X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אנשי הנדל"ן של השבוע

התאומים מנהלים את שפיר הנדסה

הראל וישראל שפירא הם בעלי 50% מחברת הנדל"ן שפיר אחֵיהם גיל וחן הם בעלי 50% הנותרים ירשו מאבא חברה קטנה, והפכו אותה לענקית הנדל"ן של ישראל לקראת ההנפקה בבורסה, הוכפל שכרו של כל אח ל-120 אלף שקל לחודש
▪  ▪  ▪
בית שפיר בפתח תקוה [צילום: סטריט וויו]

מזל טוב כפול. בכ"ז בתמוז תשי"ז (26.7.1957) נולדו התאומים הראל וישראל שפירא. כשהיו בני 11, ייסד אביהם את חברת הנדל"ן שפיר מבנים. לאחר שנים הועברו הבעלות והניהול, בהדרגה, לארבעת הבנים, כי בינתיים נולדו עוד שניים. היום, ארבעת האחים שפירא הם בעלי 25% כל אחד בשפיר הנדסה, ענקית הנדל"ן של ישראל, העומדת להנפיק מניות בבורסה.
שפיר היא תשלובת ענק, עם נכסים בכ-2 מיליארד שקל ופעילות כמעט בכל תחומי הנדל"ן. כוחה העיקרי, כמדומה, הוא בעיקר בעבודות תשתית ובנייה גדולות, ובראשן נמל המפרץ בחיפה, שזה עתה זכתה במכרז להקמתו, עם שותף. קודם לכן סללו את כביש הנתיב המהיר לתל אביב, בנו בניין משרדים בן 37,000 מ"ר לכנסת, בנו את חניון הלאום עם מרכז מסחרי צמוד, ועוד ועוד.
ארבעת האחים גם בונים 1,100 דירות בחמישה פרויקטים, וחלק הארי של הדירות נמכרו. בקרוב ייכנסו לשני פרויקטים של פינוי-בינוי, בבת ים וברחובות. יש להם צי של 280 משאיות, 14 מפעלים לבטון מוכן, ארבע מחצבות, חברת להובלה, שירותי גז ומה לא. החברה הרוויחה 100 מיליון שקל נטו במחצית הראשונה של 2014.

הראל - ראשון בין שווים

עד היום, וכנראה גם לאחר ההנפקה, ינהלו ארבעת האחים את החברה. כל הארבעה הם מנהלים כלליים משותפים, והם-הם הדירקטוריון. הארבעה משתדלים מאוד לקבל את כל ההחלטות פה אחד. היו"ר, ראשון בין שווים, הוא הראל שפירא, אחד התאומים, בן 57, בוגר הנדסת תעשיה וניהול באוניברסיטת תל אביב. כדי שההחלטות יתקבלו בהסכמה כללית, נקבע - בניגוד למקובל - שבמקרה של שוויון בהצבעה, 2 מול 2, אין ליו"ר קול נוסף ומכריע. שכרו של הראל הוא הנמוך בין הארבעה: 1.17 מיליון שקל ב-2013, 510 אלף שקל בינואר-יוני. איך זה קרה? בהמשך נפענח את התעלומה.
התאום השני, ישראל, מהנדס בוגר הטכניון, עומד בראש חטיבת התשתיות הגדולה. הוא השתכר אשתקד 1.5 מיליון שקל.
אפשר לנהל נדל"ן גם עם השכלה תיכונית
גיל, בן 51, מוכיח שאפשר לנהל תשלובת נדל"ן גדולה גם עם השכלה תיכונית בלבד, ללא תואר אקדמאי. הוא מנהל את עסקי התעשיה, והשתכר אשתקד, כמו ישראל, כ-1.5 מיליון שקל. האח הרביעי, חן (46), משפטן וכלכלן, השתכר אשתקד 1.44 מיליון שקל.
רק היו"ר לא הילווה לחברה
אם הכל שווים, מניין הבדלי השכר בין הארבעה? ומדוע היו"ר משתכר פחות מכולם? ההסבר הוא, שנתוני השכר כפי שפורטו כאן כוללים גם ריבית על הלוואות שהאחים נתנו לחברה. הראל לא נתן אשתקד הלוואה, והשנה נתן הלוואה קטנה, מסיבות השמורות עמו. לכן, כמעט שאין לו אין לו הכנסה מרבית. שלושת האחים האחרים הלוו לחברה, כנראה כ-10 מיליון שקל כל אחד, וגבו אשתקד, למשל, ריבית שנעה בין 340 ל-420 אלף שקל, הרשומה כחלק מההכנסה האישית.

