X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מדענים ממכון ויצמן למדע ומהאוניברסיטה העברית חשפו כי גורמים סביבתיים משתתפים בבקרת התמיינות תאי הגזע של הדם לממצאים עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על מחקר בסיסי, ובהמשך גם על עולם הרפואה
▪  ▪  ▪
ד"ר עידו עמית. חשיפת המנגנון [צילום: רואיה מידן וצלמי מכון ויצמן למדע]

מערכת הדם שלנו מורכבת ממגוון גדול של תאים "מומחים", כמו תאי דם אדומים, המובילים חמצן, וסוגים רבים של תאי דם לבנים, אשר מעניקים לגוף הגנה מזיהומים. כל אלה מתפתחים בתהליך ההתמיינות של תאי הגזע של הדם. כיצד נקבעים עתידם ו"מקצועם העתידי" של תאי הגזע?
מדענים ישראלים ממכון ויצמן למדע ומהאוניברסיטה העברית בירושלים חשפו לראשונה מפה מפורטת של בקרת גנים בתהליך ההתמיינות, והפיקו ממנה מסקנות חדשות באשר לדרך בקרת תהליך ההתמיינות. לממצאים אלה עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על מחקר בסיסי, ובהמשך גם על עולם הרפואה. בין היתר, הם עשויים להוביל לחשיפת המנגנון המולקולרי של מחלות רבות, לרבות הפרעות עצביות, אנמיה, לוקמיה ועוד. מממצאים אלה גם מצביעים על השפעה של גורמים סביבתיים על בריאותנו שהיא משמעותית יותר משסברו עד כה.
תאי הגזע של הדם מחדשים באופן שוטף את מלאי תאי הדם. בניגוד לרוב התאים בגופנו, מסוגלים תאים אלה להמשיך להתחלק במשך כל ימי חיינו, ובהמשך להתמיין ולהפוך לתא בוגר מסוג זה או אחר. תהליך ההתמיינות כולל מספר שלבים, שבמהלכם מתחוללים כמה שינויים דרמטיים - ובסופם נוצר תא דם בוגר, המתמחה במספר קטן של משימות.
תהליך זה מחייב "הפעלה" ו"כיבוי" של אלפי גנים בסדר מדויק ומווּסת. פעילות הגנים נשלטת על-ידי רצפי בקרה (מתגים) קצרים בתוך הדנ"א עצמו. הפעילות של אזור הבקרה מתבצעת בעזרת חלבונים ייחודיים, הקרויים "היסטונים", אשר עוטפים את הדנ"א. חלבונים אלה שומרים, בדרך כלל, על אזורי הבקרה במצב "כבוי", שנועד להבטיח כי לא תתבצע הפעלה לא רצויה. לכן, כדי "להפעיל" את ההוראות ולאפשר גישה לגורמים הרלוונטיים, יש "לפתוח" את מנגנוני הסגירה. ויסות שינויים אלה מושפע על-ידי גורמים סביבתיים.
תוצאות מפתיעות ביותר
ד"ר עידו עמית ותלמיד המחקר דוד לארה-אסטיאסו, מהמחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן למדע, עבדו בשיתוף עם פרופ' ניר פרידמן ותלמיד המחקר אסף ויינר, מבית-הספר להנדסה ולמדעי המחשב על-שם רחל וסלים בנין ומהמכון למדעי החיים על-שם אלכסנדר סילברמן שבאוניברסיטה העברית בירושלים. יחדיו הם מיפו לראשונה את תהליכי ההפעלה והבלימה של החלבונים ההיסטוניים בתהליך ההתמיינות של תאי הדם. המדענים פיתחו שיטת מיפוי אפיגנטית חדשה, אשר מאפשרת לדגום מספר קטן של תאים ולמפות את מצב ההיסטונים לאורך כל בסיסי הדנ"א. שיטה זו איפשרה להם למפות לראשונה את השינוי בבקרה של מערכת תאי דם, מתא הגזע ועד לתאים הבוגרים.
