X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
על-אף שממרחק יש לו ריח מצחין, יודעי דבר מתענגים על טעמו ומהללים את שמו. הטופו המסריח, שזכה לשמו לא בכדי, מאתגר את בלוטות הטעם
▪  ▪  ▪
שחור משחור - טופו מסריח בצ'אנגשה

חוויה קולינרית או עינוי סיני? אתם הולכים לתומכם ברחוב ולפתע מתגנב לנחיריכם ריח ביבים מצחין. עם זאת, להפתעתכם הרבה לא מדובר בבואש שהצליח להתגנב לרחובה של עיר, כי אם במאכל שיודעי דבר מתענגים על טעמו. על-אף שהאמרה הנודעת טוענת ש"על טעם ועל ריח אין להתווכח", הרי שנראה כי ריחו של המאכל דווקא לא נתון לוויכוח.
טופו מסריח (Chou doufu, בסינית: 臭豆腐), ששמו לא משתמע לשתי פנים, התברך בטעם ערב לחיך. יש לו גרסאות המשתנות ממקום למקום ולכן גם טעמו איננו זהה בכל רחבי סין. ניתן לאכול אותו קר, מאודה, מבושל או בדרך הנפוצה ביותר - מטוגן לצד רוטב חריף-מתוק. ניתן למצוא אותו גם בבייג'ין, שנגחאי, נאנג'ינג, צ'אנגשה ושאוסינג, אשר לכל אחת מהן דרך מיוחדת לטפל בטופו המיוחד. כך, למשל, בשאוסינג צבעו זהוב-צהוב ואילו בצ'אנג-שה, בירת חונאן, הוא זוכה לגוון שחור.
כיום נמכר המאכל בעיקר בשוקי לילה או בצדי הדרכים, מאפשר לעוברי האורח לחטוף ארוחה קלה בשגרת היום העירונית. במקביל, ניתן להתענג על טעמו (וריחו) גם במסעדות. בישראל, לעומת זאת, קשה למצוא את המוצר על מדפי החנויות. משה ולך ממושב גן שומרון הוא הישראלי היחיד כיום שעוסק בהכנת טופו מסריח כדת וכדין.
מעז יצא מתוק
יש מספר גרסאות לסיפור המתחקה על אודות יצירתו של הטופו המסריח. אחד מהם מספר כי בזמן שלטונו של קיסר שושלת צ'ינג, קאנגסי, הגיעה לבייג'ין ווָאנְג גֶ'ה-חֶה (Wang Zhihe, בסינית: 王致和). הוא קיווה להיבחן בבחינות הקיסריות ולהתמנות לפקיד בשלטון הקיסרי. לדאבת ליבו, הוא נכשל בבחינה אך החליט להישאר בבירה ולשקוד על לימודיו. על-מנת לפרנס את עצמו, הוא החל למכור טופו ברחובה של עיר. באחד מימי הקיץ נשאר עם כמות גדולה של טופו שלא הצליח למכור, הוא מיאן לזרוק אותה ובחר לייבשה תחילה באור השמש ולאחר מכן הטמינה בתוך כד. עם הזמן הוא שכח מהעניין והקדיש את כל מעייניו ללימודים.
עם בוא הסתיו הוא נזכר לפתע בטופו שהושם אחר כבוד בכד. הוא פתח את מכסה הכד ולנחיריו הגיע ניחוח מצחין, צבעו של הטופו השתנה לאפור כהה אך אף על-פי כן טעמו היה כצפיחית בדבש. שכניו ומכריו שטעמו מהמאכל החדש היללוהו ושיבחו את וואנג על גילויו הקולינרי. הוא החליט להשאיר מאחור את הציפיות למשרה ממשלתית, וגמר אומר בליבו להקדיש את חייו לטופו. עסקיו שגשגו ובשלהי שושלת צ'ינג אף הובא המאכל לפני הקיסרית העוצרת צְה-סִי. לאחר שטעמה ממנו החליטה גם להכניסו לתפריט הקיסרי.

פורסם במקור: CRI online - הרדיו הבינלאומי של סין / עריכה: עמית אלעזר, סו ג'יה
תאריך:  02/06/2013   |   עודכן:  02/06/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יורם דורי
בית שגאל לימדנו כי השיגעון היהודי לדעת, הרצון האולטימטיבי להשתפר יחד עם מה ששמעון פרס מכנה אי שביעות הרצון הגנטית חשובים פי כמה מהתנאים הסביבתיים. עושר רוחני חשוב פי כמה מזה הכמותי ועובדה זו קיבלה חיזוק נוסף בלימוד ויטבסק
עליס בליטנטל
קוראז' (אומץ) מאזכר את "אמא קוראז'" של ברכט    אך ג'ורג' טאבורי (נולד 1914, נפטר 2007) כותב מחזות נוקבים עוד יותר מברכט, או מכל אחד אחר שכתב על השואה    מחזהו "הקוראז' של אמא" העולה כעת בתיאטרון תמונע, נכתב מקרעי לבו, מנתח חייו שהשואה הייתה חלק מגורל משפחתו
חיים נוי
דרמה בריטית על קורות משפחה שאינה יודעת לתקשר ולהציל את בתם - תיאטרון הספרייה
אורנה ליברמן
סיפור תמר ויהודה בראי מילותיו    תמר, היושבת בפתח שתי עיינות, בצומת היקום שבו נבדלו המים, צדיקה המתחזה בכורח הנסיבות לקדֵשה, חוזה בפלא הבריאה
ראובן לייב
מסעדת הבשרים התל אביבית "פריים גריל" מוכיחה שוב שניתן להפיק מה"אדום-אדום" מעדנים שאינם נופלים באיכותם ובטעמם מאלה המוגשים במסעדה שאינה מקפידה על הלכות הכשרות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il