X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
טיול נדיר בעיר הראשונה שעברה לשליטת הרשות הפלשתינית מגלה אתרים היסטוריים רבי חשיבות, רחובות שלווים ופוטנציאל שאיננו ממומש
▪  ▪  ▪
לא בטוח שהתיוג הזה מדויק

חיכינו שעה יותר מכפי שהיה מתוכנן, אבל בסוף נכנסנו ליריחו – כ-40 מטיילים בסיור שארגן בית ספר שדה כפר עציון, בהדרכתו של ד"ר ירון עובדיה (5.2.15). ההמתנה בהחלט הייתה שווה. לא כל יום וגם לא כל שבוע יכולים ישראלים להיכנס לעיר, הראשונה שהועברה לרשות הפלשתינית במסגרת הסכם אוסלו.
קשה לומר שממש טיילנו ברחובות יריחו. הסיור התמקד באתרים ההיסטוריים והתיירותיים של העיר, ורק חלפנו ברחוב הראשי בדרכנו חזרה לירושלים. ובכל זאת, ניתן היה להתרשם מכמה תופעות. האחת: השקט. צה"ל הסיר מזמן את המחסומים שלו מסביב ליריחו, לה יש מסורת של שמירה כמעט מלאה על השקט גם בימי האינתיפאדה. המסורת הזו, הסביר עובדיה, הולכת אלפי שנים אחורה. כעיר מפתח במערכת הדרכים האיזורית, ליריחו תמיד היה אינטרס בחיים שלווים שיאפשרו לסוחרים ולמבקרים לעבור בה ולהעניק פרנסה לתושביה.
השנייה, הקשורה לראשונה: סבר הפנים היפות בו מתקבלים המבקרים מישראל. אמרו לנו להמיר את הכיפות בכובעים ולא להתבלט בלבושנו, אבל כולם ראו ושמעו היטב שאנחנו ישראלים. אני לא יודע אם אוהבים אותנו, אבל בטוח שרוצים להתפרנס מאיתנו – וזה בסדר גמור, וגם יכול וצריך להוות מודל לערים פלשתיניות אחרות.
השלישית, שכנראה גם היא קשורה לראשונה: תנופת הבנייה. בשולי העיר מוקמות וילות, חלקן של בני יישובים אחרים בשומרון, המעדיפים לבלות את החורף באקלים הנוח של יריחו. מחנות הפליטים כבר הפכו מזמן לשכונות לכל דבר, למרות שברור שיש גורמים שמבקשים להנציח את עליבות החיים בהם – למשל הרשות הפלשתינית, מבחינתה זהו קלף מיקוח פוליטי והסברתי, ואונרא, שמפרנסת אלפי עובדים בטיפול הבלתי-מסתיים בפליטים מ-1948.
הרביעית: יריחו רחוקה מלממש את מלוא הפוטנציאל שלה, ודאי בתחום התיירות. פברואר הוא חודש אידיאלי לביקור בעיר, ובכל זאת – האתרים היו כמעט ריקים. אולי זה חוסר מודעות, אולי זה חוסר בשלות. זה כנראה לא חוסר כסף, כי הפלשתינים קיבלו תרומות יפות מאוד לטיפוח העיר ואתריה, למשל מארה"ב ומיפן, כפי שמעידים השלטים.

סטונהייג' בישראל

הממצא החשוב ביותר בתל יריחו הוא מגדל אבן מהתקופה הניאוליטית – קרי: לפני 10,000 שנה – ממנו יוצאים שני קירות הנראים כמו חומות. בהנחה שמדובר בביצור, הרי שלפנינו עדות לקיומה של עיר 5,000 שנה לפני כל מקום אחר בעולם – ויריחו אכן מתייגת את עצמה כ"עיר העתיקה ביותר בעולם". אבל בכלל לא בטוח שזה ביצור, כפי שסברה הארכיאולוגית קתלין קניון שחשפה אותו.
יש הסבר אחר, הקשור לשמה של העיר – המלמד על זיקתה לירח. בכלל, אומר עובדיה, לאורך השבר הסורי-אפריקני יש לא מעט מקומות המלמדים על פולחן השמש והירח: בית ירח, מג'דל שמס ועוד. אם מסתכלים מהמגדל מערבה, רואים בקו ישר את הפסגה עליה ניצב מבצר דוק החשמונאי, שהיא הגבוהה ביותר באותו רכס. בדיקה מצאה, כי ב-21 ביוני – היום הארוך ביותר בשנה – מטילה השמש את צילה מאותה פסגה בדיוק על המגדל. זה בהחלט מעלה את האפשרות שמדובר בשריד לפולחן השמש.
לי זה הזכיר מה שראיתי בטלוויזיה בבריטניה בביקורי האחרון בלונדון: פענוח תעלומת סטונהייג', עמודי האבן הענקיים בני אלפי השנים. שם התגלה, כי השמש מטילה את הצל בדיוק במרכז המעגל ביום הקצר ביותר של השנה, 21 בדצמבר. באנגליה הקרה והגשומה, חיכו התושבים בכליון עיניים ליום המבשר שהחורף מתחיל להסתיים. ביריחו הלוהטת, ההמתנה היא ליום שמצביע על תחילת סופו של הקיץ.

איפה יהושע?
פער של 200 שנה בתיארוך

בתל יריחו מחפשים כמובן את השרידים לחומות העיר שכבש יהושע, אשר כידוע לפי הסיפור המקראי קרסו מאליהן לקול תרועת השופרות. אלא שבתל אין שום שריד לחומות ולהרס משנת 1200 לפני הספירה, התקופה בה נהוג לתארך את יהושע. אבל גם זה לא חד-משמעי, אומר עובדיה. קיים פער קבוע של 200 שנה בין התיארוך המקראי לבין התיארוך המדעי, המתבסס על זה המצרי. כלומר: 1200 לפני הספירה בלוח המדעי, היא 1400 בלוח המקראי – ומתקופה זו דווקא יש ביריחו שרידים מתאימים. מה שמלמד, שגם המדע אינו תמיד מדויק.

