X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
איש הנדל"ן של השבוע

משה סיני: החיים אחרי ראש העין

ראש העירייה הוותיק הפסיד, אחרי עשור שבו קידם בין היתר פרויקט ענק בן 15,700 דירות עכשיו הפעיל מחדש את חברתו הפרטית, העוסקת בתכנון אסטרטגי מלווה את בניית העיר החדשה חריש
▪  ▪  ▪
סיני. חריש במקום ראש העין [שרון יצחק]
פסנתר בקושי
הייתי בן 6. רציתי פסנתר, אך לא היה כסף. הייתי יורד לחצר, מצייר קלידים על החול ומדמיין שאני מנגן. לאחר שנה ביקשתי, יום אחד, לחזור הביתה. לחצתי על דלת הכניסה, והיא לא נפתחה. אחרי שהצלחתי איכשהו להיכנס, גיליתי שכמעט כל הסלון תפוס על-ידי פסנתר גדול

   אלעזר לוין
תדהר מכרה 920 דירות בראש העין

   אלעזר לוין
יימכרו מגרשים ל-10,900 דירות בראש העין

משה סיני (56), שהיה ראש העירייה של ראש העין בעשר השנים האחרונות, קידם את תוכנית הבנייה הגדולה ביותר של ישראל לשנים הקרובות - בניית 15,700 דירות. כל תוכניותיו נקטעו ב-22 באוקטובר, כאשר הפסיד, אולי במפתיע, לשלום בן-משה, בבחירות לראשות העיר. אבל יש חיים גם אחרי ראש העין.
בראיון ל-News1 חושף סיני את פעילותו החדשה. סיני: "הפעלתי מחדש חברה פרטית הקרויה על שמי, העוסקת בתכנון, במחקר וביוזמות אסטרטגיות. אני נותן יעוץ לכמה ערים, איך לפתח את העיר, איך לקבל את מירב ההכנסות ממשרדי הממשלה, וכדומה".
סיני הסכים לחשוף רק לקוח אחד: העיר חריש.
מה פתאום חריש, עיר שבעצם עוד אינה קיימת?
סיני: "למשרד הפנים יש תוכנית, שבה מסייעים ראשי ערים ותיקים לעמיתיהם החדשים. בחריש נבחר ראש מועצה חדש, יצחק קשת, אחרי שנים שבהם נוהל הישוב בידי ועדה קרואה. משרד הפנים פנה אלי, והציע לי להיות המלווה של קשת ולתת לעיר מנסיוני".
מה אתה עושה בחריש?
סיני: "אני מסייע ליצחק קשת איך לדאוג כך, שהעיר ההולכת ומוקמת תתחיל ברגל ימין. חריש אמורה להיות עיר פלורליסטית ופתוחה. היא תוכל לנצל את היתרונות שלה, כעיר היושבת בתוך אזור ירוק, ונמצאת במרחק קצר יחסית מכל הישובים העירוניים הגדולים".

תשלום לפי שעות, לא בסכומים גדולים

אתה שכיר של המועצה או משרד הפנים?
סיני: "החברה הפרטית שלי מקבלת תשלום לפי שעות. החוזה הוא למספר חודשים, אך במידת הצורך יאריכו אותו. לא מדובר בסכומים גדולים".
סיני יסד את חברתו הפרטית, ששמה "תומר סיני" ב-1998, אך הקפיא את פעילותה ב-2003, כשנבחר לראש העירייה. כשייסד את החברה, היה זה תוך כדי קריירה מעניינת. הוא סיים לימודי מ.א. בהיסטוריה ויחסים בינלאומיים בישראל. אחר כך סיים קורסים למנהיגות באוניברסיטאות הרוורד וז'נבה ובבית הספר של הפנטגון בוושינגטון. ב-1994 כיהן כנציג משרד החוץ במשרד הביטחון. ב-1996 מינה אותו שמעון פרס למזכיר צוות המו"מ עם סוריה, וב-2000 קיבל תפקיד דומה מאהוד ברק.
זו לא בדיוק הכשרה לראש עירייה.
סיני: "ההתמחות שלי היא בתכנון אסטרטגי, וזה בדיוק מה שנחוץ לרשות מקומית. אני מתגורר כל השנים בראש העין, ורציתי לתרום לעיר. ב-1998 נכנסתי לפוליטיקה המקומית. נבחרתי לחבר המועצה המקומית והייתי ראש האופוזיציה. ב-2003 התמודדתי על ראשות העיר מול יגאל יוסף, וניצחתי. אחרי חמש שנים התמודדתי שוב, מול כמה מועמדים, ושוב הגעתי למקום הראשון.

