X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בכרך, ניצול אושוויץ, היה מחשובי החוקרים של האנטישמיות והקשר שלה לנאציזם ולשואה בין ספריו הבולטים: "אלה דברי האחרונים" - קובץ מכתבים של יהודים על סף המוות
▪  ▪  ▪
בכרך. תפילין ותפילה [צילום: יד ושם]
חוקר דגול, אדם דגול
הייתה לי הזכות לעבוד לצידו של צבי בכרך, אשר היה העורך המדעי של ספרי "מבעד לדמעות". צבי היה אדם מרשים ביותר, שרק צניעותו התחרתה בידע העצום שלו. בנועם הליכות וברוח אמיתית של סיוע ושיתוף, הוא כיוון את המחקר והכתיבה בנושא הרגיש של הומור יהודי בתקופת השואה. לא חשתי לרגע בפער המובנה שהיה בינינו: ניצול שואה יליד גרמניה, שהיה יכול להיות אביו של צבר המכיר את השואה רק מכלי שני. חוקר דגול, אדם דגול. תהא נפשו צרורה בצרור החיים.

ניצול אושוויץ וחוקר השואה פרופ' צבי בכרך הלך לעולמו (יום ב', 28.7.14) והוא בן 86. בכרך בלט במיוחד במחקריו על האנטישמיות ועל הקשר בינה לבין רצח העם היהודי בשואה. הוא הותיר אישה, שלושה ילדים, נכדים ונינים.
בכרך נולד בשנת 1928 בגרמניה, ולאחר ליל הבדולח (נובמבר 1938) עברה משפחתו להולנד. בשנת 1942 נאסרו בני המשפחה בידי הנאצים, ובכרך נכלא במחנה וסטרבורק, בגטו טרזין ובמחנה אושוויץ, ממנו פונה בינואר 1945 בצעדות המוות. הוריו נרצחו ורק הוא ואחיו ניצלו. בכרך עלה ארצה בשנת 1946 והצטרף לקיבוץ בארות יצחק, שם השתתף בקרבות מלחמת השחרור. לימים כתב, כי בחר לבנות חיים חדשים ולא לשקוע בעברו הטראומטי; "שלבי ההסתגלות האלה [לחיים הנורמליים] דחקו לזמן מה את ההתעסקות בעברי".
בשנת 1957 עזב בכרך את הקיבוץ כדי להשלים את לימודיו, כתב דוקטורט באוניברסיטת תל אביב והיה פרופסור באוניברסיטת בר-אילן. למעלה מיובל לאחר מכן הסביר את צעדו: "בשנים 1957-1945 התעוררו בליבי שאלות, תהיות שספקות בנוגע לאישיותי ולגורלי בעבר ובהווה, ונולד בי הדחף למצוא מענה חיובי למהותה של זהותי היהודית - לאחר שהורי נרצחו ואני נרדפתי בשל היותנו יהודים.
"בית הורי אומנם היה בית 'יקי' יהודי מסורתי, אך לא התעמק בשאלות היהדות. עתה ניסיתי לרדת לשורשה של זהותי היהודית, להבין מה כלול במושג 'יהודי' ומה משמעותו של המושג הזה עבורי... לימודי האקדמיים יצרו את התנאים הראשונים לגיבוש הכרתי בזהותי היהודית. התבהר לי הקשר שבין קיום הבית הלאומי היהודי שקם בארץ ישראל ובין יסודות הדת היהודית. לימודי היהדות עשו מהפך בנפשי, ונעשיתי יהודי שומר מצוות".
