X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
תמר שרייגר דיאטנית קלינית   |  אחלה אכילה
מסקר שערך משרד הבריאות עולה שצריכת מלח אצל מבוגרים גבוהה מן ההמלצה: אנשים צורכים כשמונה גרם בממוצע ונשים כשישה גרם בקרב בני-נוער הנתונים יותר מדאיגים: בנות צורכות פי 2 מהכמות הרצויה והבנים כמעט פי 3
▪  ▪  ▪
כ-2/3 מהמלח בתפריט, מקורו ממזון מתועש [צילום: פלאש 90]

משרד הבריאות הודיע לפני כשלושה חודשים על מיזם לאומי להורדת כמות הנתרן שאנחנו צורכים. כידוע, צריכה גבוהה של מלח, קשורה למחלות שונות כגון: יתר לחץ דם, התקפי לב, שבץ, התפתחות אבני כליה ועוד.
מלח ונתרן הם לא אותו דבר בדיוק. מלח הוא תרכובת כימית של נתרן וכלור. בחישוב גס, 1,000 מ"ג (גרם 1) של נתרן שווה כ-2.5 גרם (כחצי כפית) מלח.
ההמלצה לצריכת נתרן למבוגרים היא 1,500 מ"ג או 3.7 גרם מלח (כ-3/4 כפית). כאשר הגבול המירבי הוא 2,000 עד 2,400 מ"ג נתרן או כ-6-5 גרם מלח (באריזות מזון מציינים את כמות הנתרן).
מסקר שערך משרד בריאות עולה, שצריכת מלח אצל מבוגרים, גבוהה מן ההמלצה: אנשים צורכים כשמונה גרם בממוצע ונשים כשישה גרם. בקרב בני-נוער הנתונים יותר מדאיגים: בנות צורכות פי שניים מהכמות הרצויה והבנים כמעט פי 3.

המלצות להורדת המלח בתפריט

מהם מקורות המלח בתפריט שלנו?
כ-2/3 מהמלח בתפריט, מקורו ממזון מתועש / מעובד. לכן, מומלץ להפחית את כמות האוכל המתועש והמעובד בתפריט (יש לזכור שאם אוכלים אוכל מתועש / מעובד, אז רק "פעם ב...", ולא באופן יומיומי).
שאר המלח בתפריט שלנו, נמצא באוכל באופן טבעי ומוסף בבישול ובשולחן. כמובן, שאוכל טבעי גם מכיל סיבים, ויטמינים ומינרלים כגון אשלגן ומגנזיום.
(זמן הסתגלות: אם עד עכשיו אכלתם אוכל עם מדית המלחה גבוהה יותר, קחו בחשבון שיקח שבוע או שבועיים עד שתתרגלו לטעם החדש).
כדי שנוכל להחליט החלטות נבונות לגבי אוכל, להלן כמה דוגמאות של תכולת נתרן באוכל מתועש / מעובד ובאוכל טבעי.
לדוגמה: 100 גרם קורנפלקס מכיל 474 מ"ג נתרן. לעומת זאת, 100 גרם גרעיני תירס מכיל כ-70 מ"ג נתרן. 100 גרם חטיף צ'יפס (וחטיפים מלוחים אחרים) מכיל כ-450 מ"ג נתרן (וכמות גדולה של שמן) ו-100 גרם תפוח-אדמה אפוי ללא תוספת מלח, מכיל 12 מ"ג נתרן.
מוצרי מזון מאוד נפוצים שמכילים כמויות אדירות של מלח, הם נקניקים (מלבד מוצרים מופחתי נתרן) נקניקיות ומוצרי סויה קפואים.
בניגוד למזונות אלה, מלפפונים חמוצים וזיתים, הם דוגמאות של מאכלים מעובדים / כבושים. מה שמבדיל אותם מאוכל מתועש הוא שהם מזונות טבעיים שהוכנו לאכילה בשיטת כבישה, כלומר על-ידי הוספת מלח או חומץ.
100 גרם מלפפונים חמוצים, מכיל מעל 1,000 מ"ג נתרן ומלפפון טבעי באותו משקל מכיל 2 מ"ג נתרן. לכן, נמליץ להכניס את המאכלים הללו בכמויות קטנות יחסית כ"תיבול".
רטבים קנויים מכילים מאות ואף אלפי מ"ג של נתרן (ובדרך-כלל גם לא מעט סוכר). הדוגמה הכי בולטת היא רוטב סויה (ניתן לרכוש רוטב סויה מופחת נתרן). לכן, מומלץ להכין רוטב ביתי טעים, מזין ודל במלח.
להלן מתכון לרוטב עגבניות ביתי:
מצרכים: (לסיר בינוני): בצל גדול קצוץ, 1/2 1 כוסות עגבניות מרוסקות (אם יש עגבניות רכות בבית מומלץ להוסיפן לרוטב), 1/2 1 כוסות רסק עגבניות, 1/2 1 כפיות אורגנו, כפית בזיליקום, שתי שיני שום כתושות, חצי כפית מלח.
אופן ההכנה: מחממים בסיר שתי כפות שמן זית ומטגנים בו את הבצל כארבע דקות. מוסיפים את העגבניות, הרסק, התבלינים ו-2-1 כוסות מים. בוחשים היטב. מביאים לידי רתיחה ואחר-כך מנמיכים ומבשלים כ-40-30 דקות. יש לבחוש מדי פעם.
לסיכום, אנחנו באחלה אכילה ממליצים לאכול אוכל טבעי מכל קבוצות המזון, ולהפחית ככל האפשר באוכל מתועש. אוכל טבעי מעובד יכול להוות "תיבול" בתפריט.

