X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
נוה צדק - כתובת הסופרים [צילום: הרצל ובלפור חקק]
צדק עם נווה צדק
סיור של סליחות בנווה צדק, מפגש עם אחוזת בית, עם מייסד השכונה אהרון שלוש, עם ש"י עגנון וסופרים שגרו בשכונה, וכמובן פיוטי הסליחות. קום בן אדם, מה לך נרדם!
חורבת בית כנסת מראות הסולם [צילום: הרצל ובלפור חקק]

בית כנסת שלוש [צילום: הרצל ובלפור חקק]

סיפור בתי הכנסת בשכונת נווה צדק הוא סיפור שקושר בינינו כאן ועכשיו לבין ראשית היישוב בתל אביב, העיר העברית הראשונה. אנו מסיירים בעיר שבראשיתה קראו לה "אחוזת בית" ובאוויר כבר מהדהדים פיוטי "אדון הסליחות".
הגעה לנווה צדק בימי אלול מחייבת מבוא קטן על אותה 'אחוזת בית' – ונפתח בדבריו של דייר השכונה בעבר הסופר ש"י עגנון ברומן הישראלי "תמול שלשום". סיפור שמתרחש במתח שבין יפו לירושלים: "נתלקטו כשישים איש ועשו להם חברה, וקראו לאותה חברה אחוזת בית, על שום שכל אחד ביקש לעשות לו בית בארץ אחוזתנו". נצא, אם כך לסיור, כמי שמבקש לו בית בארץ אחוזה.
אנו ברחוב נווה צדק פינת ר' שלום שבזי, ובאזננו מתנגן הפיוט "אקווה חסדך" של הרב שבזי:
שְׁלַח יִשְׁעָךְ לְעַם קֹדֶשׁ נְדוּדִים
בְּקוֹל שׁוֹפָר תְּקַבֵּץ הַפְּרוּדִים
לְהָבִין סוֹד בְּתוֹךְ אוּזָל צְמוּדִים
בְּסֵפֶר מִלְחֲמוֹת אֵל חַי גְּדוּדִים
אֲקַוֶּה חַסְדְּךָ שׁוֹכֵן מְעוֹנִים
לְהַר צִיּוֹן תְּשִׁיבֵנוּ נְכוֹנִים
שְׁכִינָה חוֹפְפִי עַל הַגְּאוֹנִים
בְּלָמְדָם דּוֹבְבוֹת שִׂפְתֵי יְשֵׁנִים
בתי הכנסת בנווה צדק לא שכחו צור מחצבתם. מרגישים כאילו אוויר ירושלמי של סליחות הגיע עד לכאן. נווה צדק מגישה עיר קודש, בתיה לובשים הוד והדר לקראת חגי תשרֵי. סיפור בתי הכנסת קשור בשמותיהם של האבות המייסדים של השכונות בתל אביב, ועיקר האור נופל על "התל אביבי הראשון", הלא הוא אברהם שלוּש.
למטה מן הגזוזטרא
בתי הכנסת בנוה צדק משמיעים קולות של היסטוריה מעבר למנגינות של התפילות הערֵבות. כשאנו מתקרבים לימים הנוראים, יש הוד של קדושה שמשווה לבתי הכנסת כאן מראה מיוחד. בכל פרק העוסק בדברי הימים של תל אביב, העיר העברית החדשה, יש מקום של כבוד לאברהם שלוּש. האיש היה מנכבדי העיר, יליד אוראן שבאלג'יר.
מדובר במשפחה ותיקה, ובית הכנסת שבנתה היה אות ומופת לדרכה של המשפחה בייסוד העיר. משפחת שלוּש התיישבה ביפו בשנת 1840, בקרב קהילה יהודית קטנה ומצומצמת. אהרון היה בנו של ר' אברהם, ובמשך השנים הפך לאיש עסקים, אך היה מקורב מאד לרבנים ולחכמים. ביתו שימש מרכז לאישי ציבור יהודים וכן גם כתלמוד תורה. בשנת 1867 הקים במקום בית כנסת.
