מה הם טריגליצרידים? טריגליצרידים (TG) הם שומנים שהכבד מייצר והם מורכבים מגוף סוכר (גליצרול) שאליו מחוברות שלוש חומצות שומן. כאשר אנו אוכלים שומן וסוכר בכמות עודפת, הם מגיעים אל הכבד והכבד מייצר מהם טריגליצרידים שנועדים לשמש כמאגר אנרגיה בזמן מצוקת רעב. אולם בזמנים אלו, כאשר אנחנו לא סובלים ממצוקת רעב, הטריגליצרידים רק עולים בדם ויוצרים נזק לגוף.
למה זה מסוכן? הרמה המומלצת בדם ל-TG היא עד 150% מ"ג. טריגליצרידים גבוהים בדם שאינם מטופלים לאורך זמן, מצטברים ברקמת השומן לעיתים במקומות לא טיפוסיים. בנוסף, הם שוקעים בכלי הדם, פוגעים בהם ועלולים לגרום למחלות לב, לאירועים מוחיים והסיכון העיקרי של טריגליצרידים לעומת שומנים אחרים בדם הוא הסיכון ללבלב.
טריגליצרידים ברמה גבוהה לאורך זמן, עלולים לגרום לדלקת בלבלב ומשם לסרטן לבלב. משום שטריגליצרידים בנויים מסוכר וחומצות שומן, יש להתמקד בהפחתה ואיזון של צריכת השומנים והסוכרים בתפריט.
הפחתת שומן רווי ושומן טראנס - שומן רווי: נמצא בעיקר במזונות מהחי שלהם אחוז שומן גבוה מ-5% כגון: בשרים שמנים, אנטרקוט, קבב, המבורגר, עור של עוף, נקניקים, איברים פנימיים, גבינות שמנות, חמאה, מאפים המכילים חמאה. אין לנו אפשרות להימנע מקבוצה זו, אך המטרה היא להפחית את הצריכה של מוצרים אלו ולהעדיף מוצרים מהחי עם אחוז שומן נמוך כמו גבינות עד 5%, טיגון על בסיס שמן זית / קנולה או בשרים רזים כמו: סינטה, פילה, שייטל, חזה עוף, הודו, פסטרמה וכדומה.
- שומן טרנס: מדובר על שומן צמחי שעבר הקשייה (שומן צמחי מוקשה) אשר נוצר בשלושה מצבים:
- מרגרינה וכל מוצר המכיל מרגרינה - מאפים, מלאווח, ג'חנון, גלידות המכילות שומן צמחי מוקשה;
- מזון שעבר טיגון בשמן שלא הוחלף כמו במקומות ציבוריים - פלאפל, צ'יפסים במסעדות וכדומה;
- מזונות מעובדים שעברו טיגון במפעל - ביסלי, שניצלים קפואים וכדומה.
- שומנים בריאים: הם בריאים, אך עדיין יש להגביל את כמותם. נמצאים טחינה, חומוס תעשייתי, שמן, אגוזים, פיצוחים, גרעינים, שקדים, זיתים וכדומה.
הפחתת סוכר ובייחוד סוכר פירות מאחר שהטריגליצריד בנוי משלד גליצרול (סוכר), יש להגביל צריכה של פחמימות וסוכרים בתפריט. ההמלצה מדברת על כמות פחמימה שאינה עולה על שתי פרוסות לחם מכל סוג או כוס של פחמימה כתוספת מכל סוג בארוחה. גם אם הארוחה היא כל שעתיים או כל שלוש שעות, ניתן לצרוך עד כמות זו של פחמימה בארוחה ובתנאי שאתם רעבים. אם אינכם רעבים, משמעות הדבר שהגוף אינו צריך את האנרגיה והוא ייקח את המזון שאכלתם וישלח אותו למאגרים = יבנה טריגליצרידים.
הגבירו צריכת אומגה 3 ודגים אלפי מחקרים הוכיחו, כי לצריכת דגי ים צפוני יש השפעה רבה על הורדה של טריגליצרידים. מומלץ לאכול שתיים-שלוש מנות דג בשבוע (כ-150-100 גרם) מהדגים: סול, סרדינים, בקלה, הליבוט, טונה, מקרל, אנשובי ודגי בריכה מועשרים באומגה 3 כגון: פורל, באס, לברק ובורי.
אולם, אם אינכם אוהבים דגים או לא יודעים להכין אותם, ניתן לקחת כדורים של אומגה 3 שנמצאו יעילים ביותר בהורדת טריגליצרידים. יש לצרוך כשניים עד ארבעה גרם אומגה 3 ביום. כלומר, לקנות מוצר שמכיל כ-1,000 מ"ג אומגה 3 בכדור ולקחת שלוש פעמים ביום, כדור עם כל ארוחה. ניתן גם לקחת שלושה כדורים בארוחה אחת, אולם זה לא נעים כל-כך והספיגה מעט נפגעת - האפקט עדיין יתרחש ותוך שלושה חודשים תראי ירידה משמעותית בערכי ה-TG בדם.
אם שינית את התזונה, לקחת אומגה 3 ולאחר שלושה חודשים לא הייתה ירידה מספקת, מומלץ לפנות לדיאטנית ובמידה וערכי ה-TG גבוהים מ-300, יש לגשת לרופא ולהתאים טיפול תרופתי.