X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מרוב ייעוץ משפטי והגנות לעיתונאי, אומר עיתונאי ותיק העוסק בתחום, יוצא שאפשר לארוז כמעט כל טריפה עיתונאית באריזה משפטית אפקטיבית. "אין כמעט בעיה לעשות כתבה שתהיה חסינה לגמרי מלשון הרע ותעביר את אותו מסר בדיוק"
▪  ▪  ▪
אילנה דיין:
"המערכת הציבורית חשופה, ואתה רואה מיני תחקירים פופוליסטיים ודמגוגיים על קלקולים בביורוקרטיה. הרבה יותר קל להתנפל שם. מדאיגה אותי החסינות היחסית בשדה הפרטי"

עו"ד טלי ליבליך:
"אני לעולם לא שואלת מיהם המקורות. לי זה לא משנה מי האיש, משנה לי מה הובטח לו, מה מערכת היחסים של העיתונאי עם המקור"

דורון גלעזר:
"כששלום ירושלמי הגיע בשנות ה-90 ב'קול העיר' עם סיפור תלונה נגד קצב על הטרדה מינית, למרות שהיה ברור לנו שהסיפור נכון, התחקיר הזה נגנז. לפעמים אתה לא ישן בלילות"

ד"ר ישגב נקדימון:
"אם ההגנה של 'אמת בשעתה' תישלל מהעיתונאי, נהיה עדים לשינוי דרמטי בכל פרקטיקת העבודה של העיתונאי. האפקט המצנן עלול להיות מכה אנושה לעיתונות התחקירית"

   רשימות קודמות
  הנשיא והלקונה הפלילית
  "אני מתחרט על הרגע שנבחרתי להיות נשיא המדינה"
  סיפור בזיגזג

"העיתונאי מיקי רוזנטל והבמאי אילן עבודי יוצאים למסע המנסה לברר לראשונה באופן יסודי את יחסי ההון עם השלטון(...) המסע מתמקד באחים עופר ובניסיון להבין כיצד זורמים מיליארדים מהכיס הציבורי אליהם ואל יתר משפחות האלפיון העליון. במהלך הצילומים נתקל רוזנטל בקשיים שמערימה המשפחה ובאיומים שמאלצים אותו להכריע בין מצפונו העיתונאי, לבין הידיעה שהשלמת הסרט תפגע בהמשך הקריירה שלו". כך נכתב בתוכניית סינמטק תל אביב, מהדורת אוגוסט 2008. באותו חודש החליט רוזנטל, אז עיתונאי פעיל והיום חבר כנסת במפלגת העבודה, להקרין בסינמטקים את סרטו "שיטת השקשוקה", העוסק ביחסים בין קופת המדינה לקופתה של משפחת עופר. חברת yes, שמימנה חלקית את הפקת הסרט, הודיעה על נסיגתה מתמיכה בו, ובמקביל ויתרה על זכויותיה בסרט כגוף משדר. רוזנטל מצא עצמו עם בור תקציבי, וללא פלטפורמה לשדר בה את סרטו. זה שודר לבסוף בערוץ 1, תוך קבלת התנאי של נציגי עופר, שלאחריו ישודר סרט תגובה שלהם.
בכתבה נרחבת שפורסמה בגליון מאי של "ליברל", נסקרה תופעת תביעות ה-slapp, תביעות הפחדה. מערכת מסועפת ומשוכללת מאוד בארצות הברית, ובישראל מעט פחות. ועם זאת, כמות התחקירים ממשיכה לרדת, וגם עיתונאים שרוצים לבצע תחקיר, לא מכירים את הכלים והכללים המשפטיים במקרים רבים, בדרך אליו. גם לעובדה הזו, יש חלק ניכר במיעוט העבודה התחקירית בעיתונות.
האיומים בתביעת לשון הרע - אם אחרי תחקיר עיתונאי, או סתם טור דעה ביקורתי, מגיעים כעת בכמה שפות. למה להגביל את התביעה לעברית, ואת היקף הנזק שכביכול גרם הפרסום הדיבתי לתחומיה של ישראל. בכנס חרום שקיימו עיתונאים מכל כלי התקשורת, בסינמטק תל אביב בנובמבר 2011, נוכח שורת יוזמות חקיקה שקודמו בכנסת, ובראשן ההצעה להכפיל פי שישה את סכום הפיצוי ללא נזק בתביעות לשון הרע, מ-50 ל-300 אלף שקל, אמרה מגישת "עובדה" אילנה דיין: "המנדט שלנו הוא גם לספר מה קורה באימפריות של בעלי ההון. מכתבי האיום מגיעים היום באנגלית, כדי להראות את הכוח של אשפי האיומים". ל"ליברל" מספרת דיין: "מישהו אמר לי לאחרונה, 'אני אתבע אותך בחו"ל על עשרות מיליוני דולרים. גם אם תנצחו בסוף, אני אגרור אותך חמש שנים ועלויות הליטיגציה יהרסו אתכם'. זה משהו שאתה צריך לקחת בחשבון כי אנחנו עובדים בארגון".
לאורך שני העשורים בהם משודרת תוכנית התחקירים "עובדה", היו לה כמה וכמה מקרים של איומים משפטיים, כאלה שמומשו, וגם כאלה שנותרו בגדר איומים. מקרה מפורסם אחד, היה דחייה מתוקשרת של תחקיר אודות תאונה אווירית שכמעט אירעה ובה הייתה מעורבת חברת "ישראייר". התחקיר שודר לבסוף. מאידך-גיסא, נגד דיין ותוכניתה הוגשה תביעת לשון הרע בעקבות שידור תחקיר "פרשת וידוא ההריגה" בילדה הפלשתינית איימאן אל-המס. התובע, סרן ר' שהיה מפקד מוצב "גירית" בדרום רצועת עזה, זכה בתביעתו בבית המשפט המחוזי בירושלים, הפסיד בעליון בעקבות הערעור שהגישה דיין, והתיק כולו תלוי ועומד כעת בדיון נוסף בהרכב מורחב; אל פסק הדין בפרשה, שעשוי לחרוץ את גורלה של העיתונות החוקרת בישראל, נשוב בהמשך.
"ברור לגמרי שהיום הרבה יותר מסוכן ובעייתי לעשות תחקירים שנוגעים לשדה הפרטי, להבדיל מאלה שנוגעים לשדה הציבורי", אומרת דיין ל"ליברל", "בעיני זו בעיה גדולה. יש בקרב עיתונאים רבים חשש גדול להתעסק בכל מי שנמצא באזור חיוג אלי זהר, דורי קלגסבלד, ונבות תל-צור - השמות הם כמובן רק לשם ההדגמה. עורכי הדין שמייצגים את כוכבי התחקירים לא עושים כמובן שום דבר רע כשהם מייצגים את הלקוחות שלהם, אבל הווליום עולה בהתמדה. בעיה לא פחות גדולה, היא שדמם של הממסדים הציבוריים עלול להיות מופקר. פתאום אין בעיה לעשות תחקיר על השב"כ, חיל הים, משרד הפנים, מין גוף אמורפי ציבורי שאין לו פרקליט עתיר גייסות. המערכת הציבורית חשופה, ואתה רואה מיני תחקירים פופוליסטיים ודמגוגיים על קלקולים בביורוקרטיה. הרבה יותר קל להתנפל שם. מדאיגה אותי החסינות היחסית בשדה הפרטי".

