X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
הוראות חוק סדר הדין הפלילי מאפשרות למשטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית נגד חשוד בכוח, גם אם לא הוגשה נגדו תלונה בידי מתלונן, כל אימת שיודעת המשטרה על ביצוע עבירה, לכאורה, בידי אותו חשוד לכאורה
▪  ▪  ▪
[צילום: משה שי/פלאש 90]

לאור הצטברותן בימים האחרונות פרסומים בדבר תלונות של מתלוננות הטוענות כי בוצעו בהן, לכאורה, עבירות בעלות אופי מיני, בידי המשנה לראש הממשלה ושר הפנים, סילבן שלום, אם כי אין הן מוכנות להגיש תלונה רשמית, בגין כך למשטרה, הרי מתעוררת השאלה האם יכולה משטרת-ישראל לפתוח בחקירה פלילית נגד חשוד בכוח,גם אם לא הוגשה נגדו תלונה רשמית, בידי מתלונן הדורש ממשטרת ישראל, לפתוח בחקירה פלילית נגד אותו חשוד בכוח.
סעיף 52 לחוק סדר הדין הפלילי קובע, כי כל אדם רשאי להגיש תלונה למשטרה. במקביל קובע סעיף 53 לחוק סדר הדין הפלילי, כי אם נודע למשטרה על ביצוע עבירה, אם על-פי תלונה ואם בכל דרך אחרת, תפתח בחקירה; אולם בעבירה שאינה פשע רשאי קצין משטרה בדרגת פקד ומעלה להורות שלא לחקור אם היה סבור שאין בדבר עניין לציבור או אם הייתה רשות אחרת מוסמכת על-פי דין.
מכאן שהוראות חוק סדר הדין הפלילי מאפשרות למשטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית נגד חשוד בכוח, גם אם לא הוגשה נגדו תלונה בידי מתלונן, כל אימת שיודעת המשטרה על ביצוע עבירה, לכאורה, בידי אותו חשוד לכאורה. עם זאת, הרי יש מקום להבחין ולבדל, בין תלונה המבוססת על חומר ראייתי, שכל כולו חומר ראייתי עובדתי לבין תלונה המבוססת, גם או רק על חומר ראייתי עובדתי, הנתמך בעדויות חיצוניות דוגמת מסמכים.
במקרה של הגשת תלונה המבוססת על חומר ראייתי עובדתי, יכולה המשטרה לפתוח בחקירה שעה שהיא מזמנת המתלונן בכוח למסור עדות נגד החשוד בביצוע העבירה הפלילית, בכוח ואגב כך נוצרת תלונה של המתלונן, הנכפית עליו, אגב עדותו במשטרה נגד החשוד בכוח, ואפילו שלכתחילה, לא רצה הוא להתלונן - במישרין- נגדו. ככלל, נמנעת משטרת ישראל מפרקטיקת חקירה משטרתית שכזו.
לכן, במקרה של מתלונן בכוח, המסרב להתלונן ולהגיש תלונה ישירה נגד חשוד בכוח למשטרת ישראל ותלונה זו מבוססת, כל כולה, על חומר ראייתי עובדתי בלבד, הרי תמנע משטרת-ישראל מלזמן מתלונן/מתלוננת בכוח שכאלה לתחנת משטרה. משטרת-ישראל גם לא תגבה מהם, כל עדות נגד אותו חשוד בכוח וככל הנראה לא יינקטו נגדו הליכים משפטיים נגזרים, כתוצאה מאותה חקירה משטרתית, אם לא התגלתה בה ונגדו כל עבירה פלילית, שניתן לבססה בחומר ראיות מעוגן היטב ולהביא להגשת כתב-אישום מבוסס נגדו, שיביא להרשעתו בבית משפט.
במקרה של הגשת תלונה המבוססת גם על חומר ראייתי עובדתי, הנתמך בעדויות חיצוניות דוגמת מסמכים, יכולה המשטרה לפתוח בחקירה שעה שהיא מזמנת המתלונן, כדי לקבל גרסתו וגם/או כדי לקבל תגובתו למסמכים אלה, כך שיאושש ויחוזק החשד נגד החשוד בכוח. במצב דברים זה יכולה המשטרה לזמן חשוד בכוח שכזה, לחקירת משטרה, להטיח בפניו עובדת החשדתו בביצוע העבירות המיוחסות לו ולקבל גרסתו לכך.
שתיקת החשוד בכוח, במצב דברים זה, בחקירתו במשטרה, יכולה לעמוד לו לרועץ, שעה שיש בידי המשטרה חומר ראיות שדי בו לבסס, במידה מספקת, הגשת כתב-אישום נגד חשוד בכוח שכזה. לכן - במצב דברים שכזה - עדיף לו לחשוד בכוח ליתן גרסתו לחשדות המועלים נגדו, שעה שאם לא יעשה כן, תשמש שתיקתו וגם/או תשמש עדותו הכבושה ותפעל לרעתו, אם יחליט הוא למסור גרסתו - ולראשונה - אך ורק בבית המשפט, לאחר שהוגש כתב-אישום נגדו והחלה שמיעת הראיות מצידו, בתום שמיעת הראיות שהובאו נגדו, מטעם התביעה.
