X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הוועדה המקומית אישרה ל-88 קציני צה"ל ומשרתי קבע קוטג'ים במקום דירות, ופטור מהיטל השבחה מבקר המדינה רואה בחומרה
▪  ▪  ▪
דרעי, מ-3,000 ל-20 אלף תושבים

אפרים דרעי, 64, מהן זה 36 שנים ברציפות כיו"ר המועצה המקומית כפר יונה. בתקופתו, גדל הישוב מ-3,000 ל-20,000 תושבים, וגם החינוך ופעילויות אחרות התפתחו יפה. בתקופה זו גם בנו אלפי דירות. למרות גודלו של היישוב, עדיין אין לו ועדה מקומית לתכנון ובניה משל עצמו, וכל ההחלטות בנושאים אלו מתקבלות על-ידי הוועדה המקומית המרחבית "שרונים" (במועצה המקומית מקוים שבקרוב אכן תהיה להם ועדה מקצועית עצמאית). תוכנית מרכזית לפיתוח הישוב בעשור האחרון הייתה בניית 1,450 דירות בישוב. אחד הפרויקטים שנבנו במסגרת זו הוא 88 קוטג'ים לקציני צה"ל ומשרתי קבע.
מבקר המדינה יוסף שפירא חושף (יום ד',, 22.1.14) שהוועדה המקומית המרחבית שרונים אישרה הטבות מפליגות, חלקן לא חוקיות, לקבוצה של 88 קציני צה"ל ומשרתי קבע. News1 ריכז נתונים ועובדות נוספים ומגולל כאן את הפרשה החריגה.

הקצינים רצו קוטג'ים, לא דירות

ביולי 2000 אושרה תוכנית לבניית כ-1,550 יחידות דיור, כולל 192 קוטג'ים, בדרום-מזרח כפר יונה. המועצה המקומית דרשה להגדיל את מספר הקוטג'ים, אך משרד השיכון החליט אחרת. רשות מקרקעי ישראל – אז המינהל - החליטה להקצות שישה מגרשים לבניית 162 דירות בנות 100 מ"ר לעמותת "נאות השרון", של קציני צה"ל ומשרתי קבע. בין חברי העמותה נמנים חנן איסרוביץ, מור בן-דוד, זיו טרלבסי, ניסן יעקובי, אלי כהן, ברק נאור, איתמר קוהלי, גלעד שני. אגב, ייתכן שהעמותה בנתה בניינים נוספים בישוב, שאינם מענייננו.
אבל, קציני צה"ל רצו לגור בקוטג'ים, עם גינה, ולא בדירות רגילות. איך הופכים את הדירות לקוטג'ים? בשיטת סלאמי, תוך הטעיות מכוונות והפרת החוק. לשיטה פסולה זו היו שותפים לא רק חברי העמותה, אלא גם מנהלת המגורים באגף כוח אדם בצה"ל (שמעו שמעו!) וגם הוועדה המקומית. השיטה פעלה כך:
  • שלב ראשון: באמצע 2002 ביקשו להפוך את ששת המגרשים לארבעה, ולבנות עליהם 16 בניינים טוריים בני שלוש קומות, 10 דירות לכל בניין. מספר הדירות נשאר ללא שינוי - 162. הוועדה המקומית, אישרה את השינוי בינואר 2003.
  • שלב שני: בדצמבר 2002 ביקשו לקבל היתר בנייה למשהו שונה לגמרי: 88 קוטג'ים דו-משפחתיים, בני 170 מ"ר, ועוד גינה צמודה. זאת, במקום 162 דירות של 100 מ"ר ללא גינה. הוועדה המקומית הוציאה בתוך שלושה חודשים התרי בנייה, מבלי לאשר קודם לכן את השינוי היסודי בתוכנית הבנייה! המבקר רואה מחדל זה "בחומרה יתרה".
  • שלב שלישי: בינואר 2004, כשהבנייה עמדה בפני סיום, "נזכרו" צה"ל, "נאות השרון" והוועדה המקומית עצמה(!) לבקש אישור לתוכניות הבנייה! הוועדה המקומית אישרה את השינוי. הוא נכנס לתוקף באוגוסט 2006, הרבה אחרי שהבנייה הסתיימה.

