X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
כך היא גם בעבודתה?

מעשי דינה

חוסר יושרה, חוסר אוביקטיביות, חוסר דיוק - כל אלו מצויים בספרה של דינה זילבר על היועץ המשפטי לממשלה. זה מטריד מאוד, כאשר זוכרים שהכותבת היא המשנה ליועץ המשפטי
▪  ▪  ▪
זילבר. לפאר את היועצים, לגנות את הפוליטיקאים [צילום: פלאש 90]
גב הספר
בגב הספר נאמר, כי דינה זילבר "צללה לארכיונים, נברה במסמכים מצהיבים". לא מיניה ולא מקצתיה. אין בספר שום ציטוט של מסמך ארכיוני כלשהו. מנסיוני ברור לי, שזילבר - כמו כל מחבר - כתבה את הטקסט הזה, או לכל הפחות אישרה אותו. סתם עוד בלוף, שנועד כנראה להגדיל את המכירות.

דינה זילבר משמשת מאז סוף 2012 כמשנה ליועץ המשפטי לממשלה (ייעוץ). את ספרה "בשם החוק: היועץ המשפטי לממשלה והפרשות שטלטלו את המדינה" פרסמה הוצאת דביר זמן קצר לאחר מינויה של זילבר, שבזמן כתיבתו הייתה פרקליטה בכירה במחלקת הבג"צים בפרקליטות. זוהי נקודת מוצא בעייתית: אדם כותב ספר על הגוף בו הוא משמש בתפקיד בכיר ועל המשרה שממלא הממונה הישיר עליו. התוצאה, למרבה הצער, בעייתית עוד יותר מאשר נקודת המוצא.
ספרה של זילבר עמוס בחוסרים: חוסר יושרה, חוסר אוביקטיביות, חוסר דיוק. אם היא הייתה עיתונאית - זה היה רע. אם היא הייתה אקדמאית - זה היה רע מאוד. כאשר מדובר באחת מבכירות המערך המשפטי של המדינה, זה איום ונורא. מי לידנו יתקע, שבמילוי תפקידה - בו ביכולתה להשפיע על גורלם של אנשים, תאגידים ותהליכים - זילבר פועלת ביושרה מלאה, באוביקטיביות מלאה ובדיוק מלא? מי לידנו יתקע, שהבוז הגלוי שלה לדרג הפוליטי לא בא לידי ביטוי ביחסיה המקצועיים מולו?

חוסר יושרה

לאורכו ולרוחבו של הספר, זילבר מפארת את היועצים המשפטיים ומגנה את הפוליטיקאים, ובעיקר את מי שלא ראו עין בעין עם היועצים לדורותיהם. הנה דוגמה אחת, שממש אינה היחידה: "היו תקופות בהן הדרג הפוליטי קיבל על עצמו את הכרעותיו של היועץ המשפטי לממשלה גם כשאלו לא היו לרוחו, מתוך הפנמה של חלוקת הסמכויות הראויה בזירה הציבורית. אך כשהדרג הפוליטי נעדר את מידת הריסון העצמי ואת תפיסת הממלכתיות הראויה, מגבלות החוק שלעיתים אינן מאפשרות לו להגשים את מבוקשו נתפסות כמכשלה שיש להסיר מהדרך".
גם כאשר מתברר בדיעבד שיועץ משפטי היה איש פוליטי, זה לא מפריע לזילבר. הכוונה למיכאל בן-יאיר, שלאחר סיום תפקידו החל לפעול בצורה בולטת בשמאל הקיצוני. זילבר אינה מזכירה זאת במילה; את התפטרותו של בן-יאיר היא מייחסת למה שהוא עצמו אמר – שהתקשה לפעול מול צורת קבלת ההחלטות ה"מוזרה ולא מסודרת" של בנימין נתניהו. היושרה הייתה מחייבת להזכיר כאן את השתייכותו הפוליטית של בן-יאיר, אבל למה לעשות זאת, אם אפשר ללכלך עוד קצת את הפוליטיקאים?
שירי ההלל ליועצים המשפטיים מגיעים לרמות מביכות בפרק על מני מזוז, העמוס בפרטים על יוזמותיו והצלחותיו. האם ידעתם, שבזכות פעילותו של מזוז "חלק ניכר מראשי משפחות הפשע וארגוני הפשיעה מצויים כיום מאחורי סורג ובריח"? מה, לא הרגשתם שהפשיעה מוגרה? במקביל, נעדרת לחלוטין מפרק זה הביקורת שמתחו בית המשפט המחוזי ובית המשפט העליון על הראיון שהעניק מזוז בעיצומה של פרשת קצב, ובו קבע שמדובר בעבריין מין סדרתי.
חוסר היושרה מתבטא לעיתים בפרטים קטנים. למשל: זילבר אומרת שיוסף חריש למעשה צדק בכך שלא רצה להעמיד לדין את ראשי הבנקים בפרשת הוויסות, כי הרי בסופו של דבר הם לא נשלחו לכלא. אבל בית המשפט העליון קבע, כי עונשי המאסר שהטילה מרים נאור (אז במחוזי בירושלים) הם מוצדקים, וביטל אותם רק בשל חלוף הזמן – עילה שנגרמה בין היתר בשל התעכבותו של חריש והצורך בהתערבות בג"ץ כדי שהבנקאים יועמדו לדין.
זילבר מצטטת את יצחק זמיר, האומר שהמבחן המרכזי להתאמה לתפקיד היועץ המשפטי הוא "העדר השלדים בארון": רק מי שבטוח שאין שום כתם בעברו, יכול להיות מועמד לתפקיד. כאן כמובן מתבקשת הערה, לפיה מועמדותו של יהודה וינשטיין הייתה לכל הפחות בעייתית בשל סיפור העובד הזר. אבל ברור שזילבר לא תגיד את זה על הבוס שלה.

