X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
איילת גלעדי פיזיולוגית קלינית   |  מרכז O2
עבור אנשים שעברו שבץ מוחי יש חשיבות בביצוע פעילות גופנית מותאמת ומבוקרת, אולם נדרשת הדרכה של אנשי מקצוע, בעלי ידע וניסיון בכל הקשור בתוכניות לפעילות גופנית באוכלוסיה זו
▪  ▪  ▪
פעילות גופנית חיונית למניעת אירועים חוזרים [צילום: פלאש 90]

אירוע מוחי (Cerebro Vascular Accident - CVA), מתרחש כאשר ישנה הפרעה באספקת הדם לרקמת המוח. סיבה אחת יכולה להיות חוסר באספקת דם הנובע מחסימה בזרימת הדם כתוצאה מקריש דם או מתסחיף ("שבץ איסכמי"). סיבה שנייה להיווצרות אירוע מוחי היא דימום תוך מוחי ("שבץ המורגי"). בשני המקרים, האזור הפגוע במוח מאבד את יכולותיו התפקודיות. הנזק הנוירולוגי עלול להתבטא בפגיעה בתפקוד האיברים הנשלטים על-ידי האזור הפגוע במוח.
לדוגמה, אם האזור האחראי על הגפיים נפגע, הפגיעה תבוא לידי ביטוי בחולשה או בשיתוק של הגפיים, קשיים בהליכה עד כדי נכות מלאה. אם האזור האחראי על השפה נפגע, ביטוי המחלה יהיה קושי בדיבור או קושי בהבנת הסובבים.
קיימת עלייה בשכיחות המחלה שנובעת ככל הנראה ממספר סיבות עיקריות:
  • עלייה בתוחלת החיים;
  • עלייה במספר החולים הסובלים ממחלות לב ואי-ספיקת לב;
  • התרחבות מגיפת הסוכרת;
  • השמנת יתר;
  • חוסר בפעילות גופנית.
שבץ מוחי נחשב לגורם המוות השלישי בארה"ב. מדי שנה יותר מ-700,000 איש בארה"ב בלבד לוקים בשבץ מוחי. כשליש מהמקרים נחשבים לאירוע מוחי חוזר, המרחש בדרך-כלל בתוך 12 חודשים.
בארץ מדווחים כ-15,000 מקרים בשנה, מתוכם כ-3,000 נפטרים וכ-3,000 לוקים בשבץ מוחי חוזר. רבים מהלוקים בשבץ מוחי, נותרים עם פגיעה תפקודית.
מהן ההשלכות מבחינה פיזית?
במקרים רבים, שבץ מוחי גורם לנכות פיזית שבעטיה נאלץ החולה להיות מוגבל בביצוע פעילויות יומיומיות, בסיכון מוגבר לנפילות. בנוסף, אצל חולים אלה המערכת הקרדיו סקולרית (לב וכלי דם) מתאמצת בכל פעילות פיזית. לכן, מי שכבר סובל ממחלות רקע לבביות, עלול להיות בסיכון מוגבר לסיבוכים לבביים הקשורים במאמץ פיזי.

מהי ההשפעה של אורח החיים?

לאירוע מוחי ולמחלת לב כלילית, גורמי סיכון זהים הניתנים לשינוי. בין הגורמים: יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, עישון, חוסר בפעילות גופנית, השמנה וסוכרת.
עקב הסיכון המוגבר לאחר אירוע מוחי לפתח סיבוכים לבביים משניים ושבץ מוחי חוזר, פרק הזמן שלאחר האירוע מוחי חשוב במיוחד ליישום תוכנית לאורח חיים בריא, כדי למנוע אירוע חוזר. שילוב של שינוי מקיף באורח החיים, הכולל פעילות גופנית, תזונה מאוזנת, הפסקת עישון וטיפול תרופתי מתאים, חיוני למניעת מניעת אירועים מוחיים חוזרים ואירועי לב אקוטיים באנשים שכבר עברו שבץ מוחי.

