X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ארבעים שנים חלפו להן מאז המלחמה, אך הזכרונות נותרו טריים [צילום: בני הרטמן]
טנקיסטים, לוחמים ומפקדים נזכרים
כל אלו התאספו כדי לשמוע תמציתו של תחקיר מיוחד שערך ההיסטוריון מנחם בן-שלום על פעילות חטיבת השריון 600 במלחמת יום הכיפורים בין ממצאי התחקיר: פקודות לא מלאות, היעדר מודיעין קרבי ועוד
סגל מדור תותחנות מתפקד
יורם דורי
45 שנים פלוס-מינוס משירותנו במדור תותחנות בג'וליס ערכנו מפגש מדריכים מרגש בבית החייל בת"א, בו העלינו חוויות מפעם וגם זכרנו את חברינו שאינם עמנו עוד
לרשימה המלאה

השבוע השתתפתי במפגש ייחודי מרגש ובעיקר מרתק שהתקיים בלטרון. יחד עם עשרות טנקיסטים לשעבר, לוחמים ומפקדים בדרגות הביניים של חטיבת השריון 600 במלחמת יום הכיפורים ומפקד החטיבה אל"מ (במיל.) טוביה רביב, התאספנו כדי לשמוע תמציתו של תחקיר מיוחד שערך ההיסטוריון מנחם נחצ'ה בן שלום על פעילות החטיבה במלחמת יום הכיפורים.
119 מחיילי החטיבה נפלו במלחמה ונחצ'ה מקדיש כבר מספר שנים למחקרו ההיסטורי. זהו מחקר מיוחד במינו המשלב מסמכים והקלטות רשתות הקשר של החטיבה והאוגדה בימי המלחמה, ועדויות אישיות של הלוחמים ושל אנשי אגף הנעדרים בצה"ל שאיתרו נופלים וטנקים שהושארו בשטח במהלך הקרבות.
המחקר שהוצג עסק בשלושה פרקים עיקריים: מלחמת המגן בסיני, בעיקר 10-9 באוקטובר, מבצע ההטעיה רחב ההיקף ב-16-15 באוקטובר, והקרב ההירואי רב-הנפגעים על מוצב מיסורי לשם הרחבת המסדרון המוביל לאזור הצליחה. המחקר שטרם הושלם, יעסוק, כנראה, גם בפעילויות נוספות של החטיבה, ובהן הגרירה המוצלחת של גשר הגלילים למים, כיבוש צומת טרטור לקסיקון, פינוי עשרות חללי צנחנים מהחווה הסינית ובלימת הסתערות שריון של הצבא המצרי.

לא שוכחים לפרטי פרטים

הממצאים במחקר אינם קלים לעיכול אצל מרבית המשתתפים. ארבעים שנים חלפו, אבל הבקיאות בנעשה בשטח בזמן המלחמה של כולם מדהימה. גילאי 60+ זוכרים שמו של כל ציר ושמה של כל גבעה במפת הקוד סיריוס. אין מי ששכח היכן עמד מתחם טלוויזיה ומאיזה כיוון הסתערו עליו. מאיפה ולאן הוביל ציר עכביש, מי היה באיזה טנק במארב שלתוכו נפלה פלוגה ב' של גדוד 407 בצומת טרטור לקסיקון. גם שמות הנופלים עולים, ללא הרף, בלחשושים שבשורות הקהל.
בן-שלום ההיסטוריון, שגם הוא לחם בשורות החטיבה, עשה מאמצים עילאיים שלא להישמע כחכם לאחר מעשה וכמי שמותח ביקורת על פעילות המח"ט או מפקדי הגדודים. לפני כל הצגת עובדה המעידה לכאורה על כשל פיקודי כלשהו, הוא התנצל שוב ושוב. "אלו העובדות שמצאנו, ייתכן שהמציאות הייתה שונה. ייתכן שחייבה התנהלות כפי שהייתה".
הממצאים אינם קלים לעיכול. פרט למחדל הקשה של סירוב ישראל ליוזמת שלום מצרית ערב המלחמה כמתואר בספרו של יגאל קיפניס 1973, ופרט למחדל המודיעיני של ערב המלחמה, ובנוסף לעובדה שטנקי החטיבה, ברובם, היו במהלך תהליך הסבה ונמצאו מפורקים בחלקם ובלי מקלעים, מצא בן-שלום לא מעט בלבול, פקודות לא מלאות, היעדר מודיעין קרבי ועוד כשלים שנראים ככשלים במבט לאחור וייתכן שלא היו כאלו בזמן אמת, או אולי היו מחויבי המציאות כפי שהייתה. על זה נאמר: דברים שרואים מכאן לא רואים משם.