השכר הוכפל ל-120 אלף שקל לחודש

ללא ריבית, היה שכרם של ארבעת האחים אכן צנוע, 51 עד 58 אלף שקל ברוטו לחודש, ממש פרוטות לעומת ראשי חברות ענק, המשתכרים הרבה יותר, וחברותיהם מרוויחות הרבה פחות. גם התוספות לאחים צנועות ביחס למקובל כיום בשוק: הם מקבלים אחזקת רכב, תנאים סוציאליים כמקובל, וזה פחות או יותר הכל.
עם היציאה לבורסה, החליטו ארבעת האחים שפירא להכניס סדר, ולהעלות את משכורתם לרמה סבירה ביחס למקובל בשוק. שכרם הוכפל והושווה, וכל אחד מהם ישתכר 120 אלף שקל לחודש, ועוד תוספות ותנאים סוציאליים כמקובל, או בעצם קצת פחות מהמקובל. כל אח זכאי, למשל, ל-10 ימי חופשה לשנה, לפי 750 שקל ליום, והאחים-הבעלים אינם זכאים להחזיר הוצאות טלפון ועיתונים. החוזה, שנחתם לפני שבועות מספר, יהיה בתוקף שלוש שנים, כמובן עם אפשרות להארכה.

עובדים ב-90% משרה בלבד

סעיף מעניין בחוזה קובע, שכל האחים עובדים ב-90% משרה, ולא ב-100%. מדוע? כנראה, כדי לאפשר להם לעבוד לעיתים "מן הצד". כמובן שבחוזה יש סעיף, הבא למנוע תחרות וניגודי עניינים. אבל הגבלות אלו אינן חלות על עסקות שהחברה תאשר, או על עסקות שלא בתחום הנדל"ן, או על רכישת נדל"ן בחוץ-לארץ, שהרי שפיר הנדסה איננה עובדת מחוץ לישראל.
סעיף מקל בחוזה בין שפיר לבין בעליה קובע, שמותר לכל אחד מהאחים לרכוש עד 10% מפרויקטים של החברה. סעיף זה בא, כנראה, לאפשר לכל אחד לקנות דירות בבניינים שהחברה בונה. ואכן, ארבעת האחים חתמו על חוזים לרכישת 8 דירות בראש העין ושתי דירות ברעננה, להם או לקרובי משפחה, בתמורה כוללת של 18 מיליון שקל.
אגב, לפני כשנה מכרה החברה דירה בפתח תקוה לקרובת משפחה ב-1.8 מיליון שקל. למרות ששפיר הייתה אז חברה פרטית, שכרו האחים שמאי חיצוני, שבדק ואישר שהדירה נמכרה במחירי השוק.
אי-אפשר לכתוב על הראל, ישראל גיל וחן שפירא מבלי להזכיר פרויקט מרתק, שבו הם פעילים זה 14 שנים: בניית "חניון הלאום" בכניסה לירושלים. במרס 2000 חתמו על חוזה עם משרד האוצר והעירייה, לפיו יבנו על חשבונם חניון בן 1,800 מקומות בשיטת DBOT, חדשנית בישראל: שפיר לא רק תבנה את החניון ותנהל אותו, אלא תהיה אחראית גם לתכנונו. ואכן, בנו את החניון, בהשקעה של יותר מ-100 מיליון שקל, וב-2004 פתחו אותו.

החניון יושכר ב-1.14 מיליארד שקל

המדינה התחייבה לשכור 230,000 ימי חניה בשנה, לפי 26 שקל ליום. אם נניח שהשנה במקרה זה היא בת 300 ימים (הממשלה אינה עובדת בשבתות ובחגים), מבטיח סעיף זה בחוזה, ששפיר הנדסה תקבל 60 מיליון שקל לשנה. החוזה הוא ל-19 שנים, וההכנסות יגיעו סך הכל ל-1.14 מיליארד שקל. לשפיר יש אופציה להאריך את החוזה בחמש שנים נוספות, ואז עשוי סך ההכנסות להגיע ל-1.44 מיליארד שקל. יש לנכות מההכנסות, את הוצאות ניהול והפעלת החניון. סעיף זה כה טוב, עד שהוא מאפשר לאחים להעמיד את החניון בחינם לרשות מבקרים פרטיים.
ביולי 2008 חתמו הצדדים על חוזה נוסף, שלפיו תשכור שפירא גם 12,000 מ"ר על גג החניון, לשטחי מסחר. מכיוון שזו הרחבה של החוזה המקורי, תשלם שפיר למדינה ולעירייה 176,000 שקל לשנה. בדצמבר 2010 נחתם חוזה עם חברת ניו לינאו (האחים אדרי, וולט דיסני, יעקב כהן ואחרים), שלפיו תשכור החברה 6,000 מ"ר מתוך השטח המסחרי, להקמת בתי הקולנוע סינמה סיטי.