הנזירים של 2015
סכסוך בין המנזר למפעילי הרכבל

מנזר קרנטל שוכן על צוק ההר המשקיף על יריחו ממערב. זהו מנזר פעיל, בו מתגוררים שבעה נזירים יוונים-אורתודוכסיים שמנסים לתמרן בין הסיבות שהביאו אותם למקום – הרצון להתבודד ולעסוק בפעילות דתית ורוחנית – לבין העניין התיירותי והצלייני הרב במקום. הפשרה: אפשר להיכנס כמה שעות ביום, ולא בקבוצות גדולות מדי – ולו רק משום שהמקום קטן וצר. ומי שגם שבעה אנשים זה יותר מדי בשבילו, יכול תמיד לפרוש אל תאי ההתבודדות שבמעלה המצוק.
אל המנזר אפשר להגיע ברכבל, אבל אנחנו עלינו במוניות. למה? כי יש סכסוך בין הנזירים לבין בעלי הרכבל. בעוד הראשונים רואים חשיבות דתית בעלייה לרגל, פשוטו כמשמעו, האינטרס של הרכבל הוא כמובן הפוך והמפעילים גם רוצים שהמבקרים יעברו בחנויות שלהם שליד המנזר. התוצאה: מי שמגיע ברכבל לא מורשה להיכנס למנזר. בינתיים נראה, שמפעילי הרכבל הם המפסידים העיקריים. הנה דוגמה קטנה לנקודה שהזכרתי קודם, בדבר אי-מיצוי הפוטנציאל התיירותי של העיר.

שני ארמונות
אחד המפוארים ביותר בארץ

את היום התחלנו בארמונו של הורדוס שבמערב יריחו. עובדיה אמר מראש שלא נתאכזב, כי האתר לא שמור כיאות ומדי שנה נעלמים ממנו עוד ועוד אבנים. סברתי שלפלשתינים אין, מן הסתם, אינטרס לשמר שרידים לנוכחות יהודית – אבל במקרה הזה חשדתי בכשרים. הארמון מצוי בשטח סי, דהיינו: בריבונות ישראלית מלאה, וישראל היא שמזניחה אותו. למה? ככה.
סיימנו את היום בחרבת אל-מפג'ר שבצפון יריחו, המכונה ארמון הישאם – אחד המפוארים ביותר שהתגלו בארץ, ואשר נבנה במאה השמינית בידי שליטי בית אומייה. זהו אתר מסודר ומתוחזק, גם אם לא ברמה הגבוהה ביותר, והוא מצוי כולו בשליטת הפלשתינים. בעוד ישראל נראית כמי שלא ממש רוצה שיישארו שרידים למורשת היהודית של יריחו, הפלשתינים דואגים לטפח את אלו המלמדים על נוכחות מוסלמית בעיר 900 שנה מאוחר יותר.

ישראל מפקירה את ארמון הורדוס
הפלשתינים מטפחים את ארמון הישאם
תאריך:  13/02/2015   |   עודכן:  15/02/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תמונות מיריחו
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
קתלין קניון
מגיב ותיק  |  13/02/15 22:41
2
דיוק בנושא השמש
יחיאל111  |  9/03/15 13:20
3
מסכים שלטייל ביריחו זה מרתק
גינגי רחובות  |  14/04/15 22:57
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
יאיר נווה
הרתעה כלפי שחקנים לא-מדינתיים ובעיקר ארגוני טרור סלפיים, אינה דומה להרתעה המכוונת כלפי מדינות ואף כלפי שחקנים סמי-מדינתיים. היכולת להרתיע ארגונים שאינם מדינות אפשרית אך ורק אם המדינה המרתיעה מפגינה נכונות להשתמש במרב יכולותיה על-מנת לפגוע בנכסי הליבה שלהם, ובעיקר במנהיגיהם, במפקדיהם ובנכסים האסטרטגיים שברשותם
אריאל י. לוין
מדוע בחרו שני נערים בני 17 להסתנן לישראל כאשר בידיהם תחמושת, במטרה להיכלא בישראל? זה מלמד הרבה על החיים תחת שלטון חמאס
אסתר שניאורסון גרי
כאן דלוזיה של אומה, סירוב עיקש להסיק מסקנה: הערבים שונאים את היהודים ורוצים את המדינה - לא בגלל כיבוש, לא בגלל התנחלות - על-פי תורת האיסלאם זו ההתנהלות
ענבר שמלצר
לאחרונה נערכה בתיאטרון הלאומי 'הבימה', ההצגה "אלוהים מחכה בתחנה" בהשתתפותו של דקאן בית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה, פרופ' בועז גנור    האם הצגה על חייה ותחושותיה של מחבלת יכולה לסחוף את הקהל הישראלי במציאות של ימינו?
משה חסדאי
האמת לאמיתה של פצועי המלחמות, שאותה מנסים להשתיק, היא שכל מי שרוצה וחותר להעניק לטרור הערבי האכזרי פרס, בדמות הקמת מדינת טרור ערבית נוספת, בלב המדינה היהודית, יורק בפרצופם של פצועי המלחמות ובוגד בהם. האמת לאמיתה היא שהטרור רוצה להשמיד את מדינת ישראל ויהודים רבים מדי מסייעים לו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il