חוסר אוביקטיביות

רשימת המרואיינים של זילבר מרשימה ביותר: יועצים משפטיים ופרקליטי מדינה לשעבר, שופטים ונשיאים בבית המשפט העליון ועוד. אלא שרק מרואיין אחד – השר לשעבר דניאל פרידמן – שייך למחנה המתנגדים לעוצמה הרבה שצבר תפקיד היועץ המשפטי. היכן למשל יעקב נאמן, חיים רמון ודוד רותם? אותם לא חשוב לשמוע? כנראה לא, כאשר הדעה קבועה מראש.
זילבר לא מוכנה לקבל מצב בו הדרג הפוליטי מסרב להסכים עם חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה. לדעתה, היועץ הוא כמו שופט עליון ודעתו מחייבת את הדרג המדיני, ואם זה רוצה לקבל ייצוג משלו – יש למנוע זאת ממנו. לדעות אחרות, בעיקר אלו הטוענות שהיועץ המשפטי שכח שהוא יועץ והפך להיות המחליט, אין כאן מקום.
תראו מה קורה כאשר זילבר כן מציגה דעות אחרות. נפנה לפרק האחרון של הספר, המזכיר את היוזמות לפיצול התפקיד בין היועץ המשפטי לבין ראש התביעה הכללית. העמדה התומכת בכך מוצגת ב-6.5 שורות, ולאחר מכן באות 22 שורות של המתנגדים. הופכים את הדף, והנה עוד 7.5 שורות (מנוסחות בציניות לעגנית) בדבר יוזמת הפיצול – ואחריהן כמעט שלושה עמודים של עמדת משה לדור שהתנגד לפיצול. זוהי כתיבה "מטעם" ולא כתיבה של מי שמבקש לנהל דיון ענייני.

חוסר דיוק

כאשר אני מוצא אי-דיוקים בפרטים שאני בקיא בהם, השאלה המתבקשת היא האם יש אי-דיוקים שאינני יכול לזהות. ספרה של זילבר עמוס בכאלו שמצאתי, ויש לי תחושה שקיימים נוספים.
בפרק על משפט קסטנר, זילבר מתארת בצורה שגויה את עסקת "סחורה תמורת דם" שהציע אדולף אייכמן לישראל קסטנר ב-1944 ומתעלמת מכך שהיה זה כזב מוחלט מצידו של אייכמן. היא מדברת על "קומנדו היהודים" של אייכמן – גוף שלא היה קיים.
לגבי משפט אייכמן, מצטטת זילבר את ביקורתה של חנה ארנדט, תוך התעלמות מכך שהביקורת הזו מבוססת על תיאורים כוזבים ומסולפים של הראיות והעדויות. היא גם מסתמכת יותר מדי על ספרו של גדעון האוזנר "משפט ירושלים", ולא נעזרת מספיק במחקרה המעולה של פרופ' חנה יבלונקה – המוכיח עד כמה האוזנר היה נתון ללחצים פוליטיים בניהול המשפט ואפילו בבחירת העדים; אבל יבלונקה סותרת את התמונה המפוארת שרוצה זילבר לצייר, ולכן כנראה מוטב להתעלם ממנה. זילבר אומרת שהאוזנר היה האחד והיחיד שביקש וקיבל עונש מוות לנאשם – ושוכחת את משפט דמיאניוק.
הטעות המביכה ביותר, עליה חוזרת זילבר מספר פעמים, היא שיצחק רבין התפטר בשל חשבון הדולרים ושפרשה זו הביאה להקדמת הבחירות. העובדות הן, שרבין התפטר לאחר ששרי המפד"ל נמנעו בהצבעת אי-אמון על חילול שבת בהגעת מטוסי אף-15 לישראל. חשבון הדולרים אילץ אותו לפרוש מראשות רשימת המערך בבחירות, חמישה שבועות לפני מועד הבחירות. הטעות הזו מביכה גם משום שלא צריך לנבור בהיסטוריה כדי לדעת את האמת, וגם משום שבהמשך הספר מספקת זילבר עצמה תיאור נכון של העובדות. זילבר מייחסת את המהפך של 1977 לחשבון הדולרים, בעוד הסיבות היו הרבה יותר מורכבות.
את זיכויו של איוון דמיאניוק, טוענת זילבר, אפשר היה למנוע אילו שר המשפטים דאז, משה נסים, היה שואל האם זיהויו ודאי. שוב: העובדות הן אחרות. בית המשפט העליון, שכזכור זיכה את דמיאניוק מחמת הספק, קבע במפורש שהוא הוסגר כדין ושההרשעה במחוזי הייתה מבוססת; הזיכוי בא על סמך ראיות שהוגשו רק בערעור. את מסמך טרווניקי – תעודת השירות של דמיאניוק בס"ס – מתארת זילבר בצורה שטחית וחלקית.
על מני מזוז אומרת זילבר, שהוא הוביל את החקירות נגד אהוד אולמרט בפרשת המינויים הפוליטיים ונגד אביגדור ליברמן, ש"התגבשו לאחר סיום כהונתו לכדי החלטות להגשת כתבי אישום". האמת: תיק המינויים הפוליטיים נגד אולמרט נסגר, וכך גם התיק העיקרי נגד ליברמן.

