X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
את מנהג אכילת הפירות היבשים התחילו חסידי אשכנז, ובאמת בתחילה היה נפוץ אצל האשכנזים בלבד אז בבקשה, שלא תגידו שהאשכנזים לא רשמו משהו לזכות המטבח הישראלי ולרשימת האוכל הטעים עם הזמן, התפשט המנהג לאכול פירות בכל קהילות ישראל המנהג לאכול מפירות ארץ ישראל הוזכר בחלק מספרי החסידות וגם בספרי חכמים בכל עדות ישראל
▪  ▪  ▪
פירות יבשים. מה מבדיל אותם מפירות טריים? [צילום: פלאש 90]

בחג ט"ו בשבט, מדובר בראש השנה לאילנות ובתנובתם החדשה. אם חשבתם שהוויכוח אצל היהודים התחיל בדורנו, אז תירגעו, מאז ומתמיד היהודים מתווכים על כל דבר. גם סביב סוגיית פרי העונה החדשה היה ויכוח בין בית הילל לבית שמאי. התווכחו האם לציין את החג בראשית החודש או בט"ו בשבט. ואז בכדי להיות בטוחים שמברכים על פירות השנה ולא של השנה הקודמת, הוחלט ללכת עם בית הילל ולציין את המאוחר מבין השניים. מאז חוגגים ראש השנה לאילנות לא בתחילת החודש, אלא באמצע החודש.
בכלל ביהדות, עצי ארץ ישראל זוכים להרבה כבוד והערכה ובמיוחד לאחר הירידה לגלות, אכילת פירות הארץ ובמיוחד שבעת המינים, קיבל משמעות של געגועים לארץ.
אין חג בלי חגיגת אוכל
אין אצלנו חג שלא אוכלים בו מטעמים, הרי שבחג האילנות, מרבים באכילת פירות, כפי שאמרנו, משבעת המינים בהם בורכה ארץ ישראל, ובפרט פירות יבשים ואגוזים למיניהם כגון: תאנים, תמרים, צימוקים, חרובים ושקדים.

פירות יבשים - למה, כמה ומדוע

פירות יבשים נצרכים בט"ו בשבט בכמות גדולה. כדאי לברר את מידת התרומה והנזק שלהם לבריאות. לענות על מספר שאלות כמו: מה בריא? מה הם מכילים? מה מבדיל אותם מפירות טריים?
ייבוש הפירות התחיל בימי קדם על-מנת לשמר אותם לזמנים שהם לא גדלים. השימור מוציא מהפרי את המים ובסביבה יבשה חיידקים אינם יכולים לחיות.
להלן העובדות:
הוצאת הנוזלים מעלה את הדחיסות הקלורית, ומעלה את כמות הסוכר בפרי. פירות יבשים מעלים את כמות הקלוריות פי 5 מפרי טרי. עכשיו נשאלת השאלה האם כדאי לאכול את הפירות היבשים ביחס לפרי טרי? לשם כך, נאסוף את הנימוקים בעד ונגד צריכת הפירות היבשים.
ברוב המקרים יותר משתלם (מבחינה קלורית), לאכול את הפרי הטרי ברמות נפח, אך ביחס לכמות הוויטמינים והסיבים התזונתיים, הפירות היבשים עשירים יותר. ואם נשווה אותם לקינוחים אחרים או לחטיפי אנרגיה, אז מרבית סוגי הפירות היבשים, אינם מכילים שומן ולכן הם דווקא אידיאלים לצריכה כחטיף (חוץ ממספר סוגים שעוברים טיגון כמו למשל הבננות).

