X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אותו גם ויצמן לא הכיר. הרב עובדיה יוסף כרבה הראשי של תל אביב [צילום: פריץ כהן/לע"מ]
חזון עובדיה
לא ההקלות היו כוח משיכתו של הרב עובדיה יוסף, אלא המשמעות שנתן לחייהם של המונים לשיא מעמדו הגיע כשהיה נטול משרה רשמית הרב עובדיה לא היה אידיאולוג, אבל הצטיין בשכל ישר הוא לא ירש איש, ואיש לא יירש אותו
הרב והחלקיק
עיתונאים וחוקרי תקשורת שאלו, לעתים במרמור, למה התמסרה התקשורת לסיקור כה מקיף של פטירת הרב עובדיה. יש לי תשובה פיזיקלית לשאלה זו. יום לאחר פטירתו של הרב עובדיה, הוכרזו הזוכים בפרס נובל בפיזיקה: מגלי "החלקיק האלוהי". התקשורת געשה. למה הרעש הגדול? דומני שאם היה לחלקיק שם פחות אטרקטיבי - למשל, "בוזון היגס" - מעטים האנשים שהיו מתעניינים בתגלית האזוטרית. מה שאומר, שאלוהים מעניין מאוד גם את אנשי המאה ה-21. נדמה לי שזה המענה גם לשאלה הקודמת.

הלווייתו של הרב עובדיה יוסף זצ"ל לא הייתה "ההלוויה הגדולה בתולדות המדינה", כפי שהתפרסם בתקשורת. היא הייתה כנראה ההלוויה הגדולה ביותר בתולדות העם היהודי. עם זאת, קדמו לה הלוויות גדולות אחרות. בהלווייתו של הרב שלמה זלמן אוירבך זצ"ל בשנת תשנ"ה השתתפו מאות אלפי אנשים. מספרים שנשיא המדינה דאז, עזר ויצמן, אמר לעוזריו: איך ייתכן שרבע מיליון איש מגיעים ללוות אדם לקברו, ואני לא שמעתי את שמו עד היום?! איש לא אמר את המשפט הזה על הרב עובדיה. תורה וגדוּלה נמצאו אצלו במקום אחד. אותו גם עזר ויצמן הכיר.
השאלה הנפוצה - מי יהיה יורשו של הרב עובדיה - תישאר כנראה חסרת מענה. אפשר ללמוד זאת מתוך השאלה ההפוכה: את מי ירש הרב עובדיה? התשובה היא, כמובן, שהוא לא ירש איש. זו גם התשובה לשאלה הקודמת.
עוצמת אישיותו וגדולת תורתו הגיעו לידי ביטוי בשעה היסטורית שבה שתיהן היו נחוצות במיוחד. הצירוף הנדיר של שלושת אלו - אישיות חזקה מאוד, תורה גדולה מאוד ושעת כושר היסטורית מתאימה מאוד - הפך את הרב עובדיה לפוסק הספרדי החשוב והמשפיע ביותר מאז רבי יוסף קארו במאה ה-16.

המרן העובדיה

מה בכל זאת היה משותף לרב עובדיה ולרב שלמה זלמן אוירבך? שניהם זכו למעמדם בעת שלא נשאו כל משרה רשמית. לרב עובדיה, כידוע, היה עבר ארוך ומפואר במשרות הרבניות הרשמיות והמכובדות ביותר. אבל לשיא מעמדו הציבורי זכה רק לאחר שעזב במרירות את כס הראשון לציון. מזמן הפך התואר "הראשון לציון" למשני בין תאריו, והוא הפך ל"מרן". כלי התקשורת לא הבינו את משמעותו של התואר הזה, שפירושו הוא "אדוננו", ומוטב: "מורנו". הם הוסיפו לו ה"א הידיעה, "המרן", כאילו מדובר בתיאור משרה או תפקיד: "הנשיא", "המלך", "המרן". אבל הרב היה פשוט מורנו, הרב עובדיה. כך, בשמו הפרטי. וגם את זה התקשו כלי התקשורת לעכל; שמעתי קריין בכיר בגלי צה"ל מודיע שהשבעה תתקיים בבית משפחת עובדיה.

היה לו זקן יפה

אישיות חזקה מאוד
הצירוף הנדיר של אישיות חזקה מאוד, תורה גדולה מאוד ושעת כושר היסטורית מתאימה מאוד, הפך את הרב עובדיה לפוסק הספרדי החשוב והמשפיע מאז רבי יוסף קארו