"חיסלתי גרעון של 100 מיליון שקל"

מהם ההשגים העיקריים שלך, לדעתך?
סיני: "קיבלתי עירייה עם גרעון של 24 מיליון שקל בשנה וגרעון מצטבר של 100 מיליון שקל. חיסלתי את הגרעון. איך? הקפאתי קבלת עובדים חדשים, והעמקתי את הגבייה. מ-2006, ראש העין היא עיר עם תקציב מאוזן, שאינה נזקקת למענקי האיזון של משרד הפנים. ב-2009 קיבלנו את התואר 'עיר איתנה', אחת מ-20 ערים בישראל עם תואר זה!"
הדוגמה שמביא עתה סיני ממחישה את הקשר בין נדל"ן לבין התקציב העירוני. סיני: "קיבלתי עיר עם הכנסות של 130 מיליון שקל בשנה, מזה כ-35 מיליון שקל מארנונה. מסרתי עיר עם תקציב מאוזן של 270 מיליון שקל, ומזה כ-100 מיליון שקל ויותר הכנסות מארנונה. ההכנסות גדלו פי שלושה תודות לגידול במספר התושבים והעסקים. ראש עירייה צריך למשוך עסקים. אם לא, תיקלע העירייה לגרעונות, ובסופו של דבר ימנו לו ועדה קרואה".

למה מבקשת עיריית ת"א להגביל בנייה

במאמר מוסגר: יזם הנדל"ן התל אביבי שמואל עטיה אומר שהכנסות עיריית תל אביב מארנונה מגיעות ל-2.2 מיליארד שקל לשנה - 600 מיליון שקל מהתושבים ו-1.6 מיליארד שקל ממשרדים, מרכזים מסחריים ועסקים אחרים. התושבים מקבלים, כידוע, שירותים מגוונים בהרבה לעומת עסקים. זו הסיבה האמיתית שעיריית תל אביב מבקשת בימים אלו להגביל את היקף בניית הדירות, ומעודדת עסקים.
ראש העירייה היוצא של ראש העין מדגיש השגים נוספים - שילוב של חינוך ותרבות עם בנייה: העירייה התחילה לבנות את היכל התרבות, היכל המוזיקה וקאונטרי קלאב. שמו דגש על חינוך, גם במבנים וגם בתוכן, והעיר קיבלה את פרס החינוך.

"זה לא הסכם-גג, אלא הצהרת עקרונות"

האם ואיך קידמת את הבנייה החדשה בעיר?
סיני: "הרעיון המרכזי שלי היה לפתח את השכונות המזרחיות. אישרנו תחילה תוכנית לבניית כ-8,000 דירות. האישור הנוסף, ערב פרישתי, הוא לבניית כ-8,600 דירות. בסופו של דבר תהפוך העיר מישוב בן 40,000 תושבים לעיר של 100,000!"
מה דעתך על הסכם הגג, שהעירייה חתמה עם משרדי הממשלה לאחר פרישתך?
סיני (המנסה אולי להמעיט מהשגיו של יורשו): לאמיתו של דבר זה לא הסכם, אלא הצהרת עקרונות. לא חתמו שם על שום חוזה, אלא רק על הצהרה לא מחייבת! צריך לראות מה יקרה בפועל.
טוענים שהקפאת בניית 2,000 דירות.
סיני: "רשות מקרקעי ישראל מכרה מגרשים לבניית 4,800 דירות בשכונות המזרחיות. העירייה הוציאה התרי בנייה ל-2,800 דירות בלבד. הוריתי להקפיא את מתן ההתרים ליתר 2,000 הדירות, כל עוד הממשלה לא נענית לתביעות שלנו, ותקצה את הסכומים הדרושים לבניית בתי ספר, גני ילדים ומוסדות ציבור הדרושים לרבבות תושבים חדשים. בסופו של דבר השגנו מה שרצינו".
השרים יאיר לפיד ואורי אריאל רצו מאוד לחתום בחודש שעבר על "הסכם הגג" עם העירייה, שיקבע שהיקף הבנייה במזרח העיר יגיע ל-15,700 דירות. כל כך רצו, עד שוויתרו לעירייה: היא לא תקבל מהם יותר מ-500 מיליון השקל למבני ציבור, שהממשלה הבטיחה תחילה. הממשלה גם תממן בניית כביש טבעת ומחלף מעל כביש 5, במאות מיליוני שקלים.

