הגידול במספר המועסקים באופן ישיר ו/או עקיף בתחום הוא עצום. רק בארץ מספר הווטרינרים עלה בעשור האחרון בכ-260% (בשנת 1999 פעלו 1,500 וטרינרים מוסמכים וכיום עוסקים בענף למעלה מ-4,000). גידול זה בא לידי ביטוי במספר המרפאות הווטרינריות הרשומות במדינה.
פיתוח בתחום המדע
עד-כה דיברנו על גורמים רבים המשפיעים לחיוב על תוחלת החיים של חיות הבית וביניהם: תזונה נכונה, תוספי מזון, טיפול מונע, תחזוקה נכונה ועוד אולם הגורם המשמעותי ביותר בתחום הוא כמובן פיתוח בתחום המדע. בעשור האחרון הושקעו משאבים עצומים בתחום המחקר ופיתוח תרופות, מיכון ומכשור, מה שאפשר פריצת דרך בתחום הרפואי גרידא.
הפיתוחים החדשים מבוססים על פיתוח מכשור רפואי לבני-אדם (כדוגמת בנק דם תבורי, לייזר, CT ,MRI) מאפשרים לווטרינרים לטפל במחלות ובסיבוכים רפואיים שבעבר נחשבו לחשוכי מרפא (גידולים סרטניים, חוסר תפקוד כליות, בעיות נשימתיות ומחלות לב מולדות ועוד).
התחומים אשר פותחו בשנים האחרונות ושינו את עולם הווטרינריה הם בעיקר בתחום האונקולוגי, הקרדיולוגי, במחלות זיהומיות ורפואת החירום (בתי-חולים ומרפאות פתוחות 24-7, פיתוח מכשור ומיכון לטיפול ראשוני במצבי טראומה (כגון מכשירי הנשמה).

איך יראה העשור הבא?

ענף הווטרינריה "עוקב" אחרי ענף רפואת האדם בעשור, כך שמה שצפוי לנו בעשור הבא בתחום הווטרינריה הוא מה שאפיין את העשור האחרון בעולם הרפואה: טיפול באמצעות רפואת גזע (השתלות), ניתוחי לייזר, אבחון מומים גנטיים (וטיפול בסיבוכים) כבר בהריון ועוד.
במהלך השנים האחרונות ביצעתי או פיקחתי על מאות ניתוחי השתלות של איברים כגון כליות וקרנית וכן השתלות אורתופדיות. בבית הרופאים הווטרינרי מכבים בוצעו בשנים האחרונות 16 ניתוחי השתלת קרנית בטכנולוגיית לייזר חדשנית.
אינני אופטימי לגבי הפיכת תחום הווטרינריה למוסדי. הן משרד החקלאות והן המשרד לאיכות הסביבה, אינם לוקחים אחריות על נושא רפואת החיות והדאגה לשלומן. חלומו של כל אוהב חיות ממוצע - החלום על הקמת בית-חולים וטרינרי ממשלתי מסובסד - הוא חלום שכנראה לא יתגשם ובוודאי שלא בעשור הקרוב. ישראל, כמו רוב מדינות העולם, איננה לוקחת את הנושא של רפואת חיות כחלק מסדר היום הציבורי והאחריות הבלעדית על חיית הבית והטיפול בה היא של בעליה וכמובן של וטרינרים (וטרינרים רבים, וביניהם הווטרינרים המועסקים בבית-הרופאים הווטרינרי מכבים, מקצים מזמנם לטובת ניתוחים "פרו-בונו" וטיפולים שוטפים בחיות אשר בעליהן אינם יכולים לעמוד בהוצאות הרפואיות).

הכותב הוא מייסד בית הרופאים הווטרינרי מכבים ומנכ"ל הסוכנות הישראלית להטסת חיות מחמד Terminal4Pets. ד"ר קריינר הינו בוגר הפקולטה ללימודי וטרינריה ב-University of Glasgow בסקוטלנד והוא עוסק בווטרינריה (עם התמחות באורתופדיה וטרינרית) מזה 24 שנים
תאריך:  25/02/2013   |   עודכן:  25/02/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תנו לחיות לחיות עוד יותר
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
כל מה שצריך זה וטרינר טוב
בעל כלב  |  25/12/13 17:09
 
- אתה בהחלט צודק
ilookfor  |  12/08/19 16:06
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עליס בליטנטל
התמוטטותה הכלכלית של גרמניה בשנות השלושים, שנבעה מתבוסתה במלחמת העולם ה-1 והסכם וורסאי - היא שהביאה לחימושה בסתר, בניגוד להסכם השלום, ולפתיחתה של מלחמת העולם השניה. אבל מעבר למאבק בין הדיקטטור הנאלח לשאר העולם, מה היה גורל האיש הקטן, שדומה במשהו לאיש הקטן כיום, כאן ובעולם?
לאה טרן
המשוררת הצעירה נעם פרתום מתכתבת עם אלתרמן, הומרוס ו-וולך    יותר מ-250 ממצאים ארכיאולוגיים בתערוכה "הורדוס - מסעו האחרון של מלך יהודה" במוזיאון ישראל    "אנטי", המחזה המודרני של אנוי, בבימוי אריה יבגני, מעניק לאוהדי התיאטרון חוויה רגשית משמעותית
ראובן לייב
בראיון מיוחד ל-News1, בפרוס חג הפורים, חושף ההיסטוריון והחוקר גד נחשון את דמותה המיתולוגית של סוליקה חטואל, הנחשבת על-פי מסורת יהודי המאגרב למלכת אסתר האמיתית
מרטין בוקסדורף
האם ניתן "לנקות" ברשת האינטרנט כתבה שלילית, מלאה לכלוכים וחצאי אמיתות הנדבקת לאדם המוזכר בכתבה? ניתן בהחלט. להלן הדרכים לעשות זאת
מרדכי קידר
ה"מגזר" על המחבר והמפריד את חלקיו    לא ניתן להתעלם מתופעות של "אפליה מתקנת": חוקי התכנון והבנייה, המקוימים באופן כמעט מלא במגזר היהודי, אך מקוימים באופן חלקי ביותר במגזר הערבי ובפרט בחלקו הבדווי בנגב, שבו הם הקימו אלפי בתים, ללא היתר בנייה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il