X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
האנליסט והסופר דיוויד גולדמן מנתח כבר שנים את המתח התרבותי והדמוגרפי בין המערב לאיסלאם בראיון עמו, לרגל צאת ספרו "ציביליזציות גוועות" בעברית, הוא מגלה: "שיעור הילודה יורד גם במדינות המוסלמיות; אירן נחושה כי היא כעת בשיא כוחה הדמוגרפי - אבל היא מתכווצת" הוא טוען כי "אובמה חושב שבשל התלות של ישראל בארה"ב, אפשר לכפות עליה להיות חלק מהניסוי החברתי שלו" ומבהיר: "אין ספק שמבחינה דמוגרפית, ישראל היא החברה המצליחה ביותר בעולם המפותח"
▪  ▪  ▪
"אף מדינה ענייה לא יכולה להתמודד עם שינוי דמוגרפי קיצוני". דיוויד גולדמן [צילום: מן הטלוויזיה]
מבט אחר על המציאות. כריכת "ציביליזציות גוועות" בהוצאת "סלע מאיר"

השיחה עם דיוויד גולדמן גולשת לעולמות ולזמנים שונים; ככה זה עם אינטלקטואל רחב יריעה כמוהו, שעוסק בתרבויות שונות ומנתח אותן בפרספקטיבות שונות. לצד פעילות הכתיבה הענפה שלו, הוא מספיק גם לתפקד כאנליסט וכמנהל הפעילות האמריקנית של בנק ההשקעות "ראוריינט". בעברו כיהן כראש מחלקת מחקר האג"ח בבנק אוף אמריקה ונבחר על-ידי Institutional Investor לנבחרת הכוכבים של האנליסטים בארה"ב.
גולדמן כתב במשך שנים עבור המגזין היוקרתי "פורבס", וכן פירסם טור פופולרי ב"אסיה טיימס" תחת שם העט "שפנגלר". אוסוולד שפנגלר, מחבר "שקיעת המערב" שפורסם לאחר מלחמת העולם הראשונה, היה כנראה הראשון שטען שהמודרניות תגרום לירידה דמוגרפית שתביא לשקיעת הציביליזציה המערבית. בספרו עתיר הנתונים, מציע גולדמן ראייה אחרת של המציאות ההיסטורית החדשה המתעצבת לנגד עינינו. לאחרונה, ספרו של גולדמן, "ציביליזציות גוועות: מדוע אירופה והאיסלאם נעלמים?" יצא בהוצאת "סלע מאיר", בתרגומו של אורי רדלר.
נקודת המוצא האינטלקטואלית של גולדמן הייתה ההבחנה שמדינות גדולות במערב הולכות ונעלמות. "חקרתי את הסיבות לכך", הוא אומר בפגישה עימו, שנערכה בירושלים, בעת ביקורו בישראל. "בשנים האחרונות נעשו מחקרים רציניים הקושרים בין דת ופוריות. אני לא חושב שהעניין הוא דתי, אלא תחושה של ביטחון בעתיד. אמונה דתית היא אחד הביטויים לביטחון בעתיד".
בכל הקשור לאיסלאם, הפתעת אותי. זה שאירופה שוקעת מבחינה דמוגרפית, ידוע מזמן, אבל גם המוסלמים?
"שיעור הילודה המוסלמי יורד אפילו באירופה, באופנים שונים. הגורם לירידה בפוריות ברחבי העולם המוסלמי הוא אוריינות. ניתן להסביר סטטיסטית 60 אחוזים מהבדלים בפוריות על בסיס ידיעת קרוא וכתוב. במקומות שבהם יש נתונים מפורטים ואמינים, אירן או טורקיה למשל, רואים פער גדול מאוד בפריון בין בוגרות חינוך יסודי, השכלה תיכונית או השכלה גבוהה. זה גם מה שקורה בישראל, וביהודה ושומרון. אני יודע שנושא התכנסות הפריון שנוי במחלוקת. אבל ברור שחלה התכנסות".
מה קורה באירן?
"במקרה של אירן, יש תופעה מדהימה שלא נצפתה מעולם בהיסטוריה. האירני הממוצע מגיע ממשפחה של כשבעה ילדים. כיום, בקרב האירני הממוצע, להוציא מספר מיעוטים, הפוריות היא
1.7-1.6. מנהיגי אירן מדברים על כך בפומבי והתקשורת מזהירה מפני קטסטרופה דמוגרפית. גם למערב בעיה דמוגרפית, אך יש הבדל בין מדינה עשירה לענייה. אם המגמות הנוכחיות תימשכנה, באירן של שנת 2040 יעמוד חלק הקשישים הסיעודיים על 30 אחוזים, וזה במדינה עם עשירית הכנסה לאדם יחסית לארה"ב! לעבור מ-8 אחוזים נתמכים סיעודיים ב-2005 ל-30 אחוזי תלות ב-2040 זה אסון. אף מדינה ענייה לא יכולה להתמודד עם בעיה כזאת".