יחד עם חיים אמזלג ויוסף ביי מויאל, עסק אברהם שלוש ברכישת קרקעות מחוץ לתחומי העיר, עליהן הוקמו השכונות: "נוה צדק", "נוה שלום", "מחנה יהודה", "מחנה יוסף" ועוד. אברהם שלוש רכש גם את הקרקע לשם התקנת בית קברות יהודי.
בית אהרון שלוש כלל בתחילה רק שני חדרים, מאוחר יותר הוגדל השטח המקורי ונוספו לו חדרים, תוכננה ונבנתה החצר הפנימית, גינה וחומה הועמדו לה מסביב. לחצר הבית הועבר בית הכנסת, שנוסד קודם לכן ביפו. מכאן היה יוצא שלוּש יום יום בכרכרה רתומה לשני סוסים אל חנותו שביפו. כאן גדלו ונישאו שני בניו ומכאן יצאו אל בתיהם החדשים בתחילה בשכונת "נווה צדק" ואח"כ ב"אחוזת בית".
"בית שלוש" שובה את העין במראהו הקסום ובנופך העתיק שלו. לבית שתי קומות, והוא מוקף חומת אבן גדולה. בחצר הבית עץ אקליפטוס כבן 85 שנה. קולות המתפללים חולפים באוויר התל אביבי זה שנים, והם בוודאי אצורים בגזעו של העץ.
איננו שוכחים להציץ בצאתנו מבית שלוש לבית ממול, שם גר בצעירותו (1912-1909) ש"י עגנון, וברומן "תמול שלשום" יש תיאור המרפסת של חמדת, אחד מגיבורי הרומן. כך כותב ש"י עגנון: "בייחוד חביבה עליו גזוזטרא קטנה זו שלפני החדר, שצופה לתוך הבקעה שהרכבת עוברת שם...ולמטה מן הגזוזטרא גינה קטנה נטועה ולימון צומח בה ובור מים יש שם, וכל החצר מוקפת חומה".
דור של כפויי טובה
ממש עכשיו מולנו בית הכנסת של משפחת שלוש. הבית צמוד אל חומת האבן בהצטלבות רחוב שלוש עם רחוב אמזלג. בפינה הדרום מזרחית של החצר קבועה טבלת זיכרון, כדוגמת אלה שנקבעו על חלק מאתריה של נווה צדק.
בחצרות השכונה מפוזרות כתובות הקדש שונות, וכך גם בקיר החיצוני של בתי הכנסת. הפיוט מכה בלב ואינו מרפה, ומי שילך מנוה צדק לכיוון מערב, ישמע את רחש גלי הים. רחש גלים שזור ברחש פסוקים...
בתוך רחובות השכונה אנו מגלים בתים שהיו פעם בתי תפילה, ולמרבה הצער שָבתו בהם ניגונים ותפילות. נלך לבית הכשרת היישוב ברחוב אריה שנקר 2. נראה מולנו בית שאבניו חוּמות. כאן עמד בעבר בית כנסת "אור זורח" שהקים ר' זרח ברנט, שמוכר לכולנו משירו של יורם טהרלב "הבלאדה ליואל משה סלומון". האור עודנו זורח על האבנים החומות, אך בית הכנסת אינו עוד. ש"י עגנון הציב לו יד ברומן "תמול שלשום", שמשובצות בו דמויות היסטוריות בצד דמויות בדויות דוגמת יצחק קומר, גיבור הרומן. וכך כשנתקל יצחק קומר בר' זרח ברנט, , הוא תמה לגביו:
"שָאל יצחק את חמדת, מי הוא ר' זֶרח זה? אמר לו: הלוא הוא רבי זרח ברנט מבוני מאה שערים בירושלים ומבוני פתח תקוה ומבוני יפו. כשעלה רבי זרח ליפו קודם שהלך לפתח תקוה, לא מצא כאן מניין של אשכנזים, ולאחר שהוכרח לצאת מפתח תקוה, שראה שאינו יכול להתפרנס מעבודת אדמה, הלך ליפו ולקח לו קרקע ובנה בתים ועשה יישוב".