כפי שכתבו עליו פרופ' דוד בנקיר וד"ר דוד זילברקלנג, בכרך הקדיש את חייו לחקר האנטישמיות. מסקנתו הייתה, במילותיו שלו: "אין לתפוס את האנטישמיות כסיבה הישירה והמובנת מאליה לכל ההתרחשויות שאירעו במחנות הריכוז של הנאצים. הדה-הומניזציה של היהודי במחנות האלה היא תופעה ייחודית שאינה בהכרח תולדה של האנטישמיות". עם זאת, בכרך הצביע בצורה ברורה על הקשר הישיר בין שנאת ישראל הנוצרית לביו הגזענות הרצחנית הנאצית, כאשר הוא מדגיש שהנאצים הוסיפו לה "פשע מסוג חדש בתולדות האנושות".
בכרך כתב שורה של ספרים רבי חשיבות ומגוונים, והנה כמה מהם. ספרו "אלה דברי האחרונים" הוא ריכוז של מכתבים שכתבו יהודים על סף המוות. ספרו "מן החוויה אל המחקר" מקבץ מאמרים בתחומי האנטישמיות וחקר הנאצים. "מן הצלב אל צלב הקרס" מתאר את הקשר בין האנטישמיות הנוצרית לזו הנאצית. בספרו "גזענות בשירות הפוליטיקה" פרס בכרך את התפתחות הגזענות עד ליישומה הרצחני בידי הנאצים.
כמו ניצולים אחרים שהפכו להיסטוריונים מובילים, בכרך ניתק את חוויותיו האישיות ממחקרו. בהערה נדירה מאוד, הוא התייחס לדילמה של מי שנעשה שומר מצוות לאחר השואה ומתמודד עם שאלות האמונה הנובעות ממנה:
"עמוק בליבי גם אני יודע שאמיתי הוא [הקב"ה], ודווקא משום כך איני יכול לקבל את השואה. השנים האלו של גיהנום עלי אדמות מאפילות עד היום על יחסי כלפי אדון העולם, ואני נאחז - בקושי - בכל מעשיו הטובים, הקיימים ומתרחשים מעבר לתקופה ולזמן בכלל. פתרונה של הדילמה הדתית הוא באמונה בבורא מתוך מרי. היום אני מניח תפילין, אבל מתפלל רק זמן קצר".

תאריך:  29/07/2014   |   עודכן:  29/07/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נפטר חוקר השואה צבי בכרך
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
נותרנו עם נצלני שודדי שרדי
ישע   |  29/07/14 10:21
2
אכן, קשה לקבל את השואה.  ל"ת
וינטר הניה  |  29/07/14 15:58
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שואה וגבורה
יואב לוי
במבט ראשון נראה הספר "אני ישן בחדרו של היטלר מאת טוביה טננבום, כאילו עוד יהודי כותב עוד ספר על גרמנים, על היטלר, נו באמת, זה כבר נדוש, הרי הגרמנים מציידים אותנו בכלי נשק מהמעלה הראשונה, צוללות חדישות שהגיעו לחיל הים, אז הם כבר לא אנטישמיים, נכון? תלוי את מי שואלים
אלעזר לוין
החברה להשבת הנכסים הוציאה למכירה 3 מגרשים בעפולה ב-3.9 מיליון שקל    מגרשים נוספים - בבת ים ובטבריה    תמורת המכירה תועבר ליורשים, או לסיוע לניצולים
איתמר לוין
ד"ר אדי כהן מאוניברסיטת בר-אילן חקר את הדוקטורט של אבו מאזן, אומר שראש הרשות הפלשתינית הוקסם מאיכמן ומציין שמהדורת הספר מ-2011 לא שונתה אפילו במילה אחת
יפעת גדות
ח"כ רות קלדרון: "בנסיעות לפולין יש הרבה מאוד קיטש    בנותיי יצאו למסע ושלחו תמונות של התלמידים שרים את השיר עוף גוזל ליד קבר אחים. אני לא רוצה לשתף פעולה עם זה"
צבי גיל
היה רק עם אחד אשר נרתם למשימה להצלת הקהילה היהודית בארצו: 99% מקרב הקהילה היהודית במדינה ניצלו הודות לנחישות, לחירוף הנפש ולהזדהות עם הסובלים מצד העם הדני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il