פעילות גופנית לאחר שבץ מוחי

השפעתה המיטיבה של פעילות גופנית על הכושר הגופני ותפקודה של המערכת הקרדיו וסקולרית (לב וכלי דם) ידועה היטב. מחקרים מראים, כי עיסוק בפעילות גופנית אירובית, סדירה ומבוקרת, מקטין בכחצי את הסיכון למחלות אופייניות לעולם המודרני.
עבור אנשים שעברו שבץ מוחי, יש חשיבות רבה בביצוע פעילות גופנית מותאמת ומבוקרת, אולם לשם כך נדרשת הדרכה של אנשי מקצוע, בעלי ידע וניסיון בכל הקשור בתוכניות לפעילות גופנית באוכלוסיה זו.
באופן מסורתי, תוכנית השיקום של חולים לאחר שבץ מוחי, מסתיימת בתום מספר חודשים לאחר האירוע וזאת מכיוון שהיה נהוג לחשוב שרוב ואפילו כל התפקוד המוטורי שיכול להשתפר, משתפר בפרק זמן קצוב. ואולם, מחקרים שנעשו לאחרונה הראו, ששיקום אינטנסיבי מעבר לזמן המקובל היום, הכולל פעילות על מסוע, עם או בלי נשיאת משקל, מעלה את הכושר האירובי, והתפקוד התחושתי-מוטורי. בנוסף, הראו המחקרים, כי חולים שעברו שבץ מוחי, מסוגלים להעלות את הכושר הקרדיווסקולארי שלהם בסדר גודל דומה לזה של אנשים בריאים העוסקים באימוני סיבולת.
לדוגמא, במחקר שכלל חולים שעברו שבץ מוחי וסובלים מנוקשות של צד אחד של הגוף (המיפלגיה) הראה, כי שישה חודשי אימון אירובי על מסוע, הפחיתו באופן משמעותי את ההוצאה האנרגטית במאמץ תת-מקסימלי. הפחתה זו המשיכה עם התקדמות משך תקופת האימונים.
הנתונים מראים, שאימון אירובי והשיפור בכושר הקרדיווסקולארי, מאפשרים ביצוע פעילויות יומיות עם הוצאה אנרגטית פחותה, דהיינו המאמץ הנדרש מחולים אלו בביצוע פעילויות יומיומיות פוחת. עובדה זו משליכה באופן ישיר על תפקודם ועל איכות חייהם.
באופן דומה, מחקרים אחרים מראים שתוכנית אימונים הכוללת אימון אירובי, אימוני כוח וגמישות, שיפרה את הכושר האירובי, את הכוח ותרמה לעליית מסת השריר והורדת אחוזי שומן הגוף אצל חולים אלה.
מאידך, מחקר שבדק את המאמץ הקרדיווסקולארי היחסי בזמן טיפול פיזיותרפי וריפוי בעיסוק בחולים שעוברים שיקום מצא, שהזמן שבו חולים אלו מעלים את קצב הלב שלהם לטווח קצב המטרה הנדרש לאימון, הינו קצר ביותר ואינו מספק מאמץ וגירוי קרדיווסקולארי מספיק להפקת יתרונות מהאימון הגופני.