מחקרם, שהתפרסם באחרונה בכתב-העת המדעי Science, הניב תוצאות מפתיעות: לפחות חצי מרצפי הבקרה שגילו, נפתחים בשלבי הביניים של התמיינות התא. מעבר לכך, רוב רצפי הבקרה הייחודיים לתאים ״מומחים״ נפתחים לפעולה הרבה לפני שהתאים מגיעים לשלב שבו הם מופעלים. זאת הסיבה לכך שיכולותיהם של תאים בשלבי הביניים ״גמישות״ הרבה יותר מהצפוי. "ממצא זה משנה את הבנתנו לגבי תהליך 'הכרעת גורלם' של תאי הגזע של הדם, ומרמז על כך שזהו תהליך דינמי המושפע מגורמים סביבתיים, יותר מכפי שהיה מקובל להניח בעבר", אומר לארה-אסטיאסו.
על-אף שהמחקר התמקד בהתמיינות תאי דם, המדענים סבורים כי כללי הפעולה של המנגנון עשויים להישמר גם בתהליכי התמיינות בהתפתחות עוברית וברקמות בוגרות אחרות, כמו הלבלב. "מחקר זה מכין את הקרקע להבנת מרכיבי הבקרה של תהליך ההתמיינות התאית בבני-אדם", אומר ויינר. איתור רצף הדנ"א שמווסת את גורל תאי הגזע, והבנת המנגנון שמפעיל אותו, עשויים לאפשר בעתיד פיתוח של כלי ניתוח הנחוצים להתפתחותה של רפואה מותאמת אישית, וייתכן שאפילו תרופות להתחדשות תאית, שיוכלו לתכנת מחדש את תאי הגזע, וליצור "חלקי חילוף" לכל תא דם אשר נחוץ לנו.

פורסם במקור: מגזין 'המכון' - מדע ותרבות בשפה ידידותית
השתתפו ביצירת הכתבה חברי צוות המחלקה לתקשורת, מכון ויצמן למדע.
תאריך:  02/01/2015   |   עודכן:  02/01/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בקרה סביבתית
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
"מרמז" בלבד = אג'נדה פוליטית:
נצר יואב  |  3/01/15 00:18
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
טובה ספרא
איך הכוכבים ישפיעו על אביגדור ליברמן וישראל ביתנו?    אנו ממשיכים לראות איך "האחדות שלנו" היא סביב מחלוקות בכל דבר ועניין    הפלשתינים בוחרים מרצון להיכשל. הם לא באמת רוצים מדינה    הימנעו ממאבקי אגו וחוסר הסכמה שאין להם סיבה אמיתית שגוררים אותנו ל"קרבות" חסרי משמעות    תחזית אסטרולוגית שבועית: 8.1.15-2.1.15
מגזין ידיאופ
מחקרים מראים שההזדקנות מובילה לשיפור ביכולות ולא רק לירידה בהן כפי שהיה מקובל לחשוב בעבר    ד"ר גתית קוה, מחברת ספר הלימוד הראשון בארץ לפסיכולוגיה של הזיקנה, מנפצת כמה דעות קדומות לגבי אנשים זקנים
רן אדליסט
מה עבר ועובר על הטייקון שעלה ונפל? על הקריסה העסקית, הטינה הציבורית, החקירות והמשפט
שירה כהן
הוא רק בן 29 אבל הספיק לבקר באירן, באלבניה, באיים הצפים ובעוד מקומות נידחים בגלובוס. הצלם החרדי, מאיר אלפסי, חזר לאחרונה ממסע ביבשת הקפואה, אליה נסע במטרה להפיץ יהדות. הבונוס: הוא חזר עם תמונות בלעדיות של ארץ הקרח, ועם הרבה תובנות. מעניין איך הוא התפלל במניין, ואיך עברה עליו השבת?
ד"ר דליה הקר-אוריון
"תפישת 'חוכמת ההמונים' גורסת שחוכמתו של ההמון גדולה בתנאים מסוימים מחוכמתו של המומחה היחיד ושהתנאים ההכרחיים לקיומה הם פלורליזם, הטרוגניות ומגוון דעות"    רשמים מפסטיבל החג של החגים בחיפה
רשימות נוספות
רעבה לידע  /  מכון ויצמן למדע
הסורקות  /  מכון ויצמן למדע
אחרי מות: פרופ' חיים גרטי  /  מכון ויצמן למדע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il