בנווה צדק עמד גם מלון ובית הקפה של מַלכּוֹב, יהודי חרדי וכותב דברי ספרות, וגם הוא דמות היסטורית המשובצת ברומן של עגנון' ודמותו נחקרה על-ידי פרופ' נורית גוברין ( בספרה "דבש מִסֶלע", הוצאת משהב"ט 1989, וכן בספרה "כתיבת הארץ", עמ' 444). ברומן של ש"י עגנון אומר מלכוב על ברנט:
"אמר מלכוב: דור של כפויי טובה, שאינו מכיר את בוניו. אלמלא רבי זרח וחבריו לא היה לכם כאן אפילו מקום ללון. אתה מכיר את עסקנסקי ואת עסקנוביץ ואת עסקנסון שבאו לְשולחן מתוקן ואוכלים ממה שהכינו להם אחרים ומקבלים שׂכר על האכילה".
פוסע בעקבותיו
סמוך למבנה זה עומד ברחוב אלעזר 5 בית כנסת "שערי תורה", בית הכנסת שבו התפלל הרב האשכנזי הראשון בארץ ישראל , ר' אברהם יצחק הכהן קוק (שגר אז לא רחוק משם ברחוב אחוה 21). בית המדרש שערי תורה היה גם בית מלאכה, כיוון שהרב קוק היה שותף לתפיסה שיש להתפרנס ממלאכה בארץ הקודש ולא לחיות מכספי "החלוקה". על דלת הברזל רואים תגליף של משולש, מחוגה ופטיש, וכתוב: במש"ת. כלומר: בית מלאכה שערי תורה. בתוך תגליף של לוחות הברית מסורטטים שני נְבלים על מיתריהם. בצד לימוד תורה הטיף הרב קוק לצֹאן מרעיתו בבית הכנסת להתפרנס מעבודת כפים.
נחום גוטמן בספר זכרונותיו "בין חולות וכחול שמים", שנכתב מפיו על-ידי הסופר אהוד בן עזר, מסַפר שעגנון היה בביתם (ביתו של הסופר ש' בן ציון, אביו של נחום גוטמן), ומשם יצאו הסופרים להתפלל מנחה בבית הרב קוק:
"כמה מן הנוכחים התנגדו, גם ברנר היה בין המתנגדים. בכל זאת קמו עגנון ור' בנימין ואז"ר ויצאו בקבוצה והלכו אל בית הרב קוק ואחר כך ליווהו לבית הכנסת...ברנר לא הלך עימם, אלא צעד במרחק מה מאחוריהם, כשהוא מכניס כפות רגליו בדיוק בעקבות פסיעותיו של הרב קוק....זה עשה עליי רושם גדול. חשבתי אומנם שזה ילדותי, ועם זאת ראיתי בכך כמין סֵמל...וכשהיה הרב קוק הולך לבית הכנסת, הייתי בכוונה צועד מאחוריו ומשקיע גם אני את כפות רגליי בעקבות רגליו".
ממרחק זמן מפעים לראות קֶשר בין סופרים חילונים ובין הראי"ה קוק, ומפעים לראות עד כמה הם חשו צורך להניח כפות רגליהם בטביעות רגליו בחול של הרב קוק.
