X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בפיקדונות המובנים שמציעים הבנקים יש יתרון בולט על פני השקעות אחרות - יש רצפה, אי-אפשר להפסיד יותר מאשר מוגדר בתנאי הפיקדון, ולרוב מדובר בהשקעה הנומינלית, כשמנגד יש גם "סוכרייה" - אפשרות להרוויח יותר (הרבה יותר) מבפיקדון רגיל
▪  ▪  ▪
פיקדון מובנה. החיסרון הוא בנזילות [צילום: פלאש 90]

פיקדון מובנה "זוכה" לתדמית שלילית, נראה שלא בצדק - אמנם, זה לא בטוח לחלוטין כמו פיקדון סטנדרטי וניתן להפסיד (אם כי לרוב בשיעור נמוך מאוד), אבל ייתכן גם אפסייד משמעותי בתשואה, ובתקופה שהפיקדונות הרגילים מספקים תשואה אפסית, זה בהחלט יכול להיות מכשיר אטרקטיבי.
הפיקדון המובנה הוא מכשיר מורכב, שלא פשוט תמיד לעכל אותו ואת תנאיו, עם תדמית כאמור של מוצר מסוכן. התדמית הזו מגיעה, בין היתר, מכך שמכשירים מובנים שונים היו אחד מהגורמים לנפילת שוק המשכנתאות (הסאבפריים) בארה"ב בסוף שנת 2008, אבל אין ממש קשר בין המכשירים האלו לפיקדונות המובנים שהבנקים המקומיים מציעים ללקוחותיהם. בפיקדונות המובנים שמציעים הבנקים יש יתרון בולט על פני השקעות אחרות - יש רצפה, אי-אפשר להפסיד יותר מאשר מוגדר בתנאי הפיקדון, ולרוב מדובר בהשקעה הנומינלית (ייתכן הפסד ריאלי!), כשמנגד יש גם "סוכרייה" - אפשרות להרוויח יותר (הרבה יותר) מבפיקדון רגיל, ובתקופות כאלו (שהריבית אפסית), פיקדונות מובנים בהחלט יכולים להיות אלטרנטיבה השקעה מעניינת.
רצפה, אבל...
למשקיעים בפיקדון המובנה מובטח לרוב שבסוף התקופה הם יקבלו, בתרחיש הגרוע ביותר, סכום מסוים, בדר"כ מדובר על ההשקעה הנומינלית. זה בהחלט נחמד, אבל צריך לזכור שאמנם לא מפסידים נומינלית, אבל אפשר להפסיד ריאלית. מאז ההפקדה המקורית בפיקדון המובנה עוברות מספר שנים (הפיקדונות המובנים הם לתקופות שונות, כשרובם, בין שנה לשלוש שנים), והמשמעות היא שאם התרחיש השלילי מתקיים אזי המשקיעים הפסידו את התשואה האלטרנטיבית שהיו מקבלים באפיקים אחרים. הם הפסידו בפועל בגלל השחיקה של הכסף, בגלל המדד, אז נכון, באינפלציה נמוכה מדובר אולי בהפסד קטן, אבל זה הפסד!
ובכל זאת, מדובר ביתרון, כי מדובר בהפסד מוגבל ויש גם תרחיש חיובי שבו יש תשואה נאה. למשקיעים שמראש לא מעוניינים, בכל מצב, להיחשף להפסד ריאלי, פיקדון מובנה ממש לא מומלץ. למשקיעים שרוצים יותר מהריבית הנמוכה שיש בפיקדונות הסטנדרטיים, ומוכנים לקחת סיכון מסוים שיקרה התרחיש השלילי, פיקדונות מובנים עשויים להיות כאמור אפיק מעניין - השיטה ברוב הפיקדונות המובנים היא הצמדות לנכס בסיס מסוים, זה יכול להיות מדד מניות (מדד ת"א 25, מדד המניות ביפן, מניות סקטור האנרגיה בוול-סטריט, מניות סקטור הבריאות, מניות הבנקים בבורסה בת"א ועוד), זה יכול להיות גם קבוצת מניות שמוגדרות בפיקדון המובנה, וזה יכול להיות פיקדון מובנה על הדולר, על ליש"ט ומטבעות אחרים, וכן פיקדון על הריבית ועל מדדי אגרות חוב. הפיקדון הזה מעין צמוד לנכס הבסיס (מניות, אגרות חוב, דולר ועוד), כאשר לרוב, במידה ונכס הבסיס יעלה במהלך תקופת הפיקדון עד לשיעור מסוים מוגדר וידוע מראש, יזכו המשקיעים בפיקדון המובנה בתשואה בשיעור מסוים (ידוע וקבוע מראש) מהעלייה של נכס הבסיס. אבל, אם התשואה של נכס הבסיס תהיה נמוכה יותר, אזי התשואה בפיקדון תהיה נמוכה יותר או אפסית וכך גם לכיוון השני- אם התשואה תהיה גבוה יותר.
