X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הרופא אמר שיש לכם טריגליצרידים גבוהים בדם ואין לכם מושג מה זה אומר? במאמר הבא תקבלו את כל התשובות, הסיבות והדרכים לטפל בתופעה זו בעצמכם
▪  ▪  ▪
הטריגליצרידים יוצרים נזק לגוף [צילום: AP]

מה הם טריגליצרידים?
טריגליצרידים (TG) הם שומנים שהכבד מייצר והם מורכבים מגוף סוכר (גליצרול) שאליו מחוברות שלוש חומצות שומן. כאשר אנו אוכלים שומן וסוכר בכמות עודפת, הם מגיעים אל הכבד והכבד מייצר מהם טריגליצרידים שנועדים לשמש כמאגר אנרגיה בזמן מצוקת רעב. אולם בזמנים אלו, כאשר אנחנו לא סובלים ממצוקת רעב, הטריגליצרידים רק עולים בדם ויוצרים נזק לגוף.
למה זה מסוכן?
הרמה המומלצת בדם ל-TG היא עד 150% מ"ג. טריגליצרידים גבוהים בדם שאינם מטופלים לאורך זמן, מצטברים ברקמת השומן לעיתים במקומות לא טיפוסיים. בנוסף, הם שוקעים בכלי הדם, פוגעים בהם ועלולים לגרום למחלות לב, לאירועים מוחיים והסיכון העיקרי של טריגליצרידים לעומת שומנים אחרים בדם הוא הסיכון ללבלב.
טריגליצרידים ברמה גבוהה לאורך זמן, עלולים לגרום לדלקת בלבלב ומשם לסרטן לבלב. משום שטריגליצרידים בנויים מסוכר וחומצות שומן, יש להתמקד בהפחתה ואיזון של צריכת השומנים והסוכרים בתפריט.
הפחתת שומן רווי ושומן טראנס
  • שומן רווי: נמצא בעיקר במזונות מהחי שלהם אחוז שומן גבוה מ-5% כגון: בשרים שמנים, אנטרקוט, קבב, המבורגר, עור של עוף, נקניקים, איברים פנימיים, גבינות שמנות, חמאה, מאפים המכילים חמאה. אין לנו אפשרות להימנע מקבוצה זו, אך המטרה היא להפחית את הצריכה של מוצרים אלו ולהעדיף מוצרים מהחי עם אחוז שומן נמוך כמו גבינות עד 5%, טיגון על בסיס שמן זית / קנולה או בשרים רזים כמו: סינטה, פילה, שייטל, חזה עוף, הודו, פסטרמה וכדומה.
  • שומן טרנס: מדובר על שומן צמחי שעבר הקשייה (שומן צמחי מוקשה) אשר נוצר בשלושה מצבים:
  • מרגרינה וכל מוצר המכיל מרגרינה - מאפים, מלאווח, ג'חנון, גלידות המכילות שומן צמחי מוקשה;
  • מזון שעבר טיגון בשמן שלא הוחלף כמו במקומות ציבוריים - פלאפל, צ'יפסים במסעדות וכדומה;
  • מזונות מעובדים שעברו טיגון במפעל - ביסלי, שניצלים קפואים וכדומה.
  • שומנים בריאים: הם בריאים, אך עדיין יש להגביל את כמותם. נמצאים טחינה, חומוס תעשייתי, שמן, אגוזים, פיצוחים, גרעינים, שקדים, זיתים וכדומה.
הפחתת סוכר ובייחוד סוכר פירות
מאחר שהטריגליצריד בנוי משלד גליצרול (סוכר), יש להגביל צריכה של פחמימות וסוכרים בתפריט. ההמלצה מדברת על כמות פחמימה שאינה עולה על שתי פרוסות לחם מכל סוג או כוס של פחמימה כתוספת מכל סוג בארוחה. גם אם הארוחה היא כל שעתיים או כל שלוש שעות, ניתן לצרוך עד כמות זו של פחמימה בארוחה ובתנאי שאתם רעבים. אם אינכם רעבים, משמעות הדבר שהגוף אינו צריך את האנרגיה והוא ייקח את המזון שאכלתם וישלח אותו למאגרים = יבנה טריגליצרידים.
הגבירו צריכת אומגה 3 ודגים
אלפי מחקרים הוכיחו, כי לצריכת דגי ים צפוני יש השפעה רבה על הורדה של טריגליצרידים. מומלץ לאכול שתיים-שלוש מנות דג בשבוע (כ-150-100 גרם) מהדגים: סול, סרדינים, בקלה, הליבוט, טונה, מקרל, אנשובי ודגי בריכה מועשרים באומגה 3 כגון: פורל, באס, לברק ובורי.
אולם, אם אינכם אוהבים דגים או לא יודעים להכין אותם, ניתן לקחת כדורים של אומגה 3 שנמצאו יעילים ביותר בהורדת טריגליצרידים. יש לצרוך כשניים עד ארבעה גרם אומגה 3 ביום. כלומר, לקנות מוצר שמכיל כ-1,000 מ"ג אומגה 3 בכדור ולקחת שלוש פעמים ביום, כדור עם כל ארוחה. ניתן גם לקחת שלושה כדורים בארוחה אחת, אולם זה לא נעים כל-כך והספיגה מעט נפגעת - האפקט עדיין יתרחש ותוך שלושה חודשים תראי ירידה משמעותית בערכי ה-TG בדם.
אם שינית את התזונה, לקחת אומגה 3 ולאחר שלושה חודשים לא הייתה ירידה מספקת, מומלץ לפנות לדיאטנית ובמידה וערכי ה-TG גבוהים מ-300, יש לגשת לרופא ולהתאים טיפול תרופתי.

