X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
צרבת שאינה מטופלת כראוי עלולה לגרום לסיבוכים חמורים כמו דלקת של הוושט, היצרות הוושט והתפתחות סרטן הוושט כאשר הצרבת מופיעה בתדירות של פעמיים בשבוע ויותר, מומלץ טיפול מניעתי עם תרופות מקבוצת ה-PPIs
▪  ▪  ▪
טפלו בצרבת [צילום: פלאש 90]

מחלת הרפלוקס קיבה-וושט, באנגלית (Gastroesophageal Reflux Disease GERD), מאופיינת בנזק לרירית הושט או בתסמינים הנובעים מחזרה של תוכן הקיבה אל תוך חלל הושט.
התסמינים הוושטיים העיקריים של רפלוקס הם צרבת או עלייה של מזון שאינו מעוכל אל תוך הושט (רגורגיטציה). בנוסף, מתוארים תסמינים חוץ-ושטיים הנובעים מגירוי הלוע והגרון כגון: כאב גרון, צרידות, תחושת גוף זר, תסמינים ריאתיים כגון: שיעול טורדני ממושך, כאב חזה המיוחס בטעות לכאב ממקור לבבי ופגיעה בשיניים.
המחלה שכיחה מאוד בקרב האוכלוסיה בעולם המערבי. מחקרים מראים, כי כ-40% מכלל האוכלוסיה סובלים מצרבת מפעם לפעם וכ-13% מכלל האוכלוסיה סובל מצרבת לפחות אחת לשבוע.
שני מחקרים ישראלים אחרונים בנושא מצביעים, כי שכיחותה של הצרבת בישראל דומה. פרט לאי הנוחות הכרוכה בצרבת ולפגיעה משמעותית באיכות החיים, קיים סיכון של ממש שצרבת שאינה מטופלת כראוי, עלולה לגרום לסיבוכים חמורים כגון דלקת של הוושט, היצרות הוושט והתפתחות סרטן הוושט.
מחקר מסקנדינביה שפורסם ב-1999 הראה סיכון מוגבר עד פי 16 להתפתחות סרטן הוושט בקרב אנשים הסובלים מצרבת בתדירות של למעלה משלוש פעמים בשבוע במשך 20 שנה ומעלה.
הגורם העיקרי להתפתחות רפלוקס הוא תפקוד לקוי של הסוגר הוושטי התחתון, שהסיבה לכך אינה ברורה לגמרי. קיימים גורמים שונים המשפיעים על הלחץ בסוגר הוושט התחתון, אשר עלולים להחמיר צרבת בחולים הסובלים מרפלוקס ובכללם: השמנת יתר, צריכת מזון שומני או מתובל, שתיית אלכוהול, עישון ושתיית קפה.
אבחון רפלוקס מבוסס ברוב המקרים על תלונות המטופל. במידה שהתלונה היחידה או העיקרית, היא צרבת המתוארת כתחושת צריבה או בעירה מאחורי עצם החזה הניתנת להקלה על-ידי נטילת סותרי חומצה, ניתן לקבוע בוודאות גבוהה אבחנה של רפלוקס. בהיעדר תסמיני אזהרה המחשידים לסיבוך כגון: קושי או כאב בבליעה, ירידה במשקל, הקאות ממושכות, דימום או אנמיה, ובמידה שמשך התסמינים נמוך מחמש שנים, אין צורך בביצוע אנדוסקופיה וניתן להתחיל מייד בטיפול תרופתי.
הצעד הראשוני בטיפול בתסמיני רפלוקס הוא אימוץ הרגלי חיים ותזונה בריאים. במקרים של צרבת קלה שתדירותה נמוכה ביותר, ניתן להסתפק בטיפול באמצעות סותרי חומצה לפי הצורך, אולם כאשר הצרבת מופיעה בתדירות של פעמיים בשבוע ויותר, לא ניתן להסתפק בסותרי חומצה, שכן על-פי המחקרים עולה, כי הם אינם מונעים התפתחות חלק מן הסיבוכים החמורים שתוארו לעיל.
הטיפול המומלץ במקרים של צרבת בתדירות של פעמיים בשבוע ויותר, הוא נטילת תרופות המדכאות את הפרשת החומצה בקיבה ובכך מונעות נזק לרירית הושט. תרופות הבחירה כיום הן תרופות ממשפחת ה-proton pump inhibitors - PPI, אליהן משתייכת אומפרדקס Z. תרופות אלו מעכבות באופן יעיל את הפרשת החומצה בקיבה ומביאות להעלמות מהירה של הצרבת ולריפוי מלא של דלקת הושט. המינון המומלץ הוא זה שמביא להעלמות מוחלטת של התסמינים, ובדרך-כלל די במינון של כדור אחד ליום או אף פחות מכך על-פי צרכי המטופל (On demand therapy).
מאז הוכנסו תרופות ממשפחת ה-PPI לשימוש בסוף שנות ה-80, הן נמצאו יעילות מאוד במחלות פפטיות הקשורות בחומצה ובעיקר ברפלוקס. תרופות אלו נפוצות ביותר בעולם ונמכרות מזה שנים במדינות רבות, וישראל בתוכן, ללא מרשם רופא. השימוש לטווח ארוך בתרופות אלו מאושר על-ידי רשויות הבריאות ונחשב לבטוח.

הכותב הוא ד"ר מנחם מושקוביץ, מהמכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד, במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי
תאריך:  26/02/2013   |   עודכן:  26/02/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ניתן לטפל ולמנוע רפלוקס קיבה-ושט
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
הצרבות
יוסף ל  |  26/02/13 14:02
2
פיתרון מיידי לריפלוקס
מנוסה  |  28/02/13 11:03
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אפרים אסכולאי
לאירן חשוב לקנות זמן נוסף, ולהמשיך להרחיב ולבסס את התשתית הגרעינית שלה; לארצות הברית חשוב השיח ותהליך ההדברות (engagement), כאסטרטגיה עם הסיכונים הנמוכים ביותר לעצירת האיום הגרעיני האירני
ננסי הודס
ריצת שטח דורשת מאמץ מקשת רחבה יותר של שרירים מאשר בריצת כביש, אבל יש בכך מניעה של פציעות בשל פחות זעזועים מפעולת המגע עם הכביש    העליות והירידות בונות את הסיבולת וטיפוסים קשים מחדדים את הפוקוס מבחינה מנטלית
איתמר לוין
שורה של מחדלי חקירה, תחילה מצד המשטרה ולאחר מכן מצד הפרקליטות, הביאו לזיכויו מחמת הספק של נאשם בפדופיליה. חוסר תשומת לב, טמטום, זלזול - תקראו לזה איך שאתם רוצים
שירין אלבק
במחקר שנערך בקרב נשים וגברים בריאים, נמצא כי נשים ששתו יותר מחמש כוסות מים ביום, היו בסיכון נמוך ב-41% להתקף לב קטלני    בקרב גברים ההשפעה המגנה של המים הייתה גדולה אף יותר
ראובן לייב
מזה ארבעים שנה שאהרון לוין חוקר את התבלינים למיניהם ואלה הובילו אותו למסקנה חד-משמעית: מזונותיהם של אבותינו הקדמונים הם המפתח האמיתי לאריכות ימיו של אדם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il