הכותבת היא דיאטנית קלינית באחלה אכילה
תאריך:  29/07/2013   |   עודכן:  29/07/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מלח: כל המפחית הרי זה משובח
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
מלח
S.G  |  30/07/13 10:45
 
- לא להימנע ממלח - חשוב לקרוא
עמוס שנער  |  2/08/13 12:56
2
ברסק ובעגבניות המרוסקות
פוריה  |  3/08/13 11:48
 
- לפוריה
עמוס שנער  |  4/08/13 22:01
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עליס בליטנטל
בבית האמנים ברח' אלחריזי בת"א מצויה הסדנה להדפסים אמנותיים, שמנוהלת בעשור האחרון ע”י איליה וטינה בוגדנובסקי.. לאחרונה עברה הגלריה A.P לניהולו של האמן וצלם הטלוויזיה איציק חנית, שאצר את התערוכה הראשונה לחברים הקבועים בסדנה, עם מיטב יצירותיהם
חיים נוי
הקאמרי ותיאטרון חיפה    לרקוד עד כלות הכוחות    הריאליטי הראשון בעולם הבידור האכזר
עליס בליטנטל
"סיפורו של סוס" מאת מרק רוזובסקי, על-פי סיפורו של לב טולסטוי, עובד ובוים בצורה מזהירה על-ידי אורי אגוז, בביצוע המחזור המסיים כעת את לימודיו בסטודיו ניסן נתיב בירושלים
יואב יצחק
עו"ד רן רייכמן מסייע לעו"ד יוסי כהן להטעות לקוחות, בכך שהוא מאפשר לו לעשות בפרסומיו שימוש בלתי חוקי בשמם של עורכי הדין ממשרדו    רייכמן מיתמם ומציג שורה של נימוקים כוזבים ומופרכים
רותם כבסה
בעמותת נגישות ישראל פנו למשרד המשפטים בטענה על ליקויי נגישות בפרויקט המטרונית שבו הושקעו 1.3 מיליון שקלים    ביום שלישי יתקיים סיור שיבדוק את נושא ההנגשה, רגע לפני שהיא יוצאת לדרך
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il