X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בשונה מערי המרכז, הבחירות המקומיות ביישובי הנגב דווקא חוללו מהפכים הגרעינים התורניים נכנסים לזירה הפוליטית דניאל בן-סימון מתעקש להישאר בעמדת נביא הזעם של הדרום כשהקלף העדתי מחליף התמודדות עם שאלות רציניות
▪  ▪  ▪
הבחירות לרשויות המקומיות בלוד. יאיר רביבו [צילום: פלאש 90]
משפטים שחוקים
בן-סימון משמיע כל כך הרבה שנים את אותם משפטים שחוקים על הדרום "המוזנח והפרוע", ואחר כך הוא מתפלא שקציני המודיעין שמתגוררים במרכז לא מתלהבים לעבור דרומה

בבוקר שלמחרת הבחירות המוניציפאליות של 2003, בישרה הכותרת הראשית ב'ידיעות אחרונות' ש'רוב ראשי הרשויות ימשיכו לכהן בתפקידם', אבל מקריית-מלאכי דרומה, הכותרת הזאת הייתה מנותקת לגמרי מהמציאות. בקריית-גת, קריית-מלאכי, דימונה, ירוחם, מצפה-רמון ואופקים הודחו אז ראשי ערים ומועצות מכהנים. בשדרות התקיים אז סיבוב שני, בערד נבחר אז ראש עיר חדש ושני הערים היחידות שראשיהם נותרו בתפקידם היו באר-שבע ונתיבות. בבחירות 2013 הסיפור הזה חזר על עצמו. כותרות העיתונים שוב בישרו לנו ש"מה שהיה הוא שיהיה", כשהכוונה היא בעיקר לשלושת הערים הגדולות ולמרבית ערי גוש דן, אבל בדרום שוב התחוללו סופות. בדימונה, מצפה-רמון, שדרות ואשקלון הודחו ראשי ערים מכהנים. באופקים ובקריית-מלאכי נבחרו ראשי ערים חדשים. בערד ובירוחם לא התקיימו בחירות, ושוב שתי הרשויות הכמעט יחידות ששמרו על יציבות היו באר-שבע ונתיבות.
קשה למצוא מכנה משותף למהפכים בעיירות הדרום, ובכל זאת צריך לזכור שעדיין יש מאפיינים ייחודיים להרכב אוכלוסיית העיירות הללו, שמשפיעים על תוצאות הבחירות. המאפיין הראשון הוא ההכרות האישית של התושבים עם המועמדים שמביאה לרמת ציפיות גבוהה מצד התושבים כלפי ראשי הרשויות שלהם. המאפיין השני הוא חוסר יציבות בתחושת הביטחון התעסוקתי שנובע גם כתוצאה מהמדיניות הכלכלית הליברלית של הממשלה, וגם מהמרחק הפיזי ממוקדי ההון והשלטון. כשאנשים בעיירות הפריפריה חשים חוסר ביטחון בעתידם הכלכלי הם נוטים להאשים את ההנהגה המקומית, במיוחד אם זו הנהגה שהם מכירים אותה באופן אישי. כגודל הציפיות מראשי הרשויות, כך גודל האכזבות והתסכול, וכשיש תסכול הדרך למהפך פוליטי הרבה יותר קצרה.

