המנהג של אכילת פירות יבשים בט"ו בשבט, התפתח כביטוי לגעגועים לישראל וגם בגלל שבעבר לא היה ניתן לשמור פירות בקירור ולכן זו הייתה הדרך היחידה לאכול מפירות ארץ ישראל בחג.
תינוקות ופעוטות ומנהגי החג חשוב לזכור, שלתינוקות ולפעוטות עד גיל ארבע, אין לתת פירות יבשים ואגוזים למיניהם, בשל הסיכון לחנק. הסיבה לסכנת החנק היא חוסר הבשלות בדרכי נשימה, יכולת לעיסה ורפלקס השיעול שאינם מפותחים מספיק בכדי להוציא מזון שחדר לדרכי הנשימה. לכן, אין להציע להם פירות יבשים כמו: צימוקים, תאנים, משמשים ותמרים, אגוזים ופיצוחים למיניהם שבשל מרקמם הדביק או הקושי ללעוס אותם, מסוכנים עבורם.
כאמור, פירות יבשים הם לא אופציה לקטנטנים, אך בהחלט אפשר להציע לתינוקות בני כחצי שנה ויותר, פירות מרוסקים או מחית פירות מוכנה המתאימים ליכולת הלעיסה שלהם. זה בדיוק הזמן להציע להם ממגוון המחיות הקיימות, כארוחת פירות מובחרים טעימה, המאפשרת גיוון והתנסות בטעמים שונים. מומלץ לבחור במחיות אשר עשויות מפירות טבעיים שנבחרו במיוחד עבור מזון תינוקות, ללא חומרים משמרים, ללא תוספת סוכר ומלח וללא חומרי טעם וריח.
בגיל מעט גדול יותר, סביב תשעה חודשים ולאחר שהם כבר אוכלים יפה את המרקם המחיתי, ניתן להציע "מזון אצבעות" בגודל ומרקם שהתינוק יכול לאחוז בעצמו כדוגמת חתיכות של בננה, אגס או תפוח מקולפים על-מנת לאפשר אכילה עצמאית יותר התורמת להתפתחותם.
הרגלים שמקנים מילדות מלווים עד הבגרות מבחינה קולינרית, ט"ו בשבט הוא חג ייחודי בו הפירות במרכז וזו הזדמנות נהדרת לשים אותם במרכז גם בחיי היומיום ולהנחיל לקטנטנים הרגל בריא של אכילת פירות יומיומית. רבות דובר על חשיבות הקניית הרגלי חיים נבונים בגיל הרך, ועל כך שתפקידנו כהורים לשמש מודל לחיקוי לילדינו והביטוי "התפוח אינו נופל רחוק מן העץ" מתקשר מצוין לאווירת החג. נצלו את החג להפוך את הפירות לאורחים של קבע בתפריט המשפחתי.
כדי לגרום לילדים לאכול פירות, חשוב לחזור ולהציע להם מגוון של פירות במגוון צבעים וצורות. תופתעו לגלות שצלחת צבעונית עם פירות חתוכים שמונחת על שולחן האוכל המשפחתי, מתחסלת על-ידי הקטנים מבלי שתרגישו. לילדים קצת גדולים יותר, אפשר להפעיל בהכנת צלחות מצוירות מהפירות. הניסיון מלמד, כי שילוב ילדים בהכנת האוכל, מגדילה את הסיכוי שהם יאכלו את מה שהכינו.
אגב, בתהליך הייבוש, הפירות מאבדים ממשקלם ומנפחם בשל אובדן מרבית תכולת המים שלהם והופכים להיות מרוכזים פי כמה מפירות רגילים בויטמינים, מלבד ויטמין C שמתפרק וכן במינרלים, סיבים תזונתיים ובסוכר ולכן הם הופכים להיות מזון עתיר אנרגיה. עם זאת, הם נחשבים כממתקים בריאים ועדיפים על-פני ממתקים אחרים עתירי סוכר.