תאריך:  10/03/2014   |   עודכן:  10/03/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מעשי דינה
תגובות  [ 27 ] מוצגות  [ 27 ]  כתוב תגובה 
1
לא קניתי את הספר. כעת ברור לי
בן שלמה  |  10/03/14 08:59
2
אתה גדול איתמר
בן ישראל  |  10/03/14 09:01
3
כנראה שהרקבון עמוק משחשבתי
אבי כהן  |  10/03/14 09:04
 
- רק במדינת עולם שלישי
עידןסובול  |  10/03/14 14:35
4
שאלה לנציבות שירות המדינה
אורי פ  |  10/03/14 09:09
 
- את הספר כתבה לאחר שעות העבודה
נסיבות מקלות  |  10/03/14 10:17
 
- עם תוכן כזה איך לא יהיה לה זמן
רק שאלה.....  |  10/03/14 11:22
 
- הפקרליטות מעל מעל למבקר שרות
המדינה  |  10/03/14 11:25
5
אכן מעשה דינה !!!! ל"ת
ישראלי מן השורה  |  10/03/14 09:09
6
זילבר היא בדיחה משפטית עצובה
הייתי שם  |  10/03/14 09:15
7
הנה שוב כמו שתמיד
הנסי  |  10/03/14 09:31
8
תודה לך איתמר
במבה  |  10/03/14 09:49
9
מטריד כשכותבים על לשעבר
מיכל מירושלים  |  10/03/14 10:15
10
מצויין אך פוגע בדינה המקראית ל"ת
קורא ותיק  |  10/03/14 10:16
 
- מי לדעתך כאן הם אנשי שכם ומי
כאן האחים?  |  10/03/14 10:24
 
- היה מתאים יותר - מעשה שכם
קורא ותיק  |  10/03/14 11:22
11
ביום שהיא תפרוש
מתגעגע לפרידמן  |  10/03/14 10:24
 
- "הארנק והחרב" מאת דניאל פרידמן
ר.ב.ז  |  10/03/14 11:01
12
מקנה משרה בעליון
רמת הצביעות בספר  |  10/03/14 10:59
13
תודה רבה איתמר,השוקת שבורה
אראל  |  10/03/14 11:17
14
הכותרת
מנמיך להבות  |  10/03/14 12:21
15
הכותרת
מנמיך להבות  |  10/03/14 12:27
16
זילבר החלודה
דינה סמרטוטאי  |  10/03/14 12:56
17
איתמר אתה בגדול
חשבון הדולרים   |  10/03/14 13:38
18
מבט חטוף על נעליה בצבע אדום
אודליה  |  10/03/14 14:37
 
- כשפניה של אשה אינן נאות ואפילו
דוחות - היא מנסה  |  11/03/14 07:06
19
חבל שאתה לא מזכיר
משה מיכאל  |  10/03/14 15:04
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ארי בוסל
בשולחנות ההרשמה באירוע בו נאם ראש הממשלה בנימין נתניהו באולפני פרמאונט בהוליווד קיבלו המשתתפים צמיד פלסטיק אדום או צהוב. ימין או שמאל. אנשי הפדרציה קירקרו סביב אנשי הצמידים הצהובים, ואף ליוו חלק מהם כך שלא יאלצו לעמוד בתור לבדיקה הביטחונית כמו כל שאר בני תמותה. ישנם אנשים חשובים (כל המוזמנים להקרנה פרטית עם ראש ממשלת ישראל), וישנם אנשים חשובים עוד יותר
יורם מרקוס
כמעט בנהיגה אוטומטית, רובוטית, כשעיניי מוצפות דמעות, נסעתי משם לביתה שלא היה רחוק, עשר דקות נסיעה, זהו, לא יכולתי שלא
חניאל פרבר
שמשלוח המנות נתקן רק לצורך מי שאין לו. לכן ראוי היה שישלחו העשירים לעניים, ומה היה צורך לתקן שהכול ישלחו זה לזה?
לאה טרן
כנס תגליות במוזאון תל אביב לאמנות והרצאות מרתקות על תכשיטים בעולם העתיק
איתן קלינסקי
"אימהות אחרות": קולות רועמים בדמויות אפופות שתיקה מוחלטת של נשים במקרא
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il