הנוסח והלשון שננקטו בחוק סדר הדין הפלילי, בדבר: "חומר שהושג בחקירה בעבירה...", בלא לתת הדעת ובלא לתת כל משקל, לעובדה, כיצד הושג חומר חקירה זה, המגלה קיומה של עבירה פלילית, לכאורה, אם מפיהם ובעקבות הגשת תלונותיהם למשטרה של מתלונן/מתלוננת ואם בכל דרך חקירה אפשרית אחרת, מחזק דעתנו, כי ניתן לפתוח בחקירה פלילית נגד חשוד בכוח בביצועה של עבירה פלילית, לכאורה, גם בלא צורך שמתלונן/מתלוננת יגישו תלונה למשטרת ישראל, כדי להניע גלגלי חקירה ולקדמה.
עם זאת, כל חוקר/חוקרת משטרה מיומנים לא יפתחו, לא ינהלו ולא ימשיכו בניהולה של חקירה פלילית שכבר נפתחה, נגד חשוד בכוח בביצועה של עבירה פלילית, לכאורה, אם ברור להם - עוד בשלב ניהול החקירה וגביית העדויות - כי לא ניתן יהיה להביא להגשת כתב-אישום נגד חשוד בכוח שכזה, ללא תלונה ישירה של מתלונן או של מתלוננת, המחשידים אותו בביצוע העבירה הפלילית, נשוא החקירה המשטרתית.
הוא אשר כתבנו, תחילתם של דברים. במקרה של מתלונן בכוח הנמנע מלהגיש תלונה ישירה נגד חשוד בכוח ותלונה זו מבוססת, כל כולה, על חומר ראייתי עובדתי בלבד, הרי תמנע משטרת-ישראל מלזמן מתלונן/מתלוננת בכוח שכאלה לתחנת משטרה, לא תגבה מהם, כל עדות נגד אותו חשוד בכוח וככל הנראה לא יינקטו נגד חשוד בכוח זה, כל הליכים משפטיים נגזרים, כתוצאה מאותה חקירה משטרתית אם לא התגלתה בה ונגדו כל עבירה פלילית, שניתן לבססה בחומר ראיות מעוגן היטב ולהביא להגשת כתב-אישום מבוסס נגדו, שיביא להרשעתו בבית משפט.

הכותב הוא השותף-המייסד של ד"ר חיים שטנגר, משרד עורכי דין ומשרדו מתמחה בתחום המשפט הפלילי, דיני מעצרים, כמו-גם בתחומי המשפט העסקי, דיני חברות, פירוקים ופשיטות-רגל, דיני ירושות וסכסוכים עסקיים-משפחתיים ודיני משפחה, כמו-גם בהופעות בבג"ץ ובענייני עתירות מנהליות, קניין רוחני ומקרקעין. ד"ר חיים שטנגר, אינו עובד במקצועו, במהלך השנה הקרובה ובמקומו עובדים - בתקופה זו - עורכי הדין אורי פנטילט וארנון שצמן.
תאריך:  20/12/2015   |   עודכן:  20/12/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פתיחת חקירת משטרה ללא תלונת מתלונן
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
אילו היה מלשינון ,אז בזמן אמת
חבל שאין מלשינון  |  20/12/15 11:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אריה אבנרי
אין זו הפעם הראשונה שג'ודי משתמשת בכלי התקשורת שעומדים לרשותה ובאינטרנט כאמצעי הגנה על בעלה ומשפחתה ולעיתים גם לצרכי אינטרסים אישיים אחרים. תנועת אומ"ץ הגישה נגדה בעבר שורה של תלונות על פגיעה חמורה באתיקה המקצועית, אך לצערנו היא זכתה לגיבוי של הנהלת רשות השידור. הפעם חצתה רעיית השר את כל הגבולות
פנחס (פיני) פישלר
פיני פישלר, על שתיקת התקשורת    על הפגישה עם דנינו ועל המאבקים נגדו    על הנידוי וההשמצות - ״אובססיבי״, "טרדן", "טרחן" ועוד    על החשיפות ב-News1 על מעלליו של דנינו עם הברזילאית    ועל ההתפכחות שהחלה בתקשורת ובמחלקה לחקירות שוטרים
אריה אבנרי
האם היועץ המשפטי לממשלה יגיש כתב אישום נגד פאינה קירשנבאום לפני שתסתיים הקדנציה שלו בראשית השנה הבאה?    פרשת ארביב - אומנם מח"ש חקרה בנו של ארביב בחו"ל בחשד שבאמצעותו קיבל מהרב פינטו חלק מטובות ההנאה אך גורמים במח"ש הבהירו שלא צפוי להיות שינוי לגבי כתב האישום    היחס המיוחד של המערכת המשפטית כלפי דוד בלום בא לידי ביטוי גם בהסכמת הפרקליטות ליציאתה לחו"ל תמורת ערבויות מגוחכות
חיים שטנגר
העובדה כי בשנים האחרונות, מקל המחוקק, יותר ויותר בדרישות הנדרשות, כיום, בהשוואה לדרישות החמורות, שנדרשו בעבר כדי להוכיח עבירות מין ולהביא להרשעה, בבתי-המשפט, אינם אלא כניעה לסוג מסוים של לינץ' תקשורתי שמארגנים ארגוני נשים, במטרה להקל, יותר ויותר, בנטל הראייתי הנדרש
חיים שטנגר
עכשיו מתברר, כי שרת המשפטים, איילת שקד, מתכוונת גם מתכוונת, להתערב בעניין הקמת גוף ביקורת על הפרקליטות וקביעת סמכויותיו של גוף ביקורת זה, בחוק ולא בהסדר הקיים כיום, שיסודו בהסכמה שהושגה בין שרת המשפטים דאז, ציפי לבני לבין היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה וינשטיין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il