"חלון הזדמנויות אירני"

"ממשל אובמה מאמין שיש לאירנים סיבה להיות חשדנים כלפי המערב. לעצמי, אני חושב שהסנטימנטליות והאידיאולוגיה של הנשיא משבשות את שיקול דעתו"

גולדמן אומר כי אינו סבור שהדמוגרפיה היא גורל, אבל לדבריו "היא גורם מכריע בחישובים האירניים. הם בשיא כוחם עכשיו; יש להם דור גדול של צעירים. הם מרגישים שיש להם הזדמנות היסטורית לבסס את הדומיננטיות השיעית במזרח התיכון. אם הם יאבדו את ההזדמנות הזאת כעת, היא עלולה לא לחזור לעולם. אז נכונותם להסתכן רק גדלה, לרבות סיכונים הקשורים לפיתוח נשק, תמיכה בטרור, התערבות בלבנון, בתימן, באפגניסטן ובמקומות אחרים".
וזה מתוך ההבנה שלהם כי אוכלוסייתם מתכווצת?
"הם אכן מתכווצים. האירנים נמצאים בשיא כוחם הדמוגרפי עכשיו. תסתכל על זה מנקודת המבט האירנית - בשכנות אליהם נמצאת פקיסטן ששיעור הילודה בה עדיין גבוה. האוכלוסייה הפקיסטנית בגיל צבא גדולה פי שלושה משל אירן. בעוד דור, הפער יהיה גדול יותר. לפקיסטן יש נשק גרעיני והיא מסוכסכת עם אירן על חבל בלוצ'יסטן. שכנות אחרות של אירן, סעודיה ואזרבייג'ן, גם כן תעקופנה אותה דמוגרפית בתוך דור. אם אירן לא תמקסם את כוחה עכשיו, לא תינתן לה הזדמנות נוספת. אז מנקודת מבט אירנית, יש רכיב מסוים של היגיון בהתנהגותה".
עם זאת, גולדמן סבור כי אין צורך להתייחס לאמונות האפוקליפטיות השיעיות בדיון על אירן. "אם מנהיגי אירן לא יבססו את דומיננטיות ה'סהר השיעי' בחמש עד עשר השנים הבאות, ייתכן שההזדמנות ההיסטורית שלהם תחלוף לנצח. אני חושב שזה מעודד את ההתנהגות ההרפתקנית שלהם והופך אותם למסוכנים יותר. בהתאם לכך, אני חושד שהאירנים רוצים לפתח נשק גרעיני; לא משנה מה הם מצהירים".
כיצד אתה רואה את המו"מ של חמש המעצמות עם אירן?
"האירנים מנסים לקנות זמן להשגת נשק גרעיני. הם מיישמים את האסטרטגיה הצפון-קוריאנית. ברגע שקוריאה הצפונית השיגה נשק גרעיני, כולם הפכו נחמדים אליה. אפילו הסינים פוחדים להתעסק איתה. אם חלילה אירן תשיג נשק גרעיני, זה יהיה אסון אמיתי ובעיה בלתי פתירה. כאמריקני, דעתי היא שארה"ב צריכה לעצור אותם בכל דרך, כולל שימוש בכוח, כדי לסכל את תוכנית הגרעין".
איך אתה מסביר את התנהגות ממשל אובמה בנושא?
"אני חושב שיש לאובמה רגש עמוק נגד הקולוניאליזם. בספרו האוטוביוגרפי 'חלומות מאבי' הוא כותב שבאינדונזיה אנשים היו עניים מאוד, ייתכן שנדרשו לשאת במשך שעות עצי הסקה לבשל ארוחה, אבל היו להם תרבות ומסורת ותחושת זהות שהאמריקנים חסרים. הוא די גלוי בהזדהותו עם עמי העולם השלישי במאבקם בקולוניאליזם. זה הרקע המשפחתי שלו. אביו הביולוגי היה מרקסיסט מוסלמי מקניה. גם אביו החורג היה מוסלמי, ואמו בילתה את חייה בהגנה על בעלי מלאכה מקומיים באינדונזיה כנגד הגלובליזציה. זה היה חינוכו.
"לכן, אני חושב שאובמה ייתן לאירנים ליהנות מהספק. הוא ודאי סבור שהמערב שגה בהדחתו של מוחמד מוסאדק (ראש ממשלת אירן בראשית שנות ה-50). ה-CIA בצעד יוצא דופן הוציא הודעת התנצלות על הפלת מוסאדק. ממשל אובמה בבירור מאמין שיש לאירנים סיבה להיות חשדנים כלפי המערב. לעצמי, אני חושב שהסנטימנטליות והאידיאולוגיה שלו משבשות את שיקול דעתו".

