X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שני שופטים ושלושה עורכי דין מדברים על תפקידו של בית המשפט בהצעת פשרות, הדרך המתאימה לעשות זאת וכיצד על עורכי הדין לפעול במסגרת זו
▪  ▪  ▪
בכר. "אין תיק סגור" [צילום: בוצ'צ'ו]
פהר-רולינג ייחודי
עו"ד ישראל לשם יצר לעצמו הליך פרה-רולינג ייחודי בתיקים גדולים: "אני הולך לשופט בדימוס של אותה ערכאה, שפרש לפני לא הרבה זמן, ומציג בפניו את הקייס. רובנו נוטים לטובת הלקוח שלנו, אלא אם כן יש לנו נטיות אובדניות-פסימיות. לכן, הרעיון להציג את הקייס שלך בפני מישהו אוביקטיבי שיודע כיצד השופט רואה את זה, יכול מאוד לעזור". באותה מידה, העיר לשם, אפשר לפנות לעורך דין מנוסה – והדבר יכול לסייע גם להשיג פשרה ולשכנע את הלקוח להסכים לה.

באותו חדר בביה"ח
מדוע בישראל לא הונהג הליך ה-deposition הנהוג בארה"ב ומביא לסיום כמעט כל ההליכים מחוץ לבית המשפט? לדעת עו"ד ישראל לשם, יש שתי סיבות. האחת: העלות גבוהה מאוד ואין לקוחות שיסכימו לעמוד בה. השנייה: התרבות הישראלית. כאשר אין שופט, "תוך חמש דקות עורכי הדין יהרגו זה את זה, ואחרי עוד חמש דקות הצדדים יהרגו זה את זה. ואז הם באמת יגיעו לפשרה – כשישכבו באותו חדר בבית החולים".

