המחלקה לחקירות שוטרים הגישה לפני כמה חודשים כתב אישום מסועף וחמור בפרשת
רונאל פישר. כתב האישום, מהחמורים שהוגשו בשנים האחרונות בתחום השחיתות הציבורית, נפרש על פני 29 עמודים. אולם בעניינה של פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר,
רות דוד, כתב האישום הוא צמחוני, למרות שהייתה שותפה פעילה לחלק מהעבירות החמורות שבוצעו. היחס המיוחד של המערכת המשפטית כלפי דוד בא לידי ביטוי גם בהסכמתה של הפרקליטות ליציאתה לתקופה ממושכת לחו"ל תמורת ערבויות מגוחכות.
תנועת אומ"ץ, שליוותה את מעלליה של דוד לאורך שנים, ביקשה לקבל הבהרות מדוע לא נכלל בכתב האישום סעיף מפורש של קבלת שוחד. במכתב שנשלח בשעתו בעניין זה ליועץ המשפטי לממשלה נאמר, בין השאר: "בעת שרות דוד כיהנה כפרקליטת מחוז תל אביב, היא הייתה אחראית בלעדית לתיק הבנק למסחר. בנושא זה הייתה אחראית להוצאת צווי מעצר בינלאומיים נגד החשוד המרכזי בפרשה – גדי בן-הרוש שנמלט מהארץ - במטרה לחקור אותו בנושא של קריסת הבנק בקשריו עם עולם הפשע.
"ראוי לציין שבן-הרוש היה באותה תקופה שותפו לעסקי הבנייה של
יאיר ביטון, בעליה של ב. יאיר. לימים נודע כי ביטון יזם פרויקטים לבנייה יחד עם עו"ד רונאל פישר, ידידה של רות דוד. לאחר פרישתה של דוד מהפרקליטות, מונתה לדירקטורית בחברת ב. יאיר. בהקשר לכך, יש לציין שחקירת המשטרה חשפה חשדות שלבן-הרוש ולביטון היו עסקים סמויים עם ראש משפחת הפשע יצחק אברג'יל. בין השאר עלו חשדות שהועברו סכומים של למעלה מ-40 מיליון שקל לחברת ב.יאיר לאברג'יל בתקופה שרות דוד שימשה דירקטורית בחברה.
"בעקבות זאת הוזמנו ל
שימוע אברג'יל ויאיר ביטון טרם הגשת כתב אישום, לעומת זאת, לא נחקרה רות דוד בנושא טעון זה ולא נתבקשה לענות על שאלות כלשהן. זאת ועוד, בשנת 2014 ייצגה רות דוד בבית המשפט את יאיר ביטון בחשדות שונות שהועלו נגדו, הרעיפה עליו ועל חברת הבנייה ב. יאיר מחמאות למכביר וטענה שמדובר באדם נורמטיבי". בכתב האישום בפרשת פישר נטען, כי דוד השתתפה עם פישר בפגישה עם ביטון ברומניה כדי לשבש את החקירה נגדו.
מי שנחלצה לטפל בפרשה זו ביסודיות וביושר מקצועי ואישי הייתה נציבת הביקורת על הפרקליטות,
הילה גרסטל. הנציבה נענתה לפניית אומ"ץ, לבדוק הכרעות שנתקבלו בתקופת כהונתה של דוד בפרקליטות, בשורה של תיקים פליליים שהייתה להם נגיעה ישירה או עקיפה לפישר. המלאכה אינה פשוטה כלל ועיקר ומתנהלת בעצלתיים, בגלל אי-שיתוף פעולה מצד פרקליטי המדינה שאינם מוכנים לקבל ביקורת.
דוד שימשה גם כפרקליטתו של פישר בעת מעצרו, האמינה בחפותו והאשימה גורמים שונים בהתנכלות לו. קשה לדעת אם התנהלותה של דוד נובעת מסחרור, שהוא תוצאה של מתק שפתיו של רונאל שהצליח לסחרר אותה, או ממוחו הקרימינאלי שהצליח לשכנע אותה להצטרף למשרד הפרקליטים והתחייב שכל העבודה המקצועית במשרד המשותף תהיה תקינה. פישר נהג כלפי דוד כנבל כבר בראשית היכרותם, כאשר פעל מאחורי גבה והשתמש בשמה כדי לגייס לקוחות בעלי יכולת, ולא בחל באמצעים פסולים לרבות רמזים שקופים על קשרים אישיים הדוקים.
