X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מחסור בשינה עלול להביא לעלייה ברמות הכולסטרול, טריגליצרידים ויתר לחץ דם יש קשר בין מחסור בשינה או שינה האורכת פחות מ-5 שעות, לבין סוכרת הקשר בין הפרעות שינה ודיכאון הוא דו-כיווני
▪  ▪  ▪
סכנות שבהפרעות שינה [צילום: פלאש 90]

קצב החיים המודרני אינו מאפשר שינה ארוכה כבעבר. הלחץ בעבודה, הקושי לאזן בין שעות עבודה ארוכות לחיי משפחה ודאגות היומיום, הם בין הגורמים המקצרים את שעות השינה. עם זאת, אין לקחת את השינה כמובנת מאליה, שכן היא בעלת חשיבות רבה לתקינות התהליכים המתרחשים בגוף ולבריאות איברי הגוף.
למעשה, השינה היא ההזדמנות הטובה ביותר הניתנת למוח לשם עיבוד המידע אשר נקלט במהלך היום. קיימות מספר סכנות אשר להן קשר ישיר למחסור בשינה. סכנות אלה נפוצות בקרב אנשים הסובלים מנדודי שינה תכופים, וכן בקרב אנשים אשר אינם מקפידים על שינה האורכת יותר מחמש שעות בלילה.
להלן פירוט על הסיכונים השונים העולים כתוצאה מחוסר שינה:

מחלות לב ויתר לחץ דם

מחסור בשינה עלול להביא לעלייה ברמות הכולסטרול, טריגליצרידים ויתר לחץ דם, ואלה ידועים כממריצים התפתחויות של מחלות לב וכלי דם.
בנוסף, מחסור בשינה מגביר את הלחץ והמתח בו שרוי הגוף, ובכך מגביר פעילות שמשפיעה על קצב הלב ועל תנגודת כלי הדם. לכך מצטרפת גם הסכנה ליתר לחץ דם; הסובלים מנדודי שינה נמצאים בסיכון של פי שתיים לפתח יתר לחץ דם מאנשים שאינם סובלים מנדודי שינה.

סוכרת ועלייה במשקל

קיים קשר ישיר בין מחסור בשינה או שינה האורכת פחות מחמש שעות, לבין סוכרת. מחקרים מצאו, כי מחסור בשינה מעלה את הסיכון שהגוף יפתח עמידות לאינסולין, דבר המביא את הגוף לפתח סוכרת מסוג 2.
יתרה מזאת, מחסור בשינה מפריע לתקינות פעילותם של ההורמונים האחראיים על בקרת תחושת הרעב והתיאבון. גבולות הרעב והשובע מיטשטשים, וכך נצרכת כמות גדולה יותר של מזון מצורכו של הגוף. מחקרים מצביעים על עלייה של פי שתיים במשקל בקרב הסובלים מהפרעות שינה, בהשוואה לאוכלוסייה ששנתם טובה.

דיכאון

הקשר בין הפרעות שינה ודיכאון הוא דו-כיווני: מחסור בשינה מציב את האדם בסיכון הגבוה פי 2 לפתח דיכאון, בהשוואה לאדם שאינו סובל מנדודי שינה. לאדם הסובל ממחסור בשינה יהיה קשה יותר למצוא שמחה בחייו. אדם העייף כל הזמן, הינו חסר אנרגיה לעשות כל דבר שהוא.
גם שמירה על חיי חברה ומעורבות בפעולות חברתיות מהנות הופכת להיות קשה יותר, בשל מחסור באנרגיה. מצב זה עשוי לגרום למתח ולחרדות, לדיכאון ובמקרים גרועים אף להביא להתפתחותן של מחלות נפש. כמו-כן, דיכאון ומחלות נפש רבות גורמים בעצמם לנדודי שינה, המתבטאים בכ-90% מהלוקים בהפרעה הנפשית.

מערכת חיסונית חלשה

במהלך השינה, המערכת החיסונית שלנו מתחזקת - דבר המאפשר לגוף להחלים ממחלות, פציעות וזיהומים. שינה הפחותה משבע שעות בממוצע בלילה, מפחיתה את יכולתה של המערכת החיסונית להתמודד מול וירוסים ומחלות פוטנציאליות. מסיבה זו, אלה הסובלים מנדודי שינה, נדבקים במחלות ביתר קלות, וכן מתקשים יותר להתאושש מהן, בהשוואה לאלה שאינם סובלים מנדודי שינה.