פשרה היא מנשמת אפה של מערכת המשפט, וככל שיש תיקים המוכרעים לגופם, היא תהיה פחות יעילה - והיא חייבת להיות יעילה. צדדים שמבקשים הכרעה שיפוטית מהירה עלולים למצוא את עצמם במערכת עמוסת תיקים, אם לא יהיו פשרות. כך אומר (יום ד', 16.7.14) שופט בית המשפט המחוזי מרכז, אליהו בכר, בהשתלמות במדרשה למשפט מעשי של מחוז ת"א בלשכת עוה"ד.
על עורכי הדין לסייע לבית המשפט ולהביא להתייעלות כדי שהצדק יהיה מהיר ככל הניתן, הוסיף בכר. טקטיקה של בקשה לפסילת שופט רק משום שהציע הצעת פשרה, דינה בדרך כלל להיכשל. על עורכי הדין לשקול אפילו הצעות שאינן נראות להם ולהתייעץ עם לקוחותיהם, ולהגיע לאולם כשהם מוכנים להגיע לאיזושהי הסכמה עם הלקוח אינו נוכח באולם. ככל שניתן להגיע להסכמות במהלך הדיון ולצמצם את מסגרת ההליך - יש לעשות זאת.
"זה סחר סוסים"
בכר הדגיש, כי לפי הנחיות נשיא בית המשפט העליון - הצעות הפשרה צריכות להינתן בצורה מתונה ובלי להפעיל לחץ על הצדדים. עורכי דין העירו בקריאות ביניים, כי לא זה המצב, וכי לעיתים קרובות השופטים לוחצים עד כדי איום בהטלת הוצאות. בכר השיב: "אם בית המשפט מפעיל לחץ שאינו מתון - זה מצב שאינו רצוי". בכר הוסיף: "אין תיק שהוא סגור מראש. השופט יכול לקבל רושם ראשוני על סמך הניירת בלבד, ותמיד ניתן לשנות אותו. השופטים מסוגלים לשנות דעה ככל שיוצגו בפניהם ראיות אחרות".
סגנית נשיאת בית משפט השלום בתל אביב, נועה גרוסמן, סבורה שבית המשפט יכול להציע פשרה כאשר התיק בוסרי וטרם הוצגו בו ראיות. "פסול בעיני כאשר שופט מפעיל לחץ על הצדדים, ואני מקווה שזה לא קורה הרבה". לדעתה, אם השופט מציע לצדדים פשרה הכוללת סכום - מוטב שיפסול את עצמו אם ההצעה תידחה. עוד אמרה גרוסמן, כי לדעתה מוטב שהגישורים ייעשו מחוץ לכותלי בית המשפט.
עו"ד ד"ר ישראל לשם ציין, כי בישראל לא אוהבים להגיע לפשרות, לעומת המצב בארה"ב בו 98% מהתיקים מסתיימים בפשרה לפני הדיון המשפטי. לדבריו, אחת הבעיות היא קיומה של אי-ודאות רבה בישראל ביחס לעולם, גם בשל מיעוט יחסי של הלכות והרבה "חורים שחורים", וגם משום ששיטת המשפט יוצרת אי-ודאות (כמו פסק דין אפרופים בתחום החוזים). לשם הדגיש, כי הרמת טלפון לצד השני אין בה משום הפגנת חולשה, כפי שסוברים עורכי דין רבים - ולכן בית המשפט הוא זה שמציע את הפשרה.
לשם תמך בעמדתה של גרוסמן ואמר, כי שופט שישמע את ההוכחות בתיק אינו יכול להציע לצדדים סכומים. לדעתו, השופט יוכל לומר האם התיק קשה או קל, אך לא לנתח אותו ברמת העדויות והראיות. מתינות בנקודה זו חשובה גם לשמירת אמון הציבור בבתי המשפט, הדגיש לשם. "במסדרון בית המשפט זה סחר סוסים ולא פשרה אמיתית. מוטב להימנע מכך וללכת לגישור", סיים לשם.
"כל תיק - שני קילו"
עו"ד גיא נוף אמר, כי עורכי דין נוטים להתפשר כאשר הם יודעים שבית המשפט ינהל את התיק ויפסוק. ניהול השיחות באולם - "אם כל חטאת" כלשונו - הוא היוצר את הדינמיקה של הימנעות מניהול המו"מ לפני הדיון. "הפסדתם בפסק דין במחוזי - תערערו לעליון. יגידו לכם: יהיה ככה, יהיה ככה; בסוף תהיה פשרה", אמר בביקורת צינית על העליון, שלדעתו מרבה לכפות פשרות.
עו"ד רם כספי אמר שהכל מתחיל ונגמר בעומס הבלתי-אפשרי שמוטל על מערכת בתי המשפט, והוא מעודד צדדים לסיים את התיקים אולי גם בניגוד לרצונם. "ההתערבות של השופטים בהליכים פוגעת במובן מסוים באמון הציבור בבתי המשפט", טען. "מה חושב נגר שתובע 50,000 שקל והשופט אומר לו: 'בוא תגמור את זה ב-17,000'? תנו לו את יומו בבית המשפט". הוא קרא להוסיף שופטים, עוזרים משפטיים ועוזרים טכניים.
"במובן מסוים, גם אנחנו עורכי הדין אשמים בזה, כי כל תיק הוא שני קילו. אי-אפשר לתמצת את הדברים שטעונים הכרעה?", הוסיף כספי. עוד אמר, כי קיימים אי-בהירות משפטית ועודף מרחב של שיקול דעת לבתי המשפט, והדבר מעודד התדיינות. "החוק צריך להיות יותר ברור ועם פחות שיקול דעת", הציע. לדברי כספי, אין זה תקין ששופטים יאיימו להטיל הוצאות על מי שיסרב לקבל פשרה: "לא ייתכן שאדם יחשוש מפני יומו בבית המשפט".
עוד אמר כספי, כי כיום בכל מכרז - כל זוכה מביא בחשבון שתידרש עוד שנה להליכים משפטיים, "כי מישהו יתקוף. שם, כאשר זה בין אנשי עסקים וחברות גדולות - תטילי הוצאות כמו שצריך. לא 50,000 שקל ולא 100,000 שקל, אלא מיליון שקל. ואני מתכוון לזה ברצינות. אבל לא על הנגר שתבע 50,000 שקל".

תאריך:  17/07/2014   |   עודכן:  17/07/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רוני גוטליב
הסיבות הנפוצות לתלונה זו נעוצות באופי החיים שלנו בישראל, אחת כמה וכמה בימי מתיחות ביטחונית ומלחמה המשבשת את התפקוד היום יומי וטורפת את השגרה לקטנים ולגדולים
יואל מזרחי
יש לוודא שתיקונים או החלפת הדלת נעשים רק על-ידי גוף שאושר על-ידי פיקוד העורף    בדרך-כלל, בבתים בהם קיימים חדרי ממ"ד, אין צורך להחליף את המשקוף, מאחר שהוא יצוק    במידה ורוצים לחדש דלת ממ"ד, מחליפים רק את הכנף
יעל געתון
התוכן השיווקי של 2014 הוא יציר כלאיים של משרדי הפרסום, סוכנויות המדיה ואמצעי התקשורת המדממים, וגרורותיו מתפשטות במהירות כמעט בכל מערכת ומערכת. הגבולות נקבעים תוך כדי תנועה
מ. קרפ, מ. גלאנט, ע. טימין
ההתמודדות עם הלחץ, במיוחד עבור סוכרתיים, עשויה להיות קריטית לשמירה על בריאות תקינה ורמות סוכר מאוזנות בדם    מומלץ לשים לב לכמות הפחמימות הנצרכת ולנשנש יותר ירקות וגבינות
אורן פרסיקו
עורכי ynet עושים כבוד לגדעון סער
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il