לא רחוק משם ברחוב שמעון רוקח 18 עדיין עומד בית הכנסת של המקובלים "מראות הסולם", והוא חרב ועזוב. זה היה בראשיתו בית הכנסת של הרב יעקב גולדמן. גיבורו של עגנון, יצחק קומר, פוגש כמובן גם את ר' יעקב גולדמן:
"ושוב ניתק ליפו זו ולשכונה זו שהוא דר בה, ור' יעקב גולדמן בא וקורא לו, והם מטיילים כאחד, כדרך שהיה מטייל עם זקני עירו. אין ר' יעקב גולדמן מדבר דברי חקירה ולא דברי חסידות, שמימיו לא נסתכל אפילו במורה נבוכים, והחסידים הם בעיניו בכלל המגשימים, שתולים עיניהם בממוצע. אבל הוא מציע לו פשט במשנה ומברר לו ספֵקו אם יפו נתקדשה בקדושת הארץ..."
אך נווה צדק אינה רק פיוטי תפילה. כאן במקום הזה חיו ופעלו סופרים שהציבו את היסודות לתרבות העברית ולאגודת הסופרים העברים. לא רחוק מבית כנסת "מראות הסולם" עמד "בית הסופרים", שגרו יוסף אהרונוביץ , עורך "הפועל הצעיר" ורעייתו הסופרת דבורה בארון. תקופה מסוימת גם י"ח ברנר גר שם. היום פועל בבית זה מוזיאון נחום גוטמן. שנה טובה!

בית משפחת שלוש [צילום: הרצל ובלפור חקק]
אבנר צדוק שופר [צילום: הרצל ובלפור חקק]
כתובת בית ש"י עגנון [צילום: הרצל ובלפור חקק]
בית ש'י עגנון מול בית שלוש [צילום: הרצל ובלפור חקק]
כתובת לזכרו של שלוש [צילום: הרצל ובלפור חקק]
המאמר פורסם לראשונה בגיליון 'ערב שבת' של מעריב ביום שישי י"ז באלול תשע"ג.
תאריך:  29/08/2013   |   עודכן:  29/08/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 הארץ / Haaretz  מאה שערים
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
צדק עם נווה צדק
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
שכונת נווה צדק
חניתה הלוי  |  1/09/13 12:03
2
מאמר מאלף
כרמית רינצלר  |  2/09/13 08:51
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חגית כהן
"במקום שבו לא צולים חיות, עוד ישרפו בני אדם", מתריע מבקר ספרות ישראלי נגד הצמחונות
ד"ר נמרוד פרידמן
הריון ולידה כרוכים בשינויים פיזיים רבים החל מעלייה במשקל, מתיחה של העור באזור הבטן והחזה, וכמובן צניחה והתרוקנות של השד    אם כן, מהי השפעת ההנקה על עיצוב החזה, מהם הפתרונות המוצעים בתחום הכירורגיה הפלסטית והאסתטית ומהם השאלות המעסיקות נשים המעוניינות להניק בהיבט האסתטי?
הרצל חקק
ראיון עם ד"ר חיים גרוסמן על אותן 'שנות טובות' עתיקות, על תולדות המנהג, על התמורות שחלו במשלוח שנה טובה לאורך השנים. בסניפי דואר ישראל יש פס ייצור של איגרות ברכה באותו סגנון מתוק של רֶטרו, ונראה שהגל הזה כובש אותנו שוב: תמונות עם נצנצים, זהב, ציפורים, משפחות ליד שולחן השבת. השנה טובה חוזרת!
צילה שיר-אל
בימים אלה בהם חוגג מזל בתולה את יום ההולדת. מומלץ לקרוא ולדעת כיצד ואיך אתם מתאימים או שלא......לשאר המזלות. אלו מכם שגם נולדו במזלות האדמה והמים: גדי, שור, דגים, סרטן ועקרב - מוזמנים לקרוא את הכתוב, ולהקיש מהנאמר, ביחס לעצמכם
ראובן לייב
ההיסטוריון והעיתונאי גד נחשון סוקר עבור קוראי News1 את סיפורה המופלא של קהילה יהודית-קטלונית בספרד, שתור הזהב שלה היה בימי הביניים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il