מוות

מחסור בשינה יוצר עייפות, חוסר ריכוז, בלבול, בעיות זיכרון, ירידה ביכולת השיפוט וקבלת ההחלטות, ועלייה ברמת העצבנות והתוקפנות. לכל אלה, ולמחלות שהוזכרו לעיל השפעות עקיפות, העלולות לקצר את תוחלת החיים ולהביא למוות. כך למשל, מחסור בשינה מעלה את הסיכון למעורבות בתאונות דרכים, בתאונות עבודה וכדומה.

כיצד ניתן לטפל בבעיות שינה?

טיפול בבעיות שינה מתחלק לטיפול תרופתי וטיפול שאינו תרופתי. בטיפול שאינו תרופתי, נמנים טיפול פסיכולוגי, טיפול התנהגותי ועוד.
עוד לפני הפנייה לטיפול רפואי, חשוב לשמור על סדר יום קבוע, וליצור סביבת שינה איכותית. יש להגיף את התריסים, להרחיק אמצעים מסיחי דעת, כגון: טלוויזיה, מחשב, סלולרי וכדומה, וכן לא לשתות אלכוהול וקפאין או לאכול ארוחות כבדות בסמוך למועד השינה.
בטיפול התרופתי, קיימות תרופות שינה המבוססות ברובן על חומרים מרגיעים המאפשרים השריית שינה. עם זאת, מבנה השינה המושג על-ידי שימוש בתרופות אלה הוא פחות טבעי והשינה פחות מרעננת. יתרה מזאת, לעיתים קיימת תחושת טשטוש בבוקר שלמחרת.
פתרונות תרופתיים נוספים מתבססים על מלטונין בשחרור ממושך - סירקדין, ומתאימים בעיקר לאוכלוסייה המבוגרת (55+), אשר קרוב למחצית ממנה סובלים מבעיות שינה, בין היתר בעקבות ירידה טבעית בהפרשת המלטונין - הורמון האחראי על שינה.
מעבר לסכנות הכרוכות בשינה מועטה חשוב להבין, כי שינה איכותית ומרעננת מהווה פקטור משמעותי באיכות החיים של כל אחד מאיתנו. כולנו מכירים את תחושות העצבנות וחוסר החשק הנלוות ליום שלאחר לילה עם שינה מועטה. הסובלים מן הבעיה באופן מתמשך יכולים לפנות לרופאי המשפחה, אשר להם מגוון כלים הנותנים מענה כמעט לכל מצב או לרופאים המתמחים בשינה.

תאריך:  27/03/2014   |   עודכן:  27/03/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כל הסיכונים הנלווים לבעיות שינה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
ד"ר, אני עייף
אהרון שחר  |  28/03/14 22:47
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איילת נדיב
ערכו את תפריט סעודת החג כך שיתאים לכלל בני המשפחה ולאלו המקפידים על דיאטה    הקפידו שיהיו בבית גם מצות קלות הדלות יותר בקלוריות, בנוסף הרבו בשתיית מים ובאכילת ירקות על-מנת ליצור תחושת שובע
גרישה דייטש
לקראת חג הפסח קורא משרד הכלכלה לציבור הצרכנים לפעול במשנה זהירות בשימוש בחומרי ניקוי ביתיים ולהקפיד על הרחקתם מהישג ידם של ילדים
שושנה ויג
דנה שוכמכר פיוטית 2014    הספר הזה הוא מסע פנימי ומסע חיצוני של שתי אחיות קרובות בלב ובנפש אל מחוזות שבהם העבר מן השואה משמש כתפאורה לנופים
צילה שיר-אל
מיהו המזל איתו אתם מסתדרים ביותר וממי כדאי לכם להיזהר?
שגכ
אני מודע לכך שקשה לכתוב אלבום מסע בעברית וקשה עוד יותר לזמר לבטא את רגשותיו ותעצומות הנפש שלו בפני אנשים זרים.
בשתי המשימות האלו עומד פוליקר בהצלחה לא מעטה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il