הוועדה המקומית אישרה תב"ע בניגוד לחוק

המבקר יוסף שפירא תוקף בחריפות בלתי רגילה החלטה זו. הוא קובע, שעל-פי החוק, רק הוועדה המחוזית, ולא המקומית, מוסמכת לאשר שינוי מהותי כזה בבנייה. לדבריו, "חברי הוועדה המקומית קיבלו החלטה בנושא מרכזי ומשמעותי בדיני התכנון והבנייה, ללא דיון וללא קבלת חוות דעת מקצועית. הם פעלו בניגוד להוראות החוק, כי לא הייתה להם סמכות לאשר תוכנית זו!"
  • שלב רביעי: כדי להוסיף חטא על פשע, אושרה בניית 88 הקוטג'ים תוך הסתרת עובדות עיקריות. לא צוין שהיא באה במקום התוכנית ל-162 דירות, שהיא משנה את אופי הפרויקט ומגדילה את השטחים הבנויים. אם מישהו, נניח שכנים, רצה להתנגד לתוכנית, הוא לא ידע את האמת ולא בא להתנגד.

משרד הפנים: "רב הנסתר על הגלוי"

גם הוועדה המחוזית, שלוחה של משרד הפנים, נשארה בערפל. באפריל האחרון אישרה למבקר שפירא, כי אכן השינויים המהותיים לא צוינו בורה ברורה בתב"ע החדשה, וכי "רב בה הנסתר על הגלוי".
בעוד קציני צה"ל חוגגים, התעוררה אצלם לפתע בעיה קטנה: תשלום הטל השבחה. בעצם, לא הייתה צריכה להיות להם בעיה. כי הוועדה המקומית החליטה באוגוסט 2006 לא לגבות הטל השבחה על עליית ערך הבתים. זוהי עוד החלטה מוזרה ולא תקנית: הפטור התקבל ללא דיון, ללא שמאי, ללא בדיקה.

השומה המוזרה של אלי כהן

רק אחרי יותר משלוש שנים, בינואר 2010, נזכרה הוועדה המקומית שעליה לבדוק את הנושא. היא ביקשה מאלי כהן, השמאי הקבוע, לערוך שומה. חוות הדעת של כהן, שהוגשה לאחר שלושה חודשים, היא שומת המקרקעין המוזרה ביותר שראיתי בימי חיי: בלי הסברים מקצועיים, בלי בדיקת מחירים של דירות וקוטג'ים סמוכים, ללא נתונים על עסקות אחרונות.
כהן גם טעה בנקודה מרכזית: הוא השווה את שווי הקוטג'ים לשווי 54 דירות גן שהיו כביכול בתוכנית - 16 הדירות. אלא שלא היו דברים מעולם, כי בתוכנית המקורית לא היו דירות גן, אלא דירות בקומת קרקע ללא גינה צמודה, כפי שציינתי למעלה. כמובן, שאם משווים קוטג' לדירת גן, הפרשי המחירים קטנים יחסית, וממילא גם ההשבחה וההיטל יהיו נמוכים. ואכן, כהן קבע הטל של 9,900 שקל בממוצע בלבד לכל קוטג'.
מוזר עוד יותר, שאלי כהן מאשר בכתב כי ערך את השומה "תוך התייעצות עם הגורמים המקצועיים בוועדה המקומית". סליחה, מי הם אותם "גורמים מקצועיים"? האם יש למועצה אנשי מקצוע בשמאות מקרקעין חוץ מהשמאי שלה? ומה שמו של אותו איש מקצוע עלום שם, אם הוא קיים בכלל? ומיהם אותם אנשי הוועדה המקומית שיעצו לאלי כהן איך לכתוב את השומה?!
קציני צה"ל לא היו מוכנים לשלם אפילו הטל פעוט של 9,900 שקל לקוטג'. 14 מהם ערערו על כך בפני ועדת הערר המחוזית, בראשות עו"ד כרמית פינטון. ועדת הערר קיבלה את טענותיהם וביטלה את ההיטל.