"אני נגד דיור להשכרה"

הסכם העקרונות מדבר גם על בניית דירות להשכרה ובניית דיור בר-השגה. מה דעתך?
סיני: "אני נגד דיור להשכרה! לדעתי זהו פתרון דיור לא טוב! יש לסייע לזוגות הצעירים לקנות דירה בבעלותם. אשר לדיור בר-השגה, מדובר על בנייה בהיקף לא גדול".
אתה נשאר חבר מועצה?
סיני: "כן. אני חוזר לתפקידי הישן והמוכר לי, כראש האופוזיציה".
סיני לא אמר, אך נראה שהוא עשוי להתכונן לסיבוב הבא, בעוד כחמש שנים, ולנסות לחזור לראשות העירייה.
בינתיים, יכול משה סיני לנשום קצת לרווחה ולהתנתק מסדר היום העמוס של ראש העירייה, המתחיל ב-7 בבוקר ולא נגמר אף פעם. הוא יכול להקדיש יותר זמן לאשתו רונית ולשלוש בנותיהם. גם יוכל לחזור לתחביבו הישן, נגינה בפסנתר. משה סיני מנגן מגיל 7, ומדי פעם הולך לבקר את אמו ולנגן על הפסנתר בביתה. לכן הוא כועס במיוחד על החלטה אחת של ראש העירייה החדש, להקפיא את בניית "מוזאון המוזיקה" הייחודי אותו יזם סיני.
מדוע קשור משה סיני כל כך לפסנתר? הוא מספר: "גדלנו בדירה בת שני חדרים ברמת אביב, וההורים התפרנסו בקושי. הייתי בן 6. רציתי פסנתר, אך לא היה כסף. הייתי יורד לחצר, מצייר קלידים על החול ומדמיין שאני מנגן. לאחר שנה ביקשתי, יום אחד, לחזור הביתה. לחצתי על דלת הכניסה, והיא לא נפתחה. אחרי שהצלחתי איכשהו להיכנס, גיליתי שכמעט כל הסלון תפוס על-ידי פסנתר גדול. אבא ז"ל חסך פרוטה לפרוטה כדי לקנות פסנתר לילדו הקטן. אני מנגן גם לזכרו של אבי היקר".

תאריך:  21/02/2014   |   עודכן:  21/02/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
טובה ספרא
יאיר לפיד רץ למסיבת עיתונאים כשאצלו העובדות בשטח והניראות על הבמה אינן משלבות ידיים    בהצהרות הוא צובר נקודות; בפועל, אין משאבים לממשן    עדיין רצוי לחשוב לפני שמדברים ולהפעיל את המסננת לפני שפוגעים בלי להתכוון    תקופה רגישה לתאונות ולאסונות לא צפויים    תחזית אסטרולוגית שבועית: 28.2.14-21.2.14
ראובן לייב
מחקר של רופא, שהיה גם אסיר מחנות הכפייה, הנחשף על-ידי ההיסטוריון גד נחשון, מגלה כי מי שהצליח לשרוד היה, בעיקר, מי שניחן בחוסן גופני ומי שלא איבד את שפיות-דעתו בעת שאולץ לעבוד עבודת-פרך בשירותם של הקלגסים הנאציים
עמוס אריכא
תרומתו של מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי ושר העבודה והרווחה המנוח ישראל כ"ץ לחברה הישראלית מוארת בספר הביוגרפי "החלוץ החברתי" דרך עיניו של אריה אבנרי, כותב רב-ניסיון, חד-עין ובקי בחומרים שקיבץ בשקדנות להכרת גיבורו, דורו ותקופתו-תקופתנו    על איש שהפך חלום למציאות ועשה זאת בדרכו המיוחדת
שולמית קיסרי
שתי הקומות של בר-המסעדה "אריה" הן וילה בסגנון רטרו. הווילה, לפי המהנדס צבי וילנר, נבנתה ב-1920 על-ידי תושב ארץ ישראל בשם חיים רוהלד, שהיה מזכירו של הרב קוק    בתפריט: קוקי סט. ג'אק, שקדי עגל ושרימפס קריסטל
גיל נוילנדר
כבר היום אנחנו חיים במציאות שבה סיסמאות "סטטיות" אינן באמת מספקות כדי להגן עלינו מהאקרים ומנסיונות פישינג (גניבת סיסמאות). איך מנגנון האימות הכפול יעזור לכם להישאר מוגנים?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il