אפשרות לאפסייד
מוצר כאמור מורכב, וננסה לפשט - נניח שנכס הבסיס שלנו הוא מניית גוגל, ונניח שהיצרן של הפיקדון המובנה (המשווק לנו דרך הבנקים), הגדיר שעד עלייה של 30% לאורך חיי הפיקדון (נניח שנתיים), המשקיע בפיקדון מקבל 80% מערך העלייה בגוגל. כמו-כן, הוגדר בתנאים שאם העלייה היא 30% ומעלה, יקבל המשקיע תשואה של 3%, ובכל מצב אחר, תוחזר ההשקעה הנומינלית.
המשמעות היא שהתשואה המקסימלית של המשקיע היא 24% (שיעור השתתפות של 80% מעלייה של 30%). יודגש כי לרוב מוגדר בפיקדון המובנה שבתשואה של עד שיעור מסוים, יזכה המשקיע בתשואה בשיעור השתתפות מסוים. המשמעות של המילה "עד" היא קריטית, כי אם התשואה של נכס הבסיס היא בדיוק התשואה, ובדוגמה שלנו - 30% או תשואה גבוה יותר אזי עובדים להתניה הבאה המוגדרת בתנאי הפיקדון - משיעור תשואה של 30% ומעלה (כלומר ה-30% "נופל" בהתניה הזו) התשואה של המשקיע תהיה אחרת לחלוטין - 3% על-פי התנאים לעיל; וכאן חשוב להדגיש כי לרוב מספיק שבאחד מימי תקופת הפיקדון התשואה תהיה 30% ומעלה כדי שההתניה הזו תופעל והריבית שתתקבל תהיה נמוכה. נשמע אבסורד - המניה עולה יותר ואנחנו מופסדים, אבל ככה זה עובד. המשקיע מקבל את המענק הגדול (התשואה הגדולה) בהינתן שנכס הבסיס עולה עד שיעור מסוים, ממנו ומעלה, המענק/ התשואה נופלת דרמטית.
החיסרון הבולט של הפיקדון המובנה הוא וויתור על נזילות. אי-אפשר לפדות את הכסף במהלך התקופה, ואם כן, אז בדרך כלל בקנס גדול. חיסרון נוסף - החשיפה ליצרן המכשיר הפיננסי צריכה להיבדק, אם כי, כאשר המשווקים הם הבנקים אזי יש לרוב הגנות מתאימות. כך או אחרת, נראה שהחיסרון הגדול באמת של הפיקדונות המובנים הוא חוסר נגישותם לציבור. מדובר במכשירים מורכבים יחסית - עם תשואה שמתקבלת על-פי מדרגות, והמשקיעים צריכים לקרוא את המידע המלא על הפיקדון כדי להבין את ההגדרות ואת ההתניות כהלכה. אבל זה לא צריך להפחיד אתכם - אחרי שאתם עושים שיעורי בית ומבינים את הסיכונים, אולי תגלו שיש בפיקדונות האלו אפסייד.

לאתר 'מהון להון מדריכים לצרכנות פיננסית'
המאמר פורסם במקור באתר "מהון להון מדריכים לצרכנות פיננסית".
תאריך:  28/01/2015   |   עודכן:  01/02/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פיקדון מובנה - יתרונות וחסרונות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אבישי בן-משה
הבנקים לא מספקים מערכות מחשוב מתקדמות כמו חדרי המסחר של הברוקרים הפרטיים, והם לא תחרותיים בעמלות מול הברוקרים הפרטיים. לאט-לאט לקוחות עוברים לברוקרים הפרטיים ולבסוף - הכלכלה הפשוטה תנצח - איפה שזול, לשם יזרום הכסף
גיא חזן
לכולם ידוע מה ניתן לקבל בשוק עבור הכסף שלנו – אך לא ידוע כמה אנו נשלם במידה ונצטרך הלוואה. יצאתי לבדוק והתוצאות היו ברורות וחריפות
גיל נוילנדר
עם מעל 300 מיליון משתמשים ייתכן שתמונות האינסטגרם שלכם יגיעו לאנשים שלא התכוונתם, מה שעלול לפגוע בפרטיות שלכם. איך תיהנו משימוש באינסטגרם מבלי להתפשר על הפרטיות שלכם?
רמי עופר
כשבוחרים חטיף בריאות, חשוב מאוד לקרוא את הסימון התזונתי שלו ולהצליח להבין אותו    העיקרון פשוט: אם בסימון התזונתי יש הרבה מילים שאתם לא מזהים או לא מצליחים אפילו לבטא, כדאי לכם להמשיך לחטיף הבא
נעמה בן-דוד-טרבלסי
את מנהג אכילת הפירות היבשים התחילו חסידי אשכנז, ובאמת בתחילה היה נפוץ אצל האשכנזים בלבד    אז בבקשה, שלא תגידו שהאשכנזים לא רשמו משהו לזכות המטבח הישראלי ולרשימת האוכל הטעים    עם הזמן, התפשט המנהג לאכול פירות בכל קהילות ישראל    המנהג לאכול מפירות ארץ ישראל הוזכר בחלק מספרי החסידות וגם בספרי חכמים בכל עדות ישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il