"באמריקה הזהות נשחקת"

בספרו, מבקר גולדמן את מדעי המדינה ואת הניסיון האמריקני להכניס תרבויות, ציביליזציות ועמים תחת קורת גג רציונליסטית אחת. "היה קונצנזוס בין דמוקרטים לרפובליקנים שאפשר לייצא את המערכת הפוליטית האמריקנית, שאם נקים מוסדות דמוקרטיים, זה כבר יביא לשינוי עמדות", הוא אומר, "במונחים מרקסיסטיים: ההוויה קובעת את ההכרה. כאשר פרץ האביב הערבי זו הייתה הדעה השלטת בארה"ב - שאם תהיה דמוקרטיה איסלאמית, היסודות הדמוקרטיים כבר יכריעו את הגורמים האיסלאמיים, ושההתפתחות הטבעית של העולם הערבי תידמה לטורקיה. כפי שראינו לאחרונה, טורקיה איננה סיפור הצלחה דמוקרטי".
מה עוד אפשר ללמוד מהתהפוכות בעולם האיסלאמי?
"האביב הערבי קרס לחלוטין; מצרים קיבלה כנראה את העסקה הטובה ביותר שיכלה לקבל מהגנרלים, בתמיכת ערב הסעודית. זו מדינה שלא יכולה להאכיל את עצמה. הסעודים מוכנים לסבסד את הגנרל סיסי; לא את מורסי. אבל כפי שאתה יודע, הן ממשל אובמה והן אישים רפובליקנים גינו את ההשתלטות הצבאית במצרים, בטענה שעצרה את התפתחות הדמוקרטיה המצרית. בעיניי, זו חולשה אמריקנית אופיינית. זו אינה השקפה דמוקרטית או רפובליקנית, אלא ראייה מעוותת של העולם.
"באמריקה כל הצדדים הללו מסתדרים היטב. אנחנו מסתדרים מצוין עם מוסלמים, הינדים וכדומה. כתוצאה מכך, אנחנו מניחים שאם כולם מסתדרים כאן, למה לא יוכלו להסתדר גם מחוץ לאמריקה? אבל חייבים לזכור שלאמריקה היסטוריה שונה מאוד. לאנשים שהגיעו לאמריקה לא היה אכפת מזהותם האתנית. באמריקה, הזהות האתנית נשחקת. מוסלמים אמריקנים משכילים ומרוויחים יותר מאמריקנים אחרים. הם אינם יכולים לשלוט בילדיהם כפי שעושים במדינה מוסלמית. אז למרות כמה קיצונים מוסלמים באמריקה, מדובר במיעוט שקל להסתדר איתו ושבחר להיות אמריקני. זה לא בהכרח נכון עבור אלה שנשארו בארץ המוצא".
כיצד זה, שמבין כל בעיות העולם, מזכיר המדינה של ארה"ב מתרכז בעיקר בסכסוך בינינו לפלשתינים?
"מכיוון שהוא חושב שאפשר ללחוץ על ישראל. ארה"ב חסרת אונים בעירק ובמרכז אסיה. ביחס לאירן אובמה לא עושה דבר, אבל חושב שבשל התלות של ישראל בארה"ב, אפשר לכפות עליה להיות חלק מהניסוי החברתי שלהם. זהו ניסוי חברתי אוטופי גדול. זה מה שאנשים כג'ון קרי עושים - מנסים להפוך את העולם לטוב יותר על-ידי אילוץ אנשים להתאים עצמם לנטיות האידיאולוגיות שלהם.
"זה באמת מצב נורא עבור ישראל, מכיוון שישראל זקוקה לארה"ב. אני לא מתערב בפוליטיקה הישראלית, אבל מבחינה הגיונית זה יהיה מסוכן מאוד אם ישראל תסכים לקרי. אם יהיה הסדר כפוי, וישראל לא תסכים לו, יהיו עונשים, סנקציות. עדיף לקבל עונשים מאשר להתאבד. אני חושב שהמצב ממש מביש".
היכן יהדות ארה"ב בסיפור הזה?
"אני מאוד מאוכזב מהקהילה היהודית בארה"ב. הנתונים מראים שהיהודים הליברלים יהיו בקרוב יהודים לשעבר. שיעור נישואי התערובת, ההתבוללות, אובדן הזהות היהודית הוא חסר תקדים. יהדות אמריקה נעלמת בהדרגה בתוך האוכלוסייה הכללית".