גרעינים ופוליטיקה

דובר כבר לא מעט על תרומתם של הגרעינים התורניים לבחירתם של ראשי הערים החדשים בקריית-מלאכי, שדרות ולוד. פחות דובר על הכמות המרשימה של חברי גרעינים שנבחרו כחברי מועצות במקומות מגוריהם. קובי ויצמן מנהל הגרעין בנהרייה, עדי אביני ראש הגרעין בראש-העין, שמעון חזן מנהל הגרעין בקריית-מלאכי, אילן חזן איש הגרעין בקריית-גת, שניים מחברי גרעין 'בית מוריה' בבאר-שבע, עמיחי לנגפלד חבר הגרעין בלוד, אליסף ורמן חבר גרעין 'יחד' בבית-שמש, איתי אהרוני חבר הגרעין באריאל, אלעד קלימי חבר הגרעין בשדרות, ומשה אוחיון לשעבר מנהל הגרעין באופקים - כל אלו נבחרו במסגרת רשימות של 'הבית היהודי' כחברי מועצות בעריהם. לרשימה הזו אפשר להוסיף גם חברי גרעינים שהתמודדו במסגרת רשימות אחרות ונבחרו, כמו למשל חיים גורן מגרעין 'שקמים' בתל אביב שנבחר לחבר מועצה מטעם סיעת 'דרום העיר', או הרב יותם קארו, מנהל הגרעין בצפת, שנבחר במסגרת רשימה משותפת לחב"ד ולתקומה. התוצאות הללו מצביעות על עליית מדרגה בפעילותם של הגרעינים התורניים. כניסה משמעותית לעשייה הפוליטית המקומית מעידה על כך שחברי הגרעינים רואים את עצמם כתושבים לכל דבר ועניין, ולא מוכנים להשאיר את הזירה הפוליטית מחוץ לתחומי העשייה. הכניסה המאסיבית הזו לזירה הפוליטית, דורשת כמובן גם זהירות ויש לה מחירים חברתיים, אבל אם חברי גרעינים אינם רואים את עצמם כאורחים זמניים במקומות מגוריהם, עליהם להתמודד גם עם מחיריה של המעורבות הפוליטית.

לא מחוברים

עד כמה המנהיגות הפוליטית של החרדים אינה מחוברת לשטח המוניציפאלי תעיד העובדה המביכה שפעילים של יהדות התורה טרחו לכסות את כל לוחות המודעות של ירוחם בקריאת הרבנים לבחור ליהדות התורה בבחירות המקומיות. דא עקא שבירוחם לא התקיימו בחירות בשבוע שעבר אלא רק בעוד שנה, וקשה לי להאמין שהמודעות ישרדו על הלוח זמן כה רב.

הדרום של בן סימון

במסגרת "כנס נגב" שהתקיים לאחרונה במועצה האזורית אשכול, התקיים גם מושב שעסק בסיקור הנגב על-ידי התקשורת הישראלית. הח"כ לשעבר דניאל בן-סימון, שסיקר במשך 12 שנים את האזור עבור עיתון 'הארץ', סיפר שלקח לו לא מעט זמן לשכנע את אנשי העיתון, שלדבריו "מתגוררים כמעט כולם באותו רחוב בתל אביב", בצורך לכתוב על העיירות בנגב. כשהוא שלח למערכת כתבה שהכין על קריית-מלאכי, התקשרה אליו עורכת הכתבה ושאלה האם הוא דיבר עם האנשים שמצוטטים בה. בן-סימון השיב שכן, והעורכת שאלה: האם הם ענו לך תשובות בפקס או בטלפון? בן-סימון ענה שהוא דיבר אתם פנים אל פנים והעורכת תהתה: "נסעת עד לקריית-מלאכי?", ונדהמה לקבל תשובה חיובית. "התחושה שהיא נתנה לי אז הייתה כאילו חציתי יבשת", מספר בן-סימון, "למרות שנסעתי בסך הכול חמישים דקות".
אז בן-סימון אומנם השקיע והגיע פיזית לנגב כדי לסקרו, אבל חלק מהנוכחים בכנס טענו שעדיף שלא היה בא בכלל. ד"ר זאב זיוון, מרצה באוניברסיטת בן-גוריון שמתגורר בנגב מאז אמצע שנות ה-60, טען נגד בן-סימון שספרו 'עסקה אפילה בדרום' שבו הוא גולל כתב אישום נגד ממשלת ישראל על הזנחתה את האזור, "עשה שירות נוראי לנגב ועדיף שלא היה נכתב כלל". בן-סימון השיב לזיוון שהוא הביא בספרו ובכתבותיו תמונה אותנטית של עיירות הפיתוח, ודרש מתושבי הנגב שנכחו בכנס שלא לייפות את המציאות. לטענתו, הצלחת האזור תיבחן בשאלה האם קציני חיל המודיעין שבסיסיהם עומדים לעבור לנגב בשנים הקרובות, יעברו להתגורר בדרום או יישארו במרכז.
מה שהפריע לי בדבריו של בן-סימון הייתה התחושה שהאיש מתעקש להישאר בעמדת נביא הזעם של הדרום, עמדה אליה הוא נכנס לפני כמעט עשרים שנה ומסרב להתפנות ממנה, בלי כל קשר למציאות בשטח. בן-סימון מתגורר בתל אביב ומגיח היום לדרום לעתים רחוקות מאוד. הוא מתעקש לחזור ולספר על מדרכות מלוכלכות באופקים, אבל מתעלם משכונות חדשות ויפות שמתפתחות בשנים האחרונות בכל ערי הנגב. בדבריו בכנס הוא התנשא על מספר עיתונאים המתגוררים בדרום (כן, גם עליי) ונעלב מעצם העלאת האפשרות שהוא לא לגמרי מעודכן בנעשה בעיירות שאותן הוא סיקר לפני למעלה מעשר שנים. מפתיע שאחרי שהוא משמיע כל כך הרבה שנים את אותם משפטים שחוקים על הדרום "המוזנח והפרוע", בן-סימון עוד מתפלא שקציני המודיעין שמתגוררים במרכז לא מתלהבים לעבור דרומה.