פעילות מומלצת

יש להתייעץ עם איש מקצוע: רופא ספורט, פיזיולוג של המאמץ או פיזיותרפיסט שקיבל הכשרה מתאימה לקבלת תוכנית אישית.
באופן כללי התוכנית צריכה לכלול:
  • פעילות אירובית (כגון: הליכה, מסילה, אופני רגליים נייחים, אופני ידיים נייחים וכדומה). יתרונות: מעלה עצמאות בפעולות יומיומיות, מעלה מהירות ויעילות הליכה, מעלה סיבולת לביצוע פעילויות גופניות ממושכות, מקטינה סיכון למחלות קרדיווסקולאריות;
  • כוח (מכשירי כוח, משקולות חופשיות, פעילויות עם נשיאת משקל). יתרונות: מעלה מסת שריר, שיווי משקל ויכולת לבצע פעילויות יומיומיות באופן עצמאי. כמו-כן, משפר גם גורמי סיכון למחלות קרדיו וסקולריות;
  • גמישות. יתרונות: הגדלת טווח התנועה, מניעת התכווצויות;
  • עצב שריר, פעילויות של קואורדינציה ושיווי משקל. יתרונות: שיפור רמת הבטיחות בזמן פעילויות יומיומיות.
  • תדירות ומשך האימון יקבעו בתוכנית אישית.
לסיכום, בנוסף לתפקידה של הפעילות הגופנית בהפחתת גורמי סיכון, הסיכון לאירועים חוזרים ולסיבוכים, החיסכון הכלכלי מוערך במיליוני שקלים (אשפוזים, ניתוחים, תרופות וימי היעדרות ממושכים מהעבודה).
למרות כל היתרונות הללו, בפועל, בניגוד לשיקום לאחר אירועי לב אשר מסובסד על-ידי סל הבריאות, חולים שעברו שבץ מוחי ומעוניינים לשפר את מצבם הבריאותי לאחר תקופת השיקום הראשונית, עדיין נאלצים לעשות זאת באופן פרטי.

הכותבת היא פיזיולוגית קלינית ומנהלת שיקום הלב במרכז O2 לבריאות הגוף והלב
תאריך:  21/03/2013   |   עודכן:  21/03/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פעילות גופנית לאחר אירוע מוחי
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
איילת, ניתן ליצור איתך קשר?
Gilad  |  3/04/13 21:14
 
- תגובה לגילעד
איילת ג  |  15/05/13 10:08
2
מומלץ להשתמש במכשיר כושר ביתי
yattikorl  |  4/04/13 15:27
3
מומלץ להשתמש במכשיר כושר ביתי
yattikorl  |  4/04/13 15:32
4
אירוע מוחי מאוד ל"ת
ענבל זחטר  |  13/10/17 15:49
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
גלית פרי
בצעו את עבודות הבית ליד משטח עבודה גבוה, שיאפשר עבודה בגב זקוף    כשאתם מרימים או אוספים חפצים מהרצפה עשו זאת בגב ישר ובברכיים כפופות וקרוב לגוף ככל שניתן    בצעו מתיחות בסוף הניקיונות
שולמית קיסרי
האישה שאהבה אופרות איטלקיות, כגון "הגברת עם הקמליות", הייתה מאושרת בוודאי לדעת כי הכינוי שלה מעתה הוא: הגברת עם החרציות    על תערוכת יצירותיה של מעצבת האופנה הדגולה לאה גוטליב ז"ל במוזיאון העיצוב בחולון
ד"ר שירי דניאלס
האינטנסיביות שבמפגשים המשפחתיים או לחלופין היעדרם, מציפים בנו לעיתים עוצמות רגשיות הדורשות התייחסות    על שולחן החג הפנימי שבתוכנו, ערוכים זה לצד זה גם ציפיות שלא התממשו, אכזבות, געגועים למה שהיה וחלף, עלבון, כעס וחשש ממה שצופן עבורנו העתיד
שרה שטרן-קטיעי
לרובנו חג הפסח נראה כך: הרבה מצות, מספר לא מבוטל של חבילות שי מלאות ממתקים וארוחות משפחתיות עמוסות כל טוב    במילים אחרות - קלוריות, הרבה קלוריות    אז איך בכל זאת מצליחים לשמור על תפריט מאוזן כלשהו ונמנעים משבירת הדיאטה בחג?
זכי הלר
לקראת פסח שיחול בשבוע הבא, במד"א מזהירים מהסכנות האפשריות במהלך הניקיונות, ההכנות והטיולים במהלכו    איך תימנעו מסכנות החג וכיצד תטפלו במידת הצורך? המדריך השלם לפסח
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il