הכישלון של טורקיה

"הרעיון של הזדהות עם העם היהודי נתפס באמריקה כהזדהות אתנית. בקרב הדור הצעיר קיימת מבוכה כלפי התשוקה, האמביציה והאינטנסיביות הישראליות"

גולדמן אינו נתפס לסטיגמות פוליטיות ולאומיות, ודאי שלא לגבי עצמו. "אני מהשמאל החילוני בעצמי", הוא מספר, "נולדתי בעיר ניו-יורק כמו רוב היהודים, היהדות שלי הייתה מוגבלת לסוג מסוים של טקסים.
"האמריקנים נתונים ללחץ עצום להיטמע ולהיות חלק מהמסה הכללית של האומה. הרעיון של הזדהות עם העם היהודי נתפס באמריקה כמו הזדהות אתנית. בקרב הדור הצעיר קיימת מבוכה כלפי התשוקה, האמביציה והאינטנסיביות הישראליות. יש פה שוני תרבותי גדול".
אפשר להשוות את מעמדם של יהודי ארה"ב לזה של יהודי גרמניה בסוף המאה ה-19. קיימים קווי דמיון לא מעטים.
"אתה צודק. אם יהודים אמריקנים 'זונים אחרי אלוהים אחרים', האל הזה הוא (עמנואל) קאנט; הרעיון של שלום עולמי והמחשבה שהרציונליזם יפתור את כל הבעיות. זו האידיאולוגיה השלטת. קאנט היה תחליף אֵל עבור יהודים גרמנים החל מהרמן כהן ואילך. למרות שרוב היהודים האמריקנים אינם יודעים מיהו קאנט, הם אימצו את דרך חשיבתו. זו הסיבה שכתבתי את הספר הזה".
גולדמן מקפיד לדבר על היחס בין האמונה הדתית לבין המשטר הפוליטי ועל ההבדל בין התרבות היהודית-נוצרית לזו המוסלמית. "הזכרנו את ההבדל בין חברה המבוססת על הברית (covenantal society) לכזו המבוססת על זהות קולקטיבית. הרעיון של ערך אינדיבידואלי לאדם באשר הוא אדם הוא יסוד ביהדות. הרעיון הבסיסי ביהדות הוא שהברית היא שותפות בין אלוהים ואדם; אלוהים מואיל להיות שותף עם האדם. לאדם יש תכונות אלוהיות שלמעשה הוא יכול לשנות את הטבע. רעיון הברית המשיך גם לנצרות", הוא אומר .
"הרעיון המוסלמי הופך את אלוהים נשגב לחלוטין, מרוחק לגמרי. האדם הוא כאן למטה. אלוהים הוא רב עוצמה באופן מוחלט ויכול באופן שרירותי להעביר ולשנות את חוקי הפיזיקה. אלוהים מחליט מה יקרה מרגע לרגע. אם אני יורה כדור והוא עובר בראש שלך, זה רצונו של אללה. אין לנו בחירה אישית אמיתית. האיסלאם אינו אוהב את הרעיון של חופש הפרט, הגדרה עצמית או יצירתיות של הפרט. זה כ-900 שנה האיסלאם אינו מחדש כמעט דבר במדע, באמנות, בספרות או מבחינה פוליטית. שלא כמו החברות היהודיות והנוצריות על כל פגמיהן".
מה זה אומר על האיסלאם?
"אין זה אומר שדמוקרטיה מוסלמית היא בלתי אפשרית, אבל מעולם לא ראינו דוגמה אמיתית לכך. טורקיה הייתה אמורה לשמש דוגמה אך מתברר שהיא לא. דמוקרטיה אינה מערכת קלה לשימור. דמוקרטיה פירושה: אני מצביע למישהו שאינני מכיר, לא חבר משפחה. האדם שבחרתי נוסע לעיר הבירה, מרחק מאות קילומטרים, ונושא ונותן עם אנשים אחרים שנבחרו בדרך דומה. קבוצת האנשים הזאת עשויה להגיע להחלטה שאני מתעב, אבל מכיוון שאני מאמין בתהליך, אהיה נאמן להחלטה.
"בחברה המוסלמית לעומת זאת, הזהות היא קודם כל שבטית. אף אחד לא סומך על אדם שאינו מכיר. אנשים מגדירים את האינטרסים שלהם במונחים של האינטרסים של הקבוצה שלהם. הרעיון של תהליך פוליטי וחקיקה הוא מופשט לחלוטין. קשה לזכות בסוג כזה של נאמנות. הרעיון של נתינת אמון בסוג הפשטה כזה דורש אמונה דתית או משהו הדומה לאמונה בכבוד ובמוסר של האדם. זה הרעיון המערבי".
איזו מדיניות אתה מציע לארה"ב ולמערב?
"זה לא תפקידנו לתקן את המדינות הללו, אלא להבטיח את עצמנו מפני ההשלכות של הירידה שלהן. קרא לזה מדיניות קרת מזג ואינטרסנטית, אם תרצה. המערב אינו מסוגל לתקן את המדינות הללו, כל עוד הן אוחזות באידיאולוגיה המובילה לנפילתן. משום כך, אנחנו צריכים לתגמל את חברינו ולהרתיע את אויבינו. עלינו להבהיר לאירנים שפיתוח נשק גרעיני יגרום להם נזק נורא. אני חושב שהיינו צריכים להשתמש בכוח צבאי כדי להפסיק את פיתוח הגרעין האירני".
איך תשכנע את האמריקני הממוצע שיש לו אינטרס לתמוך בישראל?
"הייתי שואל אותו כיצד ירגיש אם פצצה גרעינית אירנית תתפוצץ בעיר אמריקנית. אירן היא מדינת החסות העיקרית לטרור, כך שאם תשיג נשק גרעיני, גם הטרור עלול להשיג נשק כזה. ישראל היא בעלת הברית החשובה ביותר של ארה"ב במלחמה נגד הטרור. העובדה שלא היו לנו אירועי טרור המוני מאז 11 בספטמבר אינה אומרת שאנחנו בטוחים. האינטרסים הביטחוניים האמריקניים ממומשים באמצעות הקשרים האסטרטגיים עם ישראל".
מה יש לך לומר לישראלים, כמבקר?
"למרות הבעיות שלכם, על-פי אמות מידה רבות, אתם החברה המצליחה ביותר בעולם. אין ספק שמבחינה דמוגרפית, ישראל היא החברה המצליחה ביותר בעולם המפותח. במונחים של הישגים טכנולוגיים והישגים ​​תרבותיים. ישראל צריכה לחשוב לעומק על מה שעושה אותה מוצלחת ולטפח את התכונות הללו. אל תתרגשו מהביקורת של העולם. היא נובעת מקנאה. היו גאים במה שהשגתם והיצמדו לזהות שלכם, שהיא מקור הישגיכם".