הכר את היועץ המשפטי

עד כמה האווירה הפסימית מוצדקת? "אני לא חושב שהעיתונות התחקירית מתה", מאבחן ד"ר ישגב נקדימון, בעל משרד המתמחה בליטיגציה ודיני תקשורת, בין היתר היועץ המשפטי של חדשות ערוץ 2 ומייעץ גם ל"ליברל". "מההיכרות שלי את כלי התקשורת המרכזי שאני עובד איתו, חדשות ערוץ 2, כל חומר בעל עניין ציבורי שמצדיק בדיקה תחקירית, נבדק, ואם מה שנמצא הוא בר-שידור מבחינה משפטית, כך שניתן יהיה להגן עליו אחר כך, הוא משודר".
ש: מה פרקטיקת העבודה שלך כיועץ משפטי על תחקיר של חברת החדשות?
"אני בדרך כלל שמח להיות מעורב בתחקיר החל מהשלבים הראשונים ביותר שלו. כמו פרקליט מלווה בחקירת משטרה. בחדשות 2 יש מדיניות, שמערבים אותי בתחקירים המרכזיים מהשלבים הראשונים, כדי שהתחקירנים לא יימנעו מדברים שצריכים לעשות ושיוותרו על דברים שלא צריכים לעשות. אני מנחה אותם מה הדברים החשובים להגנה מבחינתי, אם הדבר יגיע לבחינה משפטית, מכוון אותם לנקודות יותר חלשות או טעונות חיזוק, ומלווה את העבודה כדי שבמוצר הסופי תהיה חשיפה לסיכון מועטה ככל שניתן".
את סוגי הראיות שמעלים התחקירנים בחכותיהם, מחלק נקדימון לשלושה סוגים. "אני כיועץ משפטי רוצה כמה שיותר ראיות ישירות וקבילות לכך שהטענה היא נכונה. לראות מסמכים וצילומים, לשמוע הקלטות, זה החלום של היועץ המשפטי. אני מכוון את הצוות להביא לי כמה שיותר דברים כאלה. אם אין לי את זה, אני פונה למעגל השני - כמה שיותר מקורות, שיהיו בלתי תלויים זה בזה, שאפשר יהיה להצליב בין המקורות השונים, מידת המהימנות שלהם. אם אומר לי את זה מקור מהימן, זה לא כמו עובר אורח. אם אומר לי את זה איש ציבור, זה נותן יותר משקל ומחזק. המעגל השלישי הוא לעתים לא פחות טוב מהראשון, והוא התגובה של מושא התחקיר. יש לנו מצבים שאנחנו לא בטוחים בדברים מסוימים, ומושא התחקיר בא ומאשר אותם, ואז בוודאי שיקשה עליו אחר כך בהליך המשפטי לטעון שהוא נפגע מדיבה חמורה ושקרית. היו מקרים, שאמנם לא כל התחקיר היה מבוסס על התגובה, אבל שמושא התחקיר שם לנו את הפלומבה על דברים שלא היינו בטוחים בהם".
עו"ד טלי ליבליך, שותפה במשרד ליבליך-מוזר המתמחה בדיני תקשורת ומייצג בין היתר את הארץ וידיעות אחרונות, מעדיפה את גישת הבלש. מתחילים בקצה חוט, מתחילים למשוך וכשמגיעים למקור חסוי נותנים לעיתונאי את הספייס שלו. "אם יש לך קצה חוט כלשהו, אתה מגיע אליי, פורש את מה שיש לך, וביחד חושבים איך אפשר להמשיך מכאן. אני לעולם לא שואלת מיהם המקורות. לי זה לא משנה מי האיש, משנה לי מה הובטח לו, מה מערכת היחסים של העיתונאי עם המקור. הזהות של המקור לא רלוונטית, אלא אם מדובר למשל באדם שהורשע בעדות שקר. לכן אני לא רוצה לדעת ולא שואלת, אלא אם העיתונאי מספר לי כמובן".
בהמשך הדרך, אומרת ליבליך, היא נוקטת גישה מקסימליסטית, שלא בהכרח פופולרית אצל עורכי דין בתחום שלה, במטרה לאפשר לעיתונאי לפרסם כמה שיותר, עד גבול האפשר. "יש קליינטים שאומרים לי, 'אני לא רוצה לקחת סיכונים בכלל, תנקי לי את הכל'. כי היום תביעות נהפכו לסוג של חרב, זה קיים בצנרת. אם אתה מפחד שיגישו נגדך תביעה על מיליונים, ובית המשפט יקבל את התביעה, ועלול לקבוע אפילו כמה מאות אלפים, אז השיקול הכספי נכנס לתמונה. כלי התקשורת היום הם עניים, אין כיסים עמוקים. אז השיקול הכספי קיים, אבל הוא לא רלוונטי לתהליך שצריך לעשות. אם יש לך מידע שיש בו עניין ציבורי - אתה מפרסם אותו, בגדול, במגבלות המותרות. ככה עובדים כלי התקשורת שאני עובדת איתם".
"בנושא המקורות", אומר עו"ד אלעד מן, היועץ המשפטי של עמותת "הצלחה", "לא הייתי סומך על שיקול דעתו של הכתב, חייב להיות מנגנון מערכתי של בחינת טיב מקורות. צריך לבנות מנגנון דיסקרטי, מצומצם ככל האפשר, שיאפשר להעריך נכונה את טיב המידע שמביא המקור. כמובן שעדיף שיישב עורך דין במערכת, שזה תחום התמחותו, שייתן את הבקרות הפנימיות הראשוניות".