גוונים של שחור

העיתונאי אבישי בן-חיים סבור שכל מי שיש לו משהו נגד אריה דרעי הוא גזען שונא מזרחים. באופן עקבי, בכל פעם שתוקפים את דרעי, שולף בן-חיים את הקלף העדתי. כך למשל, בשבוע שעבר הוא תקף את אלו שיצאו נגד משה ליאון בגלל זיהויו עם אריה דרעי, וטען שמדובר ב"מסע דמוניזציה ארוך שנים נגד דרעי, שהתיישב טוב על סטריאוטיפים אנטי-מזרחיים ועל דעות קדומות מכוערות". אצל בן-חיים לא משחקים עברו הפלילי של דרעי, לא עמדותיו המדיניות, לא הניצול הציני שלו את פטירת הרב עובדיה זצ"ל, וגם לא תכסיסיו הפוליטיים המוכרים לעייפה. כל ביקורת שנמתחת על דרעי, זוכה מיד לאזכור מוצאו העדתי, כמפלט מאוד נוח ממתן תשובות ענייניות. מה שקשה לי להבין הוא מדוע כשמדובר בפוליטיקאים מזרחים שבן-חיים אינו חפץ ביקרם, כמו למשל היו"ר המודח והמושפל של שס ח"כ אלי ישי, פתאום המוצא העדתי נעלם. כשאלי ישי הותקף באופן אישי על-ידי עיתונאים ופוליטיקאים, הוא לא זכה משום מה להגנה הנלהבת של בן-חיים.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  03/11/2013   |   עודכן:  03/11/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סופות בנגב
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מידע בעל ענין
דאגנית  |  3/11/13 06:17
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות - רשויות מקומיות
אריה אבנרי
התמורות שחלו בבחירות המוניציפליות האחרונות בנושא אכיפת החוק נגד ראשי ערים ורשויות עבריינים, עדיין אינן מבשרות את בוא האביב של טוהר המידות, אבל בכל זאת צצו להן כמה קרני אור, שאחת מהן היא הסתלקותם מהבמה הציבורית של כמה ראשי ערים בעלי קופות שרצים
מנחם רהט
לבית היהודי היו בבחירות המוניציפליות הישגים נאים, אבל גם כמה פאשלות, שהוסתרו מתחת לשטיח    והאם באמת גנבו את הבחירות בבית שמש?
עו"ד חיים שטנגר
הראייה השיפוטית אינה תמיד זהה וקרובה לראייה החקיקתית והשלטונית. לכן, בדמוקרטיה המערבית קיימת הבדלה והבחנה ברורה בין המערכות המחוקקת, המבצעת והשופטת. מן הראוי שהבדלה ברורה זו לא תיטשטש במרוצת השנים ובג"ץ יימנע מלהיכנס לתחומי חקיקה ברורים שאינם מתחומי השפיטה ומתחומיו הוא
איתמר לוין
ביהמ"ש העליון ביטל את האיסור על פרסום התוצאות שהוצא לבקשת ראש העירייה היוצא, ראמז ג'ראייסי, אשר יוכל לערער על תוצאות הבחירות רק לאחר פרסום התוצאות
מיה ברון
אם במדינת ישראל, שאמורה להיות מדינת חוק, התקשורת היא לגמרי מעל החוק ובוודאי מעל לכל כללי אתיקה בסיסיים - בפרט כאשר מדובר בהסתה כלפי יהודים שומרי מצוות - אנו במצב בעייתי מאוד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il