הביקורת של השופט
חנן מלצר השבוע על תפקודו הנוסף של ראש ה
ממשלה בנימין נתניהו כשר במשרד הבריאות במהלך דיון בעתירה בעניין כהונתו של סגן שר הבריאות
יעקב ליצמן לא נפלה ערלה על אוזניו של שר התיירות
יריב לוין שנחשב לאחד הרודפים הקיצוניים של בית המשפט העליון.
מי שחשב לתומו שלוין התמתן בעקבות מינויו כשר בממשלה ויפסיק לפעול לקיצוץ כנפיו של בית המשפט העליון טעה בעליל. לוין לא אכזב את נתניהו כאשר הגיב בחריפות על עמדת מלצר וטען שאת הפוליטיקה יש להשאיר ביד הפוליטיקאים ואת חקיקת החוקים לכנסת.
אם בג"ץ יווסת את הביקורת לפסק דין החלטי שיחייב את נתניהו לפרוש ממשרדי הבריאות והתקשורת אין ספק שלוין יחדש את המאבק בבית המשפט העליון ביתר שאת.
לאורך כל תקופת כהונתו של לוין כחבר כנסת הוא לא חדל ליזום חוקים שנועדו לסרס את המערכת המשפטית, התקשורת והארגונים למען זכויות האזרח.
אחד מהצעות החוק הבולטות שלו בעבר נגעה להגבלת זכות העמידה בבג"ץ, לא רק לארגונים חשודים בזיקה פוליטית אנטי שלטונית אלא גם בגופים ציבוריים בלתי תלויים. הכוונה הייתה, בן השאר, גם לתנועת אומ"ץ שנאבקת בתשע השנים האחרונות ללא לאות בשחיתות השלטונית ופועלת במקביל למען צדק חברתי, משפטי, רפואי וחינוכי.
זכות עמידה זו הוענקה לראשונה לעמותת אמיתי (אזרחים למען מנהל תקין וטוהר מידות) בראשית שנות התשעים ע"י נשיא בית המשפט העליון לשעבר
אהרן ברק. חלק נכבד מהעתירות שהוגשו ע"י אומ"ץ ותנועות המתנדבים האחרות שנאבקות בשחיתות הציבורית רשמו דפים מפוארים בשמירת שלטון החוק.
כדאי להזכיר הצעת חוק נוספת של חבר הכנסת לוין המטילה קנס כספי כבד בסך 300 אלף שקלים למוציאי דיבה. ח"כ
מאיר שטרית מקדימה חבר לח"כ לוין בהגשת הצעת חוק זו ואף הציע להגדיל את הסכום ל 500 אלף שקל. פעילותו הנבזית של ח"כ שטרית נעשתה מסיבות שלא קשה לנחשן שחלקן כבר נחשפו בעבר.
אם הצעת החוק להגבלת זכות העמידה בבג"ץ הייתה מתקבלת לא היו יכולים ארגוני המתנדבים הפועלים למען מינהל תקין וטוהר מידות להגיש עתירות נגד צעדים שלטוניים שיגרמו עוולות שונות לאזרחי המדינה.
יקשה עלינו לערער על החלטות שגויות של גופי אכיפת החוק בעניין חקירתם, העמדתם לדין של אישי ציבור שסרחו ומעלו בכספי צבור, בהם שרים וחברי כנסת ממפלגתו של ח"כ יריב לוין.
לא נוכל לכפות על הקמות ועדות חקירה ממלכתיות לבדיקה בלתי תלויה ויסודית של אסונות שיתרחשו חלילה בגלל מחדליהם של אישי ציבור שיתחמקו מקבלת אחריות מיניסטריאלית או ארגונית.
קולנו לא ישמע כאשר יתהדקו מחדש קשרי ההון והשלטון ושרים, חברי כנסת, ראשי ערים ומנכ"לים של חברות ציבוריות שימשיכו להתעשר במהלך שירותם הציבורי וחלקם יהפכו למיליונרים.