קריסת תורת הלחימה הצה"לית

דבר אחד עולה בבירור מהמחקר. אומץ הלב, הנחישות, הדבקות במטרה, המקצועיות הטנקאית והרצון לעמוד במשימות היו מעל ומעבר לכל דמיון. גם אם היעדים שהוצבו היו, לעתים, חסרי הגיון, גם אם סדרי הכוחות שעמדו מול החטיבה היו גדולים פי כמה (משלב מסוים מנתה החטיבה רק שני גדודים וגם הם אחרי שספגו אבדות רבות כאשר כוח האויב היה דביזיוני ויותר) הלחימה הייתה מופתית.
אין ספק כי התייצבות חטיבה 600 בסיני, בסמוך לתעלה, לשם נסענו על שרשראות הטנקים משדה תימן וממחנה נתן שליד באר שבע יומיים אחרי פרוץ המלחמה, תרמה תרומה משמעותית לעצירת הצבא המצרי בסיני. הכוחות הסדירים שהחזיקו בקו התעלה, נכתשו כמעט לחלוטין. המעוזים שיוועו לעזרה שלא הגיעה. חיל האוויר ספג אבדות קשות מהטילים המצרים וכל תורת הלחימה הצה"לית שנבנתה במשך שנים לבלימת מתקפה מצרית בגזרת התעלה, קרסה לחלוטין. בנוסף היחסים הבינאישיים בין הרמטכ"ל לאלוף הפיקוד ולמפקד האוגדה (אריאל שרון) היו קשים והפריעו מאוד לניהול המלחמה.
על-פי בן-שלום, גם קרב ההטעיה הגדול שערכה החטיבה היה בעל משמעות רבה ואיפשר ליחידות שריון אחרות להגיע כמעט באין מפריע לאזור שנקבע לצליחה - מוצב מצמד. צליחה שקבעה במידה רבה את תוצאות המלחמה.

מחיר דמים כבד מאוד

הצגת הקרב להרחבת המסדרון אל התעלה - הקרב על מיסורי - הייתה הקשה ביותר לעיכול. קרב זה היה לדעת המח"ט ומפקדים בכירים אחרים, תוצאה של פקודה שגויה, בלשון המעטה (כדי לפגוע במשפחות הנופלים איני משתמש במילים בהן תיארו המפקדים הבכירים את הפקודה לצאת לקרב זה). עיוורון פיקודי ברמת הפיקוד או האוגדה הם שהביאו את החטיבה להילחם על מתחם מצרי ענק, מבוצר היטב, שורץ אנשי חיל רגלים מצרי, מצוידים במיטב הנשק האנטי טנקי ומולו חטיבה שאחד מגדודיה נגרע ממנה, ושני האחרים כבר סבלו אבדות לא קלות בימים שקדמו.
כל זה, בנוסף לעובדה שלחלק מהטנקים לא היו מקלעים המיועדים להתמודדות נגד כוחות חיל רגלים והתחמושת הכבדה - הפגזים - אף היא הייתה פגזים חודרי שריון המיועדים לקרב של שריון בשריון, ולא נגד חיילים מחופרים בשוחות אישיות. על-אף התנאים הקשים ולמרות אומץ הלב והנחישות שהפגינו החיילים המצרים, הצליחה החטיבה להרחיב את המסדרון מ-4.5 קילומטר ל-11 קילומטרים, אם כי במחיר דמים נורא של עשרות הרוגים, נעדרים רבים, שבויים ופצועים. אחד הגדודים, 410, סיים את הקרבות עם שלושה טנקים תקינים בלבד.
בקרבות החטיבה איבדתי רבים מחבריי הקרובים. את משה מילדינר, את זאביק אורפז, את מוטי קורב, וכן את מפקד הטנק שבו לחמתי בחלק מהמלחמה, את אילן קיטאי מנוה ים.

