הפטריות כלל לא נחשבות לירק, אלא מוגדרות כקבוצה בפני עצמן. בטבע קיימים יותר מ-14,000 זנים שונים של פטריות. אבל רק כ-3,000 מהם הם זנים שראויים למאכל. פטריות הכובע בהן נמנות השמפיניון והפורטבלה, הן השחקניות הראשיות במטבח הישראלי, בניגוד לעבר בו נהגו לצרוך בעיקר רק את השמפיניון ובעיקר בצורתה המשומרת. היום מדובר בעולם שונה לחלוטין, ועל כך מעידים כל השפים בתוכניות הבישול הפופולריות כל-כך בכל ערוצי הטלוויזיה.
השמפיניון והפורטבלה הן מקור טוב לאשלגן - המפחית לחץ דם, סלניום - המקטין את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית, ניאצין - ויטמין B3 המווסת רמות כולסטרול ושומנים בדם, ויטמין B5 וריבופלאבין (B2), וויטמין D - שחיוני לעצמות וכמו-כן לפורטבלה יש תכונות מטיבות למערכת החיסון.
השיטאקי בארץ ידועה בצורתה המיובשת, אשר יותר עשירה בויטמינים. היא מגיעה במקור מאסיה וישנן עדויות לכך שהשימוש הראשון היה בסין והיא גדלה באופן טבעי ביערות. ברפואה האלטרנטיבית, השיטאקי ידועה כגורם מפחית כולסטרול, משפרת את יכולות מערכת החיסון, מעודדת פעילות אנטי סרטנית וכיום נמצאת במחקר לטיפול בסוגי סרטן ויש סיכוי כי תוכל לסייע בטיפול בסרטן בשילוב עם כימותרפיה. כמו-כן, ידועה כעוזרת לטיפול בדלקות כבד נגיפיות. השיטאקי עשירה בסיבים תזונתיים, ובוויטמינים תיאמין (ויטמין B1), ריבופלבין (ויטמין B2), ניאצין (ויטמין B3), ויטמין B5 ולוויטמין D. כמו-כן, מהווה מקור מומלץ למינרלים, נחושת, אשלגן, מגנזיום, מנגן סלניום, וברזל.
פיטריות פורצ'יני, פטריית החזירון נפוצות באירופה, אסיה וצפון אמריקה. הפטריה נמצאת בארץ בשימוש בצורתה המיובשת. במחקרים שונים נכתב שהיא ככל הנראה בעלת יכולות להילחם בחיידקים, ובעלת נוגדי דלקת, בעלת תכונות אנטיאוקסידנטיות ויכולת להילחם בסוגי סרטן מסוימים, משום שהיא מכילה חומרים רעילים לתאי הסרטן. הפורצ'יני מהווה מקור טוב לוויטמינים מקבוצת B לרבות חומצה פולית (ויטמין B9 הידועה כמסייעת למניעה של מומים בעוברים) ואבץ.
פטריות הכמהין הן אחד מחומרי הגלם המבוקשים והיקרים במטבח המשובח בעולם והן הפטריות הנדירות והיקרות ביותר. בניגוד לפטריות הכובע אשר גדלות מעל האדמה, הן גדלות מתחת לאדמה. פטריות הכמהין גדלות בסימביוזה עם עצים בעיקר באירופה. בארץ מגדלים כמהין בנגב. יש להיזהר בעת קניית מוצר כמהין ולברר האם מדובר בכמהין "'אמיתי", או האם מדובר במוצר בטעם כמהין. בשוק קיימים שמנים בטעם כמהין, אשר לרוב יהיו בטעם סינטתי ומלאכותי.