הכתבה המלאה מתפרסמת במגזין "ליברל". לרישום לקבלת גליון היכרות חינם
תאריך:  23/10/2014   |   עודכן:  23/10/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
איך נפסיק לפחד ונתחיל לעשות תחקירים עיתונאיים
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
לא שמעת; תביעות דיבה במיליונים
ירון זכאי 1  |  23/10/14 23:28
2
יובל יועז עושה מאיתנו צחוק
אהוד פרלסמן  |  24/10/14 12:46
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמוס אריכא
מי שנפגע מקנאת חבריו במשך שנים לא מעטות שלא בצדק, היה הצייר הנחשב ראובן רובין התל אביבי שהחודש מציינים 40 שנה למותו    ראובן כבר עד אז יצר עולם משלו באמנותו וכבר אי-אפשר היה להתעלם מהישגיו המובהקים תוך משיכת-כתף
עליס בליטנטל
וניה, סוניה, מאשה ושפיץ - הפקה משותפת של תיאטרון חיפה והתיאטרון הקאמרי את ההצגה זוכת פרס הטוני ל-2013, מאת כריסטופר דורארנג, אינה כלל מה שאתם חושבים. אומנם שמות הגיבורים לקוחים ממחזותיו של צ'כוב, אך העוקץ שלה הוא אנושי - של כאב על בזבוז החיים לשווא, וצחוק עצמי גם יחד. מהתלה על עולם שהיה ואיננו, וביקורת על העולם כפי שהוא היום
צילה שיר-אל
אל תהססו לעזוב במקום שלא יהיה לכם טוב וללכת למקומות חדשים    הדרך הנכונה להתמודדות היא זרימה עם האנרגיה מבלי להתנגד לה    טיפים לכל המזלות
אלי אלון
טקס בעלות של מאות עלפי שקלים נערך ברחבת בית הארחה בקיבוץ ניר דוד, מכספי הציבור    האם לא מדובר בהוצאה מיותרת?
ראובן לייב
מסעדת "ביירן" התל אביבית מתיימרת לייצג את מעדני המטבח האותנטי של בוואריה, אלא שיחי ההבדל הגדול
רשימות נוספות
לאן נעלם דוד לוי?  /  עמנואל רוזן
מלחמת העולמות של תנועת ש"ס  /  שלום ירושלמי
המסע של נפתלי בנט לצמרת  /  רונית ורדי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il