והכאב עודנו חי וקיים

ארבעים השנים שחלפו לא הקהו ולו במעט את הטראומה הקשה של המשתתפים, ואני חייב לומר גם לא את שלי. מלחמה ארורה שבאה לנו בהפתעה בעודנו בתחילת חיינו המשפחתיים והמקצועיים.
היינו קבוצת אזרחים צעירים, ואנוכי בתוכם (רק שנתיים מהשחרור מהצבא הסדיר), שנקרענו מבתינו וממשפחותינו ביום הכיפורים. היו בינינו מי שעזבו הורים. היו מי שעזבו רעיה חדשה והיו מי שגם השאירו תינוק קטן (כמוני) בבית. נקראנו להילחם בלי לדעת האם ומתי נחזור. היינו קבוצת מילואמניקים צעירה. בוגרי מלחמת ההתשה, מנוסים בלחימת שריון. בחלקנו מדריכי תותחנות טנקים ונהיגת טנקים. מקצוענים לעילא ולעילא.
לרשותנו עמדו הטנקים החדישים ביותר של צה"ל של אותה עת, M60A1. טנקים שהגיעו רק שנה קודם לכן ארצה כחלק ממסע רכש של ראש הממשלה דאז גולדה מאיר. היינו קבוצה צעירה שכל עתידה היה לפניה. מי שתכנן להיות גניקולוג, מי שרצה להיות ארכיטקט, מי שלמד להיות מהנדס ומי שרצה להמציא משחקים. כולם הכירו מקרוב את כולם. את מי שחזר ואת מי שלא זכה. הכאב על האובדן גדול ואיתו גם כעס. אך היה באוויר במפגש בלטרון משהו מיוחד. משהו שלא ניתן להסבירו במילים. יש המכנים זאת אחוות לוחמים או רעות, ואולי יש לתופעה שם אחר. משהו שיוצא מהקרביים ומשתלט על הראש. משהו שלא נותן לכאב לנצח. משהו שלא מאפשר לכעס להשתלט. משהו שהשאיר את כולנו עם זיק של תקווה.

תחקיר מלחמת יום הכיפורים חטיבה 600 - דיון מפקדים
הכותב שירת כתותחן טנק בחטיבה 600 במלחמת יום הכיפורים.
תאריך:  23/08/2013   |   עודכן:  28/08/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טנקיסטים, לוחמים ומפקדים נזכרים
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
מרגש מאוד
דוד מיהוד  |  23/08/13 14:11
2
היי יורם אתה ההיסטוריון האמיתי
סמי לאונוב  |  23/08/13 16:49
3
כנס לטרון
חני כהן אורון  |  24/08/13 14:33
4
מרגש
יונה מירושלים  |  25/08/13 09:02
5
שקר זדוני. יחסי ציבור לאויב.
חגא  |  25/08/13 19:31
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שולמית קיסרי
הספר החדש של פרופ' דן אריאלי, "האמת על באמת", מלא דוגמאות על שקרים ושקרים "לבנים", עבירות על החוק, ובעיקר - איך רוב האנשים בטוחים שהם סמל היושר ובעצם מבלפים על ימין ועל שמאל
טובה ספרא
במבחן התוצאה בשטח, ההסכם שלנו עם מצרים נשמר, חי, קיים ובועט    היו רגישים יותר בתוך מערכות היחסים, הקשיבו לפני שתתבטאו בחוסר סבלנות    מידע כוזב מגיע במהלך השבוע ועלול להטעות אתכם בתהליך קבלת החלטות אישיות, כלכליות וחברתיות    תחזית אסטרולוגית שבועית: 30.8.13-23.8.13
דרור אידר
ערפאת נהג להשוות בין הסכם אוסלו להסכם חודייביה, שחתם מוחמד עם תושבי מכה    מבחינתו, שני ההסכמים נחתמו כדי להפר אותם - מעמדה חזקה יותר    טור במלאת עשרים שנה להסכם אוסלו
ראובן לייב
השבוע האחרון של חודש אוגוסט הוא תור הזהב של התייר הישראלי, שנפשו יוצאת אל מעבר לים. תעריפי השהות צונחים אז בגדול, וגם השלווה והרוגע תופסים את מקומם של ה"הו-הא" מן העונה הבוערת
לאה טרן
"גלוריה" - לא סרט גדול, אך בזכות השחקנית הנפלאה שווה לראותו    עבודות התערוכה "זמן קצוב" בגלריה בנימין מעלות הרהורים ותהייה באשר לזמניות הקיום ולתהליכי ההתכלות    תערוכה נודדת חדשה במוזיאון המומה בניו-יורק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il