סינמה סיטי תשלם לפחות 7.5-4 מיליון לשנה

בין השורות, מתחבא כאן ככל הראה סיפור הצלחה של ארבעת האחים: ניו לינאו תשלם דמי שכירות של 2.5 עד 4 מיליון שקל לשנה (הסכומים יעלו משנה לשנה), ועוד אחוזים מההכנסות, סך הכל לא פחות מ-4 עד 7.5 מיליון שקל לשנה. שפיר תשלם למדינה ולעירייה, כאמור, 176 אלף שקל לשנה, כלומר 2.5% עד 4% ממה שתקבל מניו לינאו. כמובן, ששפיר צריכה לממן גם את הקמת הקומה הנוספת, אבל תסמכו על הראל שפירא ואחיו, שירוויחו יפה מהשכרת המסחר ובתי הקולנוע. מצד שני, האחים שפירא גם ישכירו את החנויות, בשכר דירה שגובהו אינו ידוע.
מצד שני, אפשר לזקוף לזכות האחים השקעה של מיליוני שקלים בהקמת מרכז מבקרים בן 2,000 מ"ר, שעיקרו תיאור תולדות ירושלים. הכניסה - חינם.
ההסכם בין שפיר למדינה ולעירייה גם קובע, ששפיר תנהל לאורך השנים, ללא מכרז, את החניונים של משרד החוץ ומרכז האנרגיה, ובהם 195 מקומות חניה. הכנסותיה משני החניונים נאמדות ב-780 אלף שקל לשנה, או כ-15 מיליון שקל לאורך התקופה. זה אומנם לא הרבה ביחס ל-1.44 מיליארד שקל מהשכרת החניון, ועוד מאות מיליוני שקלים מהשכרת בתי הקולנוע והחנויות. אבל אחד מסודות ההצלחה של הראל, ישראל, גיל וחן שפירא הוא, שהם לא מזלזלים אפילו במה שיכול אולי להיראות ככסף קטן.

תאריך:  14/11/2014   |   עודכן:  14/11/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
טובה ספרא
המציאות לא זורמת עם התיאוריות של מפלגת העבודה    הבית היהודי מתחזק בציבור עד שיבין שיש לו תקרת זכוכית    מסקנה מהבחירות בארה"ב    אל תמהרו להתחייב, כדאי להמתין, גם אם התאהבתם    הזדמנות לתקן שגיאות
מרגלית מולנר גויטיין
הסתיו היא העונה הבוערת ביותר בעושר התערוכות והמיצגים בפריז. בכל המוזאונים הגדולים בפריז מוצגות כיום תערוכות בסדר גודל בינלאומי שכל חובב אמנות חייב לראותן
עליס בליטנטל
אחרי הפקות דרמטיות כה מוצלחות בשנת הלימודים האחרונה, מעלים מסייימי השנה של סטודיו יורם לוינשטיין מחזמר שכל תיאטרון מקצועי היה גאה להציג. "ללכת עד הסוף" - כמו שאומרים "סוף הדרך". אין עליו
עליס בליטנטל
סיפור האהבה של ביאליק "מאחורי הגדר" קורם עור וגידים בהפקת תיאטרון "פסיק" הירושלמי, שמתמקד בהצגות באיכות מוקפדת. ביאליק זוכה כאן להארה, מה שלא קורה בלימודי בתי הספר בישראל כיום
אבי אוחיון , ראובן גודלי
אין להניח בגדים ליבוש ישירות על הרדיאטור מאחר שהם עלולים להידלק    יש להציב את התנור על משטח יציב הרחק משטיחים    כדי לבחור מזגן מתאים יש לקחת בחשבון את עומס הקור בחלל שרוצים לחמם    יש להשאיר פתח אוורור בבית בזמן פעולת הקמין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il