בהקשר לכך מן הראוי לחזור על גילוי של
יואב יצחק באתר News1: " דוד קיבלה מרונאל פישר מתנות בשווי עשרות אלפי שקלים, בתקופה שכיהנה בתפקיד פרקליטת מחוז תל אביב. המתנות ניתנו באופן הנוגד את החוק, האוסר על עובדי ציבור ועל עובדי מדינה לקבל מתנות, למעט מתנות סמליות בערך של עד 100 שקל. המתנות ניתנו לדוד כאשר במקביל הסתייע בה פישר לקידום ענייני לקוחותיו בפרקליטות ובקרב גורמי אכיפה נוספים. עולה חשש סביר לפיו פישר ציפה ואף קיבל יחס מיוחד מרות דוד. המדובר בשוחד לכל דבר ועניין, שניתן אגב קשריו האישיים עמה ונוכח רצונו וכוונתו לנצל לרעה את מעמדה ותפקידה".
גילוי מדהים זה, שלא הוכחש ע"י דוד, הוביל את אומ"ץ לפניה ליועץ המשפטי לממשלה,
יהודה וינשטיין, בדרישה שיורה על חקירה פלילית בנושא רגיש זה. מי שעוקב מקרוב אחר התנהלותו השערורייתית של הרועץ המשפטי לממשלה, אינו יכול לצפות לתגובה נחרצת.
הנורה השנייה נדלקה בעת בירור קובלנה שהגשתי נגד פישר בשם אומ"ץ לפני חמש שנים ללשכת עורכי הדין, בגין דברים חמורים שהשמיע כלפי השופט
חנן אפרתי שהרשיע את לקוחו הפדופיל יעקב העליון. פישר אמר אז לתקשורת, כי המעשה המגונה היחיד בתיק הוא הכרעת הדין. הייתה לי תחושה עובדתית שפישר מצליח לחמוק בלי פגע מתלונות שמוגשות נגדו ללשכת עורכי הדין בעיקר בשל הערמומיות והתחכומים שלו. כך היה יכול להיות גם בקובלנה של אומ"ץ.
פישר טען בתגובה שהתנצל בפני השופט אפרתי וכי השופט קיבל את התנצלותו. הוא הראה לאנשי הלשכה את נוסח ההתנצלות אך לא את תשובת השופט. השופט אישר לי בתשובה לשאלתי, כי בניגוד לדבריו של פישר - הוא לא קיבל את ההתנצלות. תגובת השופט הועברה ללשכה, בצירוף דרישה נחרצת להפסיק את הסחבת הממושכת ולהעמיד את פישר לדין.
במקביל נקט פישר בסיוע דוד בכל מיני תרגילים כדי למנוע את העמדתו לדין משמעתי. היועצת המשפטית של ועדת האתיקה עשתה מלאכה שטחית ונטתה לקבל להפתעתי
הרבה את הסברו של פישר, בלי שבדקה את גרסתו של השופט. מאחר שאני מכיר מקרוב את השקרן פישר יצרתי קשר עם השופט.
צר היה לי לראות מולי את דוד, שעוררה מהומה כאשר דרשה מבית הדין המשמעתי להחרים זמנית את המחשב של אומ"ץ ואת מכשיר הסלולר הפרטי שלי, כדי לנסות לגלות כיצד נודע לי על חוות הדעת המשפטית הפנימית השגויה. בקשתה נדחתה על הסף, בין השאר בגלל החיסיון העיתונאי שלי.
פישר לא ויתר וביקש שכל חברי ועדת האתיקה הארצית יעברו בדיקת פוליגרף, כדי לאתר מי מהם מדליף לי מידע. בקשתו נדחתה על הסף. גם כאשר נערך באיחור רב הדיון המשפטי, בעקבות לחץ בלתי פוסק של אומ"ץ, נקט פישר בתחבולות שונות כדי לזרות חול בעיני הדיינים, והתנהג לסירוגין כמי שמבקש רחמים ובשולחו רמזים מידו הארוכה. בשלב מסוים פנתה דוד אל הדיינים וטענה, שאני רודף אישית את לקוחה מזה שנים ויש לי חשבון אישי איתו. "למי שיש קשר אישי ואינטרסים שקופים זה לא לי" אמרתי לה.
בסופו של דבר לא הועילו כל פעלוליה של דוד. דייני בית הדין המשמעתי הרשיעו את פישר בלית ברירה בהעלבת השופט, אך משום מה לא גזרו עליו עונש מעשי, שהיה ראוי מעל לכל ספק. על החלטה שגויה זו תלוי ועומד ערעור של לשכת עורכי הדין בבית המשפט המחוזי בתל אביב.