אומרים: גדולתו והשפעתו של הרב עובדיה נובעות מהאומץ לפסוק לקולא. התיאור הזה מראה לדעתי על הבנה חלקית מאוד של נפש האדם. נכון, הרב עובדיה היה בדרך כלל פוסק מקל. אבל באותה מידה אפשר לומר שהיה לו זקן יפה. הרלוונטיות של שתי העובדות הללו דומה בכל הנוגע להבנת סוד כוחו. יש רבנים מקלים יותר מהרב עובדיה, שמעולם לא זכו לקמצוץ מהשפעתו. מי ששואל רב שאלה הלכתית אינו מחפש הקלות. אלו שמחפשים רק הקלות אינם טורחים לגשת לרב. יותר משהיה הרב עובדיה מקל, היה הוא מחובר למציאות. ועוד יותר מזה, הצליח לתת לאנשים מה שהם באמת מחפשים: לא חיים קלים, אלא משמעות.
על הרצון הבסיסי הזה למדתי לראשונה, כרב צעיר, כאשר אדם בא לשאול אותי האם מותר לו להשתתף בחתונה של בן דוד בתוך שנת האבלות על אביו. חיפשתי בספרים, ומצאתי לו היתר. מהבעת פניו למדתי שאינו מרוצה. שאלתי אותו: מה מטריד אותך? הוא השיב: לא נראה לי מתאים להשתתף בחתונות בתקופת האבל, אבל המשפחה לוחצת, אז הבטחתי שאשאל רב. אמרתי לו: לך אמור למשפחתך שהרב פסק שאסור להשתתף בחתונה בשום אופן. זו דוגמה לאדם שלא חיפש קולא, וגם לא חומרה, אלא משמעות: הוא רצה לציין את אבלותו בדרך משמעותית.
הפסיקות המעוררות באנשים תרעומת אינן פסיקות מחמירות, אלא פסיקות הנראות (בצדק או שלא בצדק) תלושות מהמציאות וחסרות משמעות. פסיקות המחייבות להפריד בין נשים לגברים באוטובוס, או להלביש תינוקות-בנות בצניעות מוקפדת, מעוררות באנשים רבים מבוכה ואפילו כעס לא בשל חומרתן, אלא משום שהפסיקות הללו נראות בעיניהם חסרות פשר במציאות חיינו.
יש עיתונאים המנסים להגחיך באופן זה פסיקות הלכתיות סבירות לחלוטין, למשל בשאלה מה מברכים על במבה. אם תולשים את הדיון מהקשרו, הוא מוצג כחסר משמעות. באותו אופן אפשר להגחיך, למשל, דיון בין רופאים בשאלה איך יש לרחוץ ידיים לפני הניתוח. אדם שלא מבין מהו ניתוח, מהם חיידקים ומה סכנתם, יכול להציג את הדיון הרפואי הזה כמופת של הפרעה טורדנית-כפייתית. הרב עובדיה פסק באין-ספור שאלות קטנות-כביכול. אבל מעל כל אלו ריחפה משמעות גדולה, שהייתה ברורה לכל תלמידיו ומעריציו.
השפעתו החריגה של הרב עובדיה נובעת מכך שמעבר לעצם גדולתו בתורה, הוא הצליח להעניק משמעות לחייהם הרוחניים של מיליוני יהודים. זאת עשה באמצעות המפעל האדיר שלו להחייאת המורשת ההלכתית של יהדות ספרד. הכותרת הממצה של מפעלו ההלכתי, היא גם הכותרת של השפעתו הציבורית: להחזיר עטרה ליושנה.

ומה אם הילדים ישתוללו?

מלבד יתר מעלותיו, היה לרב עובדיה גם שכל ישר יהודי. שאלו אותו האם כדאי לנסוע לאומן לראש השנה. הוא השיב: ומי ישמור על הילדים, שלא ישתוללו בבית הכנסת?! התשובה הזו קולעת, לדעתי, הרבה יותר מאשר הפלפולים המעמיקים על קדושת הארץ, שאפשר לשמוע לעתים בהקשר זה מרבנים סרוגים.
הרב עובדיה לא אמר את התפילה לשלום המדינה, על המטען האידאולוגי שלה. אבל הוא התפלל את תפילת "מי שבירך" לחיילי צה"ל. וגם זה שֵֹכל ישר יהודי: היה ברור לו שכּל יהודי צריך להתפלל לשלום חיילינו ולהצלחתם.
היחס הפשוט של אהדה למדינת ישראל, וגם השכל הישר המכתיב יחס זה, היו אמורים ליצור יחסי קירבה בין הרב עובדיה לציבור הדתי לאומי. לא כך קרה, בין היתר בגלל סיבות פוליטיות. לאחר פטירתו של הרב עובדיה, שמא נצליח ליצור יחסי קירבה כאלו עם מורשתו וספריו.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  13/10/2013   |   עודכן:  13/10/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חזון עובדיה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
כמה גאוותן ושחצן חסר שיניים.  ל"ת
אורי ציון   |  14/10/13 13:07
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פטירת הרב עובדיה
אברהם פריד
הרעיון להשתתף אישית בטכס וודו בשכונת הבוכרים קרץ לי מאד. ידעתי שזו הזדמנות של פעם בחיים    על מרן מתיר הנדרים
עידן יוסף
ראש עיריית ירושלים אומר כי בעוד שהוא הפסיק את האירועים בעיר בחרו השניים לעסוק בפוליטיקה ולקדם את מועמדותו של ליאון    פעילי שס ברשויות עושים שימוש בשמו של הרב עובדיה יוסף לקידום מסע הבחירות
אורי סויסה
לאחר פטירת הרב עובדיה האם יקום לו יורש? ומה יהיה על מפלגת שס, שעשויה לאבד מגדולתה ומרכזיותה בפוליטיקה הישראלית. יכול להיות שעליה להתארגן במתכונת של חצרות כפי שנוהגת המפלגה האחות לה, יהדות התורה - מצד שני כנראה שיש לה יחסים אמביוולנטיים עם כל מה שנוגע לאחים אז היא תאלץ לבחור בדרך אחרת
עמוס אריכא
אם הוטעינו להאמין כי הגטו שייך לעבר ארור, מסתבר כי הוא חזר לתחייה כעוף החול. אם חשבנו כי מדובר רק באווירה גטואית, התבדינו. לוויית המרן הוכיחה כי בארץ מכבר לא מתקיימת רק אווירה גטואית של יהודים מפוחדים, אלא שהגטו העשוי מחיבור שבין ציבורי חרדים ודתיים ממש כאן, חובק אותנו מכל עבר, מחניק תקווה לעם שפוי
מנחם רהט
הספר הראשון על התנהלותה של שס, מציג את מקבץ הגורמים שהובילו לייסודה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il