ידנו תהיה קצרה גם מלהושיט סיוע משפטי לאוכלוסיות חלשות ופגועות שאין להן יכולת להתמודד באורח עצמאי ונחוש במישור המשפטי מול שלטון חסר רגישות.
אומ"ץ רחוקה מלהיות חסידה שוטה של בית המשפט העליון. יש לנו טענות למכביר כלפי שופטי בג"ץ בגין החלטות שונות שהם קיבלו בעתירות שהגשנו.
להלן כמה דוגמאות:
- בשעתו הגשנו עתירה בדרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת מחדלי מלחמת לבנון השנייה. שלושת שופטי בג"ץ שדנו בעתירה חייבו אומנם את הקמת הוועדה אך הנשיאה ביניש החליטה לערוך דיון נוסף בהרכב של שבעה שופטים. ארבעת השופטים שנוספו להרכב התנגדו להקמת הוועדה וכך נוצר רוב של ארבעה מול שלושה שופטים שהמשיכו לתמוך. עד היום אני מתקשה להבין את התנהלותה של ביניש ואני רק יכול לנחש.
- שופטי בג"ץ דחו כמה עתירות שהגישה אומ"ץ נגד היועץ המשפטי לשעבר מני מזוז ופרקליט המדינה משה לדור בגלל אי-הגשת כתבי אישום נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בגין ביצוע עבירות פליליות לכאורה. העתירה הבולטת ביותר הייתה קשורה בפעילותו של אולמרט לסייע לאילי הון לרכוש את בנק לאומי.
- שופטי בג"ץ דחו עתירה של אומ"ץ שדרשה לצרף את עורך הדין אוריאל מסר לכתב האישום שהוגש נגד אולמרט בנימוק שהוא שותף לדבר עבירה לכאורה. גם אם נחתם אתו הסכם של עד מדינה הוא היה רחוק מלהיות כזה.
- שופטי בג"ץ סירבו להיענות לתביעת אומ"ץ לפרסם בפומבי את החשדות נגד שר החוץ אביגדור ליברמן. דרישה אחרת שלנו לפסול את ליברמן מלכהן כשר לעניינים אסטרטגיים לא נענתה.
- אומ"ץ הגישה עתירה בתביעה להקים ועדת חקירה לבדיקת אסון הכרמל וזאת ללא קשר לבדיקה שהחל בנושא זה מבקר המדינה בהמשך לדוח חמור שפרסם לפני השריפה על מחדלים וליקויים מערך הכבאות. העתירה שלנו עדיין תלויה מאחר שבג"ץ העדיף להמתין קודם לדוח המבקר שעומד להתפרסם בקרוב. אם אומ"ץ תשתכנע שהמבקר ביצע עבודה יסודית ומסקנותיו עלולות להביא לחקירה משטרתית פלילית היא תמשוך את העתירה.
למרות הטענות שיש לנו, כאמור, כלפי בית המשפט העליון ראינו לעצמנו בעבר חובה ציבורית ומוסרית להגן על המוסד השיפוטי העליון במדינה ולהתנגד לגחמות של לוין וחבריו מהימין הקיצוני.
חברי הכנסת הללו רקחו בשעתו הצעת חוק המחייבת את המועמדים לשיפוט בעליון לעבור
שימוע בפני חברי ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת. ועדה זו הייתה בית דין שדה פרלמנטארי ואסור שמצב זה יחזור על עצמו בכנסת הנוכחית.
הדיל הבזוי שרקח בימים האחרונים ראש הממשלה נתניהו עם אויבו בנפש חבר הכנסת אביגדור ליברמן למנות את נציג מפלגת "
ישראל ביתנו" בוועדה למינוי שופטים מעורר חלחלה.
אני חושש מאוד שאם יימשך התהליך ההרסני של ריבוי תהליך התחיקה הדרקונית של לוין הפעם כשר נגיע למצב שלתנועת אומ"ץ לא תהיה זכות עמידה בבג"ץ והשחיתות השלטונית תהיה מפלצתית.