הערכים התזונתיים בפירות היבשים - בעד

  • תאנים: עשירות בסידן, אשלגן וסיבים תזונתיים. כמות קלוריות ל-100 גרם מכילים 249 קלוריות. דבלה קטנה מכילה 21 קלוריות. שילוב תאנים בתפריט, יכול לסייע במניעת יתר לחץ דם, במניעת אוסטיאופורוזיס ועוזרת למנוע עצירות;
  • תמרים: עשירות בסידן, אשלגן (המונע יתר לחץ דם), מגנזיום, ברזל והם עשירים בסיבים תזונתיים המסייעים במניעת עצירות. תמר מג'הול אחד גדול שווה כ-60 קלוריות. תמר אחד הוא מזון אידיאלי לפני תחילת אימון. ממחקרים ראשוניים עולה, שאכילת תמרים יכולה לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן, וכן בהורדת רמות ה-LDL בדם (הידוע בשמו הכולסטרול הרע). כמו-כן, אכילת תמרים יכולים גם להפחית את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. התמרים עשירים גם בויטמין B6 המסייע לנטרול הומוציסטאין, אשר חשוב לפעילות מערכת העצבים, ומסייע בחילוף החומרים;
  • משמשים: גם הם פירות העשירים בברזל והם מומלצים לסובלים מאנמיה. משמש אחד שווה 16 קלוריות. המשמשים עשירים באשלגן ובבטא-קרוטן. בטא קרוטן הוא פיטוכימיקל המקנה למשמש את צבעו הכתום, פועל בגוף כנוגד חמצון והופך בגוף לוויטמין A העוזר לאיחוי ויצירת רקמות, הבטא קרוטן ידוע גם כחומר אנטי סרטני. המשמשים עשירים בסיבים ומסייעים לטיפול בעצירות. כמו-כן, הם מגנים מפני מחלות לב וכלי דם;
  • שזיפים: שזיף אחד שווה 20 קלוריות. השזיפים עשירים במיוחד בוויטמין A. העוזר לאיחוי ויצירת רקמות. השזיפים עשירים מאוד בנוגדי חמצון יותר אפילו מהשזיפים הטריים. ולכן יכולים למנוע מחלות לב כלי דם וסרטן. כמובן שהשזיפים גם ידועים ביכולתם לסייע לבעיות עצירות (זאת בזכות החומצה הכלורוגנית והסוכר האלכוהולי שבהם;
  • צימוקים: כף צימוקים שווה כ-40 קלוריות. הצימוקים מסייעים במניעת חורים בשיניים, למרות כמות הסוכר שבהם. הם עשירים באשלגן אשר מסייע בהפחתת לחץ דם ומקטין את הסיכון למחלות לב וגם טוב במניעת דלקות. הצימוקים עשירים בברזל, בנוגדי חמצון, במינרל בור ובוויטמין B6 המסייע לנטרול הומוציסטאין. לצימוקים סיבים תזונתיים המסייעים להפחתת רמות הכולסטרול וכמו-כן, הם יכולים לסייע בהורדת רמת הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס;
  • פירות הג'וג'י בריס: עשירים בחלבון. ג'וג'יס הינם תותי יער מיובשים המכילים 18 חומצות אמינו חיוניות. בנוסף, עשירים באבץ, סידן, סלניום, סיבים תזונתיים וויטמינים: C, E, B, A.
לסיכום, כל חג והפינוקים שלו ולכן לא אקפח אתכם גם בט"ו בשבט ואציע שני מתכונים מנצחים המשלבים פירות יבשים. מנה עיקרית ומנת קינוח.

עוף ממולא באורז ופירות יבשים

מצרכים:
1 עוף גדול
1 בצל גדול קצוץ דק
5 שיני שום קצוצות דק
כף שמן זית
1.5 כוסות פירות יבשים מעורבים (שזיפים, צימוקים, משמשים, חמוציות)
חצי כוס פיסטוקים לא מומלחים
1 כוס אורז בסמטי מלא
תבלינים: פלפל שחור, מלח, פפריקה.
אופן ההכנה:
  • מזהיבים את הבצל והשום בשמן. מוסיפים את הפירות היבשים והפסטוקים ומטגנים קלות.
  • מוסיפים את האורז והתבלינים ומכסים במים רותחים (1.5 כוסות מים). שהמים מתאדים והאורז מבושל, אך לא לחלוטין.
  • ממלאים את העוף בתערובת האורז. לא לדחוס את האורז, סוגרים את פתח העוף בקיסמים. את העודף מוסיפים לתבנית האפייה.
  • מורחים את העוף בתבלינים. מניחים בתבנית אפייה עמוקה ומוסיפים בצדדים את שאריות תערובת האורז. יוצקים מעל את שאריות הרוטב.
  • מכסים בנייר כסף ונייר אפייה על-מנת למנוע מגע של נייר הכסף עם העוף ואופים בחום בינוני 45 דקות. מסירים נייר כסף ואופים עוד רבע שעה עד שהעוף משחים.

מאפינס קוואקר בננה וצימוקים
עם בננות מיובשות לקישוט
▪  ▪  ▪

מצרכים:
1 ביצה
1/8 כוס שמן קנולה
1/3 סוכר חום
2/3 כוס מים
3/4 כוס קמח תופח
3/4 כוס שיבולת שועל
2 בננות (מעוכות)
1 כפית אבקת אפיה
קורט מלח
חצי כוס צימוקים או חמוציות
כוס בננות מיובשות שבורות (לפזר מלמעלה לפני האפיה)
להקציף את הביצים והסוכר, לערבב את כל החומרים ולאפות כ-15 שעה בחום 180 מעלות.

הכותבת היא דיאטנית קלינית B.SC ברשת סטודיו C
תאריך:  28/01/2015   |   עודכן:  28/01/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות חגים ומועדים
מיכל אהרונסון
הפירות היבשים הינם תענוג לחיך וחגיגה צבעונית לעיניים, אך עם הטעם בא גם המחיר הקלורי - בתהליך יבוש הפרי יוצאים המים מהפרי והערך הקלורי עולה
הדס יריב
גרעינים ואגוזים הם תענוג לחך. טריים או קלויים, בתוך מאפים או בסלטים, הם מעניקים מרקם "פיצוחי" וקריספי ומשדרגים כל מנת מזון    לגרעינים ולאגוזים יתרונות בריאותיים רבים: הם מהווים מקור מצוין לחלבון צמחי, מכילים שלל חומצות שומן חיוניות ומגוון מינרלים וויטמינים חשובים לבריאות הגוף
גלית יצחק-אוגנוב
סאקרה מציגה לקראת ט"ו בשבט מגוון מוצרי איפור בגוונים ירוקים    מחיר: 11.90-3.90 שקלים
ציפי לידר
במעגל ההתחדשות: ממצוות החודש עד הפסח והתפילין שביניהם. זכר ליציאת מצרים
מחלקה ראשונה
מה מכילים הפירות היבשים? איך אפשר לדעת מה טוב לאכילה? והכי חשוב - להרחיק מהישג ידם של ילדים קטנים. כמה עצות לקראת ט"ו בשבט
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il