החטא הקדמון: היתר הבנייה ניתן לפני אישור התב"ע

מדוע בוטל ההיטל? החלטת הוועדה, מ-11.4.11, נכונה מבחינה משפטית: ההיטל נקבע, על-פי החוק, בעת אישור תב"ע חדשה, המשנה את יעוד הקרקע. אבל, הקצינים קיבלו היתר בנייה במרס 2003, ללא שינוי יעוד. כשהוועדה המקומית אישרה את התב"ע החדשה, לקוטג'ים, ב-2006, היה זה לאחר גמר בניית הבתים, והוועדה רק אישרה מה שכבר היה בנוי, כלומר אישרה תב"ע ללא שינוי יעוד! לכן אין הטל! זהו החטא הקדמון שהוליד את הפטור מההיטל.
הוועדה המקומית ערערה, אך שופטת בית המשפט המחוזי מרכז לעניינים מנהליים, זהבה בוסתן, דחתה את הערעור ב-11.9.11. סוף פסוק, כנראה, מבחינה משפטית, אך לא ציבורית.
אבל מדוע בכלל נתנה המקומית היתרי בנייה ללא תוכנית מאושרת? מדוע אישרה את התוכנית בדיעבד, רק כשהבתים כבר נבנו? האם היה מישהו מחוכם, שתכנן זאת מראש, כדי לפטור את הקצינים מתשלום היטל? ומדוע שינתה פתאום הוועדה המקומית את טעמה – תחילה פטור, ואחרי כמה שנים החליטה לתבוע אותו בבית משפט? אין על שאלות אלו מענה, בינתיים. גם מבקר המדינה לא מצא את התשובות.

צה"ל ו"נאות השרון" מגיבים בפשטות: לא מגיבים

איך מגיבים השותפים לפרשה חמורה זו? הם פשוט אינם מגיבים. צה"ל מודיע שלא יתייחס, "נאות השרון" לא השיבה למכתבו של מבקר המדינה (ממש מנומס).
גורמים אחרים שהאחראים לנושא בוועדה המקומית כבר אינם בתפקידם, ואין (כאילו) את מי לחקור.

תאריך:  22/01/2014   |   עודכן:  23/01/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העדפות לא-חוקיות לקצינים בכפר יונה
תגובות  [ 8 ] מוצגות  [ 8 ]  כתוב תגובה 
1
נו ?
טולסטוי  |  22/01/14 21:44
2
תמקדו בבניה הבדואית הלא חוקית  ל"ת
הנעימימ  |  23/01/14 20:28
3
ה ליך לא ראוי תוצאה טובה
ע.ג.  |  24/01/14 07:44
 
- נו ?
טולסטוי  |  24/01/14 08:53
4
ומישהו מאמין עוד לאנשי צה"ל?
עמותות צה"ל  |  25/01/14 16:33
5
להעמיד לדין ולהדיח מ"שרונים"
לכל אשם יש שם  |  28/01/14 12:25
6
מה נותנת הביקורת הזו ומה הבעיה
נ.נ.  |  28/01/14 17:35
7
מסע הפרופוגנדה מכה שנית...
יוסי100  |  29/01/14 22:06
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
מבקר המדינה מצביע על מחדלים וטעויות בתחומי התכנון, הניהול, הפיקוח והבקרה שנעשו בפרויקט המטרונית וגרמו לבזבוז מאות מיליוני שקלים אם לא למעלה מכך מכספי ציבור ולפגיעה בתושבים, שיכלו ליהנות מרכבות קלות במקום אוטובוסים
חיים נוי
ורדי בשיאו עם מפגן ססגוני וקולות שמימיים ליצירה הנודעת - הזמרים הישראלים בולטים בהפקה
תרצה הכטר
ג'ונז מגייס את טכנולוגיית הקולנוע ומעביר תרחיש של זוגיות לקהל הצופים, הן זוגיות שהאהבה והחברות הן הדלק המניע אותה, והן זוגיות המהולה באהבה רומנטית שאנו מכירים בעולם הפיזי
הרצל חקק
סקירה על ספרו של חיים ספטי, 'דוח על יתרת הנפש', הוצאת כרמל, 2006, 148 עמודים
איילת נדיב
ב-17 לינואר 1929 עלה לאוויר העולם מיתוס: בתרד יש ברזל    ההתייחסות לתרד כמזון על מחזק, הגיעה מפרסום מחקר שגוי בו הוזזה הנקודה העשרונית, כך שייחסו לתרד כמות ברזל גבוהה פי 10 מערכו התזונתי האמיתי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il