טיפים

  • שלבו חלבון (בשר, דגים, מוצרי חלב), פחמימה (לחם, פסטה, אורז, קטניות) בכל ארוחה לתחושת שובע ולהפחתת הכמויות;
  • הוסיפו ירק בכל ארוחה. הירקות יסייעו לסוכר להיספג לאט יותר וכך תוכלו לנצלו לאנרגיה במקום שיהפוך ל-TG;
  • עצרו כאשר אתם שבעים;
  • הגבילו את צריכת הפירות לעד שני פירות ביום בנפרד;
  • הימנעו משימוש בסוכר מעבר לשתי כפיות ביום;
  • הימנעו מרטבים המכילים כמויות גבוהות של סוכר ולמדו לתבל את המזון בתבלינים יבשים ועשבי תיבול;
  • הגבילו את כמות השמן בטיגון ובתיבול לעד כפית שמן לחביתה במחבת, לסלט, לחזה עוף וכדומה;
  • הגבילו למתוק אחד ביום ורצוי באריזה אישית.
מדוע סוכר הפירות - הפרוקטוז מסוכן יותר מגלוקוז בכל הנוגע ל-TG?
כאשר סוכר כמו גלוקוז (הנמצא בעמילן, בקמח, באורז, קטניות וכדומה) נכנס לכבד, יש מנגנון בקרה הבודק מה הצרכים של הגוף לפני שהוא יוצר טריגליצריד. לעומת זאת, כאשר פרוקטוז (סוכר הפירות) נכנס לכבד, הוא עוקף את מנגנון הבקרה של הכבד ומייצר טריגליצריד באופן מיידי. לכן, קיימת חשיבות רבה מאוד להפחתת כמות הפרוקטוז בטיפול בטריגליצרידים.
איפה נמצא פרוקטוז?
פרוקטוז נמצא בכל הפירות ובנוסף סוכר שולחני מורכב מיחידה של גלוקוז + יחידה של פרוקטוז ולכן 50% ממנו מכיל פרוקטוז.

מהי מנת פרי באופן כללי

  • פרי רגיל - 1 = בננה קטנה, תפוח, תפוז, אגס וכדומה;
  • פרי קטן - 2 = קלמנטינה קטנה, שזיף, שסק, תמר, משמש, ליצ'י וכדומה;
  • פרי גדול - כוס = אבטיח, מלון וכדומה;
  • פרי קטן מאוד - כוס = ענבים, תותים, דובדבנים וכדומה.
מהי מנה בפירות אחרים
  • רבע רימון
  • שליש פאפאיה
  • חצי פומלה
  • שתי כפות צימוקים
הערה: הפירות הינם מקור עשיר לסיבים, לויטמין C, לנוגדי חמצון לויטמינים ומינרלים ולכן לא מומלץ להימנע מהם באופן מוחלט, אלא פשוט לווסת את הצריכה שלהם לפעמיים ביום בנפרד.

הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת סטודיו C
תאריך:  21/10/2013   |   עודכן:  21/10/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כל מה שרציתם לדעת על טריגליצרידים
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
סלמון לא טוב?
מתעניין  |  21/10/13 11:52
2
כל מה שבא מהים הוא טוב. להוריד
הגוי..  |  21/10/13 13:25
3
Tg
יוסף וגה  |  21/10/13 15:57
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חיים נוי
ביקורת: "רולטה צרפתית" - בית צבי - קומדיה הזויה של ג'ורג' פיידו
קרן אלמוג
המערכת הלא מודעת מנתבת אותנו באמצעות רגשותינו וקובעת את כל מהלך חיינו    מה שמוטמע בנו זה מה שיקרה במהלך חיינו    גם גירושין הם תוצר של ניתוב רגשי רב עוצמה ובלתי מודע
יורם אטינגר
ב-2013 יחסי ישראל-ארה"ב משולים לכביש דו-סטרי לתועלת-הדדית, כאשר תרומת ישראל לאינטרסים אמריקניים הולכת וגדלה
לאה טרן
מוזיאון העיצוב בחולון מתכבד בתערוכת הכובעים המיוחדת של המעצב האגדי סטיבן ג'ונס    תסריט הסרט "דיאנה" רדוד ובו קלישאות לרוב; לא מעניין בעליל    המיצב 'קִפסול' של אילנה סלמה אורתר במוזיאון ת"א הוא ארכיון חי המורכב ממיכלי זיכרון עתידיים הגונזים, 'מְקפסלים', עבודות על נייר שנוצרו לאורך השנים
איילת נדיב
מחקרים מוכיחים כבר 30 שנה, שישנו קשר גומלין בין שעות שינה לירידה או עלייה במשקל    שעות שינה מועטות ושאינן איכותיות, נדודי שינה מסיבות כלשהן, גורמים להרעה בחילופי החומרים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il