פורסם במקור: ישראל היום (ו', 3.1.14)
תאריך:  03/01/2014   |   עודכן:  03/01/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המספרים לא טועים
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
תודה לדרור אידר על המאמר החשוב
רפי אשכנזי  |  3/01/14 19:22
2
תודה לאידר ולגולדמן=תבורכו! ל"ת
קורןנאוה טבריה  |  4/01/14 07:45
3
מאמר חשוב, ספר חשוב ל"ת
בתיה  |  6/01/14 21:14
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
אריאל י. לוין
אתר האינטרנט "אל-מוניטור" מפרסם 27 תחזיות לצפוי להתרחש במזרח התיכון בשנת 2014. הנה העיקריות שבהן, על הסתירות שבהן - שהרי הדבר הכי ודאי באיזורנו הוא חוסר הוודאות
מנחם רהט
הסרוג סא"ל שלום אייזנר מודח מצה"ל בשל התנהגות מתבקשת, והסרוג אברהם בורג בז לחוק וחושף סודות מדינה
מחלקה ראשונה
הממשל האמריקני התחייב בהסכם ז'נבה שלא יוטלו על טהרן עיצומים חדשים במשך חצי שנה    הצעת החוק שהוגשה מחייבת תמיכה בישראל אם זו תתקוף באירן
עמי דור-און
המערב לוקה בתסמונת "אשרי המאמין" בכל מה שקשור באירן המתעתעת    ה"אטום לצורך ייצור אנרגיה חשמלית" מהווה איום ממשי על ישראל בפרט ועל מדינות המזרח התיכון בכלל
דורון בקל-איילון
במערב נוטים להיתלות בתהליך הרציונלי כהוכחה לכך שמשטרי טרור אינם מתכוונים להצהרות פורעניות (כמו "נמחה את ישראל מהמפה"). אלא שמשטרים טוטליטריים מכווני אידיאולוגיה פנאטית נוטים לקדם באופן רציונלי גם מטרות לא רציונליות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il